Læsetid: 5 min.

Cyberangreb mod Forsvaret var mere omfattende end hidtil kendt

Det lykkedes ikke alene en angiveligt russisk hackergruppe at få adgang til Forsvarets ansattes arbejdsmails. De angreb også ansattes private mailkonti, afslører it-ekspert. Oplysninger herfra vil typisk kunne bruges til afpresning, siger tidligere PET-chef
Hack og læk af e-mails kom til at spille stor – og måske afgørende – rolle i den amerikanske præsidentvalgkamp sidste år. Her en senatshøring med tidligere FBI-direktør James Comey. Det er angiveligt hackere fra samme gruppe, som hackede Det Demokratiske Parti, der er brudt ind i det danske Forsvarsministerium.

Hack og læk af e-mails kom til at spille stor – og måske afgørende – rolle i den amerikanske præsidentvalgkamp sidste år. Her en senatshøring med tidligere FBI-direktør James Comey. Det er angiveligt hackere fra samme gruppe, som hackede Det Demokratiske Parti, der er brudt ind i det danske Forsvarsministerium.

Erin Scott

1. august 2017

Den berygtede hackergruppe Fancy Bear har angiveligt angrebet ansatte i Forsvaret og Forsvarsministeriet på flere fronter end hidtil kendt.

I april kom det frem, at gruppen, der menes at være knyttet til den russiske stat, over en længere periode i 2015 og 2016 har haft adgang til Forsvarets mailsystem, efter at det med såkaldte phishing-mails var lykkedes at franarre ansatte deres login-oplysninger.

Nu fortæller den hollandske cybersikkerheds-ekspert Feike Hacquebord fra firmaet Trend Micro, at gruppen på samme måde har angrebet de ansattes private e-mail-konti.

»Jeg informerede de danske myndigheder tilbage i august 2015,« siger han til Information.

»Både om det, der siden har været fremme i den danske presse om angreb på det danske forsvars webmail. Men også om, at højtprofilerede danske mål var blevet angrebet på deres private, gratis mail-adresser.«

Hvem de »højtprofilerede mål« var, ønsker Feike Hacquebord af hensyn til de pågældende ikke at fortælle.

»Men de fleste arbejdede for den danske hær og Forsvarsministeriet,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jacob Fenger
  • Eva Schwanenflügel
Jacob Fenger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jensen

Hvis de fandt noget belastende for 2 år siden, så må man mistænke at det allerede er forsøgt anvendt.

Jeg syntes faktisk, at det er stærkt bekymrende, at det danske forsvar i lighed med visse andre landets forsvar, ikke forstår at beskytte militære hemmeligheder samt personfølsomme oplysninger om borgerne.

Denne hackergruppe, Fancy Bear, alias APT28, er en internet-spionagedrivende del af den russiske spiontjeneste GRU. Og APT28 har formentlig ca. 3,227 højtuddannede internet- og software specialister, der formentlig er verdens bedste til dette job. Og samtidig har de i eget regi adgang til en enorm datakraft, der skønnes langt større end nogen vestlig organisation besidder.

Der er simpelt hen skabt en skadelig kultur i offentlig administration - nemlig outsourcing. For når ulovlig indtrængen overhovedet er mulig, skyldes det udelukkende, at myndighederne outsourcer en del af både arbejdet samt serverkapaciteten til eksterne virksomheder.

For hvis myndighederne havde haft alle disse følsomme oplysninger på egen server, der var hermetisk adskilt fra internettet, ville det være fysisk umuligt, at det kunne have fundet sted. Og den slags "totalt vandtætte koblinger" til internettet findes faktisk som software, men det kræver til gengæld en helt anden kultur og opmærksomhed hos politikere og myndigheder.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Morten Lassen, Henrik L Nielsen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Niels Erik Philipsen

Jeg tør næsten ikke egistrer a jeg anbefaler Dennis Jacosens barske indlæg. Jeg bliver garanteret registreret af NASA, som USA-fjendtlig. Risikerer jeg ikke en eller anden form for chikane ad veje, som kun NASA kender.

Mikkel Kristensen

Gad vidst om forsvaret har fået et personligt brev fra Putin der indrømmer, at ja den er god det er os russere... eller om det blot passer belejligt ind i vores allerede antagede oprustning med den altid så sandfærdige Claus Hjort i spidsen... så vidt jeg ved kan en dygtigt hackergruppe lægge præcis de spor ud - de ønsker ud / så hvilke spor ønskes ud?