Ved grænseovergange, færgeruter, motorveje og andre trafikale knudepunkter står der rundt om i Danmark 106 kameraer, som registrerer de forbikørende bilers nummerplader.
Kameraerne er en del af et overvågningssystem, som politiet bruger til at opklare og forebygge kriminalitet, og skiftende justitsministre har gang på gang fremhævet, hvor godt det fungerer. Men nu viser det sig, at politiets brug af systemet til en omfattende registrering af alle forbipasserende bilister kan være på kant med persondataloven.
For Rigspolitiet har anlagt en meget »vid fortolkning« af reglerne på området, siger Peter Blume, der er professor i persondataret ved Københavns Universitet.
»Min umiddelbare vurdering er, at den ikke er inden for skiven,« siger han.
Overvågningen af bilister kan i grove træk deles op i to kategorier. Hvis en nummerplade bliver scannet, og bilen eksempelvis mangler forsikring, syn, er efterlyst internationalt eller stjålet, må politiet gemme oplysninger om det såkaldte ’hit’ i mindst tre måneder og op til to år.
De data, der gemmes, er typisk oplysninger om, hvor bilen er set, hvornår og et oversigtsbillede af bilen.
Hvis bilen derimod ikke giver et ’hit’ i politiets databaser, er reglerne anderledes. Oplysninger om bilister, som ikke er mistænkt for noget, skal som udgangspunkt slettes igen straks eller inden for senest 24 timer.
Men i praksis gemmer de stationære kameraer oplysninger om alle forbipasserende bilister i 30 dage, bekræfter Rigspolitiet over for Information. Det gælder også, selvom bilisterne ikke er mistænkt for nogen lovovertrædelser.
Den oplysning har før været nævnt ganske kort i en artikel i Ekstra Bladet, men det er først nu, sagens fulde omfang kommer frem.
’Undtagelsen er gjort til hovedreglen’
Den omfattende overvågning af samtlige forbipasserende bilister skyldes Rigspolitiets fortolkning af en særlig undtagelsesbestemmelse i reglerne. Hvis oplysningerne bliver indsamlet som led i en »målrettet politiindsats«, må politiet gemme oplysningerne i op til 30 dage. Også selv om bilisterne ikke er mistænkt for noget. Det kræver blandt andet, at den »målrettede« indsats er »tidsmæssigt og geografisk afgrænset«. Det er Rigspolitiets fortolkning af denne regel, som nu vækker kritik.
Rigspolitiet mener nemlig, at reglen om, at indsatsen skal være geografisk afgrænset, godt kan betyde, at overvågningen dækker alle politikredse – altså hele landet. Og kravet om en tidsmæssig afgrænsning betyder ifølge politiet bare, at der skal sættes et slut- og starttidspunkt for den målrettede indsats.
Det viser dokumenter, som internet-aktivisten Christian Panton har fået aktindsigt i hos Rigspolitiet og delt med Information.
I praksis betyder det altså, at de 106 stationære kameraer rundt om i landet gemmer oplysninger om alle forbipasserende bilister i 30 dage, oplyser Rigspolitiet til Information.
Politiets fortolkning af reglerne undrer Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening. Han henviser til, at Datatilsynet i 2015 slog fast, at en opbevaring af oplysningerne i 30 dage »kun under visse omstændigheder vil kunne ske inden for rammerne af persondataloven«.
»Men realiteten er, at Rigspolitiet har gjort undtagelsen til hovedreglen. De gemmer stort set alle ’no-hits’ i 30 dage. Jeg kan ikke forstå, hvordan det kan være inden for rammerne af persondataloven,« siger Jesper Lund.
Juraprofessor Peter Blume var i 2015 med til at udarbejde Datatilsynets udtalelse om spørgsmålet. Han havde personligt ikke forudset, at Rigspolitiet ville kunne tolke udtalelsen så bredt, som det er tilfældet.
»I Datarådet går vi ud fra, at når vi træffer en afgørelse, så bliver den overholdt – specielt af offentlige myndigheder. Men det her virker mere vidtgående, end det var meningen,« siger Peter Blume.
Han tilføjer, at borgere har mulighed for at klage til Datatilsynet, som så vil kunne tage sagen op igen.
Krav om redegørelse
Jesper Lund fra IT-Politisk Forening frygter, at den omfattende brug af systemet vil betyde, at uskyldige kan ende med at blive mistænkt for forbrydelser, alene fordi de har befundet sig på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt.
»Rigspolitiet har selv nævnt, at det kan være et tegn på menneskesmugling, hvis en bestemt bil kører frem og tilbage over grænsen mange gange. Men der kan jo være alle mulige andre forklaringer. Måske har du en elskerinde i Flensborg. Så er det ubehageligt, hvis politiet pludselig tropper op på din hjemmeadresse, og det er konen, der åbner døren,« siger han.
Enhedslistens Henning Hyllested siger, at de nye oplysninger viser, at overvågningen er mere omfattende end han »nogensinde havde forestillet« sig. Han vil nu bede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) redegøre for sagen over for Folketinget.
På grund af ferie har det ikke været muligt at få et mundtligt interview med en repræsentant fra Rigspolitiet om kritikken af systemet. Men i en udtalelse til Information skriver Rigspolitiet, at deres brug af nummerpladescannerne er i overensstemmelse med de gældende regler på området.
