Læsetid: 2 min.

Hver tredje ufaglærte mand får ikke børn

For en ufaglært mand er risikoen for et liv uden børn fordoblet på bare en generation, viser ny nordisk forskning. Udviklingen bekymrer forskningsleder ved Rigshospitalet
Lars Anker Olesen er 50 år, ufaglært og barnløs – ligesom hver tredje mand uden uddannelse i hans generation. Det viser et omfattende forskningsprojekt, som Stockholm Universitet i samarbejde med flere nordiske forskningsinstitutioner – deriblandt Rockwool Fonden – står bag.

Lars Anker Olesen er 50 år, ufaglært og barnløs – ligesom hver tredje mand uden uddannelse i hans generation. Det viser et omfattende forskningsprojekt, som Stockholm Universitet i samarbejde med flere nordiske forskningsinstitutioner – deriblandt Rockwool Fonden – står bag.

Sofia Busk

14. juli 2017

I dag er hver tredje ufaglærte mand med en fødselsattest fra slutningen af 1960’erne barnløs. Det viser et omfattende forskningsprojekt, som Stockholm Universitet i samarbejde med flere nordiske forskningsinstitutioner – deriblandt Rockwool Fonden – står bag.

Undersøgelsen har set på, om en 45-årig mand med udelukkende en grundskoleuddannelse får børn, og på bare en generation er andelen af barnløse ufaglærte 45-årige blevet fordoblet. I 1991 var det kun en femtedel af de 45-årige, der ikke havde fået børn.

»Modsat kan vi se, at niveauet for barnløshed blandt mænd med uddannelse over grundskolen ligger stabilt for dem født i 1950 og frem til slut 1960’erne,« siger Peter Fallesen, seniorforsker i familiedemografi ved Rockwool Fondens forskningsenhed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • ulrik mortensen
ingemaje lange og ulrik mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Hvem siger, at alle mennesker bliver lykkeligere af at få børn?

Og i øvrigt - der må jo være et nogenlunde tilsvarende kvinder til alle de mænd, som ikke har trukket vinderlodderne på hverken arbejdsmarkedet eller 'parforholdsmarkedet' .
Hvad laver de så, kvinderne som mændene ikke fik? Har de mon fået udenforægteskabelige børn med alle de faglærte mænd og er blevet forladte, eller hvordan skal det forstås?

Rikke Nielsen, Flemming Berger, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Heidi Larsen, Anne Eriksen og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Der er afgjort for mange fonde med for meget gang i forskning for tiden...

kjeld jensen, Flemming Berger, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

Efter anden verdenskrig var der en ekstrem mangel på mænd til de mange overlevende unge tyske kvinder. Man kunne måske tro at de ville påvirke antalle af fødsler at en stor del af den mandlige befolkning var væk, men det havde stort set ingen effekt på fødselstallet.
Helt tilsvarende har det ingen konsekvenser for kvinders mulighed for at få børn at en stor del af den mandlige befolkning er skubbet ud af enhver meningsfuld deltagelse i samfundet.

Erik Jakobsen, Flemming Berger, Allan Stampe Kristiansen, Christoffer Pedersen, Niels Duus Nielsen og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

@Anne Eriksen
Fint med forskning selv om vi nogen gange tænker konklusionerne var kendt, men ikke dokumenterede i forvejen...

Touhami Bennour

Normalt har at have børn en privat forhold, slægten s fortsættelse. Ingen ønsker forsvinde uden at efterlade spor her. Den følelse menes er begyndt at forsvinde fra samtale eller den har ikke mere den betydnig, det er noget dyrisk. Men dyr er ligeglad med at efterlade spor, så årsagen skal findes andet sted. Det kan være civilisations kamp eller klasse kamp. Ufaglærtes børn bliver også ufaglærte og det er ikke bedre.

Poul Sørensen

Jeg ønsker ikke at sætte børn ind i den her verden - verden er en kæmpe fiasko, men det er så bare min personlige mening, men selvfølgelig skal vi på alle demokratiske og fredelige måder kæmpe for at skabe en mere oplyst og bedre verden.

Hanne Pedersen, Ib Christensen, Flemming Berger, Søs Dalgaard Jensen og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar

Hvordan kan det være et problem, at nogen ikke får børn i en verden, der mest af alt trues af overbefolkning?

kjeld jensen, Hanne Pedersen, Ib Christensen, Søs Dalgaard Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Lise Lotte Rahbek og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar