Læsetid: 9 min.

Når angstramte fylder 39, mister de retten til tilskud til psykolog

Antallet af angstramte på førtidspension er på få år steget med over 50 procent. Tallet for depressionsramte, der tildeles førtidspension er modsat faldende. En del af forklaringen kan være forskel i adgang til psykologhjælp. En forskel, der ifølge professorer er aldeles meningsløs
Det var daværende SF’er Özlem Cekic, der i Folketingets Sundhedsudvalg i 2010 bad daværende sundhedsminister Bertel Haarder (V) beregne, hvor meget det ville koste at afskaffe aldersbegrænsningen på tilskud til psykologhjælp til mennesker, der lider af let til moderat depression og let til moderat angst. Hun erkender i dag, at de angstramte siden er blevet glemt.

Det var daværende SF’er Özlem Cekic, der i Folketingets Sundhedsudvalg i 2010 bad daværende sundhedsminister Bertel Haarder (V) beregne, hvor meget det ville koste at afskaffe aldersbegrænsningen på tilskud til psykologhjælp til mennesker, der lider af let til moderat depression og let til moderat angst. Hun erkender i dag, at de angstramte siden er blevet glemt.

Jakob Dall

19. juni 2017

Sidste år fik 1.026 danskere tildelt førtidspension på grund af en angstlidelse. Det var første gang siden førtidspensionsreformen i 2013, at tallet rundede 1.000 og en stigning på over 50 procent siden reformen, der skulle nedbringe antallet af førtidspensioner, trådte i kraft. Det viser tal fra Ankestyrelsen.

I samme periode er tildelingen af førtidspensioner til depressionsramte faldet. En medvirkende årsag til denne nedgang kan være afskaffelsen af en aldersgrænse, der indtil 2012 betød, at personer med let til moderat depression kun kunne få tilskud til psykologhjælp, hvis de faldt inden for en bestemt aldersgruppe.

En lignende aldersgrænse eksisterer fortsat for personer, der lider af let til moderat angst. Det betyder kort fortalt, at er man mellem 18 og 38 år, kan man få en henvisning til en psykolog af egen praktiserende læge. Henvisningen giver samtidig et tilskud på over halvdelen psykologens honorar. Modsat skal en 17- eller 39-årig gribe i egen lomme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Niels Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
Viggo Okholm, Niels Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Solrart Sørensen

Måske skal psykologerne også begynde at tage psykologien alvorligt.... den må da for fan'en kunne lave en selvhjælps bog, der gør det en psykolog skulle kunne udrette.... Hvis man går ind på dansk psykologisk forlag, der skal forestille at fag-forlag, så virker det som om at det handler en del om at tjene penge og ikke en døjt om en videnskabelig indgang til, at give folk er redskab til, at hjælpe sig selv.
Hvis du har mave kartar så er der masser af hjælp at hente i form af diæt forslag (der er seriøse) men når det kommer til psykologien, så virker det ikke som om der er den samme interesse, at få lavet en bog, der sætter noget på plads....
- Selvfølgelig skal der ikke være nogen aldersgrænse for hvornår man hjælper mennesker, så vidt jeg ved er både angt og depression livstruende sygdomme...
http://dpf.dk/
Hvad skal jeg dog vælge af bøger til at få det bedre: "Hverdagens små mirakler" eller "Søhesten Sille's magiske sol hilsner"..... begge bøger virker begge super kvalifiseret jeg kunne selvfølgelig også vælge "Den kierkegaardske samtalefløjfe" nu hvor jeg i forvejen har læst et par citater af Kierkgaard....

Christian Lucas

Faktisk nej....amerikansk forskning tyder kraftigt på at "Selvhjælps" bøger slet ikke virker.

Så det er noget vrøvl, Poul Sørensen.

Poul Solrart Sørensen

Christian Lucas
Vil du sige, at psykologien ikke kan hjælpe medmindre den psykologiske hælp kommer ud af psykologens mund.... det lyder næsten religiøst... skal folk også ligge ned og kigge op i loftet imens de modtager den mundtlige spykologiske hjælp.....længe leve ny forskning.... (ironisk)

Både psykiske og fysiske forhold kommer in i vores sundhedssystem. Aldersgrænser er åbenlyst forkerte.
Men meget kædes sammen med arbejdsmarkedsreglerne og borgerne kastes rundt i 20 forkellige regelsæt, herunder førtidspension. Dette hjælper ikke ligefrem sundhedsfremmende. Der er masser af eksempler på at samfundsindretningen fremmer usundheden.
Det er berørt i artiklen :
Citat : "»De tror, det eneste alternativ er at parkere dem på førtidspension, og derfor nedprioriteres livsvigtig behandling,« siger han og forklarer, at den »voldsomme stigning« i førtidspensioner kan skyldes, at førtidspensionsreformen og kravet til flere ressourceforløb gjorde det meget vanskeligt at få tildelt førtidspension, men at kravet i dag ikke fortolkes helt så rigidt, som da reformen trådte i kraft."
Her ses èn af årsagerne til at UBI-Basisindkomst menes at være sundhedsfremmende. Sygdomsbehandling vil blive varetaget af sundhedsvæsenet og ikke af arbejdspladserne gennem jobcentre. Der vil ikke være stressende ventetider og usikkerheder pga bureakratiets kollosale maskineri. Det sociale sikkerhedsnet fungerer fra dag èt.
Og så overholdes grundlovens § 75 !

Jeg gad godt vide, hvad disse professorer og Özlem Cekic mener om Basisindkomst/Borgerløn.
Der er jo mange off.ansatte der lever af systemet. Og mange af dem bliver forresten også stressede og må opgive deres job. Så står der andre klar til at fortsætte, hvor de måtte slippe.
Hvornår vågner politikerne.

Christoffer Pedersen

At psykologhjælp er aldersbetinget er helt uden diskussion åndssvagt. Det er ikke helt rigtigt at en under 18 år som udgangspunkt ikke kan få hjælp, for børn er der bare lidt andre og flere indgange til psykiatrien inkl psykolog end for voksne.
Til gengæld er spørgsmålet om hvorfor man prioritere kræft og akutte kvæstelser højere, end let til moderat depression decideret tåbeligt.
Beklager Hr. Andersen, vi kan ikke behandle din trafikulykkeafrevne arm lige nu for vi skal bruge pengene til en lettere deprimeret herre...
Helt uden at tage stilling til om ideen med lettere adgang til psykologhjælp er det dog ingen overraskelse, at psykologforeningen mener det er en fremragende idé.....