Læsetid 3 min.

Lars Løkke vil træde i EU-karakter

Venstre-statsministeren erkender, at Brexit og den ny Macron-Merkel-akse nødvendiggør en mere aktiv dansk EU-indsats. Dermed bringer Løkke sig på linje med Søren Pind – og på kant med Dansk Folkeparti
Statsminister Lars Løkke Rasmussen er – efter Brexit og parløbet mellem Tyskland og Frankrig – begyndt at tale om de positive sider ved EU.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er – efter Brexit og parløbet mellem Tyskland og Frankrig – begyndt at tale om de positive sider ved EU.

Olivier Matthys

18. juli 2017

Den forestående britiske udtræden af EU og den nye EU-dynamiske alliance mellem Frankrig og Tyskland gør det nødvendigt, at Danmark mere pågående varetager sine interesser i EU. Det budskab afleverede statsminister Lars Løkke Rasmussen søndag i et interview med avisen Danmark, som er et samarbejde mellem 13 jysk-fynske regionale og lokale dagblade.

Løkke vedgår, at Danmark tidligere har kunnet sjoske efter briterne. Løkke udtrykker det således:

»I gamle dage var det jo dem, der slog dørene ind. Nu er briterne der ikke mere. Så andre skal træde mere i karakter.«

De ord følger Løkke op med sætningen: »Vi skal træde mere i karakter« – med tryk på vi.

Løkke ser med mishag på muligheden for, at et EU-samarbejde bragt i hurtigere omdrejninger af en ny fransk-tysk forståelse, vil slynge Danmark ud i periferien. Løkke siger:

»Der er en risiko for, at der efter et tysk valg og med en fransk præsident er nogle, der siger: ’Skal vi euro-lande ikke lige rykke lidt tættere sammen?’«

En anden udvej kunne for Danmark være at søge ind i euro-kredsen ved at opgive sit forbehold mod den fælles europæiske møntenhed. Men Løkke siger om muligheden af en folkeafstemning herom:

»Nej, det er en lukket dør. Det er vi nødt til at respektere. Det skal jeg ikke ud og gamble med. Jeg skal ikke bede folk om mere.«

Tæt på anger

Venstres EU-kurs har gennem årene være noget slingrende. I 1970’erne, 80’erne og 90’erne – mens Venstres formænd hed Henning Christophersen og Uffe Ellemann-Jensen – var partiet entydigt entusiastisk pro-europæisk – symboliseret ved de blå EU-stjernede sokker, som Ellemann bar til skue.

Sidenhen – under Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen – har Venstre rykket sig i mere EU-skeptisk retning. Herved har Venstre dæmpet konflikterne med sit parlamentariske støtteparti, Dansk Folkeparti, som på sin egen hjemmeside erklærer sig som »modstander af EU«.

I sit aktuelle interview er Løkke tæt på at udtrykke anger over Venstres nyere skeptiske kurs. Han siger:

»Når det handler om EU, har vi nok glemt de grundlæggende værdier lidt, fordi vi har fokuseret på skyggesiderne. Vi har set på de mange rumænere, der læser på danske professionshøjskoler og trækker dansk SU og rejser hjem igen. Men vi har glemt, at dansk landbrug, dansk gartneri og hele servicesektoren ikke ville kunne fungere, hvis ikke vi havde denne her arbejdskraft, der kom ind.«

Og igen er det Brexit, der præger statsministerens overvejelser, for Løkke tilføjer:

»De positive ting har stået i skyggen af de negative, men når så Storbritannien pludselig melder sig ud, så er det jo en anledning til at huske på de positive effekter.«

På Pinds linje

Med sine EU-positive udtalelser bringer Lars Løkke sig på linje med sin partifælle, uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, der i et interview med Information for ti dage siden erklærede:

»EU er en juvel, men vi er først nu ved at indse den egentlige betydning.«

Søren Pind forklarede Venstres vaklen over for EU med et krydspres fra dansk politiks nye partnere, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl. Pind satte disse ord på:

»Lige nu bliver vi presset af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Vi har svært ved at komme med et positivt budskab, der bygger på reformer, Europa og på ansvarlige menneskerettigheder.«

Presset fra Dansk Folkeparti blev straks bekræftet, da partiets EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, her i avisen kommenterede Pinds ønske om et positivt EU-budskab med ordene:

»Jeg synes ikke, der er noget positivt at fortælle.«

For Socialdemokratiets vedkommende kastede EU-ordfører, Peter Hummelgaard Thomsen, Pinds kritik tilbage i Venstres lejr. Hummelgaard sagde:

»Pind bør rette blikket indad og se på Venstres egne udtalelser om EU de seneste ti år. For eksempel, hvor grimt de har snakket om rumænske jordbærplukkere. De har excelleret i øvelsen at tale det projekt ned.«

