Nyhed
Læsetid: 2 min.

Regionsrådsformand åbner for at udskyde spareplan i Sundhedsplatformen

Efter at flere speciallægeselskaber har kritiseret Region Hovedstadens nye it-system for at tabe patientdata og være ressourcespild, kræver sundhedsministeren handling. Regionsrådsformanden er klar til at udskyde dele af den 102 mio. kr. bebudede spareplan, der skulle findes på effektiviseringer fra Sundhedsplatformen
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen forklarer, at Region Hovedstaden allerede har planlagt nye investeringer i den milliarddyre sundhedsplatform for at udbedre fejl og mangler. Og hvis spareplanen viser sig at være umulig, er hun åben for at kigge på den til efteråret

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen forklarer, at Region Hovedstaden allerede har planlagt nye investeringer i den milliarddyre sundhedsplatform for at udbedre fejl og mangler. Og hvis spareplanen viser sig at være umulig, er hun åben for at kigge på den til efteråret

Hustad Katinka

Indland
10. juli 2017

Måske er det lige ambitiøst nok, at Region Hovedstaden i år har budgetteret med at spare 102 millioner kroner som følge af effektiviseringer fra Sundhedsplatformen. Det medgiver regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), efter at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har kritiseret regionens håndtering af sagen.

Det sker i kølvandet på Informations dækning i fredags, hvor et bredt udsnit af danske speciallæger kritiserede det nye it-system på en lang række punkter.

Platformen er ifølge lægerne »spild af deres tid og ressourcer«. I stedet for patientbehandling bruger lægerne tid på at taste data ind i en computer, hvilket tvinger de ansatte til at løbe stærkere og overarbejde gratis for at nå det hele, hvilket så øger risikoen for behandlingsfejl.

Dertil har 12 speciallægeselskaber oplevet at tabe patientdata i Sundhedsplatformen. Det fremgår af en undersøgelse, paraplyorganisationen Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) har foretaget.

Speciallægernes kritik skal tages alvorligt, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

I et skriftligt svar til Information skriver ministeren, at Region Hovedstaden som driftsansvarlig »skal sikre en høj kvalitet i patientbehandlingen, ordentlige forhold for medarbejderne og en opgaveløsning, hvor ressourcerne udnyttes bedst muligt på regionens sygehuse«.

»Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, hvis medarbejderne ikke kan udføre deres arbejde, og det skaber usikkerhed for patienterne, at systemet ikke fungerer optimalt endnu,« skriver sundhedsministeren og tilføjer:

»Jeg forventer da også, at regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) tager hånd om problemerne.«

Måske for tidligt at spare

Information har forelagt sundhedsministerens kritik for regionsrådsformanden. Hun lover, at regionen er ved at »tage hånd om de problemer, speciallægerne peger på«:

»Vi er allerede i gang med at uddanne 50 såkaldt ’kliniske byggere’, som inden for hvert lægespeciale skal hjælpe os med at tilpasse Sundhedsplatformen, så det bliver nemmere for lægerne,« siger Hæstorp Andersen, som også har tænkt sig at invitere LVS til møde efter sommerferien for at høre, hvilke andre problemer lægerne ønsker udbedret.

Flere af speciallægerne i LVS-undersøgelsen peger på, at der også er sket flere positive forbedringer som følge af Sundhedsplatformen, der blev indført på regionens hospitaler i 2016. Formand for LVS, overlæge Henrik Ullum, tror derfor stadig, at Sundhedsplatformen kan blive en succes.

Men det kræver en ekstraordinær indsats, og helt konkret bør Region Hovedstaden aflyse den »meget hurtigt indtænkte spareøvelse på 102 mio. kr.«, som politikerne har budgetteret med allerede i 2017 som følge af »forbedringer af det nye it-system«.

Sophie Hæstorp Andersen forklarer, at Region Hovedstaden allerede har planlagt nye investeringer i den milliarddyre sundhedsplatform for at udbedre fejl og mangler. Og hvis spareplanen viser sig at være umulig, er hun åben for at kigge på den til efteråret:

»Når vi har budgetforhandlinger til september, må vi sætte os ned og kigge på, om vi skal trække noget af spareplanen som følge af Sundhedsplatformen tilbage. Jeg ved, der er nogle effektiviseringer, der er opnået, og dem vil vi selvfølgelige stadig høste gevinsten af,« siger regionsrådsformanden og tilføjer:

»Men hvis der er steder, hvor spareøvelsen som følge af Sundhedsplatformen lyder usandsynlig, må vi trække det af bordet. Og hvis det betyder, at vi skal have flere lægesekretærer tilbage for at håndtere kodningen, er jeg også åben for at diskutere det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Regionsrådsformandens læringskurve har været helt flad, og ikke stigende som den læringskurve hun forventer af sine medarbejdere.
Hvem har fortalt regionsrådsformanden at der er opnået nogle effektiviseringerr som hun kan høste, det virker som om hun stadig lytter til/tror på dem der allerede har sænket produktiviteten på regionens hospitaler.
Hun er uden ledelseserfaring og ikke tynget af erfaringer fra virkeligheden, men nu siger hun, at hvis besparelserne er usandsynlige, må vi trække det af bordet!
Region Hovedstaden har dog allerede gennemført adskillige usandsynlige (regnearks) besparelser.

erling jensen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er ufatteligt! De har hørt det gang på gang: man kan ikke spare, blot fordi noget er vedtaget og i gang med at blive gennemført. Der kan spares - hvis der overhovedet skal - når der viser sig at være mulighed for det i den daglige arbejdsgang; men helst skal der vel bare gøres noget mere for de overskydende ressourcer.

Bjarne Bisgaard Jensen og erling jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Endnu engang betaler borgerne for en fest, de ikke er inviteret til. I stedet er tidens guru IT inviteret sammen med de sædvanlige kortsynede og uambitiøse (på borgernes ve og vel) politikere, som endnu engang finder opmærksom presse på at sælge skindet inden bjørnen er skudt.
I al sin ynkelighed, det handler ikke om bedre behandling og patientsikkerhed men helt trivielt om besparelser