Læsetid: 2 min.

Nyt akademi skal lære fremtidens jurister om grundlæggende rettigheder

Hvis vi fortsat vil leve i en retsstat baseret på frihedsrettigheder, er det vigtigt, at advokater og embedsmænd bliver klædt på til at forsvare de rettigheder. Det mener stifterne af et nyt akademi
Jacob Mchangama i 2015, hvor han modtog Ytringsfrihedsprisen fra Jyllands-Postens Fond.

Jacob Mchangama i 2015, hvor han modtog Ytringsfrihedsprisen fra Jyllands-Postens Fond.

Lars Krabbe

27. juli 2017

Vores rettigheder er ikke, hvad de har været.

Derfor opretter den juridiske tænketank Justitia nu et nyt akademi for jurastuderende i samarbejde med brancheorganisationen Danske Advokater. Justitia Akademi skal undervise de studerende i emner som retsstaten, frihedsrettigheder og retssikkerhed.

Principper, som er under pres, hvis man spørger direktør i Justitia Jacob Mchangama.

»Vi har et velfungerende demokratisk retssamfund. Men der er en tendens til, at vi begynder at file mere på vores retsprincipper, end vi styrker dem. På lang sigt kan det betyde, at vi får en mindre veludviklet retsstat og retssamfund, end vi har nu,« siger han.

Derfor er det ifølge Jacob Mchangama vigtigt, at fremtidens jurister og advokater er endnu bedre rustet til at forsvare de grundlæggende frihedsrettigheder.

»Historisk set er der jo ikke meget, der tilsiger, at retssamfundet og retsstaten er det naturlige udgangspunkt. Så det er vigtigt, at dem, der sidder i retsstatens maskinrum, ser de værdier som en del af deres professionelle DNA,« siger Jacob Mchangama.

Fremtidens ’ambassadører’

Han nævner den såkaldte imamlov, offentlighedsloven og øgede beføjelser til skattevæsnet som eksempler på, at borgeres rettigheder bliver indskrænket.

»Så snart der er modhensyn, såsom sikkerhed, terrorbekæmpelse eller effektivitet, er både politikere og embedsværk tilbøjelige til at slække på frihedsrettighederne,« siger Jacob Mchangama.

Han håber, at undervisningen på akademiet kan være med til at skabe ’ambassadører’ i fremtidens embedsværk, som vil vogte over retsstatens principper. Formålet med akademiet er både at give de studerende et supplement til undervisningen på universitetet og at klæde dem på til at deltage i den offentlige debat.

»Jurister skal blive bedre til at spille ind med deres viden og gøre den tilgængelig og forståelig for den almene befolkning,« siger Jacob Mchangama.

Paul Mollerup, der er direktør i Danske Advokater, er enig.

»Det er vigtigt, at vi holder fast i, at fundamentet for vores samfund er nogle grundlæggende rettigheder. Det må ikke glide for langt i baggrunden, når der skal træffes politiske beslutninger. Derfor er det vigtigt at råbe endnu højere op om det,« siger han.

Akademiet er oprettet med støtte fra Dreyers Fond og vil optage 25 studerende to gange årligt fra 2018.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Susanne Andersen
  • Peter Knap
Gert Romme, Susanne Andersen og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu