Det er vigtigt, at Danmark ikke bidrager til diktaturstaters krænkelser af menneskerettighederne ved at forsyne dem med avanceret overvågningsteknologi.
Derfor vil erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen nu se på mulighederne for at skærpe den danske eksportkontrol.
Det skriver han i en mail til Information.
»Danmark arbejder både i EU og i det globale eksportkontrolregime Wassenar for klare regler, der skal sikre, at vi ikke eksporterer produkter, der er risiko for kan benyttes til menneskerettighedskrænkelser. Jeg vil desuden tage initiativ til en drøftelse i regeringen af, om vi har brug for nye værktøjer på nationalt plan,« skriver Brian Mikkelsen.
»Vi kan bl.a. se på, om vi fremadrettet kan stille større krav til virksomhedernes dokumentation vedr. slutbrugeren og risikoen for overtrædelse af menneskerettighederne.«
Udmeldingen kommer, efter at Information i samarbejde med BBC har afsløret, hvordan de danske myndigheder har tilladt eksport af avancerede systemer til masseovervågning af internettet til regimerne i lande som Saudi-Arabien, Oman og Qatar – tre lande, der alle er kendt for at forfølge og fængsle menneskeretsaktivister.
Ministeren har dog ikke villet forholde sig til de konkrete sager, og han har heller ikke ønsket at uddybe sit initiativ i et interview med Information.
Dansk Folkeparti har ikke umiddelbart noget problem med salgene. Partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby (DF), siger, at danske virksomheder ikke skal stilles dårligere end deres udenlandske konkurrenter, og at han »kun er stolt over, at vi har virksomheder i Danmark, som kan levere kompliceret udstyr og teknisk kunnen til sådan noget.«
Men ét aspekt af sagen bekymrer ham. Som beskrevet i dagens Information advarede de britiske myndigheder Erhvervsstyrelsen om, at et salg af overvågningssoftware til De Forenede Arabiske Emirater kunne være til skade for national sikkerhed. Alligevel gav styrelsen tilladelse til handlen. Den del af sagen vil Dansk Folkeparti nu bede regeringen redegøre for.
»Der er vel ingen i Danmark, der er interesserede i, at vi sælger ydelser til andre lande, som eventuelt vil kunne bruges mod danske statsborgere, danske efterretningstjenester eller hvad det nu kunne være. Og det undrer mig meget, at Danmark og Storbritannien kan nå frem til helt forskellige vurderinger i den her sag. Det må regeringen redegøre for,« siger Hans Kristian Skibby.
Sass: Det er rædsomt
Henrik Sass Larsen (S), der var erhvervs- og vækstminister, da Oman-tilladelsen blev givet, erklærer sig åben over for at skærpe eksportkontrollen. Han siger til Information, at han ikke selv har været »involveret«, at han ikke har fået »forelagt sådan nogle sager« – og at han i øvrigt finder salgene problematiske.
»Min instinktive holdning er, at det her er rædsomt,« siger han.
På spørgsmålet om, hvorfor det så alligevel har kunnet foregå i hans ministertid, svarer han:
»Der må på et tidspunkt være nogen, der har bestemt, hvordan de forskellige kriterier og forordningen fra EU skulle forvaltes i praksis. Men det er ikke mig. Og det kan da meget vel være, at det her skal føre til en ændring af den praksis.«
Systemerne, som Danmark har eksporteret, giver mulighed for at overvåge en hel befolknings online-aktiviteter. Når myndighederne vurderer, om der skal gives tilladelse til eksport af systemet eller ej, skal de ifølge EU’s eksportkontrolregler inddrage risikoen for, at det »kan« blive brugt til »intern undertrykkelse«.
I Danmark er Erhvervsstyrelsen ansvarlig for at udstede tilladelserne, men det er Udenrigsministeriet, der står for at vurdere, hvorvidt hensynet til menneskerettighederne taler imod at give tilladelse. Ministeriet havde ingen indvendinger i de tre sager.
Ingen kommentarer
Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen kalder salgene »helt uacceptable«.
»Danmark skal ikke være et smuthul for eksport af masseovervågning til undertrykkende regimer. Det her skal stoppes. Og vi må have en undersøgelse af, hvorfor det overhovedet kunne ske,« siger han.
Han tilføjer, at det er »positivt, hvis ministeren nu vil sørge for at få strammet op«, og at han vil »følge sagen tæt for at sikre, at det sker«.
Også Alternativets erhvervsordfører René Gade stiller sig kritisk over for salgene.
»Det lyder som om, vi rent faktisk har været bevidste om, at vi solgte til lande, der bryder menneskerettighederne. Og i det tilfælde er det jo helt uacceptabelt,« siger han.
Troels Lund Poulsen (V) og Kristian Jensen (V), der var henholdsvis erhvervs- og udenrigsminister, da tilladelsen til Saudi-Arabien blev udstedt, vil ikke udtale sig til Information. Det vil heller ikke den nuværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).
Og Martin Lidegaard (R), der var udenrigsminister, da tilladelsen til eksport til Oman blev udstedt, siger, at han ikke har tid til at give interview om sagen. I stedet skriver han i en mail til Information:
»Jeg mindes ikke at have været involveret i nogle konkrete sager om overvågningsudstyr til de pågældende lande. Generelt kan jeg sige, at jeg i min ministertid arbejdede for at styrke menneskerettighederne, ikke det modsatte, og at jeg personligt er skeptisk indstillet over for at sælge denne form for udstyr til sådanne regimer.«
Overvågning: Made in Denmark
Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.
Seneste artikler
Ny lovgivning vil tvinge EU-landes salg af overvågningsudstyr til diktatorer frem i lyset
17. april 2021Efter afsløringer i blandt andet Information kommer der nu ny EU-lovgivning, der skal forhindre, at europæisk overvågningsteknologi bidrager til undertrykkelse i diktaturstater. Organisationer kritiserer lovgivningen for ikke at være stærk nok, men fremhæver, at den vil føre til større åbenhedNår det handler om våbeneksport, er reglerne åbenbart til for at blive brudt
19. maj 2020Danmark og de øvrige EU-lande har forpligtet sig til ikke at eksportere våben og overvågningsudstyr til lande, hvor der er en klar risiko for krænkelser af menneskerettighederne. Alligevel sker det gang på gangDansk våbensalg til Saudi-Arabien får lov at fortsætte trods regeringens eksportstop
18. juni 2019Rigspolitiet afviser Udenrigsministeriets anbefaling om at tilbagekalde tilladelser til eksport af militært udstyr til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Dermed kan danske virksomheder fortsat sælge til landene – trods mistanke om krigsforbrydelser og VLAK-regeringens beslutning om et eksportstop
Alle ministre fralægger sig ansvaret og stiller sig undrende overfor hvordan dette dog kunne foregå. Velkommen til Bananstaten Danmark. DF har intet medansvar, kan man forstå.
Danmarks "liberale" Parti
(der glædeligt laver profit på tyraner)
Det er VIRKELIG betryggende, at driftige politikere som Brian Mikkelsen står klar til handling nu hvor vi allerede HAR solgt teknologi, som ikke engang Briterne kunne få lov til at overføre til Saudi Arabien,
Det udviser jo handlekraft.
Win-Win
Eksporten er helt en helt logisk følge af Vestens politik i Mellemøsten. De diktatoriske regimer er vores venner og allierede, deres befolkninger vores fjender.
https://www.youtube.com/watch?v=TcX23O7RqQQ
Hvad fanden tænker de hjerteløse politikere på!
Det er efterhånden ikke til, at udholde om skandaler.
Man er som borger magtesløs. Valg hver fjerde år, men så kommer rævekagerne herefter.
Vi har ikke demokrati i Danmark!
Flertallet i folketing, regioner, og kommunernes hensynsløse og foragtende opførsel overfor folket er at sammenligne med en dødsdans.
Hvad fanden tænker de hjerteløse politikere på!
Det er efterhånden ikke til, at udholde om skandaler.
Man er som borger magtesløs. Valg hver fjerde år, men så kommer rævekagerne herefter.
Vi har ikke demokrati i Danmark!
Flertallet i folketing, regioner, og kommunernes hensynsløse og foragtende opførsel overfor folket er at sammenligne med en dødsdans.
Det her firma dukker op med jævne mellemrum. De seneste 2 år har medierne skrevet om dem, og stadig intet er sket.
Hvad er det vi venter på?
Hvad er der med disse socialdemokrater.
Henrik Sass Larsen kan tage det helt roligt – han befinder sig åbenbart i et fælles dilemma med kolleger i det tyske SPD - de har dog lært at sno sig …
Først blokerer Sigmar Gabriel ,som erhvervsminister i 2014, leveringen af op til 800 Leopardpanser til Saudi-Arabien – for i 2017, som udenrigsminister, at være med til, i samme regering, som med en ny socialdemokratisk erhvervsminister, godkender massive våbenleverancer til selvsamme diktaturstat, samt Ægypten og De forenede Emirater, alle med manglende respekt for menneskerettigheder og hvad har vi – og et par hundrede af Leopardpanserne fik ørkenens sønner vistnok alligevel leveret sådan under hånden …
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/saudi-arabien-bundesregierung-...
Satans også at det blev opdaget, for nu er vi nødt til at få det til at se ud som om, vi har tænkt os at gøre noget ved det
der var en gang et "kongerige" som hed DDR - der overvågede "kongen" enhver undersåt, for landets eget bedste. Der var også engang et kongerige der hed "Saudi-Arabien", her ville kongen også beskytte sit land og magten og han overvågede også alle sine undersåtter, men i de rigtigt gamle dage foregik det med stikkersvin, og det kunne kongen ikke lide. Han var stor fan af skjult overvågning som kunne gøres fra hans guldbelagte kongestol, så han ringede til en prins som kom ridende på sin hvide hest med favnen fuld af udstyr. Det gjorde kongen glad - så glad at han gav prinsen lov til at købe al det sorte guld han havde lyst til.
Kongens naboer synes han var smart - de ville også gøre som ham, og den dag i dag, overvåges vi alle takket være en klog konge og en hjælpsom prins.