Læsetid: 3 min.

Løkke i Støjberg-sag: Man skal også tale sandt i pressemeddelelser

Med det kortest mulige svar – ’Ja’ – medgiver statsminister Lars Løkke Rasmussen, at en minister også er forpligtet på sandheden, når der udsendes pressemeddelelser, sådan som Inger Støjberg gjorde i februar sidste år med den omstridte instruks om adskillelse af mindreårige samlevende asylansøgere
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bekræfter, at når et ministerium udsender en pressemeddelelse, skal indholdet være sandt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bekræfter, at når et ministerium udsender en pressemeddelelse, skal indholdet være sandt.

Joachim Adrian

10. juni 2017

Når et ministerium udsender en pressemeddelelse, skal indholdet være sandt. Det har statsminister Lars Løkke Rasmussen med et meget kort svar – et eneste ord: Ja – nu bekræftet i svar nr. 803 til Folketinget.

Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen undergraver statsministerens korte svar fuldstændig den forklaring, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg kom med på et samråd i forrige uge i sagen om adskillelse af mindreårige samlevende asylansøgere.

»Statsministeren er forbilledlig klar. Og dermed falder Støjbergs nye forklaring fra samrådet fra hinanden,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Også Sofie Carsten Nielsen (RV) er glad for det klare svar fra Lars Løkke Rasmussen:

»Nu står sagen helt klar: Der blev sendt en instruks ud i form af en pressemeddelelse, og den skal være både lovlig og sandfærdig. Det er det, som statsministeren nu svarer klart ja til. Men Inger Støjbergs instruks var ingen af delene,« siger hun.

Dagen efter samrådet med Inger Støjberg skriver ministerens særlige rådgiver Mark Thorsen (th.) på Twitter, at »intentionen ifølge ombudsmand ikke var ulovlig administration«, hvilket er en fordrejning af ombudsmandens ord.
Læs også

Mattias Tesfaye (S) føler sig også lettet over statsministerens svar:

»Jeg blev efterladt efter samrådet med indtrykket af, at man kunne lave et ministerium om til et politisk kampagnekontor, som ikke skulle forholde sig til ministeransvarlighedsloven. Perspektiverne er skræmmende, hvis en minister kunne udsende pressemeddelelser og så bagefter bortforklare det med, at ’det bare var min politiske holdning’,« siger han.

Den omstridte instruks

Sagen begyndte, da Inger Støjberg den 10. februar 2016 udsendte en pressemeddelelse, der bl.a. beskrev, at hidtil havde Udlændingestyrelsen »i hver enkelt sag« vurderet, om en mindreårig skulle indkvarteres sammen med sin samlever. Men den praksis skulle være slut nu, slog Inger Støjberg fast: »Efter de nye retningslinjer må ingen mindreårig under 18 år indkvarteres på samme asylcenter som en ægtefæller eller samlever« – uanset om parret havde børn eller ej. Pressemeddelelsen blev sendt til Udlændingestyrelsen, der samme dag sendte den videre til operatørerne, der derefter gik i gang med at adskille samlevende mindreårige.

På samrådet forrige torsdag forklarede ministeren, at hun selv havde været inde og fjerne et forbehold fra teksten i pressemeddelelsen, der muliggjorde undtagelser fra kravet om adskillelse. Det havde hun gjort, fordi hun havde behov for at udsende et klart og utvetydigt politisk signal, som hun sagde.

Men, som ombudsmanden senere har slået fast, med den meget kategoriske udformning, som pressemeddelelsen fik efter ministerens rettelser, lagde den op til en ulovlig praksis.

»På samrådet sagde Inger Støjberg, at hun hele tiden godt havde vidst og havde haft planer om, at der skulle gennemføres individuelle vurderinger af samtlige sager i overensstemmelse med loven, men det er bare ikke det, som man kan læse i pressemeddelelsen,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

»Hvis det er rigtigt, at ministeren aldrig havde planer om at afskaffe den individuelle vurdering, sådan som hun sagde på samrådet, så er det bare løgn, det der står i pressemeddelelsen,« siger Johanne Schmidt-Nielsen, der tilføjer:

»Al Inger Støjbergs snak om, at pressemeddelelsen bare er noget, som ministre sender ud, og at de ikke er så vigtige, det undergraves fuldstændigt af Lars Løkke Rasmussens svar. Ministeriet er jo ikke en kampagnemaskine for Inger Støjberg og Venstre.«

Sofie Carsten Nielsen finder hele sagen »utroligt«.

»Det siger meget om regeringsførelsen lige nu, at man skal stille sådan et spørgsmål som nr. 803, og også at man skal føle lettelse over et så klart og utvetydigt svar,« som hun siger.

Også Mattias Tesfaye vurderer, at statsministerens svar undergraver Inger Støjbergs forklaring på samrådet i forrige uge:

»Det betyder, at den sondring, som hun forsøgte at lave om, at en pressemeddelelse kunne være en holdningstilkendegivelse, hvor det efter hendes udsagn ikke havde betydning, at den centrale passage med et juridisk forbehold blev fjernet, at den forklaring holder ikke,« siger han.

»Selvfølgelig er en pressemeddelelse fra et ministerium at betragte som et officielt dokument, der er underlagt sandhedspligten,« tilføjer Mattias Tesfaye.

’Det er indlysende, at en instruks med karakter af generelle retningslinjer skal findes skriftligt. Det står udtrykkeligt i loven, at der er aktindsigt, og så burde Inger Støjberg kunne hale et notat frem,’ siger Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole med ekspertise i offentlighedsloven.
Læs også

Jens Elo Rytter, professor i statsret ved Københavns Universitet, er umiddelbart overrasket over statsministerens svar.

»Man plejer at sige, at kun det en minister eller et ministerium kommunikerer til Folketinget, uanset om det er i selve salen eller i et svar til et udvalg, er underlagt ministeransvarlighedsloven. Derfor er Lars Løkke Rasmussens svar lidt overraskende, fordi det ikke var rettet til Folketinget. Ikke fordi det er en dum ide, men fordi det forekommer at være nyt,« siger Jens Elo Rytter.

Udlændinge- og integrationsministeriet har følgende kommentar:

»Ministeriet er naturligvis enigt i, at en pressemeddelelse udsendt af et ministerium er omfattet af sandhedspligten. Som oplyst under samrådet den 1. juni 2017 var hensigten med pressemeddelelsen af 10. februar 2016 at sende et politisk signal til omverdenen, der stod helt klart.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Simonsen

Hov! Hvad sker der lige her? Er Inger Støjberg ved at meddele sin afskedsbegæring ?

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Holger Madsen, Karsten Aaen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Britta Hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Utroligt, hvad de kan slippe af sted med.

Eva Schwanenflügel, Holger Madsen, Anne Eriksen, Poul Anker Sørensen, Helle Walther og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Matador genudsendt med ny rollebesætning

Afsnit 7 - Fødselsdagen -
Statsministeren i rollen som konsulinde Holm:
"Nej, jeg holder med fru Varnæs. En kage skal tale sandt!"

Hvis det ender med, at Inger Støjberg må trække sig fra posten for at få Løkke Rasmussens kabale til at gå op, bliver det spændende, hvem DF-formand Kristian Thulesen Dahls 'stuerene' vagthund Martin Henriksen så skal ride ranke på skuldrene af, næste gang han slipper en klat på gulvet, som skal tørres op af eksperterne i justitsministeriets departement *-*

Anders Olesen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Carsten Mortensen, Flemming Berger, Alvin Jensen, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Leo Nygaard,

'Fejltagelsen' var jo nok, som Martin Henriksen med udtrykket 'oversolgt' slumpede til at sige, at Inger Støjberg tog den rævekage, de havde rørt sammen i fællesskab, for tidligt ud af ovnen og skar nogle skiver af og serverede dem som smagsprøver til vennerne på Facebook, før den var ordentlig gennembagt. Hvisårsag remoncen, der holdt sammen på fyldet, stadigvæk lugtede så stramt af ræv, at det tiltrak alle fluerne fra 'den fjerde statsmagt i presselogen'.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Det drejer sig for Løkke vist bare om skadesbegrænsning, stadet før ildslukning, og før fyring ... ;-)

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Grethe Preisler og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvornår han man set Løkke tage konsekvensen, han står sig selv nærmest altid. Og hans Ja er et korrekt svar, og dermed må han fyre IS hvis hun ikke går selv.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

