Baggrund
Læsetid: 4 min.

Det sidste kvalificerede brokkehoved

Kristen Touborg, som torsdag omkom ved en bilulykke, blev både kaldt SF’s ’landmandskoryfæ’ og et ’brokkehoved’. Men for det tidligere folketingsmedlem, som netop havde gjort kommunalpolitisk comeback, handlede det også om, at tingene skulle gå ordentligt for sig
’En landsbytosse er tosset – med landsbyer, og tosset nok til at arbejde for landsbyboernes vilkår i respekt for menneskers frie valg til at bo, hvor de vil i hele landet,’ sagde Kristen Touborg (SF) til JydskeVestkysten, da han i 2006 var stolt modtager af prisen som Årets Landsbytosse. Han døde torsdag den 29. juni , 73 år gammel, efter netop at have genopstillet til kommunalvalget for SF i hjemstavnen Lemvig.

’En landsbytosse er tosset – med landsbyer, og tosset nok til at arbejde for landsbyboernes vilkår i respekt for menneskers frie valg til at bo, hvor de vil i hele landet,’ sagde Kristen Touborg (SF) til JydskeVestkysten, da han i 2006 var stolt modtager af prisen som Årets Landsbytosse. Han døde torsdag den 29. juni , 73 år gammel, efter netop at have genopstillet til kommunalvalget for SF i hjemstavnen Lemvig.

Rene Schutze

Indland
1. juli 2017

Egentlig var partibogen radikal, og bedstefaderen, Kresten Tovborg, havde været med til at stifte Det Radikale Venstre, som han i en periode var lands­formand for. Da Kristen Touborg ikke blot skiftede til SF, men i 1978 blev partiets første medlem af byrådet i Lemvig Kommune, var det altså noget af et særsyn på de kanter.

Kristen Touborg, som torsdag omkom ved en bilulykke, var imidlertid også noget af et særsyn hos folkesocialisterne. Med sin baggrund, dialekt og tøjstil var han SF’s »landmandskoryfæ« som det mange år senere blev formuleret i singlen »I det røde felt« om partiets tid i regering.

Selv om Kristen Touborg tilhørte SF’s såkaldte grønne fløj omkring den tidligere gruppeformand Steen Gade og den nuværende formand, Pia Olsen Dyhr, var han altid sig egen og delte langtfra disses EU-begejstring.

Det skulle altid gå ordentlig til og Kristen Touborg fortalte stolt, at den daværende formand for socialudvalget i Lemvig Kommune på et tidspunkt angiveligt var i gang med at gøre noget, der var kant med loven. Men i sidste øjeblik lod socialudvalgsformanden alligevel være med gøre det, fordi, som han sagde, »Touborg opdager det nok«.

Det gjorde Kristen Touborg ekstra stolt, at de frygtede ham, selv om han ikke var til stede.

Landsbytossen

Byrådspladsen gav ham for alvor smag for det politiske arbejde og i 1990 blev Kristen Touborg opstillet som folketingskandidat i Ringkøbing Amtskreds, hvor han fire år senere ved folketingsvalget i 1994 blev valgt.

Kristen Touborg beholdt gennem alle årene slægtsgården Klostermølle, hvor familiestamtavlen kan føres helt tilbage til 1757, og blev som fødevareordfører en fortaler for dyrevelfærd og Udkantsdanmark – før nogle af delene, og ikke mindst sidstnævnte, var kommet på mode. Også når det ikke var populært hos partifællerne. Kristen Touborg måtte minde om, at ikke alle i Danmark kan tage offentlig transport, når partifæller endnu en gang krævede benzinprisen sat op.

Næsten en fjerdedel af Danmarks befolkning bor i landdistrikter og landsbyer med under 1.000 indbyggere og i 2006 kårede Landsforeningen af Landsbysamfund Kristen Touborg som »Årets Landsbytosse«. Kristen Touborg tøvede ikke et sekund med at takke ja til prisen.

»En Landsbytosse er tosset – med landsbyer, og tosset nok til at arbejde for landsbyboernes vilkår i respekt for menneskers frie valg til at bo, hvor de vil i hele landet,« fortalte prisvinderen JydskeVestkysten.

Kristen Touborg blev dog måske mere kendt i den brede offentlighed for sit tøjvalg end for sine politiske valg. I 2004 udnævnte Ekstra Bladet Kristen Touborg som Folketingets »dårligst klædte«. Som det hed i begrundelsen:

»Modebølgerne er skyllet ubønhørligt hen over den vestjyske landmands garderobe årti efter årti. Måske var de farvestrålende bondeskjorter en vilter detalje engang i sen-60'erne. Hængerøven i de ubestemmelige cowboybukser har aldrig været det. Touborg er god som dagen er lang, hvis man ellers kan forstå hans w-rige dialekt. Men den stumpede, grønlandske sælskindsvest – måske købt på auktion hos Tukak-teateret i et vildt øjeblik? – gør manden til suveræn vinder i denne kategori. Hvad mon han så har på, når han er hjemme på gården?!«

Brokkehovedet

Det var dog ikke altid kun et spørgsmål om, at tingene skulle gå ordentligt til. Kristen Touborg kunne tilsyneladende bedst lide at være i opposition – og ikke bare i byråds- eller folketingssalen men også til partiets til enhver tid siddende ledelse og politik. I hvert fald kunne ledelsen næsten altid være sikker på, at Kristen Touborg var kritisk. Og det uanset om han sad i folketingsgruppen, forretningsudvalget eller hovedbestyrelsen/landsledelsen.

Kristen Touborg kritiserede da også Villy Søvndals fornyelsesprojekt, efter denne var blevet partiformand i 2005, og ikke mindst brugen af fokusgrupper, spin og markedsføring. Man gjorde for meget ud af strategien og for lidt ud politikken, lød det. Hvilket selvfølgelig ikke var overraskende, hvis man, som Kristen Touborg, havde det fint med at være i mindretal. Ingen i SF var i tvivl om, at Kristen Touborg var en af dem, Villy Søvndal omtalte, når han talte om partiets »brokkehoveder«.

Men så længe fremgangen fortsatte for SF, var der ingen, som gad høre på kritikken, erkendte Kristen Touborg i 2009 over for Politiken.

»Så set i forhold til vælgerne er det nok en rigtig strategi, og så står jeg jo lidt ensom tilbage med mit synspunkt, men det er nu alligevel lidt synd i forhold til folkestyret.«

Stillede op igen

Ved folketingsvalget i 2011 måtte Kristen Touborg, trods et højere personligt stemmetal end partifællen Steen Gade, se sig slået i Ringkøbing Amtskreds og sige farvel til Folketinget.

Hvilket dog ikke betød, at Kristen Touborg holdt op med at have sin gang på Christiansborg. Han var i perioder frem til folketingsvalget i 2015 inde som suppleant for Steen Gade, var medlem af landsledelsen og fungerede som frivillig rådgiver i partiet ikke mindst inden for fødevareområdet. Et område der, med Kristen Touborgs ord, ikke havde været »den store lyst« hos andre i folketingsgruppen til at overtage efter ham selv.

Til gengæld holdt Kristen Touborg sig tilbage med kritikken.

»Jeg har lært, at hvis man siger noget om, at man er uenig med partiet, så bliver det med det samme udlagt som om, at der er uro,« fortalte han i 2013 Århus Stiftstidende.

»Derfor lægger jeg mine kræfter på de indre linjer. Jeg har da også sagt til Villy Søvndal, at jeg ikke syntes, at vi fik nok ud af regeringsgrundlaget. Men jeg har det også sådan, at hvis der først er indgået en aftale, så skal man arbejde ud fra den.«

Kristen Touborg, som netop på ny var blevet opstillet som spidskandidat for SF i Lemvig ved kommunalvalget til november, blev 73 år. Han efterlader sig en hustru (som kom alvorligt til skade ved bilulykken) og tre børn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her