Analyse
Læsetid: 4 min.

35 danskere er nægtet indrejse i Tyrkiet på grund af terrormistanke

’Det er jo helt absurd, for mig bekendt er ikke en eneste af de 35 dømt i Danmark for de her ting,’ lyder det fra dansk folketingsmedlem med tyrkisk baggrund, som mener, at tallet afslører, at Tyrkiets omstridte såkaldte stikkerlinje eksisterer
Tyrkiet har været i undtagelsestilstand siden det mislykkede kup og det har tidligere været beskrevet, hvordan myndighederne opfordrer tilhængere af præsident Recep Tayyip Erdogan til at angive støtter i europæiske lande af Gülen-bevægelsen, der af tyrkiske myndigheder betegnes som en terrororganisation.

Tyrkiet har været i undtagelsestilstand siden det mislykkede kup og det har tidligere været beskrevet, hvordan myndighederne opfordrer tilhængere af præsident Recep Tayyip Erdogan til at angive støtter i europæiske lande af Gülen-bevægelsen, der af tyrkiske myndigheder betegnes som en terrororganisation.

Samuel Aranda

Indland
24. juli 2017

Siden kupforsøget sidste sommer i Tyrkiet er 35 danske statsborgere foreløbig blevet nægtet indrejse og tilbagevist ved ankomsten til landet med henvisning til »mistanke om sikkerheds- eller terrorrisiko«.

Det afslører en opgørelse fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til Folketingets Udenrigsudvalg, efter at flere danskere – med tyrkisk baggrund – hævder at være blevet angivet til de tyrkiske myndigheder for »landsforræderi«. For øjeblikket tilbageholdes fire danskere, af forskellige årsager, samtidig i Tyrkiet.

Antallet af afviste danske statsborgere kan dog være endnu højere end de 35.

»Tallene må tages med et vist forbehold, da der erfaringsmæssigt kan være tilfælde, hvor Udenrigsministeriet ikke modtager underretning fra borgeren eller tyrkiske myndigheder, især hvis der er tale om danske statsborgere, som tillige har tyrkisk statsborgerskab,« skriver Anders Samuelsen til Udenrigsudvalget.

Opgørelsen får Socialdemokratiets medlem af Folketingets Retsudvalg, Lars Aslan Rasmussen, til at kræve, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sikrer, at det får konsekvenser, hvis man »stikker« andre.

En sådan »hjælp« til fremmede landes myndigheder kan være en overtrædelse af straffelovens paragraf 108 – den såkaldt milde spionparagraf. Paragraffen kan give op til seks års fængsel.

»Det er jo helt absurd, for mig bekendt er ikke en eneste af de 35 dømt i Danmark for de her ting,« siger Lars Aslan Rasmussen, der selv har tyrkisk baggrund, og som er af de mange, der har kontaktet myndighederne med mistanke om at være blevet angivet.

»Tallet viser, at den såkaldte stikkerlinje virker. Og så skal man huske på, at der er et mørketal, fordi mange – inklusiv mig selv – ikke længere holder ferie i Tyrkiet eller besøger familie og venner, fordi vi ikke gider blive nægtet indrejse eller endda risikere at blive anholdt. Hvis nogen her i landet mener at sidde inde med viden om terrorister, så må de jo gå til de danske – og ikke tyrkiske – myndigheder. Det er ulovligt at indsamle de oplysninger om danskere, og nu kan vi så se, at det får konsekvenser. Politiet må undersøge, hvem der stikker folk – og det må også få konsekvenser,« siger Lars Aslan Rasmussen.

Tyrkiet har været i undtagelsestilstand siden det mislykkede kup og Berlingske Tidende har tidligere beskrevet, hvordan myndighederne opfordrer tilhængere af præsident Recep Tayyip Erdogan til at angive støtter i europæiske lande af Gülen-bevægelsen, der af tyrkiske myndigheder betegnes som en terrororganisation.

Avisen ringede til det angivne nummer i det tyrkiske præsidentkontor, som er blevet døbt »stikkerlinjen« og foregav at ville anmelde en person fra Gülen-bevægelsen. En samtale som resulterede i løftet om, at vedkommende ville blive stoppet ved indrejse, og at der vil blive taget »de fornødne skridt«.