Rigspolitiet skriver også, at »politiet ikke må søge efter nummerplader, som ikke har tilknytning til en konkret sag«.
Desuden mener Rigspolitiet, at automatisk nummerpladegenkendelse er et »stærkt værktøj«, når det gælder bekæmpelse af eksempelvis rocker- og bandekriminalitet samt organiseret indbrudskriminalitet, menneskehandel, narkotikakriminalitet og omrejsende kriminelle.
Sagen kort
Sagen om politiets nye redskab til at registrere bilisters færden går flere år tilbage. Her er et udpluk af Informations dækning.
Falske alarmer
2015: I ni ud af ti tilfælde producerede nummerpladescannere falske alarmer, konkluderer politiet på baggrund af et forsøg fra 2013. Politiet får kritik, fordi det kan betyde, at uskyldige bliver mistænkt. Det erkender politiet også selv.
Ingen åbenhed
2015: Den enkelte borger må ikke få indsigt i de oplysninger, som politiet registrerer og gemmer om vedkommende med det nye overvågningssystem, slår daværende justitsminister Søren Pind fast i en bekendtgørelse. Forenede Danske Motorejere kritiserer, at en person, som ikke er mistænkt af politiet, afskæres fra retten til indsigt i de oplysninger, som politiet gemmer om dem.
Vil kunne videregive oplysninger
2015: Rigspolitiet kan videregive oplysninger om bilister fra overvågningssystemet til andre offentlige myndigheder, heriblandt SKAT, viser en aktindsigt. Et »skridt mod et overvågningssamfund«, siger en ekspert.
Risikerer at overse spor fra overvågning
2016: På en enkelt dag kan der strømme over 6.000 alarmer ind fra politiets nye overvågningssystem, som aflæser bilers nummerplader. Men systemet er sat op på en måde, så politiet risikerer at miste overblikket og overse vigtige spor, vurderer IT-Politisk Forening.
Føler mig ikke intimideret over politiet fotograferer min bil i det offentlige rum. Kan det hjælpe med opklaringen af grov kriminalitet, så velbekomme. De færreste er slet ikke klar over at de er overvåget konstant 24/7. Mange mærkelige elektroniske dimser eller T.V. gør det. Og det foregår i dit private hjem.
@Kim Houmøller: Jeg er ikke enig i dine betragtninger, dels fordi systemet ikke, som hensigten og intensionen var, hjælper med opklaring af grov kriminalitet, dels fordi det er et skråplan, at overvåge næsten hele den danske befolkning og bilpark 24/7 uden begrundet mistanke. At politiet så heller ikke overholder persondataloven og sletter data, som de er forpligtet til, synes jeg er en yderligere skærpende omstændighed.
Endnu et eksempel på politiets manglende respekt for landets love!
Hvordan skal vi kunne have respekt for ordenshåndhævere, der ikke overholder gældende love - og endda forsøger at skjule deres gentagne lovbrud?
Almindlig forebyggelse vil politiet jo sige. Ligesom dengang de gerne ville have et dna-register over os alle sammen. For kun den, der har noget at skjule, vil være imod den slags. Ik, Kim Houmøller?
Den dag, min empati kommer til at inkludere billister, ligger dæleme langt væk.
Den dag, min empati kommer til at inkludere billister, ligger dæleme langt væk.
Vi må alle de fotografier i det offentlige rum vi vil, og gemme dem i hundrede år! Jer med de ømme tæer og politihad, hvad vil i gøre ved det?
Må man fotografere nogen, der udtrykker modstand mod dette, også publicere fotografiet?
Hvad hvis vedkommende ikke er klar over at han/hun/den bliver fotograferet/filmet?
Da jeg var barn skrev små drenge der lå i vejgrøften bilnumre op. Uha hvor farligt!!
Folk der per automatik svarer; "Sålænge overvågning forhindrer kriminalitet er der ok med miig", har nok ikke rigtig tænkt sig om.
1) Hvad bliver overvågning ellers brugt til? Politisk? Det blev det jo i hvertfald af venstrefløjen i lange perioder også af mennesker som kun brugte lovlige demokratiske metoder.
2) Er der før i historien set magthavere der egenhændigt via kup griber magten? Ja en del gange ikke. Hvad med en diktator med et sådan altomfattende-folke-overvågningssystem. Jeg gruer da ved tanken om at den forkerte kommer til magten i US og stille og roligt over 4 år kører det hele i stilling.
3) Hvad med alle disse informationer; foto, cpr, gps signaler, kreditkortoplysninger om køb, sted dato osv osv. Jeg spørger bare; er disse data sikre eller kan de komme i uvedkommendes hænder? Ja ikke det har vi også set før (se artiklen fra idag på Information om svenske agenter der er kompromiteret af banale omstændigheder.
4) Et historisk og etisk argument er: Samfundsmæssig magt/viden korrumperer og indtil nu har ingen leder formået ikke at misbruge det. Tænk over det. Er der nogen sinde en leder/regering der efterfølgenge ikke er blevet grebet i et eller andet? Forsøg på manipulation, gemme oplysninger fra pressen, osv. osv osv.
