Analyse
Læsetid: 3 min.

Danskerne kommer til at betale milliardregning for nye datacentre

Skatteyderne vil skulle betale en milliardregning, så Facebook, Apple og andre internationale virksomheders datacentre – som konsekvens af afskaffelsen af PSO-afgiften – kan købe grøn el billigere end produktionsprisen. Det anslår Klimarådet
Skatteyderne vil skulle betale en milliardregning, så Facebook, Apple og andre internationale virksomheders datacentre – som konsekvens af afskaffelsen af PSO-afgiften – kan købe grøn el billigere end produktionsprisen. Det anslår Klimarådet

Thomas Iburg/iBureauet

Indland
3. juli 2017

Først kom Apple, så Facebook, nu muligvis Google. Samtidig ligger lokalplanen for et fjerde datacenter allerede klar i Aabenraa. Landets kommuner kappes om at lokke nye datacentre til deres område, og når det lykkes, springer champagnepropperne.

Nu viser et skøn fra Klimarådet i hvilken grad, skatteyderne skal medfinansiere virksomhedernes høje elforbrug.

»Klimarådet skønner, at datacentrene får leveret strøm mod en betaling, der rundt regnet er 180 millioner kroner mindre om året end det, det koster at producere strømmen. De 180 millioner kroner skal dækkes af skatteyderne,« siger Peter Birch Sørensen, formand for Klimarådet.

Regeringen har meldt ud, at afskaffelsen af PSO-afgiften på el skulle gøre livet nemmere for virksomheder. Men nu er det første gang, regeringens uafhængige ekspertorgan Klimarådet anslår, hvad udsigten til datacentre vil koste skatteyderne.

I løbet af de nye datacentres første år vil de opnå en besparelse i milliardklassen, sammenlignet med tiden under PSO-afgiften, hvor virksomhederne skulle betale en afgift til støtte af vedvarende energi, alt efter hvor stort deres elforbrug var. Det beløb skal nu dækkes af finansloven og dermed skatteyderne.

»Gevinsten for datacentrene opstår, fordi den elpris, som datacentre skal betale, er en gros pris på el, og den pris er lavere, end det det samlet set koster at producere strøm fra grønne kilder som havvindmøller og solceller,« siger Peter Birch Sørensen.

Datacentrene vil få Danmarks elforbrug til at stige, og derfor mener Klimarådet, at det er nødvendigt at udbygge yderligere med grøn strøm.

Peter Birch Sørensen refererer til en intern beregning i Klimarådet. Beregningen er foretaget med udgangspunkt i Energistyrelsens nyeste fremskrivning for den årlige udvikling i elpriser sammenholdt med den årlige udvikling i priserne på forskellige vedvarende energiteknologier. Teknologierne er vægtet efter energitypens udbredelse.

Farlig prioritering

Det er en leflen for erhvervslivet, mener Alternativets energi-, klima-, og miljøordfører Christian Poll, når borgernes skattekroner skal dække omkostningerne for, at internationale virksomheder kan bruge den billige danske el.

Ordføreren kalder det »farligt«, at det store beløb fra afgiften nu skal findes på finansloven år efter år.

»Nu skal miljøpolitikken ind over finanslovsforhandlingerne hvert eneste år, hvor vi skal file på dit og dat for at finde pengene til den grønne omstilling, og så kan der hurtigt ske nogle omprioriteringer,« siger Christian Poll.

Socialdemokraternes energiordfører, Jens Joel, erkender at det kræver politisk prioritering, at sikre den grønne omstilling, når den finansieres over finansloven.

»I både regering og opposition har vi målsætninger om at sikre en større andel af vedvarende energi og i det omfang, at datacentrene kræver endnu mere grøn strøm, vil man selvfølgelig også være nødt til at prioritere udbygningen derefter,« siger Jens Joel.

I SF er energi- og klimaordfører Pia Olsen Dyhr glad for, at Apple, Facebook og formentligt også Google har valgt at placere datacentre i Danmark. SF-forkvinden ville imidlertid have ønsket, at den fremtidige udbygning af energi var indrettet på en anden måde, så regningen ikke lå hos skatteborgerne alene, men at virksomhederne også betaler deres del.

»Vi kunne for eksempel have valgt at indrette os som i Tyskland, hvor man fastholder en afgift, der betyder, at de, der forbruger energien, også betaler for udbygningen af energien. Det giver god mening, synes jeg,« siger Pia Olsen Dyhr, som selv var med til at tiltrække Apple i sin tid som handels-og investeringsminister.

»Når internationale koncerner som Apple og Facebook placerer deres datacentre i Danmark, så skal det betragtes som et »kæmpemæssigt skulderklap til Danmark«. Det mener energi,- klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V). Han medgiver, at elprisen også er »afgørende, når de vælger, hvor de skal placere sig.«

»Og der er det klart, at i og med vi har flyttet PSO-afgiften fra at være en del af elregningen over til finansloven, så har det gjort Danmarks elpriser mere attraktive i forhold til andre lande. Og den faktor er jeg helt overbevist om også spiller ind i virksomhedernes overvejelser,« siger han.

