Læsetid: 2 min.

Støjberg erkender: Partshøring af asylpar kom for sent

Inger Støjberg erkender, at der ikke blev administreret lovligt i alle sager om adskillelse af asylpar
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefæller i landets asylcentre dannede fredag igen rammen for et samråd. Samrådet blev afholdt på Christiansborg.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefæller i landets asylcentre dannede fredag igen rammen for et samråd. Samrådet blev afholdt på Christiansborg.

Jens Dresling

Indland
23. juni 2017

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) erkender på et samråd fredag, at der i adskillelsen af mindreårige asylpar ikke blev administreret lovligt i forhold til krav om partshøring.

Ministeren bliver gentagne gange spurgt til, om der blev administreret lovligt efter både dansk og international lov i samtlige sager, efter at hun 10. februar sidste år udsendte sin instruks om, at mindreårige asylpar skulle adskilles.

Til det svarer Inger Støjberg:

»I forhold til, at der skal ske en individuel vurdering, ja, det gør der. Det kan man jo netop se ved, at der er seks par, der ikke bliver adskilt på noget tidspunkt.«

»I forhold til partshøring, der gør der jo ikke. Det sker jo først 28. april.«

Inger Støjbergs instruks om at adskille asylparrene var ulovlig, idet alle har krav på en individuel vurdering af deres konkrete sag. Og man har også krav på en partshøring.

Ifølge et dokument, som Information har fået aktindsigt i, blev asylparrene adskilt så længe uden partshøring, at det ifølge juridiske eksperter var ulovligt.

De i alt 17 par, som blev adskilt uden partshøring umiddelbart efter ministerens instruks 10. februar sidste år, måtte i gennemsnit vente 94 dage, før de blev partshørt eller fik lov at flytte sammen igen.

Den længste ventetid var 137 dage, og den korteste var 71 dage. Det er ifølge eksperternes vurdering alt for længe, og derfor var praksis ulovlig.

Det samme påpeger flere oppositionspolitikere under fredagens samråd, hvilket falder Inger Støjberg for brystet.

»Der blev heller ikke partshørt under den socialdemokratiske regering. Derfor klinger det måske også en lillebitte smule hult,« siger hun.

Inger Støjberg afviser, at hun selv har et medansvar for den ulovlige administration, selv om hun udsendte pressemeddelelsen, om at alle par skulle adskilles, uden forbehold for individuel vurdering og partshøring.

»Partshøringer er noget, der kommer ind senere. Det har ikke noget med pressemeddelelsen at gøre,« siger Inger Støjberg og tilføjer:

»Det har aldrig været gældende tidligere.«

Hun afviser også, at hun som minister har et ansvar for at tjekke op på partshøringerne:

»Det er en myndighedsopgave, når man er ude i spørgsmål om partshøring,« siger Inger Støjberg og tilføjer:

»Hvis jeg som minister var blevet gjort opmærksom på, at der ikke foregik partshøring, havde jeg grebet ind. Men det blev jeg ikke.«

»Ligesom Mette Frederiksen og andre ministre før mig heller ikke blev,« siger Inger Støjberg.

De Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader, stiller sig bag Støjberg. Han mener ikke, der trods de nye oplysninger om partshøringer er tegn på, at ministeren bevidst har ønsket en ulovlig administration.

»Der er ikke nogen rygende pistol. Og så længe, der ikke er det, har vi tillid til ministeren,« siger Naser Khader.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

VO dukkede op med 15 politikere, som brugte megen tid på at angribe oppositionen og bakke støjberg op, deres spørgsmål var lavet på forhånd, og de skyede ingen midler, både Red Barnet, Thorning og fortiden , men kun fra 2011 til 15 blev brugt, hvad Foghs regering og Løkkes regering fra 2001 til 2011, som administrede som SR regeringen på området ikke blev nævnt kan undre.
Men der er en dansk og international lov, under 15 adskilles man, over 15 men en af dem under 18, vurderes det fra sag til sag. Det skete ikke.
Nu handlede samrådet om Støjbergs politiske håndtering. For ingen har givet hende magt til egenhændigt at lave lovgivning efter hendes politiske mål. Hvis man mener at et ungt gift par på 17 og 18 år, kvinden er gravid, skal skilles ad, uden de spørges, fordi kvinden skal reddes , tænke sig om, så optræder Inger S som dommer i sin magtfuldkommenhed. Og det er sket. Mig bekendt var ingen ung kvinde under 15. Og hvornår er en mand gammel??? Hendes glorie er altså svær af finde, og det var så ulækkert at se og høre på DF`s Martin H.,+ Kofoed og de Venstre folk som
optrådte på slap line med indstuderede spørgsmål, det blev pinligt til det desperate at se dem
forsøge at redde Inger S. Pinligt vi har en regering som optræder som Løkke og co. gør i denne sag.
Ingen er tilhænger af barnebrude, i folketinget, ingen, det skal stoppes, hvis pigen er under 15. Og love følges.

Jørgen Lejf Hansen

Besynderligt at Jan E. Jørgensen ikke var der.

Jørgen Lejf Hansen

Besynderligt at Jan E. Jørgensen ikke var der.

Jonna Jensen

Støjberg bliver ved med at påstå at hun har forsøgt at forhindre at unge piger bliver udnyttet af ældre mænd. Men den seksuelle lavalder i Danmark er 15 år. Og samtlige piger under 15 blev straks fjernet fra deres "partner" Måske burde Støjberg gøre en indsats for de danske "barnebrude"? Sært at man som politiker kan overtræde loven, uden at det får konsekvenser.

Helle Walther - Tak ! Problemet er at disse højrefolk sidder og nyder situationen. De virker som bøller i en skolegård, fuldstændig uden empati. Pinligt at overvære!!

Alt var planlagt og det værste er, at mange medier syntes jo mere spin des bedre. Rollemodeller for børn ?!!! Bevar os vel !!

Glæder mig til valget !