Nyhed
Læsetid: 3 min.

Google har købt grunde til muligt datacenter i Fredericia

Efter længere tids uvished står det nu klart, at Google kan følge i hælene på Apple og Facebook med et datacenter i Danmark. Planen har indtil nu været fortrolig, men et regnskab fra grundens ejere afslører forbindelsen til it-giganten. Google bekræfter købet
Efter længere tids uvished står det nu klart, at Google kan følge i hælene på Apple og Facebook med et datacenter i Danmark. Planen har indtil nu været fortrolig, men et regnskab fra grundens ejere afslører forbindelsen til it-giganten. Google bekræfter købet

Connie Zhou

Indland
2. juni 2017

Google har købt grunde for over 65 millioner kroner for at sikre sig mulighed for at kunne opføre et datacenter i Danmark.

Industriområdet Prinsessens Kvarter uden for Fredericia har længe været i mediernes søgelys. Det skyldes virksomheden Dapsi International Aps’ opkøb af grunde. En virksomhed, hvis såkaldte ultimative moderselskab viser sig at være Googles holdingselskab Alphabet.Inc.

Men både kommunens borgmester, Dapsis danske direktør og Udenrigsministeriet har været tavse om planerne for grunden.

Nu kan Information fortælle, at grunden er opkøbt af it-giganten Google, der vil sikre sig plads til at kunne opføre et datacenter med computerservere. Det bekræfter Google over for Information.

»Vi har købt en 73,2 hektar stor grund i Fredericia. På nuværende tidspunkt har vi ikke planer om at bruge grunden, men vi vil sikre os muligheden for at ekspandere vores datacentre i Europa, hvis vores arbejde kræver det. Vi forventer dog ikke at tage nogen beslutninger i den nærmeste fremtid,« lyder det fra virksomheden i en skriftlig kommentar.

Øger CO2-udledning

Regeringen har gjort det til en mærkesag at tiltrække datacentre. Danmark skal være et samlingspunkt for centrene, blandt andet fordi det skaber arbejdspladser. Men den store strøm af datacentre, der flytter til landet, kan have negative konsekvenser for klimaet og skatteyderne.

Regeringen erkendte i januar over for Information, at Facebooks, Apples og nu muligvis Googles datacentre vil øge CO2-udledningen.

Det skyldes, at »vores elproduktion endnu ikke er fuldstændig grøn,« skrev energi,- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) dengang i en mail og tilføjede:

»Men det er jo vigtigt at huske på, at det ingen forskel gør for klimaet på europæisk plan, om et datacenter placeres på den ene eller den anden side af den dansk-tyske grænse.«

Den konklusion er energiordfører Søren Egge Rasmussen (EL) sådan set enig i. Han har principielt intet imod, at datacentrene etablerer sig i Danmark, men han frygter, at landets vedvarende energiproduktion ikke kan følge med den voksende efterspørgsel, centrene aftvinger.

»Når det ser ud til, at vi får tre store datacentre i Danmark – så er vi nødt til at sikre udviklingen af vedvarende energi. Jeg frygter, at regeringen ikke tager den her problematik alvorligt. De trækker gang på gang på håndbremsen og er fodslæbende i forhold til den grønne omstilling,« siger han.

Dyrt at sikre grøn energi

En anden udfordring med de nye datacentre er ifølge økonomiprofessor og formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, at skatteyderne skal være med til at finansiere virksomhedernes høje elforbrug, efter at regeringen ved årskiftet afskaffede PSO-afgiften.

»Det var derfor, vi i Klimarådet argumenterede for, at PSO-afgiften var fornuftig. De danske skatteydere kommer til at betale resten af prisen,« sagde Peter Birch Sørensen til Information i januar.

Henrik Lund, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, fastslår, at prisen på el netop nu er så lav, at det ikke er rentabelt at etablere nye vindmøller og solceller.

»Hvis vi ikke laver en form for afgift – som PSO – så er el-leverancen et gigantisk tilskud til de her virksomheder. De får simpelthen el leveret billigere, end det koster at producere – når alle omkostninger er indregnet,« siger han.

Google: Vi er CO2-neutrale

Selv oplyser Google, at virksomheden har været CO2-neutral siden 2007.

Google skriver, at deres datacentre er nogle af de mest effektive i verden. Et datacenters mange servere udleder store mængder varme, der kræver en energikrævende nedkøling.

Men det løser Google ved, at serverne kan køre med en højere temperatur, end traditionel teknologi tillader. Derfor har de brug for mindre køling.

Til trods for at Google skriver, at de på nuværende tidspunkt ikke har planer om bygge på grunden, er Energinet.dk ifølge Fredericia Dagblad allerede i gang med at opføre en 150 kW højspændingsstation på nabogrunden, der ejes af Fredericia Kommune.

Angående højspændingsstationen svarer Google, at virksomheden vil sikre sig, at energiinfrastrukturen er på plads, hvis datacentret bliver en realitet.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra hverken energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt eller Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Chris Paarup

Sjovt de siger de ingen planer har med grunden når de allerede på nuværende tidspunkt er i fuld sving med at etablere en stor transformerstation på grunden... mon ikke der kommer et datacenter inden længe..;)

Torben Lindegaard

@Mathias Ertmar Mencke & Rasmus G. Svaneborg

"Et datacenters mange servere udleder store mængder varme, der kræver en energikrævende nedkøling.
Men det løser Google ved, at serverne kan køre med en højere temperatur, end traditionel teknologi tillader. Derfor har de brug for mindre køling."
citat fra artiklen

Selvfølgelig ........ højere temperatur medfører mindre brug for køling ......... Det er da klart.

Gosh! – endnu en ’fjendtlig overtagelse’ af dansk jord – denne gang Fredericia, sidst Odense og Silkeborg … ;-)

Peter Hansen

Kunne man ikke opfordre til, at disse firmaer investerede i vindmølleparker, eller måske endda byggede deres egne ude i vesterhavet til selvforsyning af deres energiforbrug?

Investering i vindmølleparker: det gør de såmænd allerede. Du kan finde oversigter over dem på deres hjemmesider. Det er jo derfor at Google kan sige de er CO2-neutrale. Men jeg tror ikke de gør det lokalt.

Det er også lidt noget spin - at man f.eks. bruger X kWh og så stiller en vindmølle op der laver X kWh på et år, kan sagtens resultere i at der skal brændes mere kul af. Selvforsyning med elektricitet er ikke så let, medmindre man er helt ligeglad med hvornår energien bliver leveret.

Peter Hansen

Ole Laursen, jeg er gidt klar over at der er nogle udfordringer med vindmøller også, det der her er problemet er lagringen af energien, og det kan man kun håbe bliver løst om føje år.