Efterfølgende har Kristeligt Dagblad samtidig citeret en såkaldt religiøs rådgiver for den tyrkiske ambassade i Danmark, Adnan Bülent Baloglu, for, at ambassaden overvåger herboende personer, indsamler oplysninger om dem og har videresendt disse oplysninger til de tyrkiske myndigheder.

Enhedslistens menneskerettighedsordfører, Søren Søndergaard, har selv oplevet at få indrejseforbud i Tyrkiet. I 1996 blev Søren Søndergaard tilbageholdt i lufthavnen i den tyrkiske hovedstad, Ankara, efter dagen forinden at have overværet et retsmøde om den danske statsborger Kemal Koc, der var anklaget for i Danmark at have støttet en afdeling af det ulovlige Kurdistans Arbejderparti (PKK).

Efter at have været tilbageholdt 11 timer i lufthavnen, fik det danske folketingsmedlem en bøde for »ulovlig indrejse« og blev derefter udvist. Årsag: Uden Søren Søndergaards vidende stod hans navn på en liste over personer med indrejseforbud.

»Det er selvfølgelig underligt, at Tyrkiets afviser en række danske statsborgere, som myndighederne mener er terrorister eller en sikkerhedsrisiko, uden at disse så forsøger at få dem udleveret fra Danmark til retsforfølgelse,« siger Søren Søndergaard.

»Men det er trods alt stadig et mindre problem, at nogle ikke kan komme ind i Tyrkiet. Det er kun et symptom på det store problem, nemlig det, som i dag foregår inde i Tyrkiet. Her fængsles journalister, oppositionspolitikere og menneskerettighedsforkæmpere – og det burde den danske regering reagere kraftigere på.«

Tyrkiets ambassade har imidlertid overfor Udenrigsministeriet afvist at have et sådant angiversystem og også afvist, at de registrerer personer, der er i opposition til eller er kritiske over for regeringen.

Telefonlinjer, som borgere kan ringe ind med oplysninger på, er tiltænkt terrorismerelaterede sager, lyder forklaringen. Der findes således heller ikke nogen »sort liste« med navne på personer fra Danmark, der vil kunne få problemer ved indrejse til eller udrejse fra Tyrkiet.

Senest understregede Anders Samuelsen, kort inden sommerferien på et samråd i Folketingets udenrigsudvalg, at Tyrkiet, som andre lande, har ret til at forsvare sig mod terrorisme og til at »gøre op« med dem, der stod bag kupforsøget sidste sommer:

»Men hvis der skal efterforskes på dansk territorium, er det en sag for danske myndigheder.«

Rejsevejledning for Tyrkiet

I Udenrigsministeriets rejsevejledning for Tyrkiet hedder det blandt andet:

  • »Kupforsøget i juli 2016 har skærpet konfrontationerne mellem forskellige sociale, politiske, etniske og religiøse grupper i samfundet. Der er pt. undtagelsestilstand i hele landet. Du bør holde dig på sikker afstand af politiske demonstrationer m.v.«
  • »Du bør på forhånd overveje, hvorvidt der er forhold i relation til de tyrkiske myndigheder, som gør, at rejsen ikke bør finde sted f.eks. ikke afsonede straffedomme, aftjening af værnepligt, stempler i pas eller kontakter til personer/grupper, som er kriminaliserede eller defineres som terrorgrupper i Tyrkiet.«
  • »Der har i den seneste tid været et antal tilfælde, hvor danskere er blevet nægtet indrejse i Tyrkiet uden nogen formel begrundelse. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan indrejse i Tyrkiet, kan du evt. kontakte den tyrkiske ambassade i Danmark.«
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

charlie white

Det skal nok blive rigtigt sjovt med klovnen Erdogan.

Og tyske politikere kan ikke få indrejsetilladelse til at besøge tyske militærfolk på baser i Tyrkiet.

