Analyse
Læsetid: 2 min.

Søren Pind: DF og S står i vejen for fremtidens Europa

Uddannelsesminister Søren Pind kritiserer sin egen regering for at ligge under for presset fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Det blokerer Danmarks muligheder for at knytte sig tættere til Europa, siger han
Uddannelsesminister Søren Pind kritiserer sin egen regering for at ligge under for presset fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Det blokerer Danmarks muligheder for at knytte sig tættere til Europa, siger han

Jens Dresling

Indland
8. juli 2017

Med den nye franske præsident Emmanuel Macron og den tyske kansler Angela Merkel i spidsen er EU på vej ind i en ny, optimistisk udvikling.

Men Danmark står defensivt tilbage og kan blive sat uden for indflydelse i det nye Europa. Og det er Socialdemokratiet og Dansk Folkepartis skyld, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i et interview med Information i dag.

»Lige nu bliver vi presset af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Vi har svært ved at komme med et positivt budskab, der bygger på reformer, Europa og på ansvarlige menneskerettigheder,« siger Søren Pind.

Ministeren ser for sig et EU, der kommer til at køre i to hastigheder, og han vil gerne have Danmark med helt i front som en af de drivende kræfter i EU-samarbejdet. Desuden mener han, at hans egen regering skal blive bedre til selv at fortælle den »håbefulde fortælling«.

»Ja, held og lykke med den,« siger Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

»Jeg synes ikke, der er noget positivt at fortælle. Vi forsøger at presse regeringen, når vi har fælles interesser med Socialdemokratiet i forhold til eksempelvis social dumping.«

Så hvis regeringen vil skabe en anden fortælling om EU, må den selv gøre det, siger Berth.

»Hvis man har et godt produkt, så sælger det sig selv. Vi har intet ønske om at komme tættere på nogen kerne i EU i det omfang, at der er sådan en længere.«

Socialdemokratiets EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen anerkender ikke, at det handler om at tale noget ned.

»Det handler om at have politiske diskussioner om, hvilken retning EU skal bevæge sig, og hvilke udfordringer vi er fælles om at have, og det har vi forskellige holdninger til,« siger Hummelgaard. I stedet bør Pind rette blikket indad og se på Venstres egne udtalelser om EU gennem de seneste ti år, siger han.

»For eksempel hvor grimt de har snakket om rumænske jordbærplukkere. De har excelleret i øvelsen i at tale det projekt ned. Desuden gør Søren Pind og ligesindede EU-projektet, som vi gerne vil, en kæmpe bjørnetjeneste, fordi de er med til at afpolitisere diskussionen om migrationsproblematik, klima, ulighed og skattely og skattedumping.«

Venstres fungerende politiske ordfører Louise Elholm afviser at kommentere Søren Pinds udtalelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Kan Venstre ikke snart få taget sig sammen og få valgt ham til ny formand?! Der er jo ingen andre kandidater, har noget at byde på.

Randi Christiansen, Robert Ørsted-Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Med de 10 (neo)-liberale teser?

Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er løbet meget vand i stranden siden dengang, Torben K. L. Jensen, bl.a. pga. en bankkrise.

Anne Albinus

Venstre står selv i vejen for at sende et positivt budskab, der bygger på ansvarlige menneskerettigheder.

Politiken 9.11.2016: Toneangivende skikkelser så som finansminister Claus Hjort Frederiksen har på de indre linjer ikke lagt skjul på, at han på et personligt plan gerne ser konventionerne fuldstændig ophævet. Omvendt anerkender man her, at det reelt ikke er muligt af hensyn til Danmarks image uadtil.»Men samtidig lægger vi vægt på, at en opdatering skal ses i et samarbejde med andre lande – vi vil ikke ene og alene træde ud af alle konventioner,« understreger Marcus Knuth i BT 4.7.178 ud af 9 lande har ikke støttet Inger Støjbergs ønske om at ændre statsløsekonventionen.

Eva Schwanenflügel, Mihail Larsen, Anne Eriksen, Robert Ørsted-Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

LIberalister er noget, hunden har slæbt ind, de er blottet for moral, blottet for empati, blottet for forståelsen af samfundsansvar. Liberalister var dem, Jesus smed ud af templet, og som han også nærmest foreholdt, at de måtte ændre sig for at komme ind i Guds rige.
Hvis man tænker Guds rige mere metafysisk end et håndgribeligt Paradis, er det sikkert rigtigt, for alt, hvad der forbindes med synd i bibelsk forstand, betragtes som dyd af liberalister.

Kirsten Lindemark, Eva Schwanenflügel, Henning Nielsen, Helene Kristensen, Torben Skov, Mona Blenstrup, Finn Lindberg, Anne Eriksen, Christel Gruner-Olesen, Stig Bøg, Alan Strandbygaard, Per Torbensen, Niki Dan Berthelsen, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Torben K L Jensen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Nu er det Venstre som har allieret sig med DF og ikke omvendt. At S nu også er imod EU er nyt, men nok affødt af udviklingen rundt om i Europa, så de er alle i den samme opportunistiske båd.

Torben K L Jensen

Skulle Pind svigte sine teser pga. af en skide bankkrise der i virkeligheden var et globalt "melt-down"?
Jeg tvivler.

Og Søren Pind står i vejen for - Søren Pind ... ;-)

Fakta er jo, at Søren Pind har ret i, at DF og S står i vejen for fremtidens Europa. Men ingen kender fremtidens Europa, - heller ikke Emmanuel Macron der ligesom alle andre er en forbigående person i Europas varige udvikling.

Men både Søren Pind, Venstre samt DF og S står i vejen. De er simpelt hen mere en del af problemet end en del af løsningen. Og så længe man giver halvdelen af Europas overskud til nogle få procent enormt rige borgere, der end ikke vil betale skat, har Europa rigtig mange problemer.

Kirsten Lindemark, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Torben Skov, Randi Christiansen, Carsten Munk, Finn Lindberg, Anders Graae, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

så længe vi lader os spise af med smarte og hule løfter fra politikerne sker der ikke noget vi må på gaden og vise vores utilfredshed, demonstrationer vi skal være mange og ALTID ikke voldeligt og en mindre genral strejke op til kommune valget kunne måske få de lidt bagtunge i byråds salene til at løfte sig i stolen.

Steffen Gliese

Det har intet med misundelse at gøre, det handler om retfærdighed. Og nej, i det samfund, vi har fået, betyder penge den afgørende forskel, det er det, vi skal væk fra, for at få den frihed, som du åbenbart også er tilhænger af.
Mit synspunkt er moralsk: man kan ikke lægge beslag på andre menneskers korte liv for det rene pjat eller det unødvendige, tid er vores ressource, ikke penge, så at råde over sin egen tid såvidt muligt er frihed.

Randi Christiansen

Søren pind i dagens anden artikel om at 'klynge sig til europa' : " ... dannelse, autoritet og retsstat." En rigtig god ide - men når autoriteten er røget, fordi retsstaten smuldrer pga af manglende dannelse, så er det nogen meget grundlæggende samtaler, vi må have med hinanden.

Om fx ’vækstsamfundet’ - hvor er legitimiteten i den måde, vore fælles naturressourcer anvendes. At folketinget er sammensat efter hvor, vælgerne sætter krydset? Det er desværre ikke godt nok, men hvad kan vi gøre andet end at understøtte uddannelse og forskning således, at det almene beslutningsgrundlag bliver så vidende som muligt. Og i øvrigt være opmærksomme på advarselssignaler mht til biotopens og dens indbyggeres trivsel.

Og skal det være mere eller mindre velfunderede ideologiske overbevisninger, der bestemmer retningen for os alle sammen? Eller er det muligt at sætte spørgsmålstegn ved fx ideen om konkurrencestatens velsignelser, i hvilken vækstmantraet messes, uden at det i tilstrækkeligt omfang spørges hvilken vækst? En vækst, som nu nådesløst udrydder alt, mennesker og biodiversitet, omkring sig og efterlader os i et monokulturelt helvede bestemt af de stærkeste dyr i junglen - som på ingen måde kvalificerer til at være efterfølgelsesværdige forbilleder i andet end rå ødelæggelsesevne, og hvor resterne af civilsamfundet i en tilstand af desperation over den manglende evne til fred ser våbenmagten opbygget, mens freds-og konfliktforskning nedprioriteres.

Livsvigtig enighed om retningen for det globale kollektiv er fraværende pga af manglende lydhørhed for livet. ’... for det ku hænde, hun kom for sent, for sent til verdens ende ....’ raquel rastenni som fortravlet husmor i 50’erne. Vi kunne med fordel lære at være tilstede i nuet. Så vile skabelsens mysterier åbenbares for os, og vi ville blive i stand til at agere hensigtsmæsssigt istedet for at handle imod egne interesser. De, som ikke forstår, at alt er forbundet, befinder sig på et uoplyst bevidsthedsniveau, hvilket naturligvis udgør en stor fare for alles overlevelse.

Det globale kollektiv må indse, at det er, hvad vi er - et kollektiv - og i den forståelse begynde at udvise bedre omsorg for biotopen, vores planet, hvis de livsvigtige udfordringer skal kunne adresseres på passende vis. Pt ligner det den antropocæne tidsalder, som med hast bevæger sig mod selvudryddelsens afslutning. Tak for turen, det har været spændende - og smertefuldt at være vidne til så megen ødelæggelse. Håbet er, at det har været fødselsveer for en ny bevidsthed, som omsider har lært at undgå fortidens fejltagelser.

Michael Kongstad Nielsen

Lad dem endelig blive stående.

Jens Winther

Der findes stort set ikke den fornuftige beslutning, som S og DF ikke står i vejen for!

Torben K L Jensen

Den frie tankes ukrænkelighed er noget helt andet end ejedomsrettens og arverettens betydning for et frit samfund i betydningen : Demokratiet har altid to sider - den begrænsende og det underliggende.

Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Jov jov, Pind vil have mere indflydelse og medvirken i EU - samtidig med at hans egen landbrugsminister og fødevareministeriet holder happenings med udstoppede biller og heftige advarsler til danske turister mod at tage planter med hjem, planter som iflg. EU-aftaler er ganske lovlige at tage med til Danmark. Bare en lille timian-plante fra Italien kan blive Danmarks undergang. Den umiddelbare undskyldning for disse handelshindringer er hensynet til den danske natur, som Venstre ellers desperat forsøger at aflive - men lidt nede i teksten kommer det frem, at bare et insekt som slæbes ind i Danmark og som overlever giftskyerne fra landbruget, i teorien kan lægge dansk landbrug øde. Måske skulle Venstrepolitikerne prøve at snakke sammen, bare engang imellem, så udmeldingerne harmonerer bare lidt.

https://www.avisen.dk/danskere-paa-ferie-advares-mod-at-tage-planter-med...