Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ikke et ord om klimaet i Danmarks strategi for Nordsøens fremtid

En ny plan for fremtidens olie- og gassektor i Danmark afdækker »en optimal udnyttelse af vores ressourcer«, men berører slet ikke klimaudfordringen. »Forstemmende«, siger forhenværende minister og EU-kommissær Connie Hedegaard
Det er ikke engang sjovt, hvis man i det herrens år 2017 kan lave sådan en rapport, hvor klima end ikke nævnes, siger Connie Hedegaard med henvisning til regeringens nye strategi for Nordsøen.

Det er ikke engang sjovt, hvis man i det herrens år 2017 kan lave sådan en rapport, hvor klima end ikke nævnes, siger Connie Hedegaard med henvisning til regeringens nye strategi for Nordsøen.

Jens Dresling

Indland
5. juli 2017

Det var en både »stolt og glad« energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, som tirsdag offentliggjorde en ny strategi for Nordsøens fremtid.

År for år udvindes der stadigt mindre olie og gas i Nordsøen, og den gamle infrastruktur er slidt. Men sammen med oliebranchen konkluderer ministeren nu, at der er et potentiale på ca. tre mia. tønder olie i undergrunden. Med yderligere teknologisk udvikling vil det være muligt at indvinde ca. 1,2 mia. tønder.

»Der er fortsat et betydeligt potentiale i Nordsøen,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

Strategien gør detaljeret rede for begreber som prospekt, seismik og indvindingsgrader. Men der står ikke noget i strategien om, hvordan den fremtidige udnyttelse af Nordsøens potentiale påvirker klimaet, CO2-regnskabet eller målene i f.eks. Paris-aftalen. FN’s klimapanel IPCC har vurderet, at ca. 80 pct. af de allerede kendte reserver af olie, kul og gas bør forblive i undergrunden.

I kommissoriet til udvalget bag planen for fremtidens olie- og gassektor står der, at strategien skal baseres på et »sikkerhedsmæssigt, sundheds- og miljømæssigt forsvarligt grundlag.«

Information har spurgt ministeren om, hvorfor klimaudfordringen, CO2 og Paris-aftalen ikke nævnes med ét ord.

»Det her er en olie- og gasstrategi. Det er, hvad vi forholder os til. I øvrigt er det sådan, at den danske olie- og gasproduktion er blandt de mest skånsomme over for miljøet i verden.«

Hvad med vores klimamål?

»Dem ændrer strategien ikke på. Verden er afhængig af fossil energi, olie og gas mange år endnu.«

FN’s klimapanel siger, at ca. 80 pct. af de allerede kendte reserver af olie, kul og gas bør forblive urørt i undergrunden, hvis vi skal have en chance for at nå klimamålene?

»Så siger jeg én gang til: Det er ikke realistisk, at vi har en verden, der er fri for olie og gas hverken i morgen eller i overmorgen eller i en overskuelig fremtid.«

Fortsat milliarder tønder olie i Nordsøen

Der er et potentiale på tre milliarder tønder olie, hvoraf halvdelen kan udvindes her og nu ifølge ny strategi. Danmark har kun hentet lidt mere end halvdelen af den olie og gas op, som befinder sig i undergrunden. Det viser den nye nordsøstrategi, der ser på, hvordan Danmark opnår optimal udnyttelse af sine ressourcer.

Her kan du læse mere:

 • Olie- og gasproduktionen fra den danske del af Nordsøen har en væsentlig betydning for den danske økonomi.
 • Siden den første olie blev produceret i 1972 og frem til 2015, er mere end 3,8 milliarder tønder olie og gas blevet bragt i land.
 • Det har givet et samlet bidrag til den danske statskasse på godt cirka 415 milliarder kroner.
 • Men produktionen er halveret siden 2004, hvor den toppede.
 • Branchen vurderer, at cirka 15.000 er beskæftiget i industrien.
 • Danmark er den eneste eksportør af olie og gas i EU.
 • Der bør i de kommende år foretages store investeringer i infrastrukturen i Nordsøen, fordi en del anlæg trænger til vedligeholdelse, mens andre trænger til fornyelse ifølge strategien.
 • Kun over halvdelen af de tre milliarder tønder i Nordsøen kan indvindes med den nuværende teknologi.
 • Ifølge strategien skal der derfor udvikles nye teknologier, hvis man skal hente de resterende milliarder tønder. Disse teknologier vil øge den såkaldte indvindingsgrad med syv procentpoint til 34 procent.
 • Desuden findes meget af olien i undergrunden i små fund, hvilket ikke kan betale sig at producere.
 • De sidste år har stigende produktionsomkostninger og en faldende oliepris dog sendt provenuet ned på 1,5 milliarder kroner.
 • Ifølge brancheorganisation Olie Gas Danmarks beregninger vil der være 238 milliarder kroner at hente for statskassen, hvis man udnytter potentialet fuldt ud.

Kilde: Den nye nordsøstrategi: "Fremtidens olie og gassektor i Danmark".

 

Vantro Hedegaard

Connie Hedegaard reagerer med »vantro«, da hun får at vide, at planen ikke adresserer klimaudfordringen. Hedegaard er formand for den grønne tænketank Concito og forhenværende EU-kommissær og minister i Danmark – senest som minister for FN’s klimakonference i København i 2009. I perioden 2004 til 2009 var hun miljøminister og herefter klima- og energiminister.