– Men gør i ikke skatteyderne en bjørnetjeneste ved at lade dem betale for virksomhedernes strømforbrug?

»Nej. Man skal huske på, at alle husholdninger får glæde af erhvervslivets vækst og dermed fastholdelsen af danske produktionsarbejdspladser. PSO-afskaffelsen smitter af på varepriserne, hvilket i sidste ender gavner husholdningerne og dermed forbrugeren.«

Facebook skriver i en mail, at »med en investering af denne tyngde evaluerer vi naturligvis alle slags inputs, som vil påvirke vores mulighed for at arbejde langsigtet. Det inkluderer ting, der påvirker vores pris på arbejdet,« og fortsætter:

»Et Forretningsorienteret skattemiljø er vigtigt, men det er kun en del af et breddere partnerskab, vi behøver med det lokale samfund for at lave et succesfuldt projekt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Næste skridt for regeringen og Esben Lobby Larsen er at udlicitere Klimarådet, ligesom Naturstyrelsen.
Eller at nedbarbere det til sokkeholderne, som det er sket med Arbejdstilsynet. Del og hersk!

Vibeke Hansen, Torben K L Jensen, Carsten Munk, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Torben Skov og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"...alle husholdninger får glæde af erhvervslivets vækst..."

???

Også min lille husholdning?

Hvordan det, sådan helt konkret?

Anders Lund, anne bach, Sup Aya Laya, Bjarne Jensen, Flemming Berger, Vibeke Hansen, David Zennaro, Arash Shahr, Henrik L Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller, Egon Stich, Hans Larsen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ved at tage et af de job, som følger med, velsagtens ... ;-)

Eva Schwanenflügel

Jan Weiss, kunne du på en eller anden måde fremtræde med løsninger frem for sarkasme?

Ole Frank, Henrik L Nielsen, Annemette Due, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Frank Hansen

Hvordan skulle nedsættelsen af en afgift føre til at el sælges under produktionsprisen? Salgsprisen består af produktionsprisen plus afgifter plus distributionsomkostninger plus profit. Samtlige led i denne ligning er positive.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Thomas Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Sikke dog en gang sludder.

Man betaler ikke når man ikke får mulige penge hjem. Man betaler når man har pengene i hånden og giver dem til nogen andre,

Torben Lindegaard

Indtil videre er strøm produceret på vindkraft og solceller dyrere end strøm produceret på naturgas.
De store datacentre får åbenbart leveret strømmen til naturgaspriser - skatteyderne dækker mankoen.

Det er ok med med mig - jeg ser gerne det voldsomme strømforbrug produceret med grøn energi frem for kulbrinter - og betaler gerne min del af mankoen.

Torben Lindegaard

Det er smukt og passende at Facebook bliver placeret i HC Andersens fødeby.

Mankoen på kr. 180 mio - kulbrintestrøm vs grøn strøm - bliver i overskriften til:

"Danskerne kommer til at betale milliardregning for nye datacentre"

Det er mageløst - HC himself kunne ikke gøre det bedre i historien om fjeren, der blev til 5 høns.

Eller måske kunne han ??

Jens Winther

Som god liberal kan jeg ikke se hverken fornuft eller rimelighed i, at jeg - over skatten - skal refundere end del af Facebooks, Apples eller Googles el-regning. Og uanset hvordan man vender og drejer det, er det jo præcis det, der kommer til at ske.

Hertil kommer, at når disse store strømforbrugere etablerer sig, fører det jo ikke i sig selv til, at der opsættes flere vindmøller eller solceller. Dvs at det i realiteten er noget vås at påstå, at de anvender "grøn strøm" - for den marginale el-produktion er "sort".

Det er én stor gang blændværk, som markedsføres som et gevinst for landet naive politikere og folk med sølvpapirshatte.

Torben Skov, Lars Jørgensen, Sup Aya Laya, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jens Winther

Jeg betragter sandelig også mig selv som en god liberal.

Du har 100% ret i, at det ikke er muligt at skille strømmen i kontakten op i produktionmetoder - der er både vand- og atomkraft m.v. involveret i produktionen.
Men jeg havde alligevel en lille tro på, at hvis vi her i Kongeriget fik en stigning i el-forbruget, så ville vi selv producere strømmen ved el- eller solkraft.
Hvis vi i stedet importerer strømmen til markedspriser, så sætter vi jo ingen penge til - og så er der ingen manko at dække for skatteyderne.

john andy houbo Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Hvor hyklerisk først at gå ind for grøn energi og at vi som samfund derfor giver særlig støtte til grøn energi.
Når så en stor virksomhed kommer og insisterer på at bruge grøn energi bliver både politikere og virksomhed mistænkeliggjort og svinet til.
Jeg tror den historie ville have fået en helt anden udlægning og efterfølgende modtagelse, hvis det havde været et ikke-multinationalt firma og en rød regering.
Men klimaet er ret ligeglad.

Torben Ethelfeld

Det som undrer mig er, hvorledes disse store multinationale selskaber kan gå ud og sige deres nye datacentre drives udelukkende med vedvarende energi, når der ikke i vores lille fædreland er planlagt yderligere kapacitet, i anledning af deres ankomst.

