Nyhed
Læsetid: 3 min.

’Overraskede’ politikere vil høre minister i sag om ressourceforløb

Partierne bag aftalen om ressourceforløb er forvirrede over, at landets største kommuner ikke følger ministerens ønske om at sende færre i ressourceforløb. ’Det er arrogant ikke at lytte til fire kommuner, der sammen forsøger at råbe op,’ svarer beskæftigelsesborgmester. Enhedslisten kalder til samråd
Indland
28. juni 2017

Det skal være en forudsætning for et ressourceforløb, at der er en realistisk mulighed for at udvikle borgerens arbejdsevne.

Sådan lød den klare besked fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i et brev til landets kommuner i marts måned. Brevet – en såkaldt orienteringsskrivelse – skulle indskærpe overfor kommunerne, hvem det bør tildeles ressourceforløb. Så flere, der åbenlyst ikke kan komme tilbage på arbejdsmarkedet, tildeles for eksempel førtidspension uden et ressourceforløb.

Til Information sagde ministeren tirsdag, at brevet skulle ses som en »præcisering« af loven. Det gjorde han, efter at Information kunne fortælle, at ingen af landets fire største kommuner har ændret praksis i kølvandet på ministerens brev.

Kommunernes begrundelse var, at de ved at følge ’præciseringen’ faktisk ville bryde med loven, idet de er forpligtede til at følge Ankestyrelsens afgørelser på området. En begrundelse, der ifølge John Klausen, lektor i socialret ved Aalborg Universitet, er korrekt. Han sagde tirsdag til Information, at ministerens »præcisering« praktisk talt ingen juridisk betydning har.

S: Sur på kommunerne

Ikke desto mindre bliver Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, »sur og overrasket«, da han hører, at landets største kommuner ikke har ændret praksis som følge af ministerens brev, som forligskredsen bag førtidspensionsreformen S, SF, RV og regeringen står bag.

»Det brev handler om almindelig sund fornuft, når du står overfor et menneske. Det handler ikke om juridisk binderi og alt muligt andet. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at ministeren har sendt nogle retningslinjer, som kommunerne ikke kan efterleve.«

– Men kommunernes jurister og en lektor i socialret siger til Information, at orienteringsskrivelsen ikke har nogen juridisk værdi, og at kommunerne skal rette sig efter Ankestyrelsen?

»Lige meget om det er en kommune eller en lektor, der siger, at den her orienteringsskrivelse ikke er forligelig med lovgivningen, så er jeg simpelthen uenig i den vurdering,« siger Leif Lahn Jensen, der dog vil gå videre med kritikken til ministeren.

Han mener, at visse borgmestre ikke gør tilstrækkeligt for at efterleve ministerens brev og lempe fortolkningsreglerne. Resultatet kan være, at borgere, der ifølge regeringen faktisk skal have mulighed for få tildelt eksempelvis førtidspension, fortsat gennemgår ressourceforløb.

Beskæftigelsesborgmester i København Kommune, Anna Mee Allerslev (RV), stiller sig uforstående overfor kritikken.

»Det virker helt tragikomisk. Det er, som om politikerne på Christiansborg har et mere lemfældigt forhold til lovgivningen end ude i kommunerne. Vi kan ikke overtræde loven. Det er trist, at de ikke tager ansvar og fører deres gode intention ud i livet. Det er arrogant ikke at lytte til fire kommuner, der sammen forsøger at råbe op,« siger hun.

SF: Meget overrasket

Ligesom Leif Lahn Jensen er beskæftigelsesordfører i SF, Karsten Hønge, forundret over, at landets største kommuner ikke mener, det er muligt at ændre praksis som følge af ministerens brev. Han vil dog også bede Troels Lund Poulsen om en forklaring.

»Da vi vedtog tilføjelsen til loven, diskuterede vi, om det var nødvendigt med en lovændring for at få kommunerne til at efterleve vores hensigter. Ministeren sagde efter at have rådført sig med embedsværket, at en lovændring var overflødig. Derfor overrasker den her situation mig meget, og jeg vil tage kontakt til ministeren hurtigst muligt og få sat gang i evalueringen af den her reform. Den her uklarhed gavner ingen,« siger Karsten Hønge.

De Radikales beskæftigelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, siger, at hun »selvfølgelig går ud fra, at det, vi er blevet enige om i forligskredsen, også er muligt at implementere. Ellers burde ministeren have gjort det klart.«

Vasker hænder

Beskæftigelsesordfører fra Enhedslisten, Finn Sørensen, der i går kaldte ministeren i samråd om sagen, mener derimod, at forligskredsen bag førtidspensionsreformen og ressourceforløbet med det tilsyneladende virkningsløse brev »endnu en gang har forsøgt at tørre ansvaret af på kommunerne«.

»Loven er krystalklar,« siger han. »Ankestyrelsens afgørelser er entydige, og domstolene har godkendt Ankestyrelsens praksis – det betyder, at alvorligt syge borgere skal i et ressourceforløb. Det er glædeligt, at fire kommuner nu peger geværet den rigtige vej – nemlig mod lovgivningen og forligspartierne. Det er ikke kommunernes skyld, at de lige nu har den kedelige opgave at administrere umenneskelig lovgivning.«

Liberal Alliance, De Konservative og beskæftigelsesministeren ønskede i går ikke at udtale sig til Information. Førtidspensionsreformen skal evalueres til efteråret.

Serie

Striden på Lærkevej

En kamp om reformer udspiller sig på et jobcenter på Lærkevej i København. Arbejdsløse borgere demonstrerer og protesterer, mens sagsbehandlere og lokalpolitikere tager sig til hovedet over den lovgivning, de er sat til at administrere. Antallet af førtidspensioner er faldet markant som følge af de seneste års reformer på beskæftigelsesområdet. Lærkevej er stedet, hvor de politiske hensigter møder virkeligheden.

I denne serie følger Information udviklingen med fokus på Lærkevej og forskellen på tildelingen af førtidspensioner i landets kommuner.

Seneste artikler

 • Socialrådgivere er ikke de udsattes advokater

  14. november 2017
  Kritikere af førtidspensionsreformen ønsker, at sagsbehandlerne gør oprør mod lovgivningens krav. Men som socialrådgiver er jeg ansat til at føre loven ud i virkeligheden. Alt andet ville være vejen til anarki
 • Rigide rammer og alt for mange sager gør det svært at hjælpe udsatte unge ledige

  10. november 2017
  Som socialrådgivere for unge ledige i Københavns Kommune oplever vi, at kvaliteten af samtaler og aktiviteter er underordnet hensynet til, at de unge indkaldes til det lovpligtige antal samtaler og får tilbudt de uddannelsesfremmende aktiviteter, de skal have ifølge loven. Hvornår får vi lov at fokusere på det, der virker?
 • Der er uendeligt langt fra Rådhuset til Københavns jobcentre

  16. oktober 2017
  Chefer i beskæftigelsesforvaltningen i Københavns Kommune har hævet stemmen for at forsvare deres medarbejdere på jobcentrene. Men forsvaret ender som et vidnesbyrd om en ledelse, der ikke kender den virkelighed, borgerne og medarbejderne befinder sig i
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arne Albatros Olsen

Mise'ren ligger i de måltal som årligt bliver angivet mht. pensioner.
I bestræbelsen for at nå eller overgå disse måltal, har man igennem en årrække udviklet en "særlig kultur " hos kommunerne landet over, hvor man i praksis har trukket sagene i langdrag, og ligefrem overtrådt forvaltningslovgivningen og andre love i en stor udtrækning.
"Men selvfølgelig er det da glædelig at så mange politikere har fået udviklet en samvigtighed her på det sidste. "

https://www.avisen.dk/blogger-maaltal-foertidspension-og-fleskjob-uhyrli...

Niels Duus Nielsen

Råddenskaben breder sig. Nu er det ikke kun udlændingeministeren, der opfordrer Udlændingestyrelsen til at begå lovbrud i en ond sags tjeneste, men også beskæftigelsesministeren, der vil have kommunerne til at overtræde loven i en god sags tjeneste.

Hvornår fatter regeringen, at målet ikke helliger midlet?

Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek og Torben Skov anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Man kan altid påvise en arbejdsevne sålænge emnet ikke er dødt. Med lup og jura. Det er således ideen om, at der ikke må kunne forefindes arbejdsevne før man kan førtidspensioneres der er gal. Udgangspunktet må være om der kan udvikles til arbejdsmarkedets ansættelsesvilje på ustøttede, gældende overenskomstmæssige vilkår. Og så er det ikke engang, re: arbejdsudbuds-jammeren, forbudt at ansætte førtidspensionister til ... whatever. Tidligere satte man de segmenter til at være øjne og ører i portnerluger, så vidste man hvor man havde ..... både dem og andre ,,,men det ordner alle de dumme mobiltelefonister jo for os i dag.

Arne Albatros Olsen og Lars Steffensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er typisk abekastning der er problemet. Mange kommuner giver en hel del flere førtidspensioner end fx Københavns kommune, som nærmest har halveret tildelingen i løbet af få år. Anne Mee Allerslev er en af de beskæftigelsesborgmestre, der står for de fleste nedskæringer på landsplan.
Hun snakker godt for sin syge moster, men ikke for alle de syge mennesker, der i årevis har været parkeret på kontanthjælp.
Ankestyrelsen følger i mange tilfælde kommunernes praksis med hvad jeg vil kalde retsstridige afgørelser. Og ministeren dækker sin r.. ved at udsende tomme skrivelser, han udmærket godt ved ingen effekt vil få.

Christian Lucas

"Overraskede".

Det er jo nærmest i ALLE lortesager at politikerne bare står og måber, og synes at det hele er kommet bag på dem. Hvad handler det om, Information?