Læsetid: 7 min.

I Nørresundby sidder 200 mænd og kvinder bag pigtråd og laver teknologi, der kan overvåge et helt lands internettrafik

Det begyndte med en henvendelse fra dansk politi. Og endte med en milliardgevinst, en skattesag og leverancer til diktatorer. Her er historien om en virksomhed fra Nørresundby, der sælger NSA-lignende masseovervågning til Mellemøstens undertrykkende regimer
Det begyndte med en henvendelse fra dansk politi. Og endte med en milliardgevinst, en skattesag og leverancer til diktatorer. Her er historien om en virksomhed fra Nørresundby, der sælger NSA-lignende masseovervågning til Mellemøstens undertrykkende regimer

Thomas Iburg/iBureauet

23. juni 2017

Af alle de steder, der spillede en rolle i kampen mellem demonstranter og diktatorer under Det Arabiske Forår, er Nørresundby måske det mest usandsynlige. Den gamle købstad ved Limfjordens bred er på mange måder en helt almindelig dansk provinsby. Med røde murstenshuse, familieaftener i svømmehallen og lejlighedsvis et tropisk skumparty på det lokale gymnasium.

Men Nørresundby gemmer på en hemmelighed. Man kan svagt ane den mellem træerne fra indkørslen til Nordjyske Motorvej. To enorme paraboler. Større i højden end et hus.

Et to meter højt pigtrådshegn rundt om grunden markerer, at uindbudte gæster ikke er velkomne. Metalpaneler, der ligner noget fra en gammel sci-fi-film, skærmer vinduerne i den nærliggende gule bygning fra nysgerrige blikke. Og de få steder, hvor de ikke er slået ned, er persiennerne trukket for.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Espen Bøgh
  • Slettet Bruger
  • Steen Sohn
  • Torben Skov
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Slettet Bruger, Steen Sohn, Torben Skov og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Jessen

Alle mennesker som arbejder indenfor våbenindustrien bør hele tiden stille sig selv det spørgsmål, gerne foran spejlet, er dette i overensstemmelse med mit moralkodeks?
Når Claus Falk synes det er mærkeligt at man nu stiller spørgsmålstegn ved det etiske i at eksportere overvågningsudstyr til diktaturer er det naturligvis udtryk for fortrængning og selvbedrag.
Hvor ville det være skønt hvis kloge mennesker brugte deres vid til at forbedre verden og ikke det modsatte.

Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Espen Bøgh, Ib Christensen og Ken Sass anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Danmark skal passe MEGET på ikke at blive trukket i det transnationale military industrial complex. Det er gået voldsomt den gale retning siden Fogh.

Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Rart endelig at se lidt om hvilke røvhuller det er, der gemmer sig iblandt os og gør terrorister vrede på os alle. De kan godt beskytte sig selv bag pigtråd, men vores andres liv og helbred er et offer de er villig til at yde for egen profit.
Og mon ikke denne ene historie kun er toppen af isbjerget, ang. diverse begrundelser, stærke nok til at gøre mennesker villige til, at blive selvmordsbomberer og lignende. Hvilke andre røvhuller gemmer der sig mon iblandt os, og som villigt har kaldt på terroristerne bag vores ryg.

Husker i at vi ikke have terror trussel før Irak og Afghanistan. Angrebs krige vi deltog i, men stadig ikke har fået nogen fyldig forklaring på vores behov for. Men omkostningerne fik vi, og har dem stadig.

Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Dan Ysnæs og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

- Arh, "penge lugter vel ikke", og når livsstilen er i orden for betalingen, så kan man åbenbart godt sløje lidt af på såvel moral som etik, og privatlivets fred, og så må politikerne bestemme om det skal være noget der er under parlamentarisk kontrol, eller myndighedernes selvforvaltning.

Slettet Bruger

I regeringsgrundlaget blev indført, at der var behov for at se kritisk på menneskerettighedskoventionen, og man meldte ud, at man ville afholde en konference om emnet til november. Siden er det kommet frem, at man tilsidesatte menneskerettigheder i sagen om adskillelse af par og med Brian Mikkelsens, (den tidligere ytingsfrihedsforkæmper fra Muhammed sagen), historiske slalomløb mellem ønsker om at markere menneskerettighedernes fødselsdag til gode kontakter til apartheid styret, kritik af forholdene i Kina og opbakning til salg af overvågningsudstyr til bl.a. Saudi Arabien samt en statsminister, der iflg. avisoverskrifterne rejser verdenen rundt og belærer andre om menneskerettigheder sammenholdt med regeringspartierne og dansk folkepartis evige ønsker om langt hårdere straffe til alskens slags mindre overtrædelser, kan man godt få den tanke, at de er fuldstændig principløse og lader pengeinteresser afgøre alle spørgsmål eller at bare vil være regering for enhver pris.

Espen Bøgh, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar