Nyhed
Læsetid: 2 min.

Hver tredje ufaglærte mand får ikke børn

For en ufaglært mand er risikoen for et liv uden børn fordoblet på bare en generation, viser ny nordisk forskning. Udviklingen bekymrer forskningsleder ved Rigshospitalet
Lars er 50 år, ufaglært og barnløs – ligesom hver tredje mand uden uddannelse i hans generation. Det viser et omfattende forskningsprojekt, som Stockholm Universitet i samarbejde med flere nordiske forskningsinstitutioner – deriblandt Rockwool Fonden – står bag.

Lars er 50 år, ufaglært og barnløs – ligesom hver tredje mand uden uddannelse i hans generation. Det viser et omfattende forskningsprojekt, som Stockholm Universitet i samarbejde med flere nordiske forskningsinstitutioner – deriblandt Rockwool Fonden – står bag.

Sofia Busk

Indland
14. juli 2017

I dag er hver tredje ufaglærte mand med en fødselsattest fra slutningen af 1960’erne barnløs. Det viser et omfattende forskningsprojekt, som Stockholm Universitet i samarbejde med flere nordiske forskningsinstitutioner – deriblandt Rockwool Fonden – står bag.

Undersøgelsen har set på, om en 45-årig mand med udelukkende en grundskoleuddannelse får børn, og på bare en generation er andelen af barnløse ufaglærte 45-årige blevet fordoblet. I 1991 var det kun en femtedel af de 45-årige, der ikke havde fået børn.

»Modsat kan vi se, at niveauet for barnløshed blandt mænd med uddannelse over grundskolen ligger stabilt for dem født i 1950 og frem til slut 1960’erne,« siger Peter Fallesen, seniorforsker i familiedemografi ved Rockwool Fondens forskningsenhed.

Undersøgelsen har opdelt fødselsårgange i Norge, Sverige, Finland og Danmark i femårige intervaller og undersøgt, hvor mange mænd og kvinder der er barnløse.

Efterfølgende har forskningsholdet inddelt personerne efter uddannelsesniveau, og resultaterne fra de nordiske lande ligner hinanden til forveksling.

1991: 23 procent af de 45-årige havde ikke fået børn

Stockholm Universitet i samarbejde med bl.a. Rockwool Fonden.

1991: 23 procent af de 45-årige havde ikke fået børn

Stockholm Universitet i samarbejde med bl.a. Rockwool Fonden.

Ufaglærte kvinder har også oplevet en fordobling i barnløshed. Tidligere var det i højere grad de lavere uddannede kvinder, der fik børn, mens flere højtuddannede var barnløse. I dag er billedet vendt på hovedet, siger Peter Fallesen.

»Undersøgelsen går i rette med nogle af de fortællinger, der har været om, at højtuddannede kvinder ikke får børn. Vi har set et skift, hvor lavere uddannede kvinder går fra at være dem, der var mest tilbøjelige til at få børn, til at være dem, der er mindst tilbøjelige til at få børn.«

At kvindernes sandsynlighed for barnløshed er mindre end mændenes, kan ifølge Peter Fallesen skyldes, at kvinder modsat de lavtuddannede mænd i højere grad finder sammen med en partner, der har en højere uddannelse end dem selv.

2016: 34 procent af de 45-årige havde ikke børn

Stockholm Universitet i samarbejde med bl.a. Rockwool Fonden.

2016: 34 procent af de 45-årige havde ikke børn

Stockholm Universitet i samarbejde med bl.a. Rockwool Fonden.

Udviklingen har store konsekvenser for de mænd, der lever et liv uden børn og eventuel partner, siger chefpsykolog og forskningsleder ved Rigshospitalet og formand for tænketanken Viden om Mænd, Svend Aage Madsen. Han forklarer, at ufrivillig barnløshed kan betyde, at mange går glip af nære og fortrolige relationer. 

Hvis udviklingen skal vendes, siger chefpsykologen, kræver det foruden uddannelse, at samfundet ændrer sine forestillinger om den ufaglærte mand.

Det handler om at skabe en fortælling om, at de her mænd er aktive og engagerede, så de kan give kvinderne en oplevelse af, at de er gode potentielle fædre.

»Den her gruppe skal også blive en del af nutidens ideal om, at mænd er ansvarlige fædre. Men det kræver også, at mændene får muligheden for selv at danne sig på nye måder,« siger han.

Socialminister Mai Mercado (K) ønsker ikke at udtale sig på grund af ferie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Hvem siger, at alle mennesker bliver lykkeligere af at få børn?

Og i øvrigt - der må jo være et nogenlunde tilsvarende kvinder til alle de mænd, som ikke har trukket vinderlodderne på hverken arbejdsmarkedet eller 'parforholdsmarkedet' .
Hvad laver de så, kvinderne som mændene ikke fik? Har de mon fået udenforægteskabelige børn med alle de faglærte mænd og er blevet forladte, eller hvordan skal det forstås?

Flemming Berger, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Heidi Larsen, Anne Eriksen og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

@LIse Lotte Rahbek
De fleste som har børn påstår vist det gjorde dem lykkeligere....

Anne Eriksen

Der er afgjort for mange fonde med for meget gang i forskning for tiden...

kjeld jensen, Flemming Berger, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

Efter anden verdenskrig var der en ekstrem mangel på mænd til de mange overlevende unge tyske kvinder. Man kunne måske tro at de ville påvirke antalle af fødsler at en stor del af den mandlige befolkning var væk, men det havde stort set ingen effekt på fødselstallet.
Helt tilsvarende har det ingen konsekvenser for kvinders mulighed for at få børn at en stor del af den mandlige befolkning er skubbet ud af enhver meningsfuld deltagelse i samfundet.

Erik Jakobsen, Flemming Berger, Allan Stampe Kristiansen, Christoffer Pedersen, Niels Duus Nielsen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

@Anne Eriksen
Fint med forskning selv om vi nogen gange tænker konklusionerne var kendt, men ikke dokumenterede i forvejen...

Touhami Bennour

Normalt har at have børn en privat forhold, slægten s fortsættelse. Ingen ønsker forsvinde uden at efterlade spor her. Den følelse menes er begyndt at forsvinde fra samtale eller den har ikke mere den betydnig, det er noget dyrisk. Men dyr er ligeglad med at efterlade spor, så årsagen skal findes andet sted. Det kan være civilisations kamp eller klasse kamp. Ufaglærtes børn bliver også ufaglærte og det er ikke bedre.

Poul Sørensen

Jeg ønsker ikke at sætte børn ind i den her verden - verden er en kæmpe fiasko, men det er så bare min personlige mening, men selvfølgelig skal vi på alle demokratiske og fredelige måder kæmpe for at skabe en mere oplyst og bedre verden.

Hanne Pedersen, Ib Christensen, Flemming Berger, Søs Dalgaard Jensen og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar

Hvordan kan det være et problem, at nogen ikke får børn i en verden, der mest af alt trues af overbefolkning?

kjeld jensen, Hanne Pedersen, Ib Christensen, Søs Dalgaard Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Lise Lotte Rahbek og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Nyd det!

/O