Læsetid: 6 min.

Når man sender en mail til Nabhan, bliver man kaldt ind til forhør

Ved hjælp af overvågning er det lykkedes regimet i Oman at gøre Nabhan al Hanshis netværk af menneskeretsaktivister tavse. Danmark har leveret masseovervågning til landet
Nabhan al Hanshi og hans med-aktivister var ikke revolutionære. De ønskede at reformere systemet i Oman. Men regimet slog hårdt tilbage.

Nabhan al Hanshi og hans med-aktivister var ikke revolutionære. De ønskede at reformere systemet i Oman. Men regimet slog hårdt tilbage.

Justin Sutcliffe

16. juni 2017

En mail tikkede ind i Nabhan al Hanshis mailboks i Storbritannien.

»Jeg har brug for at tale med dig. Det haster«.

Afsenderen nævnte ikke sit navn. Men han skrev, at de kendte hinanden. Nabhan foreslog, at de talte videre via Googles Hangout-tjeneste, der er kendt for at være relativt sikker.

Det viste sig at være en af de meddelere, der forsyner hans organisation, Human Rights Monitor in Oman, med oplysninger om tortur og andre overgreb.

To dage efter samtalen blev meddeleren kaldt ind til forhør af sikkerhedstjenesten og afhørt om, hvad de havde diskuteret.

Sådan nogle episoder har Nabhan al Hanshi efterhånden været ude for mange gange.

Da han i slutningen af 2012 flygtede fra Oman og senere kom til Storbritannien, troede den tidligere blogger, at han endelig var undsluppet Sultan Qaboos – landets enevældig hersker, som kontrollerer både den lovgivende, dømmende og udøvende magt. Eller som Nabhan formulerer det: »Han kontrollerer nærmest, hvor meget ilt folk ånder ind og ud.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Toke Andersen
David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Toke Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

odd bjertnes

Det er bedst at nationalstater overvåger sig selv med egne midler. Hvis altsåman går ind for nationalstats-system og ikke CIA-global, hvilket sidste Danmark jo ikke gør officielt i hvert fald.
Hvis en form for forsvars-teknologi handles til en anden stat bør der være en forklarlig politisk egen-interessei at gøre det. Kan godt være indirekte (...overholde konventioner f.eks.), men hvad er den så mon her ?

Touhami Bennour

Informations arbejde og undersøgelse af "overvågnings sag har gavnet enormt debatten. Det viser desværre at mange er ikke informeret om hvordan verden er skruet sammen. De fleste tror at lande ligner forskellige fodbold hold, der bare spiller i konkurrerer. og hvis et hold taber så er det selv om det.. Mens den reelle verden er i ruiner. Det er svært, det er politik altså.