Nyhed
Læsetid: 5 min.

Den oplagte generalsekretær

Det bliver den tidligere radikale udviklingsminister Christian Friis Bach, der afløser Andreas Kamm som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp. En udnævnelse, som ikke får Dansk Folkepartis »tryghedsbarometer« til at stige. Tværtimod
Som chef for Dansk Flygtningehjælp kommer Christian Friis-Bach til at stå i spidsen for en organisation, som har aktiviteter i over 35 lande, flere end 7.000 ansatte, 8.000 frivillige og en omsætning på næsten tre milliarder kroner.

Som chef for Dansk Flygtningehjælp kommer Christian Friis-Bach til at stå i spidsen for en organisation, som har aktiviteter i over 35 lande, flere end 7.000 ansatte, 8.000 frivillige og en omsætning på næsten tre milliarder kroner.

Jakob Dall

Indland
5. juli 2017

Det blev sagt, at han var det oplagte valg, da den daværende radikale gruppeformand Margrethe Vestager efter folketingsvalget og regeringsskiftet i 2011 udpegede sit nyvalgte folketingsmedlem Christian Friis Bach til udviklingsminister.

Og tilsvarende synes Christian Friis Bach i dag at være Dansk Flygtningehjælps oplagte valg som ny generalsekretær. I hvert gik Christian Friis Bach allerede i gang med at skrive jobansøgningen, da Andreas Kamm i april meddelte, at han – efter 38 år i Dansk Flygtningehjælp – stopper som generalsekretær til november (siden 1998 som sidstnævnte).

»Det her har været en stilling, som jeg har følt var en ønskestilling og en stilling, der forener alt det rigtige og vigtige, så da stillingsopslaget endelig kom, var jeg klar til at sende en ansøgning,« siger Christian Friis Bach. »I gennem tiden har nogle da også sagt, at jeg måske var en af dem, som kunne overtales, hvis Andreas Kamm en dag stoppede. Men der var nu ingen, som nåede at opfordre mig, fordi jeg selv var meget opsat på at søge stillingen.«

Blå bog

Uddannelse:

  • 1986 til 1992: Cand.-agro. fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.
  • 1991: Tillægseksamen i journalistik på Danmarks Journalisthøjskole.
  • 1992 til 1996: Ph.d. i international økonomi fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.

Karriere:

  • 1999 til 2005: Lektor i international økonomi/udviklingsøkonomi på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.
  • 2005 til 2010: International chef i Folkekirkens Nødhjælp.
  • 2010 til 2011: Administrerende direktør i ViewWorld Aps.
  • 2011: Medlem af Folketinget og frem til 2013 tillige minister for Udviklingsbistand.
  • 2014 til 2017: Undergeneralsekretær i FN og leder af UNECE, FN’s Økonomiske Kommission for Europa.

Civilstand:

  • Gift med Karin Friis Bach. Parret har tre børn.

Det lange CV

Når den nu 51-årige Christian Friis Bach i sin tid var det oplagte valg som udviklingsminister, skyldtes det nu ikke den politiske erfaring, der forinden kun bestod af en måned som suppleant i Folketinget tilbage i 2005 og to år i byrådet i Egedal Kommune.

I stedet skyldtes valget Christian Friis Bachs titel som adjungeret professor i international økonomi og udvikling ved Københavns Universitet og ikke mindst en fortid i det internationale ngo-miljø.

I 1997 blev Christian Friis Bach nemlig udpeget som den yngste formand for Mellemfolkeligt Samvirke, og fra 2005 til 2010 var han international chef i Folkekirkens Nødhjælp.

Trods CV’et blev udviklingsministeren i 2013 dog den såkaldte GGGI-skandales foreløbig eneste politiske offer, mens Lars Løkke Rasmussen som bekendt overlevede.

Christian Friis Bach havde ellers forklaret, at han som medlem af organisationens bestyrelse ikke havde godkendt de rejseregler, der medførte de bistandsfinansierede førsteklassesbilletter til Venstres formand.

Men under en tjenesterejse ringede embedsmændene hjemme i København pludselig og fortalte, at udviklingsministeren faktisk havde deltaget i et bestyrelsesmøde, hvor rejsereglerne blev godkendt. Reglerne blev ganske vist ikke diskuteret på selve mødet, men optrådte som et underpunkt i papirerne, hvilket dog ikke forhindrede Christian Friis Bach i at afbryde rejsen for at tage hjem og på et hasteindkaldt pressemøde påtage sig ansvaret:

»Det er en alvorlig fejl, og det er en alvorlig sag. Det er mig, der videregiver de fejlagtige oplysninger. Det er entydigt mit ansvar, og derfor går jeg af som minister.«

Hvis Christian Friis Bachs beslutning gav ham en ufrivillig folkelig respekt – hvornår har man sidst set en politiker tage ansvaret? – så blev det politiske afkast kortvarigt, fordi han i 2014 forlod politik til fordel for stillingen som leder af FN’s Økonomiske Kommission for Europa (UNECE). Han blev dermed den højst placerede dansker i FN-systemet.

»Jeg har arbejdet med udenrigspolitik hele mit liv, og der er FN nok verdens fineste arbejdsplads«, forklarede Christian Friis Bach ved den lejlighed.

Radikal udmelding

I stedet bliver Christian Friis Bach så nu CEO for flygtningehjælpen A/S, som har aktiviteter i over 35 lande, flere end 7.000 ansatte, 8.000 frivillige og en omsætning på næsten tre milliarder kroner. En stilling, som kræver, at den tidligere radikale udviklingsminister kan samle både folkelig og politisk opbakning til Danmarks største humanitære organisation på et tidspunkt, hvor flygtningedebatten med hans ord er »meget markant«.

Andreas Kamm har engang fortalt, at han ikke er »sådan en protestfyr«, der vender ryggen til, hvis der spilles en melodi, han ikke kan lide at høre, og det kommer efterfølgeren heller ikke til. Forsikrer Christian Friis Bach.

Selv om Christian Friis Bach ikke vil udtale sig om »aktuelle politiske problemstillinger« før tiltrædelsen den 1. november, har han allerede truffet sin første politisk beslutning: Søndag meldte Christian Friis Bach sig ud af det parti, han har været medlem af de seneste 33 år:

»Jeg har stor respekt for mit parti. Det kan jeg ikke løbe fra – og det vil jeg heller ikke. Så det står jeg ved. Men jeg synes, at det er rigtigst at kunne sige, at man er helt fri af partipolitiske interesser, når man skal stå i spidsen for en organisation som Dansk Flygtningehjælp. Som politiker håber jeg også, at jeg formåede at favne bredt med de aftaler, jeg lavede som udviklingsminister, og jeg har gode venner i alle partier, så på den måde er det min ambition at have en god og konstruktiv dialog med alle partier og alle aktører i Danmark«.

Martin Henriksens barometer

Alligevel mener formanden for Folketingets integrationsudvalg, Martin Henriksen (DF), at valget af Christian Friis Bach som ny generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp næsten er for oplagt.

»Generelt er jeg ikke tryg ved Dansk Flygtningehjælp, og det er ikke sådan, at mit tryghedsbarometer nu begynder at stige, efter at Christian Friis Bach er blevet generalsekretær,« siger Martin Henriksen. »Det kan da godt være, at Christian Friis Bach har meldt sig ud af Det Radikale Venstre, men han er nu engang radikal, og jeg er sikker på, at han vil videreføre den linje, partiet har stået for – og det er jo at varetage flygtningenes interesser. Problemet er, at medierne for tit lader Dansk Flygtningehjælp udtale sig som eksperter. Og når nogle så læser, ser eller hører dem, så kan de få det indtryk, at her kommer der en neutral betragtning. Men de udtaler sig som en interesseorganisation for flygtninge og ikke som eksperter. Det kan ikke komme bag på nogen, at en interesseorganisation for flygtninge er uenig med Dansk Folkeparti. Vi er jo en interesseorganisation for danskere. Så du kan sige, at der er modstridende interesser.«

Dansk Flygtningehjælps formand, Stig Glent-Madsen, skriver i en kommentar, at det et enigt forretningsudvalg, som valgte Christian Friis Bach i feltet af ansøgere:

»Det har været helt afgørende for os, at den nye generalsekretær både er en leder med en solid international erfaring, stor anseelse og stærke personlige værdier. Det er vigtige forudsætninger, for at Dansk Flygtningehjælp fortsat kan løfte de meget komplekse opgaver, som vi står overfor, både globalt og i Danmark. Jeg er derfor utrolig glad for, at det bliver Christian Friis Bach, der skal overtage posten til efteråret, og jeg kan ganske enkelt ikke forestille mig en bedre og mere oplagt kandidat til jobbet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Konkurrencen er godt nok hård, men jeg tror nu alligevel Martin Henriksen er selvskreven til førstepladsen som den mest usympatiske politiker i det nuværende folketing.

Flemming Berger, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er som skrevet i artiklen yderst sjældent, at man ser en minister tage ansvar og gå af.
Lars Løkke tog som bekendt intet ansvar for sagen, og ham trækkes vi med endnu, for han VIL være statsminister for enhver pris, uanset hvad han sagde da Venstre dannede sin ulyksalige regering.
Stor respekt og tillykke til Christian Friis-Bach, og det er da en ekstra bonus at det giver Martin Henriksens ulykkes-barometer et stort nøk opad!

Anne Eriksen, Curt Sørensen, søren andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Velfortjent tror jeg, og heldigvis tidligere Radikal :)
Nå, men alvorligt set, så betyder Løkke ikke lykke, selvom det ofte skrives sådan. var det ikke på tide?

Dorte Sørensen

Bemærkning til -"Det kan ikke komme bag på nogen, at en interesseorganisation for flygtninge er uenig med Dansk Folkeparti. Vi er jo en interesseorganisation for danskere. Så du kan sige, at der er modstridende interesser"-

Undskyld men jeg vidste ikke at der var så få danskere i Danmark, når danskerne åbenbart kun dækker DF vælgere

Hans Larsen, Curt Sørensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Tillykke, et glimrende valg.

Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Lone Anderberg

At valget af Christian Friis Bach ikke gør DF trygge er betryggende.

»Det er en alvorlig fejl, og det er en alvorlig sag. Det er mig, der videregiver de fejlagtige oplysninger. Det er entydigt mit ansvar, og derfor går jeg af som minister.«

Sådan handler et mandfolk..!!
Der er mange, der burde tage ved lære.