Analyse
Læsetid: 4 min.

Datacentre kræver hurtige beslutninger om ny grøn energi

Hvis Apples, Googles og Facebooks nye datacentre i Danmark for eksempel skal forsynes med strøm fra nye vindmøller, så skal udbygningen frem mod 2025 øges med mindst 36-50 pct., viser Informations beregninger
Google, Facebook og Apple har besluttet at opføre de store og stærkt energikrævende datacentre i Danmark. De skal efter alt at dømme drives af strøm fra vindmøller. 

Google, Facebook og Apple har besluttet at opføre de store og stærkt energikrævende datacentre i Danmark. De skal efter alt at dømme drives af strøm fra vindmøller. 

Indland
12. juli 2017

Både politikerne og de involverede it-selskaber får meget travlt, hvis det skal være muligt at leve op til løfterne om at forsyne de fire store datacentre, der nu er på vej i Danmark, med kun vedvarende energi.

Ifølge overslagsberegninger foretaget af såvel det statslige Energinet.dk som af Information skal den i forvejen ventede udbygning med vindmøller øges med mindst 36-50 procent, hvis al strøm fra datacentrene skal komme fra ny grøn energi, og hvis man – for eksemplets skyld – antager, at udbygningen kun sker med vindmøller.

Det er Google, Facebook og Apple, der har besluttet at opføre de store og stærkt energikrævende datacentre i Danmark: Google i Fredericia, Facebook i Odense og Apple med centre i både Viborg og Aabenraa.

Apples nordiske direktør, Erik Stannow, oplyste mandag via Ritzau, at man vil investere i »nye kilder til grøn energi«, således at datacentrene vil »køre på ren energi fra første dag takket være nye energiprojekter, som vi skaber«.

Facebookgrundlægger Mark Zuckerberg skrev i januar på Facebook, at datacentret i Odense vil blive drevet 100 pct. med vedvarende energi, og Google meddelte i december i Financial Times, at man fra 2017 vil forsyne sine datacentre overalt i verden med vedvarende energi.

Ingen af de tre koncerner har dog endnu givet detaljer om, hvordan man konkret vil sikre de meget store mængder grøn strøm, som centrene kræver – formentlig svarende til 175-300.000 husstandes elforbrug pr. center, afhængigt af centrets størrelse.

Bl.a. Greenpeace har kaldt det »snyd«, hvis man blot tapper af den grønne energi, der i forvejen produceres i det danske elsystem, fordi det så indebærer, at strømmen til landets øvrige forbrugere bliver så meget desto mere sort, altså baseret på fossil energi.

Behovet

Information har foretaget et skøn over behovet for at udbygge med ekstra vindkraft, hvis der skal blive tale om ny grøn strøm, og hvis man antager, at den skal komme fra vindmøller, som it-selskaberne sikrer opførelsen af.

Estimatet bygger på baggrundsdata fra bl.a. Energinet.dk under Energi-, forsynings- og klimaministeriet, og Energinet.dk har også for Information foretaget sit eget estimat, der med de givne antagelser når nogenlunde samme resultat.

Ifølge Energinet.dk's netop offentliggjorte analyse af det danske energisystems forventede udvikling, venter man en udbygning med vindmøller – til lands og til vands – på 2.200 megawatt (MW) i perioden 2018-25. Tallet afspejler kendte projekter og politiske udmeldinger.

Informations estimat af datacentrenes behov for vindmølleudbygning lander på ekstra 800 MW, hvis der kun udbygges med helt store vindmøller til havs, og på 1.150 MW, hvis der i stedet opføres knap så store møller på land.

Skønnet omfatter dog ikke det senest annoncerede Apple-datacenter i Aabenraa, som der ikke foreligger oplysninger om størrelsen og energiforbruget på. Så udbygningsbehovet vil med Aabenraa-centret blive endnu større.

Beregningen har heller ikke inddraget, at der løbende skal nedtages ældre vindmøller i det danske landskab, og at der skal opstilles nye møller for at erstatte denne tabte produktionskapacitet.

Energinet.dk når i et tilsvarende estimat frem til et behov for ekstra 800 MW havvind, alternativt 1.100 MW landvindmøller for at forsyne datacentrene – minus Aabenraa – med ny vindmøllestrøm.

Energinet.dk understreger, at der er store usikkerheder forbundet med estimatet, fordi der endnu er mange ubekendte faktorer om bl.a. datacentrenes driftsmønstre og forbrug. Resultatet kan være for højt sat, hvis datacentrene viser sig bedre i stand til at regulere strømforbruget op og ned over døgnet end antaget. Men resultatet kan også være for lavt, hvis der de kommende år etableres flere datacentre.

Frygt for nasseri

Beregningerne viser, at den i forvejen forventede udbygning med vindkraft skal accelereres markant for at sikre centrene ny grøn strøm – der skal således frem til 2025 etableres 36-50 pct. mere vindmøllekapacitet end allerede forudsat, hvis ikke centrene skal tære på den eksisterende kapacitet, og de øvrige forbrugere dermed pådrager sig et større fossilt energiforbrug.

Apple oplyste mandag, at man vil etablere to nye vindmølleparker med en ukendt samarbejdspartner, men det står ikke klart, hvor det skal ske, herunder om det i det hele taget er i Danmark.

Hvis den store ekstrakapacitet skal etableres i form af vindmøller på land – noget kunne f.eks. også være via nye solceller – så forudsætter det, at der er kommuner, der er villige til at lægge jord til.

Hvis udbygningen skal ske til havs, så forudsætter det regeringens og de centrale myndigheders medvirken. Og da det første datacenter ventes i drift allerede i 2019, haster det meget med at få projekterne udformet og godkendt, lokalt eller nationalt.

Hos Greenpeace påskønner man, at Apple, Google og Facebook vil drive de nye centre med grøn energi, men man understreger, at det er selskabernes ansvar at sikre den nødvendige grønne udbygning, enten ved selv at opføre den ekstra vedvarende energikapacitet eller ved at levere finansiering til, at den kan bygges.

»Hvis man suger på grøn energi, der er etableret eller planlagt i forvejen, eller hvis man køber den i udlandet, så er det et nasseri, der betyder, at andre kommer til at bruge mere sort, kulbaseret energi,« siger klima- og energimedarbejder Tarjei Haaland, Greenpeace.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Bisgaard Jensen

Ud fra VLAK regeringens hidtidige meritter på klima- og miljøområdet vil snyderi nok kunne forventes når de skal lege med de tunge drenge

Michael Kongstad Nielsen

Google, Facebook og Apple vil ikke have sådan nogle som jer,
Jørgen Steen Nielsen, til (sammen med Greenpeace) at gå og snuse i, hvor og hvordan og hvor meget de udbygger med vindmøllestrøm.
De arbejder diskret i stille hemmelighed indtil et projekt lige pludselig er klar og godkendt af alle myndigheder.
Sådan var det med Apple i Aabenraa kommune. Lokalplan 88 for det nye erhvervsområde ved Hjordkær og Kassø var flere år under vejs, COWI var med til at lave VVM-undersøgelse, Energinet.dk var med til beslutninger om 400 kV ledning og transformatorstation, - ikke en eneste journalist eller borger (udenfor kredsen af grundejere, der ejede jorden) har før den 10. juli i år fået at vide, at det var Apple, der stod bag. Tys, tys.

Her er link til lokalplanen:
http://soap.plansystem.dk/pdfarchive/20_3617742_1499680597794.pdf

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Jeg har et indtryk af, at den slags logik slet ikke høres i Venstre. Det er vigtigere at "øge danmarks profil" for mega virksomheder end at få det til at hænge sammen miljømæssigt. Venstre er nok Danmarks mest politisk tonedøve parti, til gengæld er de korrupte.

Mikkel Kristensen, Arne Albatros Olsen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Nu synes jeg da lige vi skal lade tvivlen kommer komme apple tilgode, de har faktisk haft en strategi for, at blive mere og mere grønne, lige fra gifsstoffer i deres produkter til energiforbruget.

Et eksempel er deres nye hovedkvarter her: http://www.renewableenergyworld.com/ugc/articles/2017/02/28/new-apple-he...

Apple mangler heller ikke penge, så jeg kan sagtens se for mig, at de bygger en vindmøllepark eller flere, om den så skal være på land eller vand, det kan man diskutere, men vand har vi i hvertfald nok af.

Lur mig om de andre ikke også får samme eller lignende ideer, de vil nemlig også gerne være grønne, og det er i dag en en rigtig god ide bare markedsføringsmæssigt.

Michael Kongstad Nielsen

Apples hemmelighedskræmmeri over for offentligheden i disse sager svarer meget godt til Goldmann Sachs diskretion i forbindelse med opkøb af dele af DONG. Ingen skulle vide noget, før sagen var en realitet.

Michael Kongstad Nielsen

Jo, for den demokratiske debat går tabt.

Mikkel Kristensen

Jeg gad mest godt vide hvorfor disse giganter tilvælger Danmark - personligt gætter jeg, at inkompetent skattevæsen er svaret

Michael Kongstad Nielsen

Indtil videre har jeg hørt, at den sikre energiforsyning er årsagen. Pludselige strømudfald forekommer ikke her.

Mikkel Kristensen

Odense Sygehus har en generator og nødstrøm tilkoblet det kan vidst fungere 24timer sidst jeg hørte om det... så mon ikke det kunne virke andre steder også?

Michael Kongstad Nielsen

Nej, de der serverinstallationer kræver konstant strøm, og derfor går Apple mv. efter lande, der har høj sikkerhed for det.
Desuden høj forvaltnings sikkerhed uden korruption, og høj sikkerhed for at kunne holde sagerne uden for mediernes søgelys.

Christoffer Pedersen

Det er da positivt de kræver det skal være grøn strøm de bruger. Og det kan kun være godt for miljøet at de har taget det valg. God trend når multinationale selskaber også tænker grønt.
Men skal vi ikke se bort fra det positive og brygge en konspirationsteori om, at den kapitalistiske neoliberale vindmølleindustri har bestukket dem for at tjene endnu flere penge?

Peter Hansen

Jeg kan anbefale, at man læser bogen om Steve Jobs af Walter Isaacson, så kan man også se andre grunde til, at apple gør en dyd ud af, at være hemmelige, det har mere med konkurrenterne, at gøre end at holde noget hemmeligt for offentligheden.

Niels Duus Nielsen

Lol, Mikkel Kristensen, jeg tror, at der skal mere end en dieselmotor i kælderen til at holde et datacenter med strøm, skulle forsyningsselskaberne svigte.

Men måske en meget, meget stor dieselmotor kan klare jobbet ;-).

Peter Hansen, Morten Balling og Mikkel Kristensen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Michael Pedersen

"Hvis købet ellers følger reglerne kan der ikke koges mere suppe på det ben"

Det minder mig lidt om Brian Mikkelsens "Helt efter bogen" ifm. salg af overvågning til Saudi-Arabien. Det minder mig også lidt om at spørge en økonom om det utopiske i uendelig eksponentiel vækst i et begrænset lukket system, og få svaret at "Jeg kan kun forklare hvordan man skaber vækst, men ansvaret for konsekvenserne er politiske eller ligefrem filosofiske".

Bliver interessant at se, hvor meget de selv skal betale for den grønne strøm og hvor meget skatteyderne skal betale og om de overhovedet skal betale skat. Frygter lidt at politikkerne er så glade for de store selskaber, at de acceptere hvad som helst.

Michael Kongstad Nielsen

Michael Pedersen
12. juli, 2017 - 21:02
Debat af hvad?

og
Peter Hansen
12. juli, 2017 - 21:44

"Det er normalt at en kapitalstærk køber holder sin identitet skjult så længe som muligt", siger Michael Pedersen længere oppe. Og "- at apple gør en dyd ud af, at være hemmelige, det har mere med konkurrenterne, at gøre", siger Peter Hansen.

Men den går bare ikke i et demokratisk land som Danmark, når det er stat og kommune, de pågældende firmaer handler med.. Så bliver de nødt til at give sig til kende, og indgå i den offentlige debat, der altid er forud for større fysiske ændringer (lokalplan) eller salg af statsejendom (DONG). Det har Apple henholdsvis Goldman Sachs kunnet krybe udenom her, og det kan kun være sket med hjælp fra det offentlige.

Det kunne jeg godt tænke mig, at Jørgen Steen Nielsen borer lidt mere i.

Michael Kongstad Nielsen

Det har du ret i, men man kan ikke være anonym eller hemmelig i dansk offentlig forvaltning. At borgmesteren i Aabenraa ikke vidste, at Apple var ansøger, tror jeg simpelthen ikke på.
Og kommunen havde ikke sat lokalplan arbejdet igang uden en ansøger.

Christoffer Pedersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar