Læsetid: 6 min.

FN kritiserer Flygtningenævnet for tiende gang på et år

Siden juli sidste år har FN-komiteer rejst kritik af afgørelser truffet af Flygtningenævnet ti gange. ’Bekymrende’ og ’yderst alvorligt’, siger kritikere. Professor Thomas Gammeltoft-Hansen advarer om, at FN-komiteerne ikke bør forsøge at gøre sig selv til en tredje retsinstans
Senest i juni i år har en FN-komité kritiseret en afgørelse truffet af Flygtningenævnet. Sagen drejede sig om asylansøgere tilhørende det koptisk kristne mindretal i Egypten, som jævnligt udsættes for forfølgelse.

Senest i juni i år har en FN-komité kritiseret en afgørelse truffet af Flygtningenævnet. Sagen drejede sig om asylansøgere tilhørende det koptisk kristne mindretal i Egypten, som jævnligt udsættes for forfølgelse.

Amr Nabil

29. juli 2017

Den 28. juni sendte FN’s Menneskerettighedskomité i Genève et brev til de danske asylmyndigheders øverste instans, Flygtningenævnet i København. Brevet omhandler en sag, hvor nævnet har givet et koptisk kristent par fra Egypten afslag på asyl. Ifølge komiteen er den afgørelse kritisabel.

En sådan kritik ville for få år siden være en sjældenhed, men Flygtningenævnet er efterhånden blevet vant til kritikken. Det er tiende gang på et år, at nævnet får kritik af en komité under FN, viser en optælling på nævnets hjemmeside.

Ifølge Therese Rytter, juridisk chef i DIGNITY – Dansk Institut mod Tortur, er der tale om et »uhørt højt antal sager«, og hun finder det »bekymrende«.

Dorte Smed, juridisk teamleder i Asylafdelingen i Dansk Flygtningehjælp, der af og til bistår afviste asylansøgere i at klage til en FN-komité over en afgørelse, er enig:

»Vi synes, det skal tages yderst alvorligt, at danske myndigheder har truffet nogle afgørelser, som internationale organer under FN mener, er i strid med grundlæggende internationale menneskerettigheder,« siger hun og fortsætter:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Benno Hansen
  • Dorte Sørensen
Eva Schwanenflügel, Benno Hansen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Mon Inger Støjberg nu skal punge op med endnu en kage - 10 gange på 1 år må da være en ros til hendes politik om at gå lige til kanten og helst lidt over.

Men kan Danmark blive ved med komme op med så megen kritik og hvad med de mennesker det går ud over - hvordan går det med dem - hvor mange er dræbt eller anholdt osv...... ved hjemsendelsen.

Jesper Frimann Ljungberg, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, John Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Spin: Danmark lader sig ikke hundse rundt af elitære pladder humanister fra New York City. "Vi har et land, der skal være i førertrøjen. For et eller andet tåget, som ikke er anti-humanisme. Vi gør det for væksten.", lyder det.

Martin Kristensen

FN - er det ikke dem med Saudi Arabien som formand for menneskerettighedskomiteen?

Jeg tror vi kan tage den kritik med sindsro.

Der er meget at kritisere i den danske udlændingepolitik, men FN har hverken kompetence eller moralsk ret til at træde ind.

Charlotte Svensgaard, Mette Poulsen, Benny Jensen og Christian Larsen anbefalede denne kommentar
Christian Larsen

Det er dybt problematisk at FN sidder som en overstatslig ansvars- og omkostnings-fri organisation og moraliserer overfor medlemsstaterne. Har de overhovedet ressourcer til at undersøge de sager du kommenterer på eller er deres kritik baseret på input fra advokater og lobbyist organisationer.

Som organisation burde FN bruge deres ressourcer i verdens brændpunkter, hvor de gør et godt stykke arbejde.