Læsetid: 4 min.

Lykketoft: ’Trump har sået tvivlen i NATO’

Det er utrygt at have både en russisk og en amerikansk præsident, som man ikke kan regne ud, siger tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S). Han mener, at det ikke er muligt at lave ordentlige aftaler med Putins Rusland, uden at der er sammenhold i NATO. Det håber Lykketoft, at USA vil erkende – også under Donald Trump
’Der er selvfølgelig en række overvejelser i EU om, hvordan man bedre kan koordinere forsvarssamarbejdet, men der kommer ikke en europæisk arm af NATO lige med det samme. De europæiske investeringer vil gå til det, som landene finder mest interessant, men ikke – som Trump synes – at NATO skal opruste sin tilstedeværelse i andre verdensdele,’ siger Mogens Lykketoft. Billedet er fra Lykketofts tid som formand for FN’s Generalforsamling, hvor han boede i Trump Tower i New York.

’Der er selvfølgelig en række overvejelser i EU om, hvordan man bedre kan koordinere forsvarssamarbejdet, men der kommer ikke en europæisk arm af NATO lige med det samme. De europæiske investeringer vil gå til det, som landene finder mest interessant, men ikke – som Trump synes – at NATO skal opruste sin tilstedeværelse i andre verdensdele,’ siger Mogens Lykketoft. Billedet er fra Lykketofts tid som formand for FN’s Generalforsamling, hvor han boede i Trump Tower i New York.

Cicilie S. Andersen

27. juli 2017

Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) grunder lidt over spørgsmålet:

»Hvor længe Danmark kan lade sin sikkerhedspolitik være afhængig af Donald Trumps luner? Jae, det er i hvert fald rigtigt, som kansler Angela Merkel sagde efter G7-mødet, at Europa mere end før er nødt til at tænke på at klare sig selv. Det er bemærkelsesværdigt, at en så afdæmpet og mådeholden politiker som Merkel efter topmøderne med Trump kom med så markant en udtalelse. Det er også forbløffende, at vi har fået afdækket, hvordan Trump ikke ville aflægge NATO’s musketéred, selv om hans toprådgivere havde arbejdet formentlig i ugevis på at få ham til det. Efterfølgende har Trump så ved et pressemøde med den rumænske præsident sagt det rigtige – det, han skulle have sagt. Og siden gentaget det i en tale i Polen. Men tvivlen er sået.«

– Hvad betyder det for de europæiske medlemslande i NATO?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rusland er ikke Sovjetstaten. Rusland er en stor østlig magtfaktor, som vi har levet med i mange år. Efter Sovjetunionens fald bad de om at blive en del vores vidensamfund. Vi nægtede dem adgang. Som vi for nylig nægtede Tyrkiet at rykke tættere på EU. Som vi efter 1. Verdenskrig nægtede Tyskland almindelige statsrettigheder.
Vi elsker at have fjender.

Achim K. Holzmüller, Jacob Jensen, Christian Larsen, Hans Aagaard og David Joelsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen

Mån ikke Mogens Lykketoft skulle læse dette.
Arbeiderpartiets sentralstyre vedtok tirsdag 7. februar forslag til nytt partiprogram. Dette er et vedtak med historisk sus! Programmet inneholder en forsvarspolitisk nyvinning: et tydelig ønske fra Norges største politiske parti om å styrke det utenriks- og sikkerhetspolitiske samarbeidet i Norden.
http://www.dagbladet.no/kultur/nordens-tid-er-na/67035795

Achim K. Holzmüller

Lige meget, om Trump tilstræber en "store aftale" med russerne, eller lige nu en skærpelse af sanktionerne.
Alt det diametrale og forvirrende har et hovedformål: at svække Europa/EU i de geopolitiske forhold, føre en slags ublodig ressourcekrig, så USA kan skaffe sig en bedre position på verdensmarkedet som kommende storleverandør for fossile energibærer olie & gas, der udvindes ved det teknologisk tvivlsomme fracking.

Hvorfor er Lykketoft så SHY til at pege fingeren ad Trump som den som man hverken kan regne IND/UD eller MED, altså absolut UBEREGNELIG? Hvorfor inddrage Putin ind i "regnestykket"?

Michael Kongstad Nielsen

Peter Knap - hvad kæmper du for?
Det samme spørgsmål kunne man stille Achim k Holzmüller, der mener, at Trump vil svække Europa til fordel for russerne.

Michael Kongstanke Nielsen. Jeg kæmper ikke. Jeg giver min mening og holdninger til kende og lytter til andres. Du har dine meninger om Trump, og det generer mig ikke.