Nyhed
Læsetid: 5 min.

’Alle de politikere, der i dag har magten i Tunesien, var under overvågning’

To ansatte i det tunesiske sikkerhedsapparat fortæller, hvordan de op til Det Arabiske Forår overvågede Ben Ali-regimets politiske modstandere. Teknologien, der gjorde det muligt, kom fra Danmark
To ansatte i det tunesiske sikkerhedsapparat fortæller, hvordan de op til Det Arabiske Forår overvågede Ben Ali-regimets politiske modstandere. Teknologien, der gjorde det muligt, kom fra Danmark

Sofie Holm Larsen

Indland
17. juni 2017

De danske myndigheder har tilladt det dansk-britiske firma BAE Systems Applied Intelligence A/S at sælge masseovervågningsteknologi til regimer i Mellemøsten – heriblandt Saudi-Arabien, Oman og Qatar. Amnesty International og en række Mellemøst-eksperter frygter, at det kan blive brugt til at forfølge regimekritikere.

Nu fortæller to kilder fra det tunesiske sikkerhedsapparat til Information og BBC, at det også er sket i praksis. Landets daværende Ben Ali-regime købte før Det Arabiske Forår en tidligere version af teknologien fra ETI, som firmaet dengang hed.

Kilde 1, ansat i det tunesiske sikkerhedsapparat:

»Jeg arbejdede i en afdeling af Indenrigsministeriet, der stod for at bekæmpe cyberkriminalitet og cyberterrorisme. I 2007 fik vi værktøjet fra ETI. ETI installerede systemet, og nogle få ingeniører og teknikere plejede at komme til træningssessioner, der normalt varede fem-seks dage.

Det var ret simpelt. Enhver, der har et minimum af it-færdigheder, ville let kunne arbejde med det. Systemet var baseret på at bruge nøgleord, og vi var i stand til at lede efter alt. Vi gemte ikke alt og beholdt kun dataen i noget tid, for det var dyrt, og Ben Ali var ikke villig til at bruge mange penge på opbevaring.

Vi fokuserede på alle modstanderne, der var ingen præferencer. Alle skulle holdes øje med. Ben Ali ville vide, hvem der var hans venner, og hvem der var hans fjender. Selv sarkasme og jokes ville han informeres om. Alle de politikere, der i dag har magt i Tunesien, var under overvågning.

Dem, der boede i udlandet, havde meget gode forhold. Men de modstandere, der boede i Tunesien, led meget, og deres familier var under permanent pres. Jeg var ikke selv i felten og overværede ikke nogen aggressioner eller tortur, men jeg plejede at se deres billeder på internettet, når de blev lagt ud, efter at de var blevet torteret eller banket.

På vores kontorer plejede vi at tale uden frygt. Vi talte om præsidenten og hans familie, for vi havde adgang til alt på internettet og så, hvad de politiske modstandere lagde ud. Vi havde den rigtige information. Men det kunne vi aldrig tale om på cafeerne eller derhjemme. Så snart vi gik ud, måtte vi kigge os over skulderen.

Vi var ikke ofre. Vi gjorde vores arbejde. Og personligt følte jeg, at jeg arbejdede for mit lands bedste. Men dybt inde i os var der alligevel en slags skam over Ben Ali-regimet.

Jeg sværger, at jeg var så glad den 13. januar 2011, da Ben Ali-regimet faldt, og der ikke længere var censur. Jeg nyder i dag friheden. At give det her interview ville have været umuligt dengang. I dag er mit job rent. Jeg arbejder under loven og for mit lands bedste.

Problemet var, at værktøjet ikke kunne bryde ind i krypteret information. Så det var ikke specielt effektivt, efter at alle borgerne begyndte at bruge Proxy-tjenester. Det var derfor, revolutionen kom.«

Kilde 2, tidligere ansat i det tunesiske sikkerhedsapparat:

»Jeg plejede at arbejde i en enhed med direkte forbindelse til paladset. Selv arbejdede jeg ikke med ETI’s værktøj. Mit job startede, når de havde indsamlet information med værktøjet.

Det sendte de videre til mig, og nogle gange fik jeg ordrer om at finde mere information om specifikke folk, nogle gange om at hacke websites, facebooksider, e-mails eller blogs, og andre gange skulle jeg redigere indhold eller plante noget information.

Hvis jeg husker ret, kom værktøjet i brug i 2007. Hele den nationale internet- og cybertrafik var under kontrol, og selvfølgelig var de primære mål politiske modstandere. Noget af informationen blev sendt direkte til præsidenten. Jeg ved, at de modstandere, der var i Tunesien, plejede at blive arresteret for falske forbrydelser – stoffer eller lignende. Eller for at lække statshemmeligheder.

Jeg kan huske et eksempel, hvor Ben Ali skulle til at annoncere en ny lov, og en modstander sendte en e-mail til en udenlandsk ambassade nogle timer inden, det officielt blev annonceret. Han blev arresteret og dømt for at have lækket statshemmeligheder til en fremmed magt.

Jeg fortryder absolut intet. Jeg kommer ikke til at sige, at jeg ikke havde noget valg, selv hvis det var tilfældet. Efter at have gjort, hvad jeg gjorde, fandt jeg ud af, at mange af modstanderne var forræderiske og samarbejdede med udenlandske efterretningstjenester. De er ikke, hvad de giver sig ud for at være, og jeg har set masser af beviser på, at de ikke var bedre end Ben Ali.«

Overvågning i Tunesien

Den danske virksomhed ETI, der i dag er en del af den britiske våbengigant BAE Systems, forsynede Tunesiens Ben Ali-regime med et højt avanceret system til overvågning af internettet.

Det afslørede det amerikanske medie Bloomberg i 2011, efter at Ben Ali-regimet var faldet.

Indtil Information sidste år begyndte at grave i firmaets aktiviteter, var det det eneste, der var offentligt kendt om firmaets kunder.

Efter Tunesien-afsløringen forsikrede firmaets nye ejer, BAE Systems, om at de siden overtagelsen af ETI i begyndelsen af 2011 havde strammet op på de etiske retningslinjer. Og siden da er overvågningsteknologi blevet omfattet af EU-regulering.

Men som Information for nylig kunne afsløre, står der fortsat undertrykkende regimer på kundelisten. Saudi-Arabien, Oman, Qatar, Algeriet, Marokko og De Forenede Arabiske Emirater har alle købt firmaets system til masseovervågning af internettet.

BAE Systems har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail til Information:

»På grund af de strenge nationale sikkerheds- og fortrolighedsregler vi opererer under, er vi ikke i stand til at kommentere på specifikke kontrakter eller dele fortrolig information. BAE Systems er forpligtet på at operere efter de højeste standarder af etisk forretningsadfærd, og vi har robuste politikker og procedurer på plads for at sikre, at vi lever fuldt ud op til al international eksport-regulering. Ud over de omfattende kriterier, der bruges i forbindelse med udstedelsen af eksporttilladelser, har vi vores egne meget detaljerede kriterier, som vi bruger til at evaluere enhver potentiel kontrakt. Hvis vi mener, der kan være en risiko for misbrug, vil vi afvise handlen.«

Siden det lykkedes at vælte Ben Ali-regimet, er menneskeretssituationen i landet ifølge Human Rights Watch forbedret. Der foregår dog stadig »alvorlige overtrædelser«.

Serie

Overvågning: Made in Denmark

Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her