En borgerlig mindretals regering, som fifler med demokratiet. Det er ikke længere bare respektløs.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Ja, Jan Weis,
- nu ser det godt nok ud til at gode dyr er rådne, og at lille Lars fra Græsted omsider har siddet så længe på brættet i rummet med hjertet på døren, hvor'noget katten har slæbt ind', har smækket låsen udefra, at han er klar til at ofre sin trofaste Inger Støjberg, før der også går ild i hans egne underhylere ... ;o(

Utak er værtens løn, sagde regeringschefen, som forærede Mai Mercado taburetten i børne- og socialministeriet i november 2016, da han var nødt til at lave en regerings-roulade for at få plads til et par kaglende kalkuner fra LA & K, hvis han skulle have Pape Poulsen og Anders Samuelsen til at hoppe ned fra den gren, de sad og kaglede på.

For aldrig så snart havde den nuttede lille Mercado pakket ud og installeret sig og sin nyfødte baby i børnværelset, før hun fremsatte det forslag til ændring af ægteskabsloven, som blev den lille tue, der væltede Inger Støjbergs hjemmesnedkererede juggernaut i farten. Og hvor skal Løkke så gå hen og finde ny Inger Støjberg, der kan tørre op, hvor andre tisser og gå tur med kræet, når der kommer fine gæster fra udlandet på besøg?

Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Et politisk signal til omverdenen, der står helt klart - det er i så fald, noget helt nyt!

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

Den store Støjbergprøve.
De ska' ka' dansk - og de ska' ka' snakke sandt ... ;-)

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Grethe Preisler og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Løkke har et par år til at rette op på partiets dårlige meningsmålinger. Kan det tænkes, at han snart laver en rokade - eller hen på efteråret, når LA's og K's ministre har siddet et års tid - og ofrer Støjberg til fordel for den pæne Jan E. Jørgensen, der så skal vise, at Venstre skam også har et "humant" ansigt.

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Gætte gætte , Arne Lund,

Hvorfor ikke hellere det hidtil ubeskrevne og uplettede kløverblad Marcus Knuth fra udkantDanmark (Lolland). Venstremanden med de adelige aner, en bachelor i økonomi, en fortid som børsmægler i New York (bl.a. hos Lehmann Bros, før firmaet krakkede) og diplomat og embedded reserveofficer af garderhusarerne hos de menige danske Jenser i Irak og Afghanistan?

Hvis nogen i Venstres brogede folketingsgruppe kan manuducere sine små kammerater i lanciers på de bonede gulve uden at falde på halen og blamere sig selv og partichefen offentligt, må det for søren da være storvildtjægeren Marcus Knuth fra Knuthenborg Gods og Safaripark ... ;o)

Karsten Lundsby, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Royalt guldbryllup i rum sø

*En to tre - lige ud - og vend
- madammen må vi se at blive af med.
- Hen til buffeten og tilbaws igen
- og herren vender ryggen til sin dame*

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Grethe Preisler - Knuth ligner Støjberg for meget, retorikken er lidt blødere, men elles lyder han som en klon af hende. Knuth får ikke højskolevenstre tilbage i folden.
Jørgensen han kan bruges som knaphulsblomst op til et valg. Så Venstre kan sige: Se, sådan er vi - i håb om at folk har glemt alt det grimme og slemme som Støjberg gennemførte.

Grethe Preisler

Smagen kan man jo altid diskutere, Arne Lund,

Men jeg vil tro, at Marcus Knuth har bedre venner i de kredse, Lars Løkke bejler til, end et københavnsk kommunalbestyrelsesmedlem fra Frederiksberg. Mig kommer det nærmest ud på et, da jeg aldrig har stemt på endsige været medlem af højrepartiet Venstre .... ;-)

Dorte Sørensen

Tak for at genoptage den artikel.

Den viser, at Venstre har et stort problem med IS og vel også LLR,- der ikke afsatte hende efter hendes kritik fra Ombudsmanden, alle hendes ændre fortællinger til Folketinget osv.. -Men i stedet vælger hende til næstformand.

Jeppe Lindholm

Nå ja . Støjberg har ikke levet sit politiske liv forgæves. Hun har jo banet vejen for en Socialdemokratisk sejer og succes.

Så med det in mente. Hurra for Støjberg ;-)