Ovenstående argumenter viser at der er almulig grund til at være skeptisk og det er mig ganske ubegribelig at informerede danske borgere helt har glemt 1940-1945, hvor en sådan overvågning, lige til at overtage, ville have været katastrofal.
Dette er blot endnu et skridt i retning af det totale overvågningssamfund. I takt med at teknologien gør det muligt, opstår der allehånde - og tilsyneladende fornuftige/logiske - ønsker om, at mulighederne bliver udnyttet. Hver gang er devisen: Til det fælles bedste. Men når vi når til det punkt, hvor intet længere er privat og alle, konstant, står til ansvar overfor systemet, er vi sunket ned i et hul, hvorfra det bliver så godt som umuligt at komme op igen.
Det gode er så, at man nok gerne vil samkøre ovenstående med mobil maste data.
Og ja.. man har i politiet en proven trackrecord for at man ikke kan finde ud af at passe på sine data.
// Jesper
Man skulle vel nok kunne finde et hit indenfor 24 timer - ellers må politiet have lidt mere computerkraft stillet til rådighed.
Resten er retoriisk.
Masseovervågning og registreringer på alle planer betyder, at alle kan fremstilles som lovbrydere, det kun et spørgsmål om at sammensætte og misbruge oplysninger så det passer til formålet.
Det sker i stor stil allerede.
Jeg tænker tit på hvor og af hvem, listerne med adresser over hvor jøder boede, blev samlet, registret og sorteret. Syntes historien er så fuld af eksempler på, at misbrug giver større katastrofer end brug giver nytte.
Selvom der naturligvis var mennesker der gerne benyttede sig af listerne, og sikkert førte sig frem med, at det var kun dem der havde noget at skjule der havde grund til at være nervøse, så er det ikke mennesker jeg ville være på hold med.
For mange år siden fortalte nogen mig, at det med at overtrædelser ect. blev slettet efter 5 år - det passede ikke! De blev ikke slettet - nu ved jeg naturligvis ikke hvordan det foregår i dag :)
Nej, det er ikke sikkert, at politiet overholder alle regler, det gør Christiansborg jo heller ikke...
Kim H - Nej, det handler ikke om ømme tæer og politihad. Ingen stråmænd her, tak. Det handler om hvilke beføjelser politiet har, eller får, eller tager selv.
Hvad vi vil gøre ved det? Vælge en anden regering og en justitsminister, der forstår alvoren i at politiet ofte agerer som en stat i staten.
@Arne Lund - Loven bliver naturligvis ændret til gavn for borgerne. En nummerplade er hverken DNA eller fingeraftryk, men sige bare hvilken nummerplade der har befundet sig på et givent sted, og på hvilket tidspunkt.
Der er også problemet med identitetstyveri, i den forbindelse også tyveri af nummerplader, der bliver mere og mere udbredt, siden vi naivt befinder os i den prædigitale tidsalder rent forebyggelsesmæssigt. Et offer for den slags scams har meget svært ved at bevise sin uskyld.
Anne eriksen
Hvis du har en plet på straffeattesten slettes den fra STRAFFEATTESTEN efter 3 år (mener jeg). Men den slettes ikke sådan et det er glemt helt. Hvis man senere begår kriminalitet kan det ses, hvis man søger job som kræver clearing kan det ses. Og andet ville også være underligt.
Trond Meiring
ja det er helt lovligt at tage fx et foto på Strøget og bruge det som forside på en avis
Skal der ikke lidt paranoidt til at skabe et problem ud af det?
Trond Meiring, det er ikke tilladt at benytte overvågningsbilleder som privatperson i offentlig sammenhæng, dvs. at lægge billeder af andre mennesker op på sociale medier, til eksempel.
@Christoffer Pedersen
Hvordan tror du 'Bent Betjent' blev formand for de konservative ?
// Jesper
Jesper Frimann Ljungberg
De kunne vel ikke få andre til at stille op
@Christoffer Pedersen
Eller måske har lækket til pressen af en 'skulle være slettet' fordi den på det tidspunkt var 30 år gammel spritdom til Per Stig Møller, noget at gøre med det ?
Noget som kun gamle politi registre havde stående, måske noget som en gammel garvet kriminalassistent's netværk viste ?
Cui bono ?
// Jesper
Jesper Frimann Ljungberg
Den teori er sku for langt ude. Undskyld.
Christoffer Pedersen, nej, desværre er Jesper Frimann Ljungbergs teori ikke helt ved siden af.
Jeg er ikke fan af Bent. Men en oplysning om 30 år gammel spritkørsel virker lidt harmløs. Jeg tror ikke Bent Bendtsen har stået bag.
@Christoffer Pedersen
Cui bono ?
Hvis du ser på de konservastive så er der en lang tradition for, at man graver ting frem og lækker det til pressen.
// Jesper
Jesper Frimann Ljungberg
Alle politikere er kun interesserede i at få magt fordi de elsker magt. Og det gælder alle politikere.
Intet bliver rigtigt slettet og intet er privat idag. Og det bliver kun værre med afskaffelse af kontanter.
F.eks. kan du have et rejsekort anonymt men du kan kun komme penge på med dankort.
Argumenterne for overvågning er gode (skatteunddragelse, terror, m.v) men sandelig meget skræmmende.
Ligeledes bliver al aktivitet på nettet overvåget. Fagre nye verden.
Michael Friis
Ja - men så skal vi jo overveje om der er flest gode eller dårlige ting ved det.
Det med hvem der har været hvor og hvornår, hvor man bruger sine penge, hvilke hjemmesider man besøger, kan næsten kun "misbruges" af myndighederne til opklaring af skattesnyd, forbrydelser etc.
Christoffer Pedersen
Tror vi er enige - men kan "udviklingen" reverseres? Jeg tror det ikke.
Jeg har netop fået nyt pas. Nu med fingeraftryk. Må politiet bruge pasdatabasen?
Michael Friis
Det ved jeg ikke om de må. Men hvis politiet står med fingeraftryk, som tilhører en voldsmand og ikke må tjekke om man kan finde ejermanden er det jo også et problem. Jeg er ikke tilhænger af en politistat eller det der ligner. Det giver bare anledning til genovervejelser hver gang der kommer ny teknologi og viden, som kan bruges eller misbruges.
Amagermanden kunne være stoppet tidligere hvis der havde været et centralt DNA register. Og der er et (for mig) ukendt antal andre ting som kunne opklares hvis man kunne finde frem til ejermanden af fingeraftryk / dna.
@Christoffer Pedersen
"Jeg er ikke tilhænger af en politistat eller det der ligner. "
Du argumenterer ellers meget meget kraftigt for en.
Man kunne også udstyre folk med en GPS chip i nakken og så ellers tracke dem 24/7. Det ville jo så gøre det dejligt nemt at opklare forbrydelser.
Man kunne så bruge den til adfærdsregulerende foranstaltninger. Man kunne f.eks. udstyre den med sådan muligheden for lige at give folk et lille stød, hvis de nu f.eks. havde haft en spritdom, og var på en bæverding.. og så var i nærheden efterfølgende af deres bil.. eller måske.. hellere sætte en lytteenhed i ..og så kan man jo nemt afgøre om de lyder småfulde.. eller hvis man nu er oppe og skændes med konen, og der er trusler så kunne man straks dispatche politi til adressen. Man er nået rigtig langt med talegenkendelse og muligheden for at afgøre folks tilstand via tale og biodata. Det jeg beskriver kunne godt i dag implementeres f.eks. fra en kombination af f.eks. din telefon og et 'sports armbåndsur'.
// Jesper
@Michael Friis
"Jeg har netop fået nyt pas. Nu med fingeraftryk. Må politiet bruge pasdatabasen?"
er er ikke rigtig nogen solid beskyttelse mod ulovlige fremskaffede beviser. Så det kunne man da sagtens forestille sig... men du kan jo selv læse relevant lovgivning der har med pas at gøre.
Men alle steder du rejser udleverer dit pas nu dine data til alle fremmede magter, der skulle ønske at få et billede af dig og dine fingeraftryk. Og alle andre der lige har en RFID skanner på sig.
// Jesper
Jesper Frimann Ljungberg
Man kunne forestille sig det der er meget værre hvis der kommer en ny Stalin eller Hitler, som har magten alene. Det er der så ikke og udgangspunktet er at der heller ikke kommer det. Jeg er glad for der er kommet fingeraftryk i pas nu for så kan pas ikke mere forfalskes så nemt. Jeg er bedøvende ligeglad med mit fingeraftryk findes i en udenlandsk database, hvis altså de har lyst at registrere det.
De eksempler du kommer med - spritkørsel, vold og trusler, er måske nærmere noget der taler FOR end i mod.
Men teknik kan bruges og misbruges.
Jeg ved mastedata fra teleselskaberne tit bruges til at opklare hvor en gerningsmand var på gerningstidspunktet. Det har jeg svært ved at blive bange for. Både din og min færden kan afdækkes hvis man tjekker mastedata og hvor du har brugt kontokort. Og hvordan skulle det kunne misbruges, med mindre man ikke har rent mel i posen er svært at se.
Alt kan misbruges. Se Enemy of the State 1998
Idag har vi hacker angreb og id tyveri
@Chrisoffer Pedersen
Det er sgu da problematisk, at systemet/staten akkumulerer stadig flere data om borgerne. Ultimativt bereder det vejen for en politistat, hvor borgernes gøren og laden kan underkastes alskens suspekte dagsordener, for slet ikke at tale om det væld af politiske manipulationer/intimideringer databaserne baner vej for.
Sangen om 'så længe man har rent mel i posen...' holder kun i det omfang, du selv sætter dagsordenen.
René Arestrup
Tja - lige det med at vide hvilke biler der var hvor og hvornår har jeg ikke fantasi til at se misbrugt.
Fingeraftrykdatabasen er nødvendig for gøre det sværere at lave falske pas, med det det medfører. Også fingeraftryk har jeg svært ved at se misbrugt af det offentlige.
Men igen: viden og data kan altid bruges eller misbruges.
Nummerplade-scanneren er en velkommen teknologiske mulighed til trafikkontrol. Og hvis den nu bruges til overvågning, så er det et godt redskab i en tid, hvor politi alene ikke mere magter opgaverne.
Andre lande (Spanien) anvender forlængst teknologien, bl.a. til HASTIGHEDSKONTROL OVER LÆNGERE DISTANCER. Her kunne meget hurtigt fåes ro & orden på bl. a. A20 over Fyn, når scanneren placeres på den delvis 2-sporede strækning fra Nr. Aaby til Odense, vice versa. Hammeren falder og foto tages automatisk, når hele strækningen gennemkøres med højere hastighed end tilladt. Kontrollen oplyses med store skilte hen over motorvejen før indkørsel i måledistancen.
Har oplevet virkning før og efter placering af scannerne på autovia A45 i Spanien på strækningen mellem Antequera og Málaga. Trafikanterne forvandles fra racer til disciplinerede trafikdeltagere, inkl. sikkerhedsafstande. Ville med sikkerhed nedbringe ulykkestal, og trafikanterne hurtigere frem.
@Christoffer Pedersen
"Og hvordan skulle det kunne misbruges, med mindre man ikke har rent mel i posen er svært at se."
Jeg tror ikke rigtig du forstår. Jo mere data du indsamler .. jo flere mistænkte. Et af det største problemer med 'big Data' er alle de falske positive. Det står jo også i artiklen:
"I ni ud af ti tilfælde producerede nummerpladescannere falske alarmer, konkluderer politiet på baggrund af et forsøg fra 2013. Politiet får kritik, fordi det kan betyde, at uskyldige bliver mistænkt. Det erkender politiet også selv."
Så man mistænker altså uskyldige borgere i 9 ud af 10 tilfælde. Det er jo bare herre dårlig politiarbejde.
Og det faktum at de kriminelle man gerne vil fange med det her.. ja.. de ved godt hvordan man undgår eller ligefrem udnytter overvågningen. Man lader mobile være derhjemme, får nogen til at lave et 'elektronisk alibi'. Og i England f.eks. har man haft kæmpe problemer med stjålne nummerplader der gjorde at nummerpladegenkendelsen ikke virkede efter hensigten. Så man begyndte at se om der var et match mellem biltypen og så nummerpladen, hvilket bare fik de kriminelle til at købe/lave fake plader af biler med samme model.
Desuden er det meget ressourcekrævende at bruge overvågnings teknologi. Det koster kassen. Midler der kunne være brugt på rigtigt politiarbejde. Læs f.eks. business casen for indførelse af nummerplade genkendelse i London. Det koster mange penge.
Problemet med sådan noget som mastedata er, at folk ikke forstår at du sagtens kan være kilometer væk fra en mast og stadig være connected til en, selvom du er nærmere på en anden.
"Fingeraftrykdatabasen er nødvendig for gøre det sværere at lave falske pas, med det det medfører."
Øh... nej.. gå på youtube og se unge technørder, der laver falske pas chips, En af de bedste er den med Elvis. Eller se den video hvor en whitehat hacker kører gennem gennem byen og høster pasinformation, kreditkort information m.m. via en stor RFID læser.
Hvis man skal sige noget så er de blevet mere usikre. For det er blevet nemmere at få informationerne, og myndighederne stoler for meget på teknikken.
"Også fingeraftryk har jeg svært ved at se misbrugt af det offentlige."
Jamen jamen.. så skriv da en kronik her om hvor lidt du kan li Erogan og så tag en tur til Tyrkiet.
Og så er vi slet ikke begyndt at tale om at rigspolitiet totalt har fejlet i at beskytte de data de har. Igen.. det kan godt være at der kører en skandale i Sverige om, at ikke sikkerhedsgodkendte borger der arbejdede med IT i andre ulande har haft access til hemlige data.
I Danmark stjal IT-kriminelle hele kørekort registret og havde access til at bruge schengen systemerne til læse hele molevitten og ændre data. Det er sådan cirka x10 værre. Og det havde ingen.. INGEN konsekvens for de ansvarlige i rigspolitiet.
Undskyld mig.. men... de naive her er sku ikke konspirations folkene med sølvpapirs hatte, selv om de kan være lidt langt ude, det er mere de folk der udtrykker deres glæde ved mere overvågning.
// Jesper
Rettelse
med IT i andre ulande har .. skulle have stået med IT i andre EUlande har...
Systemet er bygget op for at beskytte sig selv og kontrollere borgerne. Det er konflikten.
Helt klassisk er bekymringen ved den svenske IT skandale at hemmelige identiteter på svenske sikkerhedsfolk, politibetjente og militærfolk er afsløret i forb m udlicitering.
At det sandsynligvis også involverer borgere er en detalje.
Jesper Frimann Ljungberg
Mht nummerpladescannerne er de ubetinget en fordel og har spottet utroligt mange som kører uden ansvarsforsikring, i biler der er udeblevet fra syn etc.
Hvis scanneren giver alarm ved en fejl er det ikke det samme som at ejeren af bilen er "under mistanke". Og så er forsøget endda 4 år gammelt, siden er teknologien selvfølgelig forbedret.
Hvis jeg skrev kronik med noget grimt om Ergodan ville den nok ikke være ledsaget af mit fingeraftryk. Men det ville sandsynligvis også være nemmer for Ergodan at fremskaffe mit cprnr som altid har stået i passet end mit fingeraftryk.
Uden fingeraftryk kunne jeg sådan set også risikere at andre bruger mit cprnr. i et forfalsket pas eller andet, så jeg får problemer fordi der IKKE var fingeraftryk der kunne sikre det kun er mig personligt der kan benytte det.
Men jeg deler altså ikke frygten for vi bliver omsat til fjernstyrede robotter som onde mennesker overvåger.
@Christoffer Pedersen
"Mht nummerpladescannerne er de ubetinget en fordel og har spottet utroligt mange som kører uden ansvarsforsikring, i biler der er udeblevet fra syn etc."
Som der citeres i artiklen så er 90% af 'hitsne' false positives. Det vil sige at kun 10% af de bilister der stoppes for at checkes er der faktisk noget galt med. Det er.. hamrende ineffektivt. Og Pls. kom med en reference at tingene er forbedret. (det er de nok men hvor meget ? Er det nu en fejlrate på 80%.. 20% eller ?) IMHO skulle en fejlrate være i promiller får et sådan system.
Noget helt andet er så at inførslen af disse systemer giver en helt ny IT kriminalitets angrebsvinkel mod politiets bagved liggende systemer.
Argumentet med ansvarsforsikring og syn er for at sige det lige ud hul i hovedet. Det er information man allerede har. Du ved hvilke biler der ikke har været til syn, du ved hvem der ikke har en ansvarsforsikring.
Så måske ville det være nemmere bare at lave en simpel query i rigspolitiets systemer, der tager de folk der ikke er mødt op til syn med deres bil, og sende dem et brev med oplysning om at politiet møder op på deres adresse og klipper pladerne hvis de ikke får fingeren ud. Og hvis de ikke får fingerenen ud, så er det noget nemmere bare at møde op hos folk og klippe pladerne.
Meget meget billigere og mere effektivt. Men slet ikke så sexet..
Mange af de argumenter man ser for systemet er .. jo konstruerede argumenter der ikke holder vand i virkeligheden.. det sjove er jo at man bruger de samme argumenter som man brugte i UK, før man indførte det der. F.eks. var der en business case på at det kunne betale sig rent økonomisk, noget der har vist sig slet slet ikke at holde stik. Og man har set i UK at de kriminelle.. kan omstille sig hurtigere end systemet kan.
Forklar mig hvordan fingeraftryk gør dit pas mere sikkert ?
Det du skal forstå at et papirpas lavet med special papir etc. etc. etc giver en meget meget høj barriere man skal over hvis man skal lave et falsk pas. Det kræver mere end af forfalske IT.
En rfid chip, kan købes for få kroner og forfalskes med udstyr for nogle få hundrede kroner, og enhver 15 årig kan finde på nettet hvordan man gør.
Så hvis man kan forfalske dit pas, kan man også sætte en falsk chip i med et andet billede og andre fingeraftryk.
Elvis is alive: https://www.youtube.com/watch?v=0u4pg_XwNk8
Eller du kan se en whitehat hacker gøre det her: https://www.youtube.com/watch?v=-4_on9zj-zs
Problemet med alle de her inkompetente IT tiltag i det offentlige er, at de gør os ikke mere sikre.. det skaber ikke mere reel tryghed, de gør os bare mere sårbare, og udhuler retssamfundet.
// Jesper
Jesper Frimann Ljungberg
Jeg ved ikke hvad fejlreaten er i dag. Men helt sikket MEGET mindre. Der hvor det eneste sted jeg kan se fejlene har ligget, er der hvor et foto af nummerpladen læses og omsættes til noget digitalt. Hvis du tager påolitiets nye biler med nummerpladescannere er de yderst sikre og effektive. Og der er parkeringshuse hvor jeg selv kommer, hvor nummerpladen fotograferes ved ankomst og igen når man kører. Jeg har een gang ud af mange været ude for min nummerplade ikke kunne genkendes og det var fordi den var mudret til.
Det der sker er jo bare det samme som du selv beskriver; bilens nummerplade indtastes i et system hvor der spørges om der er "noget" med bilen. Nu er det bare en maskine som går det i stedet for et menneske og de betyder, at hvor man tidligere tog stikprøver kan det nu ske lynhurtigt.
Jeg kan ikke se systemet lettere hackes end tidligere, og hvem skulle også gide hacke et system der indeholder bilnumre og tilhørende oplsyninger? Til dels er de tilgængelige i forvejen på Nummerplade.net.
Tidligere brugte man meget tid på at køre ud til adressen bilerne tilhører for at klippe nummerpladerne. Og mange gange er ejerne kloge nok til at parkere den andre steder så der er spildt mange timer med forgæves arbejde der. Ved ikke hvad proceduren i øvrigt er i dag for biler der kører uden forsikring eller ikke er synet og godkendt. Det er IKKE hul i hovedet at man nu og her kan se hvilke biler der skal stoppes i stedet for kun fange den rigtige i razziaer. Og vi andre bliver ikke stoppet lige så tit rutinemæssigt som før.
Ang fingeraftryk i pas:
Det er muligt man kan forfalske et pas selv om det er med fingeraftryk. Men i modsætning til tidligere kan det nemt afsløres for hvis fingeraftrykket i passet afviger fra der som det sammenlignes med i databasen bliver det afsløret. Og personens fysiske fingeraftryk kan ikke forfalskes, så det er en 100% sikker metode at identificere et menneske.
Så på den måde er det mere sikkert.
Jeg deler ikke dine bekymringer med disse to ting er oplagte til misbrug.
