Læsetid 2 min.

Tidligere diplomat: Salg af overvågning kan undergrave 14 års arbejde for demokrati

Informations afsløring af dansk eksport af masseovervågningsteknologi til Mellemøsten har vakt kritik fra flere sider. Vi samler op på reaktionerne
19. juni 2017

Bekymrende og uklogt.

Sådan lyder reaktionen fra forfatter og tidligere diplomat Mogens Blom, efter at Information og BBC i sidste uge kunne afsløre, at Erhvervsstyrelsen og Udenrigsministeriet har blåstemplet salg af teknologi, der kan overvåge en hel befolkning, til repressive regimer som Saudi-Arabien, Oman og Qatar.

»De her efterretningstjenester i en række meget autoritære lande har systematisk overvåget og forfulgt menneskerettighedsforkæmpere, så det er tæt på 100 procent sikkert, at teknologierne også vil blive anvendt der,« siger han til Orientering på P1.

Som ansat i Udenrigsministeriet var Mogen Blom i sin tid en af drivkræfterne i at få stablet Det Arabiske Initiativ – i dag kaldet Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram – på benene. Han vurderer, at salgene kan undergrave det demokratiserings- og menneskeretsarbejde i regionen, som Danmark via det program har støttet siden 2003.

Blandt de fire lande, som det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram fokuserer særligt på, er Marokko. Det er også et af de seks mellemøstlige lande, som de danske myndigheder har tilladt eksport af overvågningssystemet til.

Skader Danmarks ry

Derudover kan sagen også skade Danmarks omdømme i landenes befolkninger, tilføjer Mogens Blom.

»Det ironiske – eller kedelige – er, at man i Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram netop har som et af sine delmål, at man vil bedre Danmarks image og forståelsen af Danmark som et demokratisk og inklusivt samfund,« siger han til P1.

»Og så risikerer man altså med sådan en sag her at være med til at fremme et andet billede af Danmark.«

Historien er blevet omtalt i internationale medier som The Guardian og The Independent og på arabisk af BBC Arabic.

En af de organisationer, der får støtte gennem Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, er EuroMed Rights – et netværk af 80 menneskeretsorganisationer i Mellemøsten og EU. Den arbejder blandt andet i Marokko.

»Det vil selvfølgelig være meget, meget kritisk, hvis man finder ud af senere hen, at nogle af vores samarbejdspartnere er blevet anholdt på baggrund af informationer, som er kommet frem på grund af det aflytningssystem. Det vil selvfølgelig ikke være nogen som helst hjælp for os,« siger organisationens direktør Marc Schade-Poulsen til P1.

»Vi er helt sikre på, at de folk, som vi arbejder med i Marokko – og også os selv, når vi er der – bliver overvåget i detaljer.«

Samråd

SF’s udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, hæfter sig først og fremmest ved salget til Saudi-Arabien, som han kalder »udtryk for en fuldstændig ukritisk underdanighed« over for landet.

»Jeg synes, det er en fejl, for Saudi-Arabien er et af de mest forfærdelige lande, der findes i hele verden,« siger han til DR.

Som reaktion på Informations afsløringer har Enhedslisten og Alternativet kaldt erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd.

»Jeg vil bruge alle mine parlamentariske handlemuligheder til at få den form for eksport stoppet – og ikke mindst identificere myndighedernes og de relevante politikeres ansvar,« siger Alternativets erhvervsordfører, René Gade, i en pressemeddelelse.

De to ministre har hidtil ikke villet udtale sig om sagerne. Brian Mikkelsen har dog i en email skrevet til Information, at han vil tage initiativ til en drøftelse i regeringen af, om eksportkontrollen skal skærpes.

Overvågning: Made in Denmark

Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.

I denne serie afdækker vi, hvordan de danske myndigheder i al hemmelighed har godkendt salg af meget avancerede overvågningsværktøjer til nogle af de mest undertrykkende regimer i verden. Det kan have bidraget til at gøre demokratiske stemmer i Mellemøsten tavse. Og kan i sidste ende udgøre en trussel mod os selv.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Dorte Sørensen
  Dorte Sørensen
 • Brugerbillede for Kristen Carsten Munk
  Kristen Carsten Munk
 • Brugerbillede for Bjarne Andersen
  Bjarne Andersen
 • Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
  Eva Schwanenflügel
Dorte Sørensen, Kristen Carsten Munk, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

Enten ved den ene hånd ikke hvad den anden laver, ligesom med skandalerne i SKAT. Eller også er et eller flere ministerier indsyltet i endnu en korrupt møjsag.

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Christian Lucas
Christian Lucas

Bare en observation: Jeg læser Berlingske i weekenden hos et familie medlem. Jeg kan ikke se denne problematiske sag om salg af overvågningsteknologi dækket nogen steder i avisen. Til gengæld raser Jacob Ellemann over købet af en moske.

På godt amerikansk: WTF?

Olav Bo Hessellund, Sup Aya Laya, Ulf Johannesson og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for jens peter hansen
jens peter hansen

14 års kamp for demokrati. Nogen større succes kan man vel ikke sige det har været.

Brugerbillede for Mikael Velschow-Rasmussen
Mikael Velschow-Rasmussen

Hmm ...
En lille kommentar til trådens øvrige deltagere:

Gad vide om vi ikke nu også i Danmark ser den slags medie manipulering som har spredt sig fra US og UK main stream medier (MSM) specielt over de seneste 10-15 år.

Dvs. det fænomen, at medierne simpelt hen blot undlader at rapportere om sager som fx denne.
Sagen 'fitter' jo ikke rigtig ind i de vestlige mediers narrativ om, at vi er 'the good guys' !

Selv om jeg over de sidste 3-4 år synes, at Information ind i mellem rapporterer lidt for meget og for ukritisk i halen af MSM, understreger det her jo i hvert fald, at den mindst ringe stadig har en berettigelse.