Taberklubben

Partiernes nuværende EU-positioner er præget af uklarheden om, hvor hård den britiske udtræden af EU bliver. Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Morten Messerschmidt tog forleden forskud på at glæde sig over en britisk fritstilling. Messerschmidt erklærede i et interview i dagbladet Børsen:

»Når Storbritannien er kommet ud af EU, og røgen har lagt sig, så ved vi, hvad alternativet er til EU-samarbejdet. Så kan man spørge, om alternativet ikke ville være mere attraktivt end at blive i den taberklub, som EU er.«

Afgørende for den fremtidige danske EU-kurs vil være balancen mellem de ledende partier: Kan Dansk Folkeparti blive ved med at optræde på én gang som skeptikerparti og modstanderparti? Og hvor langt vil Socialdemokratiet drive den taktiske pagt med Dansk Folkeparti?

Og endelig: Tør Venstre løbe risikoen ved at vende tilbage til tidligere tiders uforbeholdne EU-begejstring?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nils Bøjden

Ja, selvfølgelig. DF og Nigel Farage er 2 alen ud af et dårligt stykke.

Allan Stampe Kristiansen, Nette Skov, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Christian Lucas, René Arestrup og Jens Winther anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Sædvanlig dansk lille-stats opportunisme. Når briterne er væk, kan vi ikke længere gemme os bag den fodslæbende dagsorden, men er nødt til at træde i karakter. Puha! Det betyder jo at vi er nødt til at tage stilling og måske endda også træffe ubehagelige beslutninger!

Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Tingkær, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Lindegaard og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

»Der er en risiko for, at der efter et tysk valg og med en fransk præsident er nogle, der siger: ’Skal vi euro-lande ikke lige rykke lidt tættere sammen?’«

Sagen er, at et tættere samarbejde mellem euro-landene ikke er en risiko; men en mulighed - en mulighed for at videreudvikle EU.
Danmark bliver selvfølgelig hægtet af.
Blæse være med det - vi bidrager alligevel aldrig med noget positivt.

Søren Jensen

Vi skal også gøre store anstrengelser for at bevare vores gode samarbejde med briterne. Det er et kæmpe marked, som træder ud og så er det jo dem vi oftest er enige med.

Søren Kristensen

Det kræver vil også at vi genopfrisker vore tyske rødder, spørgsmålet er om vi er parate til det, Schiller, Göehte og alle de andre rødder? Der er jo det ved fx Shiller, at for ham bliver overvindelsen af modernitetens antagonismer kun mulig i kunstens transponering af det "reale" til det "ideale", i den frie æstetiske leg, der kan provokere og retablere menneskets oprindelige og siden hen tabte "guddommelighed". (Tak til Gyldendals Den Store..)

Hans Jørn Storgaard Andersen

England er måske et naboland, men .. der er langt fra Esbjerg til Harwich. Hvor den danske landbrugseksport strålede i 1972, hvor vi fulgte efter englænderne i EF.

Sådan er det ikke i dag - Tyskland er meget nærmere, og de aftager det, vi har mistet i England af bacon og smør. Vi køber ikke biler fra England mere - for de producerer ikke mere engelske biler.
Og så videre og videre.

Norge er godt nok ikke aktiv i EU, men vi handler dog med dem - som med finnerne, svenskerne og en helt ny række stater omkring Østersøen - der ligger tættere på nu efter jerntæppet er forduftet.

Vi er et smørhul hvad handel angår, så England har ikke den store betydning mere. Dog kommer jeg til at savne Skotland, men hvem ved, om ikke de river sig løs fra det britiske fællesskab og kommer tilbage til Europa?

Brexit-debatterne har vist mig, at der ikke er meget at komme efter i den engelske politiske sjæl. Boris Johnson kan ikke regne, Nigel Faraga har et væmmeligt sprog - så lad dem blot sejle deres egen sø.

Søren Jacobsen

Storbritanien har blokkeret for udviklingen af EU i en mere social liberal retning. Måske UK bliver en del stat til USA om føje år. Hvem ved.

Christian Lucas

Fint nok og aldeles for sent!

Pind bør ærligt talt se i spejlet og læse egne farverige tekster inden han giver andre skylden for Danmarks idiotiske EU frygt.

Christian Lucas

Fint nok og aldeles for sent!

Pind bør ærligt talt se i spejlet og læse egne farverige tekster inden han giver andre skylden for Danmarks idiotiske EU frygt.