Det danske Udenrigsministeriums rejsevejledning:

- "Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan indrejse i Tyrkiet, kan du evt. kontakte den tyrkiske ambassade i Danmark.«

Hvis du vil sortlistes, er det da nok et godt råd at følge.

Annemette Due, Holger Madsen, Hans Larsen og Christoffer Pedersen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Verden har ændret sig gevaldig siden 18 hundredtallet. men desværre mange danskere holder fast i overherredømme princip og nu Islamofobi uanset vilket styre er i magten. Jeg synes Erdogan er blandt andre, han prøver at komme ind i moderne tider. Så forbliver man håbløst reactionnaire når man holder fast i Islamofobi.

Der er i dag mange armenere som krydser grænsen til Tyrkiet frem og tilbage netop for at overleve og ikke blive etnisk, tilfældigt eller gud ved hvad andet og tredje kunne blive, udrenset under neo-liberalismens Wild-Jungle vilkår. Jeg lytter gerne til Armensk musik, hvilket er ligeså lidenskabelig og sprælsk som den Tyrkiske og Anatolske musik.

Kenneth Jacobsen

Ja det er meget kønt, d'herrer - men det har intet med imperialisme eller islamofobi at gøre at være modstander af den politiske katastrofekurs, vi er vidner til i Tyrkiet. Det er ikke ydre eller indre fjender, der bestemmer kursen, men en politisk vilje til autoritært styre på eller over grænsen til enevælde. Hvad man kunne frygte angående Erdogan, er såmænd blevet virkelighed. Beskæmmende her at læse så ublu tilslutning. Refleksion er påkrævet.

Kenneth Jacobsen

Der er næppe tvivl om at autoritært styre ikke er et problem for Vesten i geopolitisk perspektiv, trods alle skåltaler om demokratiets udbredelse. Det viser al erfaring. Men at modstand mod Erdogans kurs har noget at gøre med, at han ikke gør i Mellemøsten som man vil, er en and. Jeg er feks personligt ikke USA. Der er såre mange andre, både i Vesten og i Tyrkiet, der heller ikke er motiveret af "Vestens interesser" eller imperialisme - men blot med åbne øjne ser, hvad Erdogan har gang i - NB: i sit eget land. Et land, der dog hævede sig over simpelt autoritært styre, har med minimalt flertal "valgt" at Far ved bedst, bl.a. gennem dennes påkaldelse af ydre og indre fjender. Verdens ældste despottrick, men åbenbart effektivt for dem, der ønsker at være med på vognen. Beskæmmende for alle andre at være vidne til, hvad demokrati kan misbruges til.
Jeg mener ikke, at det er holdbart at fare frem, som regeringen i Tyrkiet gør. Massefyringer. Masseanholdelser. Lukning af medier. Kontrol med domstolene. Kontrol over et helt folk. Det uhyrlige, som har stået på i årevis, at folk kan straffes for at fornærme Erdogan! Hvabehar... Det har altsammen intet med imperialisme at gøre. Det handler om almindelig fornuft og folks basale rettigheder. Som det er nu, må man sige at Tyrkiet har vist sig svagt og bukket under, netop da det skulle vise sig, hvad det var gjort af. At man så benytter sig af et så håbløst amatørkup, at man kun kan undre sig (og hvorfor ikke kaste sig over en så lavthængende frugt, hvis man har hang til konspirationsteorier?), gør ikke resultaterne bedre. Erdogan spiller efter despoternes ABC. Alle modstandere, også blot med ord og meninger, udnævnes til at være terrorister, som kan fængsles, fyres, nægtes indrejse etc - uden dom, uden beviser, uden appelmuligheder. Alt hvad der skal til, er mistanke eller blot uvilje. Hvornår præsenterer regeringen sine beviser? Der er gået et år med voldsom aktivitet siden kuppet, men ikke på det punkt. Beklager, men det nytter intet at henvise til vesten, Mellemøsten eller USA - det her drejer sig om, hvad der sker i Tyrkiet, og om hvorfor mennesker af tyrkisk afstamning har købt et så åbenlyst manipulerende narrativ, at nogle af dem nu med stor iver farer i byen for at præsentere et politisk kup som rationelt og godt.