Læsetid: 2 min.

Tunesiske sikkerhedsfolk: Dansk overvågningsteknologi hjalp os til at forfølge politiske modstandere

Op til Det Arabiske Forår købte Tunesiens Ben Ali-regime et dansk system til overvågning af internettet. To kilder, der arbejdede i sikkerhedsapparatet, fortæller nu, hvordan det blev brugt til at forfølge politiske modstandere, som derefter blev fængslet og torteret
Op til Det Arabiske Forår købte Tunesiens Ben Ali-regime et dansk system til overvågning af internettet. Det blev i årevis brugt til at overvåge den mere end 10 millioner store befolknings private kommunikation.

Op til Det Arabiske Forår købte Tunesiens Ben Ali-regime et dansk system til overvågning af internettet. Det blev i årevis brugt til at overvåge den mere end 10 millioner store befolknings private kommunikation.

Thibault Camus

17. juni 2017

Internettet var under nærmest total kontrol. Ved hjælp af dansk teknologi overvågede Tunesiens Ben Ali-regime i årevis den mere end 10 millioner store befolknings private kommunikation.

Det afslørede det amerikanske medie Bloomberg i 2011. Nu fortæller to kilder fra det daværende regimes sikkerhedsapparat til Information og BBC, hvordan det danske system primært blev brugt til at forfølge regimets politiske modstandere.

»Hvis jeg husker ret, kom værktøjet i brug i 2007. Hele den nationale internet- og cybertrafik var under kontrol, og selvfølgelig var de primære mål modstandere,« siger en af kilderne.

Det bekræftes af en anden kilde, der arbejdede i en afdeling af indenrigsministeriet, som officielt stod for at bekæmpe cyberkriminalitet og -terrorisme ved hjælp af det danske værktøj.

»Alle de politikere, der i dag har magten i Tunesien, var under overvågning,« siger han.

Ingen af de to er i tvivl om, hvad der skete med de mennesker, de udspionerede:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mads Berg
  • Eva Schwanenflügel
Mads Berg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jensen

Det er et flot eksempel på dansk hykleri. Vi elsker at hævde vores moralske overlegenhed, men når man bare er en lille luder stat, så er det pengene der tæller.

Henrik Christensen, John Andersen, Ivar Nielsen, Kristen Carsten Munk, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hold kæft, hvor er det dybt foruroligende og usympatisk. Er det ikke det man kritiserer andre for, at tale med to tunger? Anede ikke, det her var foregået så længe.

Touhami Bennour

Noget der vidste vi altid. Og dog altid Mellem Østen der kommer for skud fra de fleste kommentatorer her. Nu kan Danmark ikke mere sælge de slags overvågning udsyr til Tunesien, er det ikke herligt?. Det er det første sejer for det arabiske forår. Det her er ikke kun for penge, Tunesien kunne samle penge ( hvis de blev tilbudt "kommission"der svarer til lønnen og profit og ikke sælge.

jens peter hansen

En gang til. Alle arabiske lande må ikke købe overvågningsudstyr. Lav en liste, den bliver meget kort, over lande vi må sælge til.

Søren Jensen

Man har grebet det helt forkert an fra starten af. Logviningen skal laves om, således at enhver stat, som ønsker at købe militært udstyr el. teknologi, som kan bruges til overvågning o.l., skal søge om tilladelse til hver enkelt kategori der ønskes indkøbt fra.