»Det er ikke engang sjovt, hvis man i det herrens år 2017 kan lave sådan en rapport, hvor klima end ikke nævnes. Det burde ikke kunne forekomme i noget land. Og det burde i særdeleshed være utænkeligt i et land, der sommetider i festtalerne stadig tillader sig at kalde sig et foregangsland. Man er da nødt til at tænke over, hvor mange kulbrinter vi kan tage op.«

Det er i sig selv et problem, at ingen kender det konkrete svar på, hvad udnyttelsen af kulbrintepotentialet vil betyde for klimaet. Men det er næsten endnu værre, at spørgsmålet slet ikke rejses i strategien, siger Connie Hedegaard:

»Hvis man bare lader, som om spørgsmålet ikke findes,  eller at det giver mening at diskutere Nordsøen og Nordsøens fremtid og Danmarks ansvar sådan i det store billede uden at tænke klimaudfordringen ind eller i det mindste vise, at man ved, den eksisterer, bliver det dobbelt slemt. Det er forstemmende og ikke godt nok.«

Miljøorganisationen Greenpeace kalder over for Ritzau strategien »dybt pinlig«.

»Den siger, at vi skal hive alt op af Nordsøen, og det er stik imod det, som klimaaftalen fra Paris taler om,« siger generalsekretær Mads Flarup Christensen:

»Klimavidenskaben siger, at ca. 80 procent af de ressourcer, vi har fundet, skal blive i jorden, hvis vi skal forhindre flere klimaforandringer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Ja, men har nogen forventet noget andet fra den nuværende regering ?

Hanne Ribens, Dina Hald, Niels-Simon Larsen, Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Sort, sort og atter sort. Hvorfor i alverden skal Venstre tjene billige point på at harcellere mod Trumps udtrædelse af Paris-aftalen, når V selv underminerer den i stor stil? Penge og kun penge er på den dagsorden, vel at mærke penge til V's lobbyister, kammerater og medlemmer.
Gyllepartiet handler med vores fælles klima og natur som om der ikke fandtes en morgendag, hvor regningen skal betales i form af katastrofer.

Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Christian Lucas, Dina Hald, Estermarie Mandelquist, Niels-Simon Larsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Lidt underligt var det at se det altid regeringsservile DR meddele at Danmark 'kun' havde brugt halvdelen af 100 millioner års olieproduktion på 30 år, så logistikken var underforstået helt sund.
Og man tænkte .... 'det menes vel : allerede' er det ikke et rationelt nyhedsmedie ?
Lidt morsomt var det påfølgende , da jeg her til morgen genså DR-floden af korrekt kvoteansat mangelfuldhed, at ordet 'kun' alligevel var forsvundet fra det opslag.
Der var alligevel grænser for svindel-news.

Britta Hansen, Dina Hald og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Venstre, Danmarks middelmådighedssøgende parti, tisser atter i bukserne for den stakkede varme.

Niels-Simon Larsen

Denne artikel er god at få forstand af - og få det dårligt af. For det første har vi en klimaminister, der er ligeglad med klimaet og kun tænker på vækst, 'realisme', som han kaldet det, og som oven i købet gør en dyd af det.
For det andet har vi Connie Hedegaard, der påstår, at hun er bekymret, men hvis parti er i regering med Lilleholts. Har man hørt mage til tvetungethed? Connie plejer at sige, at man ikke må skræmme de små vælgerpus, men regeringens kurs i klimaspørgsmål er direkte skræmmende. Hvad laver hun i sit parti? Hun burde for længst have meldt sig ud og smækket med døren så væggene slog revner.

Mikael Velschow-Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Oluf Husted, Hans Larsen, Dina Hald, Estermarie Mandelquist og Thomas Christensen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Pinligt og decideret farligt. Ud over skrænten med speederen i bud. Kan dog ikke se hvorfor Heedegaard skal klandres for andet end at hun altså ikke kan styre den danske regerings klima "politik" fra Bruxelles...så må hun vende hjem, 1hvor meget hun end hader den korrupte legeplads for mellembegavede, Christiansborg.

Det er dybt deprimerende, at Lilleholt tror Orwelianske omsrivninger som "realisme" overhovedet får lov at stå - og endda blive noteret ned af journalister - uden at blive konfronteret med virkeligheden.

Christian Lucas

PS: Hvorfor linker Facebook jeres artikler uden at loade et preview? der står bare www.information.dk uden nogen form for artikelhenvisning?

Philip B. Johnsen

'Nålen i armen' Klimaminister LARS CHRISTIAN LILLEHOLT.

"Det er afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie- og gasland."

Misbrugere har udviklet en stærk fysisk og psykisk afhængighed, der er ikke tale om tabu, men en grundlæggende benægtelse af fakta, der er ikke forskel på kapitalisme og forbrugersamfundets misbrug og andet misbrug, der er perioder, hvor misbruget helt har magten.
Når misbrugere begår overgreb på fremmede mennesker, for at få deres næste fix, er det abstinenser, der styre misbrugere, det er ikke fornuft.

"En overvejende hvid middelklasse, der har mistet troen på »den amerikanske drøm« om stedse voksende tryghed og velstand."
'Nålen i armen' Stephen Bannon.

Rune Rasmussen

Politik er illusionernes land, hvor penge er religion og ritualerne består i at please rige lobbyister. Og så er det bare surt show for de næste generationer, at ALT bliver ødelagt. Det var vist en udmærket beslutning aldrig at få børn, sådan som det ser ud nu.

Torben K L Jensen

"If you can´t beat them - then join them" som Uffe Ellemann-Jensen engang sagde.
Underforstået : Tilslut dig og underminer dem indefra.