@Christoffer Pedersen
Jeg kan se for dit svar, at du måske helt forstår motiveringen for mine indsigelser.
1) Jeg ønsker at basale (for mig som social liberal vil jeg kalde det liberale) friheds principper overholdes.
2) Jeg ønsker at det offentlige skal behandle borgernes data med respekt og sikkert. Min principielle holdning er at borgerne ejer deres egne data, og at staten kun skal have adgang til at bruge disse data når det er nødvendigt for at staten skal fungere, servicere borgeren og for at forsvare (borgerne) staten mod kriminalitet og fremmede magter med onde hensigter.
Så skulle scenen være sat.
Mine bekymringer er:
1) Rigspolitiet bryder loven ved at registrere ALLE borgeres færden via nummerplade genkendelses systemet, og gemme dem i 30 dage. Det strider simpelt hen mod loven, efter ja.. alle eksperters mening.
2) Jeg mener at systemet er spild af penge. Som jeg har skrevet flere gange så er det meget nemmere og billigere bare at lave de forespørgsler, der skal til for at fange manglende syn og forsikring på (Igen man må jo lave dem allerede for at nummerplade scanner systemet kan finde ud af hvem der ikke har betalt) og så ellers sende dem et e-boks brev. Alternativt bare møde op på deres adresse. Det har også en præventiv virkning at du ved at politiet møder op på din adresse. Man kunne også lave en lovændring således at forsikrings selskaber skulle rapportere til politiet når folks biler ikke længere var forsikret.
Så hele det argument er er simpelt hen ikke valid. Det giver simpelt hen ikke mening at i stedet for at tage ud til folk og klippe pladerne, så vil man hellere sidde og vente på at de tilfældigt kører forbi en politibil med nummerplade skanner. Det er molbo agtigt. (og det må jeg gerne sige da jeg er 25% molbo selv). Og hvis man så prøver at stoppe folk efter at have fået dem med skanneren, så er sandsynligheden for at der kommer en biljagt m.m. jo uendelig meget større end, hvis man bare møder op hos folk.
Dit argument med 'at man brugte meget tid førhen' giver sku' ikke så meget mening.
Det burde være noget nemmere at klippe pladerne hjemme hos folk, end at stå og gøre det midt på ring 3. Og så skulle sikre sig at bilen efterfølgende transporteres væk, og ud og checke igen. Det virker .. ja.. som om at du acceptere dårligere politi arbejde. Igen man går fra at agere (ofte præventivt) ved at tage ud til folk, til nu kun at reagere hvis systemet tilfældigt ser noget. Og hvad er sandsynligheden for at der lige kørere en politibil med nummerpladegenkendelse på en landevej i Vestjylland ?
Igen er det den her generelle djøf udhulning af fagligheden inden for stort set alle fagområder i det offentlige.
3) Razziaer og det at møde op hos folk har en præventiv virkning, det har tilfældig scanning ikke. Igen så dæmper folk farten, der hvor der er foto stærekasser (eller hvor politiet fortæller at der står fotovogne), mens at fotovogne sat op tilfældigt (eller på de gode steder der hvor du f.eks. ikke kan se skiltene), bare bidrager til at Chefen kan nå sit bonusmål på, hvor mange bøder der skal udskrives.
4) Systemet er ekstremt nemt at snyde. Det er dokumenteret i talrige eksempler fra UK, at Car Cloning er et problem. Der var en BBC dokumentar fra 2009 der dykkede ned i problemet i UK. Igen det er et problem der har været kendt i 10 år i UK. Tror du at folk, der virkelig vil snyde systemet, for eksempel vil lave et bankrøveri i en stjålen bil, ikke kan finde ud af gøre som i UK ?
5) Igen tilbage til UK, så bruger man rigtig mange kræfter på at lave BigData på de data man indsamler. Det kræver så at man gemmer data. I Danmark har man indkøbt et datamining modul til det nummerplade genkendelses system man har købt. Det giver ikke ret meget mening med mindre man har til hensigt at bryde loven og gemme data og bruge dem aktivt.
Det vi ser nu med at man gemmer alle borgers data, og udfører analyse på dem, er jo netop det som mange IT folk advarede om.
IT kan bruges til at undertrykke befolkningen (det gør det i Stor stil i ikke demokratiske lande), og vi er efterhånden ikke meget bedre herhjemme.
Men hvad kan man forvente når vi har en Justitsminister der systematisk bryder loven.
6) Rigspolitiet har gentagende gange vist, at man ikke er IT professionelle nok til at passe ordenligt på borgernes data. Derfor er det stærkt bekymrende, at man så ulovligt indsamler og gemmer data. Igen så hele skandalen i Sverige, drejer sig om at IBM medarbejdere i et andet EU land har kunne have acces til klassificerede data. Det vil sige at de skulle først have brudt IBM's egne regler, og så have haft en grund til at gøre det. I Danmark stjal man hele molevitten i CSC hacker sagen... man stjal hele lortet...
I Sverige røg der min 2 ministre. I Danmark ja.. der skete der ikke en fløjtende fis. Manglen på konsekvens for ledende embedsmænd, og de ansvarlige politikere er .. ja..
"Der hvor det eneste sted jeg kan se fejlene har ligget, er der hvor et foto af nummerpladen læses og omsættes til noget digitalt"
Du glemmer at der er en hel hær af IT systemer bag det her. Den oprindelige ide med de her systemer er at de har online adgang. Problemet er bare at online adgang for at se om du har betalt forsikringer, eller udeblevet fra Syn enten ikke eksisterer eller ikke er brugbart.
Igen så ved en kvalificeret politimand (m/k), at der godt kan gå lidt tid før, at synshallen får opdateret alle systemer, og at forsikringsselskabet tager lidt tid med at få registreret tingene. Han/hun kender også godt de folk i lokalområdet (eller sådan var det engang), der måske ikke lige er så gode til at få betalt regningerne. Det ved nummerplade systemet ikke, For det er bare et dumt IT system. Han/hun ved også godt, hvem der lige skal kigges efter fredag eftermiddag ned i byen, hvis han/hun kører bil.. for vedkommende har lidt problemer med flasken. Det ved et dumt IT system ikke.
Så en af mine hovedargumenter mod det her (IT er så min faglighed) er, at det udhuler fagligheden for politiet, på den måde det bliver brugt og implementeret.
"Det er IKKE hul i hovedet at man nu og her kan se hvilke biler der skal stoppes i stedet for kun fange den rigtige i razziaer. "
Igen.. hvis man tager manglende syn og forsikring ud af det her. Så er der eftersøgte biler tilbage. Og her er der ingen tvivl om, at systemet vil kunne hjælpe. Men igen.. systemet ser kun på nummerpladen. Og der er det så at man har set fra f.eks. UK at de kriminelle, simpelt hen bare sætter falske nummerplader på. Og når man så udvider systemet til at se på bilmærke, så laver de bare en kopi af pladen fra et lignende køretøj. (du sagde det selv nummerplade.net) Så kan man selvfølgelig sige at hvis man scanner to biler med samme nummerplade inden for en time og de er 200 km fra hinanden så er der nok fusk med. Men hvis du skal modificere systemet med denne funktionalitet så kræver det totalovervågning, af lovlydige borgere. Man snakker så også om fra rigspolitiet side at man vil samkøre mobil mast data med netop nummerplade data.. og igen.. så er vi inde i et overvågnings samfund.... Det er den vej vi er på vej ned af.. sådan djøf style salami metoden.
Så den underliggende diskussion er, hvad skal politiet blive til ? Skal det være borgernes politi ? Eller justitsministerens politi ? Skal politiet beskytte borgerne mod kriminalitet ? Eller skal det beskytte magthaverne mod borgerne ?
Jeg mener at politiets opgave er at beskytte borgerne, og at alle borgerne er lige for loven, og at vi ikke skal have en elite der står over loven.
@Ang fingeraftryk i pas:
"Det er muligt man kan forfalske et pas selv om det er med fingeraftryk. Men i modsætning til tidligere kan det nemt afsløres for hvis fingeraftrykket i passet afviger fra der som det sammenlignes med i databasen bliver det afsløret. "
Hvad for en database snakker du om her ? Den database dansk grænsepoliti bruger, hvor der ligger et billede og fingeraftryk af amerikanske statsborger Jim Morrison og Jungo Mifune fra Uganda ?
Nå nej. Den eksisterer ikke. Så du kan KUN se på danske pas.
Så du snakker om danske statsborgere, eller en promille af verdens statsborgere. Så du mener, at det er OK at lave et usikkert pas system, der udstiller vitale personlige information til hvem der lige har en rfid scanner ?
Og hvorfor skal det være dit fingeraftryk der ligger der ? Det kunne bare være en kode. Som blev matchet med den i Databasen. Det giver ikke mening med fingeraftryk, med mindre du har en scanner til at sammenligne fingeraftryk med. Billedet giver heller ikke mening. Der er jo et billede i passet, du har en grænsebetjent der kan se på personen, du kan have et billede af personen i en database. Der er ingen grund til at data skal ligge elektronisk i passet. Med mindre at Danmark deler biometriske data af deres borgere med andre lande, til deres databaser. Hvilket i mine øjne er.. at sætte borgernes sikkerhed overstyr. Og det var jo lidt danske borgers sikkerhed der skulle beskyttes var det ikke ?
Og hvordan kan vi stole på, at det der står i politiets IT systemer ? Igen man har jo demonstreret hvor dårlig sikkerheden er (CSC hacket).
Og hvad gør man når Statens IT nu smadrer pas systemet ? Man smadrede jo visum systemet, og backupen også. http://newsbreak.dk/tusinder-kan-ikke-faa-visum-danmark/
Og nej for the record så er fingeraftryk ikke 100 % identificerbart. Det er et fantastisk værktøj, for politiets eksperter. Men ... igen så er giver det ikke mere sikkerhed fordi det ligger i dit pas.
"Jeg deler ikke dine bekymringer med disse to ting er oplagte til misbrug."
Det er synd at du ikke ønsker at sætte dig ind i tingene, og se at det offentlige via ... inkompetence og en trang til at overvåge borgerne.. udsætter netop de borgere de skal beskytte for chikane og gør dem mere usikre.
Man kunne sagtens lave et mere sikkert pas, og man kunne sagtens bruge bruge teknologi til at gøre betjentenes hverdag mere sikker, effektiv og udøve bedre service til borgerne.
// Jesper