Læsetid: 4 min.

Minister udelod centrale oplysninger om overvågning i svar til Folketinget

Danmark leverer masseovervågningsteknologi til diktaturstater, der skal bruge det til ’national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser’. Men det undlod daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen at fortælle i et svar til Folketinget
I et svar til Folketinget nævnte daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen ikke, at danskproduceret teknologi til overvågning var blevet solgt til diktaturstater som Saudi-Arabien med henblik på, at regimet ville bruge det på ’national sikkerhed’.

I et svar til Folketinget nævnte daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen ikke, at danskproduceret teknologi til overvågning var blevet solgt til diktaturstater som Saudi-Arabien med henblik på, at regimet ville bruge det på ’national sikkerhed’.

Miriam Dalsgaard

20. juni 2017

Centrale oplysninger om Danmarks eksport af overvågningsteknologi er ikke blevet videregivet til Folketinget.

Den 20. september 2016 bad Alternativets René Gade daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) redegøre for »alle lande«, som Danmark havde eksporteret dual use-produkter af »overvågningsmæssig karakter« til, og »hvilke vurderinger, man har foretaget for at sikre, at produkterne ikke bliver brugt til undertrykkelse, overtrædelse eller krænkelse af menneskerettigheder«.

Dual-use er et paraplybegreb for teknologier, der kan bruges til både militære og civile formål — herunder overvågning.

Som Information i sidste uge kunne afsløre i samarbejde med BBC, har Danmark leveret masseovervågningsteknologi til en lang række totalitære regimer som eksempelvis Saudi-Arabien og Oman. Regimerne skal ifølge dokumenter fra Erhvervsstyrelsen bruge udstyret til »national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Alvin Jensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Flemming Berger
 • Tue Romanow
 • Eva Schwanenflügel
 • Steen Sohn
 • Niels Duus Nielsen
 • Britta Hansen
 • Karen Grue
 • Jes Enevoldsen
 • Jesper Frimann Ljungberg
 • Mads Berg
 • Kristen Carsten Munk
 • Dorte Sørensen
 • Poul Anker Sørensen
 • Per Jongberg
 • Anne Eriksen
Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Steen Sohn, Niels Duus Nielsen, Britta Hansen, Karen Grue, Jes Enevoldsen, Jesper Frimann Ljungberg, Mads Berg, Kristen Carsten Munk, Dorte Sørensen, Poul Anker Sørensen, Per Jongberg og Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

@Kenneth Jacobsen

Take a wild guess..

Ganske vist er konkurrencen benhård i regeringspartiet Venstre, men Traktor-Troels er nok trods alt det mest løgnagtige individ i den samling.

Alvin Jensen, Jens Høeg, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Christian Lucas, Anne Eriksen og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar
Poul Solrart Sørensen

Selvfølgelig undlod Troels Lund Poulsen, at give problematiske oplysninger videre - det er problamtisk. Og hvad er det værste der kan ske for Troels Lund Poulsen, at han bliver deporteret til et af de pågældende lande og udsat for tortur.... nej slet ikke, der er kun indbyggerne i de pågældene lande - Troels Lund Poulsen kan være ligeglad om han skulle få en næse...
- Kapitalistisk politik der skaber for penge er direkte frastødende og det burde nævnes, så ofte at selv Troels Lund Poulsen ikke kan komme i tvivl.

"Få dog pulsen ned, de bruger sikkert bare overvågningsudstyret til at "kilde" folk under tæerne...." og Troels Lund Poulsen tror ikke at mennesker i autoritære systemer er så slemme, at de vil misbruge en mulighed for masseovervågning.....aldrig i verden!!!!
Måske Troels Lund Poulsen skulle tage samfundsfag om igen....

Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

'Kritisabelt', 'ikke fair', 'at man altid skal læse folketingssvar grundigt – og sørge for at spørge meget præcist'...

Kan det virkelig være alt? Når en minister eller også en hel regering vælger at tilbageholde afgørende informationer for FT, så gør den det, uanset hvordan der spørges og læses.

AT ministre og regeringen igen og igen tages i at fortie og undlade at sige (hele) sandheden burde efterhånden have nogle mere vidtgående konsekvenser.

En fyring, for eksempel!

Hanne Ribens, Alvin Jensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Poul Solrart Sørensen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Det er nogete got gammeldags svineri: War Profiteering & Disaster Capitalism. Troels Lund og Venstre opfører sig som de værste elementer i USAs magt struktur.

Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Poul Solrart Sørensen anbefalede denne kommentar