Vi skal træde mere i karakter.”
Når nogen siger vi mener de oftest alle andre – men ’mere karakter’ kræver vel også bl.a. ti nye passende statsmandshabitter uden krøller og en bedre kondi uden fodslæb for ikke at blive overset eller helt relegeret af de andre i klassen … ;-)

Michael Kongstad Nielsen

David Rehling kan ikke nære sig for at lokke Lars Løkke med spørgsmålet om en ny folkeafstemning om euroforbeholdet. Hertil svarer Løkke heldigvis:
»Nej, det er en lukket dør. Det er vi nødt til at respektere. Det skal jeg ikke ud og gamble med. Jeg skal ikke bede folk om mere.«

Allerede her viser han, at han har fundet noget EU-karakter frem inde fra skabet. Hvis han skal have det helt ud af skabet, banket fri af rust og givet det en gang ny maling, så skal han vise i praksis, at han går helt og fuldt ind for danskernes 4 forbehold. Man må gerne kunne se, at han er stolt af dem og følger dem i EU politikken. Lige så stolt, som han er af det flex-security system, vi har på arbejdsmarkedet, og som Macron vist gerne vil efterligne. Macron må også gerne samtidigt skæve til vores forbehold.

Torben Lindegaard

@Michael Kongstad Nielsen

De 4 - 3 - forbehold skal respekteres; selvfølgelig skal der ikke fifles.

Jeg håber - modsat dig - på, at Eurozonen udvikler sig mod en dybere integration.

Vores nationale forbehold kommer ikke til at stå i vejen for en sådan udvikling -
vi får lov til at stå uden for, som vi gerne vil.

Henning Egholk

Måske Løkke burde finde nogle andre legekammerater, sådan rent politisk, DF's ret nationalistiske tone er yt! EU bør styrkes og reformeres og vores regering Blå eller Rød bør aktivt spille med på den bane.

Lars Løkke vil træde.
Mange inkarnerede EU-aficionadoer og deres halvhjertede karakterløse marginalproselytter har endnu ikke fundet ud af, at dette højtsvævende storvenezianske atlantiseksperiment, forsøgt holdt flydende af dubiøse europæiske visionsmagere uden folkelig redningsvest, efterhånden som tiden går, kun kan meddiskutere nedgangsplanets hældningsvinkel, men næppe medbeslutte noget som helst, uanset deres selvpåtagede karakterstyrke i et Europa, stadig uden europæere …

Torben Lindegaard

@Jan Weis

Som en af de inkarnerede EU-aficionado'er bliver jeg lidt betuttet over at blive skrevet helt ud af Europa. Jeg gør mit bedste for at fungere som folkelig redningsvest; men indrømmet ...... jeg går ikke så meget op i, om lige Danmark deltager i samarbejdet.

Men samarbejdet i Europa, formidlet igennem EU, er rigtig vigtigt.

Jeg kunne sagtens svinge mig op på et højere følelsesniveau; men det lader vi ligge lige nu.

Michael Kongstad Nielsen

Torben Lindegaard
18. juli, 2017 - 11:58

Ja, og jeg har bare svært ved at forestille mig, hvordan de 19 lande i eurozonen skulle kunne udvikle sig mod en dybere integration.

Når man medtænker de kommende euro-lande, som er:

Bulgarien Bulgarien lev Ca. 2017
Kroatien Kroatien kuna Tidligst 2019
Rumænien Rumænien leu Tidligst 2019
Polen Polen złoty Tidligst 2020
Tjekkiet Tjekkiet koruna Tidligst 2020
Ungarn Ungarn forint Tidligst 2020

hvoraf flere er medlem af "Tre havs konferencen" startet i Dubrovnik sidste år, med Polen som ledende kraft, som Trump som bekendt besøgte for nylig,
http://mreast.dk/donald-trump-og-tre-hav-konferencen-i-warszawa/

- kan man godt se visse problemer for sig i samarbejdet om yderligere integration i eurozonen.
Og hvad mere har de at samarbejde om?

Men hvad, det er jo ikke vores problem, som du rigtigt siger, vi står lykkeligt uden for.

Torben Lindegaard,
i sidste linie: for Europa, læs EU - føler du dig så inkluderet igen? ... ;-)

Michael Kongstad Nielsen

Med hensyn til "Tre hav konferencen" står vi måske over for en splittelse mellem Vest (den tysk-franske akse) og Øst (fra Polen til Kroatien), (fra Baltikum til Balkan). Eurozonen knækker over, som Romerriget i sin tid. Vestromersk og Østromersk. England var for længst forsvundet.

Torben Lindegaard

@Michael Kongstad Nielsen

Spændende link til Søren Rishøjs artikel.

Jeg indrømmer blankt, at "3 Hav Konferencen" i Dubrovnik gik hen over hovedet på mig; men spændende at læse Søren Rishøj.

Du nævner 6 Euro zone kandidatlande; meen .... mon dog - Kroatien måske.

Henrik holm hansen

Vi har skibe vi har vindmøller vi har landbrug vi kan levere avanceret overvågningsudstyr så er der så meget at bekymre sig eller være sur over løft blikket smøg ærmerne op holde focus på demokratiet også skal vi ud over stepperne