Læsetid: 2 min.

Tidligere diplomat: Salg af overvågning kan undergrave 14 års arbejde for demokrati

Informations afsløring af dansk eksport af masseovervågningsteknologi til Mellemøsten har vakt kritik fra flere sider. Vi samler op på reaktionerne
19. juni 2017

Bekymrende og uklogt.

Sådan lyder reaktionen fra forfatter og tidligere diplomat Mogens Blom, efter at Information og BBC i sidste uge kunne afsløre, at Erhvervsstyrelsen og Udenrigsministeriet har blåstemplet salg af teknologi, der kan overvåge en hel befolkning, til repressive regimer som Saudi-Arabien, Oman og Qatar.

»De her efterretningstjenester i en række meget autoritære lande har systematisk overvåget og forfulgt menneskerettighedsforkæmpere, så det er tæt på 100 procent sikkert, at teknologierne også vil blive anvendt der,« siger han til Orientering på P1.

Som ansat i Udenrigsministeriet var Mogen Blom i sin tid en af drivkræfterne i at få stablet Det Arabiske Initiativ – i dag kaldet Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram – på benene. Han vurderer, at salgene kan undergrave det demokratiserings- og menneskeretsarbejde i regionen, som Danmark via det program har støttet siden 2003.

Blandt de fire lande, som det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram fokuserer særligt på, er Marokko. Det er også et af de seks mellemøstlige lande, som de danske myndigheder har tilladt eksport af overvågningssystemet til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
  • Kristen Carsten Munk
  • Bjarne Andersen
  • Eva Schwanenflügel
Dorte Sørensen, Kristen Carsten Munk, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Enten ved den ene hånd ikke hvad den anden laver, ligesom med skandalerne i SKAT. Eller også er et eller flere ministerier indsyltet i endnu en korrupt møjsag.

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Bare en observation: Jeg læser Berlingske i weekenden hos et familie medlem. Jeg kan ikke se denne problematiske sag om salg af overvågningsteknologi dækket nogen steder i avisen. Til gengæld raser Jacob Ellemann over købet af en moske.

På godt amerikansk: WTF?

Olav Bo Hessellund, Sup Aya Laya, Ulf Johannesson og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

14 års kamp for demokrati. Nogen større succes kan man vel ikke sige det har været.

Mikael Velschow-Rasmussen

Hmm ...
En lille kommentar til trådens øvrige deltagere:

Gad vide om vi ikke nu også i Danmark ser den slags medie manipulering som har spredt sig fra US og UK main stream medier (MSM) specielt over de seneste 10-15 år.

Dvs. det fænomen, at medierne simpelt hen blot undlader at rapportere om sager som fx denne.
Sagen 'fitter' jo ikke rigtig ind i de vestlige mediers narrativ om, at vi er 'the good guys' !

Selv om jeg over de sidste 3-4 år synes, at Information ind i mellem rapporterer lidt for meget og for ukritisk i halen af MSM, understreger det her jo i hvert fald, at den mindst ringe stadig har en berettigelse.