Nyhed
Læsetid: 4 min.

Europæisk patentkontor retter – næsten – ind på patenter på planter

Efter en lang strid om patenter på planter har Det Europæiske Patentkontor efter massivt pres fra grønne ngo’er og EU nu rettet ind – men kun på overfladen, mener kritikere, mens oppositionspartier vil have erhvervsministeren til at klarlægge konsekvenserne
Indland
4. juli 2017

Efter en lang europæisk kamp om patenter på planter er der nu kommet en slags klarhed. Det handler om planter lavet med metoder, der også findes i naturen.

Det Europæiske Patentkontor (EPO) i München spiller hovedrollen i diskussionen, fordi kontoret har givet patenter på en særlig kræftforebyggende type broccoli og vandholdig tomat, hvilket sidste år fik EU til at præcisere retningslinjerne for patenter på planter.

EPO har nu truffet en beslutning om »at ekskludere planter og dyr skabt ved essentielt biologiske processer fra patentering«, lyder det i en pressemeddelelse. Det er netop definitionen af de biologiske processer, der har været strid om. Derfor er det ifølge EPO en »vigtig præcisering,« der »skaber mere klarhed og juridisk sikkerhed«.

Som Information har beskrevet, har hele diskussionen siden november 2016 sat patenterne i bero til stor bekymring for branchen.

En talsperson fra EU-Kommissionen skriver til Information, at EPO’s beslutning »er på linje med« Kommissionens advarsel om, at patenterne ikke fulgte EU’s såkaldte bioteknologidirektiv.

Men beslutningen fikser ikke problemet. Det er tværtimod »en skjult vej til patenter på planter«, mener frøavler Thor Gunnar Kofoed, der er formand for de danske frøavlere.

»Den nye beslutning betyder, at man ikke kan tage patenter på naturlige, biologiske processer. Det er godt. Men det er stadig muligt at have patent i en plante, når man bruger nye, tekniske metoder, og det er altså de nye teknikker, der er fremtiden. Det kan blive et alvorligt problem, hvis forædlingen bliver styret af få, multinationale selskaber, fordi de har råd til den omfattende juridiske proces. Det kan blive meget problematisk for udviklingen af nye sorter og for miljøet,« siger Thor Gunnar Kofoed, der også er formand for de europæiske frøavlere gennem den europæiske fællesorganisation Copa-Cogeca.

Samme advarsel lyder fra miljøorganisationen NOAH og det fælleseuropæiske netværk No Patents on Seeds (Ingen patenter på såsæd, red.). Her siger talsmand Erling Frederiksen:

»Vi frygter simpelthen, at det er en genvej til patenter på planter. Det er endnu uklart, hvilke af de problematiske patenter, der rent faktisk bliver blokeret med den nye beslutning, og fremtidens moderne teknikker er ikke de konventionelle metoder, EPO omtaler. Derfor kommer det i praksis til at betyde, at man stadig kan tage patent på visse egenskaber ved planten.«

I en uddybning til Information skriver talsperson Rainer Osterwalder fra EPO, at beslutningen kun omhandler biologiske forædlingsteknikker, og altså ikke siger noget om moderne teknisk forædling, også kaldet NBT (New Breeding Techniques).

Oppositionen vil have svar

Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører, Maria Gjerding, mener, at hele debatten »er foregået under radaren«.

Hun har derfor stillet en række udvalgsspørgsmål til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) for at få klarlagt, hvad det reelt betyder for patenter på naturen. Danmark er ét af 38 lande, der er medlem af EPO, og har altså været med til at træffe beslutningen.

»Det er positivt, at man ikke skal kunne tage patent på naturens egne processer. Men der er stadig tvivl om, hvad det eksempelvis betyder for Carlsbergs patent på en bestemt type byg, og det skal vi have klarlagt af erhvervsministeren. Vi har brug for at få kastet lys over konsekvenserne.«

Samme udmelding lyder fra Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist.

»Vores holdning er klart, at man ikke skal kunne patentere naturen på nogen måde, og jeg glæder mig derfor til at se ministerens svar på Enhedslistens spørgsmål, så vi kan får klarhed om det.«

Patenter på naturen

Udviklingen inden for nye teknologiske metoder til at forædle planter til at modstå tørke eller indeholde andre særlige egenskaber går i rasende fart, og derfor er patenter på processer og planteegenskaber kommet i fokus i Europa.

EU’s regler for patenter på området er nedfældet i det såkaldte Biotechdirektiv fra 1998, men det er den selvejende organisation EPO – Det Europæiske Patentkontor – der udsteder patenter i Europa på baggrund af den såkaldte patentkonvention. Konventionen er blevet reformeret flere gange siden 1973, og EPO har idag 38 medlemslande, hvoraf Danmark er ét af dem.

Fra Dansk Industri kalder chefkonsulent Lars Holm Nielsen hele diskussionen for »en lidt spøjs proces«, men hilser det velkomment, at patenterne ikke længere er sat i bero.

»Det er godt, at der er kommet afklaring, og at Kommissionen melder ud, at man er kommet i mål i forhold til kritikken. Og i forhold til de muligheder, der var på bordet, er det her nok den mindst skadelige og mest pragmatiske løsning. Og så er det vigtigt, at der i beslutningen er vedtaget, at man skal tage det op igen om nogle år for at se, hvordan reglerne bliver brugt i praksis.«

I en mail skriver erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), at han »har noteret sig« uenighederne på området.

»Det er min opfattelse, at forslaget vil bringe EPO’s praksis i overensstemmelse med EU’s rådskonklusioner og øge klarheden på området,« skriver ministeren. Han lægger i mailen vægt på, at Danmark har arbejdet for den klausul, hvor reglerne skal evalueres inden for et par år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her