Er der ikke en eller anden der kan spørge vores såkaldte miljøminister, hvordan det lige hænger sammen?

john andy houbo Pedersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Jesper Frimann Ljungberg, Karsten Aaen, Frank Hansen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Har aldrig forstået begejstringen da det med fuld musik blev meddelt i samtlige medier, at Apple vil bygge et datacenter i Viborg. Det blev proklameret som om Jesus var genopstanden. Men det er stort set ligegyldig for Danmark. Der er altså ikke tusindvis af højteknologiske jobs i det. Ikke en gang en håndfuld. Et datacenter er grundlæggende ikke andet end en mege stor harddisk. Men de kommer til Danmark af to grunde. 1. et hoved fiberkabel fra Europa til USA går op gennem Jylland før det stikker til søs mod USA, 2. billig strøm.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Jens Winther, Karsten Aaen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Den vedvarende energi kommer i høj grad fra norske vandkraftværker, som er koblet op til det danske elnet i Tjele ved Viborg gennem et jævnstrømskabel til Norge.

Søren Jacobsen

Apples datacenter ligger meget passende lige ved siden af Tjele omformeren med Norsk vandkraft strøm. Det er lidt som Aston Martin og deres mini luksus Swatch bil, som udelukkende blev bygget for at opfylde EU's norm til den gennemsnitlige forurening af en fabrikants samlede bil park. En stor V8 Aston svinder ad helvedes til. Men ligger du den sammen med en lille swatch og deler med to så...

Palle Jensen

Det var nu en Toyota IQ.

Palle Jensen

Hovedårsagen til, at de tre firmaer er så vilde med DK er nok forsyningssikkerheden vest for Storebælt, den findes næppe bedre noget sted på kloden. At strømmen så samtidig er grøn en meget stor del af tiden, får bare deres glorier til at stråle endnu mere.

Christoffer Pedersen

@Palle Jensen
Helt enig!! De skulle selvfølgelig have lagt datacentrene i Indien og kræve der udelukkende blev brugt strøm fra et kulkraftværk, som hovedsagligt anvender børnearbejdere. For dårligt de prøver at snyde dig og andre til at tro de ikke kun er ude på, at ødelægge miljøet og dræbe børn for at optimere profitten som de neoliberalistiske kapitalister de er.

Brugerne betaler allerede for at bruge facebook, google, apple m.fl. på den ene eller anden måde, så spørgsmålet for Danmark er mere om vi får arbejdspladser til en værdi af 180 millioner kr. Ellers er det en meget dårlig forretning.

Finn Thøgersen

@Frank Hansen

Forklaringen på det mærkelige udsagn om "under produktionspris" er allerede antydet af Torben Lindegaard.

Engrosprisen på el ligger nede omkring 30 øre/kWh når vi ser bort fra de kortvarige udsving.
Ejerne af havvindmølleparkerne er garanteret en mindstepris der er ca 3 gange højere (varierer fra "park" til "park" - toppen er så vidt jeg husker 105 øre/kWh)
Det var den pris der politisk skulle betales for at lokke noget til at opføre vindmølleparkerne (eller også var de bare bedre købmænd... - det er svært at få den optimale aftale hvis du på forhånd erklærer at du vil have en aftale for enhver pris)

Der er tilsvarende omkostninger på mindre møller, solfangere osv afh af de specifikke reguleringer og tilskud

Hidtil har man bare kunnet skjule "over"prisen via PSO ordning mv

Det er helt i orden at man politisk vælger at ville betale ekstra for fx at fremme vedvarende energi, men mindstekravet må så være at 1) man åbent vedkender sig valget og de dertil hørende omkostninger, 2) at man omhyggeligt har vurderet pro et contra, også under ubehagelige scenarier og 3) at de ekstra omkostninger fremgår klart for alle og der følges op på dem løbende så man fanger det hvis forudsætningerne skrider

Frank Hansen, Jens Winther, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Palle Jensen

Christoffer Pedersen, hvad er det du vrøvler om. Jeg har overhovedet ikke skrevet noget negativt om de tre firmaer, men helt nøgternt om deres bevæggrunde.

Nils Bøjden

"Det er lidt som Aston Martin og deres mini luksus Swatch bil, som udelukkende blev bygget for at opfylde EU’s norm til den gennemsnitlige forurening af en fabrikants samlede bil park."

Det er godt nok mange "fake news" i den sætning.

For det første var det Swatych og Daimler-Benz der etablerede fabrikken.

Og det havde intet med miljø at gøre. Derimod var det et forsøg på dels at outsource så stor en del af en produktion som det var muligt, dels var det et forsøg med at etablere en ny form for produktionsfaciliteter og et forsøg på at bruge SWATCH navnet (som betragtedes som noget hipt og innovativt) i bilproduktion og dels et forsøg på at skabe et nytbilmarked for så små biler. BVla. Men lige præcist miljø havde det absolut intet med at gøre.

Palle Jensen

https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_iQ
Som jeg skrev længere oppe, så var det ikke en Smart, men en Toyota IQ.