Læsetid: 3 min.

King Lear fra Holstebro

Venstres gruppeformand, Søren Gade, genstarter partiets formandsopgør med sin kritik af regeringens foreslåede statslån til alment boligbyggeri. Eller gør han?
I et læserbrev i Dagbladet Holstebro-Struer kalder Søren Gade VLAK-regeringens netop foreslåede statsfinansierede lån til opførelse og renovering af alment boligbyggeri for »socialistisk« – og det er ikke venligt ment.

I et læserbrev i Dagbladet Holstebro-Struer kalder Søren Gade VLAK-regeringens netop foreslåede statsfinansierede lån til opførelse og renovering af alment boligbyggeri for »socialistisk« – og det er ikke venligt ment.

30. juni 2017

Venstres folketingsmedlemmer var egentlig allerede på vej på sommerferie, og presseafdelingen havde lagt vagtplan for, hvem der i de kommende uger har »tjansen« som politisk ordfører, da gruppeformand Søren Gade ville det anderledes.

I et læserbrev i fødebyens Dagbladet Holstebro-Struer kaldte Søren Gade VLAK-regeringens netop foreslåede statsfinansierede lån til opførelse og renovering af alment boligbyggeri for »socialistisk« (hvilket, skal det understreges, ikke var venligt ment). Venstres folketingsgruppe måtte i hast holde et telefonmøde om forslaget. Og dets endelige fremtid er nu udskudt til efter sommerferien.

Søren Gade er ellers ikke kendt for at være en liberal principrytter, hvorimod boligminister Ole Birk Olesen (LA), som formelt har ansvaret for forslaget, om nogen er det, og de færreste kan vel have noget imod, at statskassen sparer et par milliarder kroner på den konto.

Så hvorfor denne trang hos gruppeformanden til at sætte sig til tasterne, velvidende at læserbrevet kan, og vil, blive opfattet som en genstart af det formandsopgør, som ellers blev afsluttet med formanden, Lars Løkke Rasmussen, og næstformanden, Kristian Jensens, fredsaftale i 2014.

Ved den lejlighed opgav Kristian Jensen som bekendt at udfordre Lars Løkke Rasmussen, der havde truet med at trække sig og i stedet støtte Søren Gade som ny formand, mod til gengæld at få lovning på større indflydelse til sig selv og sine støtter i partiet.

Nok er forslaget nemlig formelt Ole Birk Olesens, men der er ingen tvivl om, hvem Søren Gade har i tankerne, når han skriver, at »jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den idé er undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering, hvorfor det må være ’systemet’, som har besnakket en minister«. Ministeren er selvfølgelig finansminister Kristian Jensen, hvis embedsmænd er idemænd til forslaget, og denne har da også beredvilligt stillet sig op for at forsvare forslaget.

Søren Gade lagde imidlertid efter folketingsvalget i 2015 ikke skjul på, at han var skuffet over »kun« at blive gruppeformand, og siden har han, og folketingsgruppens medlemmer, da også oplevet det, som de fleste regeringspartiers grupper oplever: Regeringens politik er ofte noget, de først læser, ser og hører om i pressen.

Gruppemedlemmer beskriver forholdet til partiets ministre, herunder statsministeren, som nærmest ikke-eksisterende, og at en efterfølgende maildiskussion om læserbrevet blandt medlemmerne blev lækket til pressen illustrerer, at nogle er frustrerede (sigende opfordrede den politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, til at stoppe diskussionen med henvisning til, at denne ikke egnet til »denne kommunikationsform«).

Og gruppeformanden minder i dag selv om King Lear i Shakespeares tragedie, efter denne er blevet fordrevet til heden af sine utaknemmelige børn. Ydmyget, forvirret og rasende spørger han: »Kan nogen kende mig? Kan nogen sige, hvem jeg er?«.

Men uanset om forslaget bare er den berømte dråbe, som får bægret til at flyde over, er Venstre i dag i samme situation som Socialdemokratiet var i årtiet efter formandsopgøret mellem Svend Auken og Poul Nyrup Rasmussen: Alt hvad de to, og deres støtter, sagde og gjorde, blev uundgåelig udlagt som en del af dette opgør. Hvilket Søren Gade godt ved.

Søren Gade omtaler ganske vist altid Kristian Jensen som »vor kommende formand«. Logikken tilsiger dog, at hvis Søren Gade var klar til at stille op mod Kristian Jensen, efter faktisk at have forladt politik, så er han selvfølgelig i dag klar til at gøre det endnu engang. Hvis altså gruppeformanden tror, at han kan vinde et sådan valg.

Og hans chance bliver ikke mindre, hvis nogle skulle få den ide, at Kristian Jensen er en skabssocialist, som er i lommen på sine embedsmænd og for øvrigt ser stort på, hvad folketingsgruppen mener.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Carstensen
Jens Carstensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu