Nyhed
Læsetid: 4 min.

Minister udelod centrale oplysninger om overvågning i svar til Folketinget

Danmark leverer masseovervågningsteknologi til diktaturstater, der skal bruge det til ’national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser’. Men det undlod daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen at fortælle i et svar til Folketinget
I et svar til Folketinget nævnte daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen ikke, at danskproduceret teknologi til overvågning var blevet solgt til diktaturstater som Saudi-Arabien med henblik på, at regimet ville bruge det på ’national sikkerhed’.

I et svar til Folketinget nævnte daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen ikke, at danskproduceret teknologi til overvågning var blevet solgt til diktaturstater som Saudi-Arabien med henblik på, at regimet ville bruge det på ’national sikkerhed’.

Miriam Dalsgaard

Indland
20. juni 2017

Centrale oplysninger om Danmarks eksport af overvågningsteknologi er ikke blevet videregivet til Folketinget.

Den 20. september 2016 bad Alternativets René Gade daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) redegøre for »alle lande«, som Danmark havde eksporteret dual use-produkter af »overvågningsmæssig karakter« til, og »hvilke vurderinger, man har foretaget for at sikre, at produkterne ikke bliver brugt til undertrykkelse, overtrædelse eller krænkelse af menneskerettigheder«.

Dual-use er et paraplybegreb for teknologier, der kan bruges til både militære og civile formål — herunder overvågning.

Som Information i sidste uge kunne afsløre i samarbejde med BBC, har Danmark leveret masseovervågningsteknologi til en lang række totalitære regimer som eksempelvis Saudi-Arabien og Oman. Regimerne skal ifølge dokumenter fra Erhvervsstyrelsen bruge udstyret til »national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«.

Det er en helt central oplysning, for det er netop de termer, regimerne ifølge menneskeretsorganisationer og Mellemøst-eksperter bruger som dække for at slå ned på kritiske røster.

Men de oplysninger fremgik ikke af det svar, daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen gav Folketinget den 14. oktober sidste år. 

Humanitære aktører

Ministeren oplistede ganske vist på baggrund af en udtalelse fra Erhvervsstyrelsen en lang række lande – heriblandt dem, der siden har vist sig at have købt dansk masseovervågningsteknologi. Men Troels Lund Poulsen og Erhvervsstyrelsen tilføjede noget, som gjorde, at Alternativets René Gade »lige fik pulsen lidt ned«, som han siger.

»Tilladelserne er bl.a. givet til humanitære aktører, der anvender droner til at overvåge udviklingen af humanitære katastrofer og forholdene i flygtningelejre, samt til overvågning af netværk med henblik på sikring mod cyberangreb,« lød det i svaret.

Derimod nævnte ministeren ikke den kontroversielle del af eksporten — masseovervågning til brug for national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser — med ét ord.

Mørkelygten

Derfor mener René Gade i dag, at han ikke har fået retvisende oplysninger fra ministeren.

»Der har tilsyneladende været tilbageholdelse af informationer,« siger han. »Jeg mener jo, at årsagen til, at jeg stillede spørgsmålet, er åbenlys. Jeg ønskede at finde ud af, om Danmark er med til at underminere menneskerettighederne.«

»Men de svar, jeg får, svarer ikke på min bekymring. De svarer sådan, at jeg ikke skal bekymre mig. Og det gør jo, at det kan fortsætte, hvis det er, som det er beskrevet,« siger René Gade.

Også Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen mener, at ministerens svar er kritisabelt.

»Det er ikke fair over for Folketinget at give så fordrejet et billede af virkeligheden,« siger han.

»Når man ikke nævner, at der bliver solgt masseovervågning til Saudi-Arabien, som bruges til national sikkerhed – eller med andre ord undertrykkelse – så forholder man Folketinget en vigtig oplysning, som gør det umuligt for os at sætte ind.«

I bogen Mørkelygten har journalist og forfatter Jesper Tynell dokumenteret, hvordan embedsværket i en lang række sager skærer tal, jura og faktuelle oplysninger til, så regeringen og dens politik fremstår i det bedst mulige lys.

Han ser sagen som et eksempel på, at man altid skal læse folketingssvar grundigt – og sørge for at spørge meget præcist, hvis man vil gøre sig håb om at få svar på det, man ønsker.

»Det her er en af den type svar, hvor man vælger at fremhæve de ting, som man formentlig godt er klar over vil berolige spørgeren,« siger Jesper Tynell.

»Men der står netop kun, at det blandt andet er til humanitære aktører. Og så er det selvfølgelig oplagt at spørge ind til, hvad de andre eksempler er.«

Dokumentation

Det spurgte René Gade om: Ministeren bedes redegøre for alle lande, der er eksporteret produkter med dobbelt anvendelse af overvågningsmæssig karakter til, hvilke informationer man har lagt til grund, da eksporttilladelserne blev givet, og hvilke vurderinger man har foretaget for at sikre, at produkterne ikke bliver brugt til undertrykkelse, overtrædelse eller krænkelse af menneskerettigheder?

Det svarede Troels Lund: På baggrund af en udtalelse fra Erhvervsstyrelsen opremser Troels Lund Poulsen først 31 lande. Heriblandt er Saudi-Arabien, Oman, Qatar, Algeriet og Marokko – lande, der, som Information senere har afsløret, er blevet givet tilladelse til eksport af masseovervågningsteknologi til.

Herefter kommer den centrale passage:

»Overvågningsudstyr er i den forbindelse afgrænset til dual-use udstyr, der kan bruges til overvågning og aflytning af internet, telefon, radio, fax mv., samt udstyr der kan anvendes til fysisk overvågning af bygninger, landområder mv., fx kameraer, droner m.v. Tilladelserne er bl.a. givet til humanitære aktører, der anvender droner til at overvåge udviklingen af humanitære katastrofer og forholdene i flygtningelejre, samt til overvågning af netværk med henblik på sikring mod cyberangreb.«

I svaret er der også en redegørelse for EU-reglerne på området og Erhvervsstyrelsens generelle praksis, der bl.a. indebærer, at »der skal tages hensyn til menneskerettighederne i det pågældende bestemmelsesland og respekten for den humanitære folkeret«.

Afviser kritik

Troels Lund Poulsen, der i mellemtiden er blevet beskæftigelsesminister, vil ikke stille op til interview om sagen. Han henviser i stedet til Erhvervsstyrelsen. I et skriftligt svar til Information afviser styrelsen, at man forsøgte at få sagen til at se mere uskyldig ud, end den reelt var.

»For størstedelen af de lande, der er nævnt i oversigten i spørgsmålsbesvarelsen, gælder det, at tilladelserne til disse lande vedrører droner og kameraer. Derfor fandt styrelsen det mest oplagt at henvise til, at tilladelserne eksempelvis er givet til droner og kameraer til overvågning af humanitære katastrofer mv.,« skriver styrelsen videre.

I et opfølgende spørgsmål har Information spurgt styrelsen, hvorfor man ikke også nævnte eksporten af internetovervågningsteknologi til brug for »national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«. Det har styrelsen ikke svaret på.

Serie

Overvågning: Made in Denmark

Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kenneth Jacobsen

Undskyld, må jeg lige få den igen - hvad var navnet på ministeren?

@Kenneth Jacobsen

Take a wild guess..

Ganske vist er konkurrencen benhård i regeringspartiet Venstre, men Traktor-Troels er nok trods alt det mest løgnagtige individ i den samling.

Alvin Jensen, Jens Høeg, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Christian Lucas, Anne Eriksen og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Selvfølgelig undlod Troels Lund Poulsen, at give problematiske oplysninger videre - det er problamtisk. Og hvad er det værste der kan ske for Troels Lund Poulsen, at han bliver deporteret til et af de pågældende lande og udsat for tortur.... nej slet ikke, der er kun indbyggerne i de pågældene lande - Troels Lund Poulsen kan være ligeglad om han skulle få en næse...
- Kapitalistisk politik der skaber for penge er direkte frastødende og det burde nævnes, så ofte at selv Troels Lund Poulsen ikke kan komme i tvivl.

"Få dog pulsen ned, de bruger sikkert bare overvågningsudstyret til at "kilde" folk under tæerne...." og Troels Lund Poulsen tror ikke at mennesker i autoritære systemer er så slemme, at de vil misbruge en mulighed for masseovervågning.....aldrig i verden!!!!
Måske Troels Lund Poulsen skulle tage samfundsfag om igen....

Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

'Kritisabelt', 'ikke fair', 'at man altid skal læse folketingssvar grundigt – og sørge for at spørge meget præcist'...

Kan det virkelig være alt? Når en minister eller også en hel regering vælger at tilbageholde afgørende informationer for FT, så gør den det, uanset hvordan der spørges og læses.

AT ministre og regeringen igen og igen tages i at fortie og undlade at sige (hele) sandheden burde efterhånden have nogle mere vidtgående konsekvenser.

En fyring, for eksempel!

Hanne Ribens, Alvin Jensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Det er nogete got gammeldags svineri: War Profiteering & Disaster Capitalism. Troels Lund og Venstre opfører sig som de værste elementer i USAs magt struktur.

Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar