Læsetid: 9 min.

’Studerende er ikke bare arbejdsmyrer i konkurrencestaten’

Målet med uddannelsessystemet er ikke at fodre arbejdsmarkedet og skabe vækst i BNP. Uddannelse har en værdi i sig selv, siger Sofie Carsten Nielsen. Hun erkender, at De Radikale på nogle områder gik for langt i bestræbelserne på at nedbringe de studerendes studietid. Partiet er nu klar til at afvikle centrale dele af fremdriftsreformen
I et nyt udspil bebuder De Radikale, at der er behov for at gøre op med ’et uddannelsessystem, hvor alle løber efter mål, men har glemt formålet’. Konkret foreslår partiet, at man afvikler den centrale del af fremdriftsreformen, der gør størrelsen på universiteternes bevillinger afhængig af, hvor hurtigt deres studerende gennemfører.

I et nyt udspil bebuder De Radikale, at der er behov for at gøre op med ’et uddannelsessystem, hvor alle løber efter mål, men har glemt formålet’. Konkret foreslår partiet, at man afvikler den centrale del af fremdriftsreformen, der gør størrelsen på universiteternes bevillinger afhængig af, hvor hurtigt deres studerende gennemfører.

Jakob Dall

15. juli 2017

Uddannelse er ikke kun et redskab til at producere kvalificeret arbejdskraft og stimulere økonomien. Uddannelse er en forudsætning for, at den offentlige samtale og demokratiet fungerer, ligesom det er den bedste måde at sikre, at alle mennesker i samfundet får flere muligheder i livet.

Det mener næstformand i De Radikale og tidligere uddannelses- og forskningsminister, Sofie Carsten Nielsen. Og De Radikale har ikke været gode nok til at signalere, at det er udgangspunktet for partiets uddannelsespolitik, siger hun.

Det var De Radikales nuværende formand, Morten Østergaard, der som uddannelsesminister gennemførte blandt andet SU-reformen i 2013 og fremdriftsreformen i 2014. Begge reformer blev kritiseret af rektorer, forskere og studerende for at forsøg på at presse de studerende hurtigere gennem uddannelserne på bekostning af dannelsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jakob Thulesen Dahl
Jakob Thulesen Dahl anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Et sørgeligt eksempel på, hvad der sker, når politikerne ikke er lydhøre og ikke tjener almenhedens interesser.
Folks skattepenge er blevet et tag-selv-bord for folk med ganske bestemte akademiske uddannelser - det bedste eksempel i verden på, at det er rigtigt, når jeg i mange år har hævdet, at akademikerarbejdsløsheden bestemmes i Finansministeriet, for overproduktionen af samfundsvidenskabsfolk har ganske rigtigt ført til, at deres lidt ældre fagfæller i ministerierne har taget det på sig at skaffe dem job. For hver af dem kunne man have finansieret 2-2½ almindeligt akademikeraflønnet med en reelt faglighed, der kan omsættes i praktisk arbejde i uddannelse eller offentlig service.

Karsten Aaen, Torben K L Jensen, Ole Frank, Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Morten Clausen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

De Radikale er og vedbliver med at være blød budding, som man ikke kan holde fast med et søm på væggen. ( Svend Auken ).

Karsten Aaen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Tino Rozzo, Torben K L Jensen, Randi Christiansen, Peter Hansen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Mihail Larsen, Niki Dan Berthelsen og Morten Clausen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Fremdriftsreformen

er og bliver det radikale dødskys til den almene dannelse. Sofie Carsten Nielsen bærer hovedansvaret for denne reform, som er utilgivelig. Den har sat regnearket over fagligheden og i særdeleshed gjort de studerende til arbejdsmyrer i en konkurrencestat. Det er desværre ikke en enkeltstående fejltagelse i de radikales neoliberale tankegang, men en konsekvens af det brud, partiet har foretaget med sit tidligere, kulturradikale standpunkt. Engang kunne partiet være en vigtig kulturpolitisk sparringspartner til socialdemokratiet. I dag er det uden kulturpolitiske visioner.

ulla enevoldsen, Ole Henriksen, Karsten Aaen, Rolf Andersen, Julie Jensen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Ole Frank, Janus Agerbo, Randi Christiansen, Jens Illum, Peter Hansen, Søren Pold, Torben Skov, Egon Stich, Kim Houmøller, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er da godt Sofie Carsten Nielsen langt om længe har set lyset. Spørgsmålet er, om det nytter noget nu?

Søren Kristensen

Minder lidt om når Lykketoft erkender salget af DONG gik lidt for hurtigt - osv. Hvor der handles der spildes og meget kan man sige om dagens reformpolitikere, men handlingslammet det er de ikke.

Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frank Hansen

Sofie Carsten Nielsen har nu indset, at uddannelse ikke kun er er middel til at understøtte økonomien, men også er en forudsætning for at den offentlige samtale og demokratiet fungerer, og at alle mennesker får flere muligheder i samfundet. Bvadr siger jeg. Igen misser hun det centrale. Viden har en selvstændig værdi, som transcenderer de i øvrigt udmærkede afledede effekter.

Ole Henriksen, Karsten Aaen, Rolf Andersen, Julie Jensen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Aagaard, Torben K L Jensen, Ole Frank, Janus Agerbo, Randi Christiansen, Jens Kofoed, Jens Illum, Mihail Larsen, Christian De Thurah, Lise Lotte Rahbek, Torben Skov, Egon Stich, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Netop, Frank Hansen. Smuk formuleret!
Og Michael Pedersen, jeg er aldeles ikke biblioteksuddannet, hvad jeg kan og ved på det område er i høj grad selvlært og bygger på anden faglighed, som til gengæld er forudsætningen for udøvelsen af biblioteksgerningen. Her har Frank Hansen konkret ret i, at viden er forudsætningen for embedsudførelsen. Jeg skal undlade at kommentere her, hvad det måske kommer til at gøre ved også forskningsbibliotekargerningen, at den for tiden opfattes som en selvstændig kompetence, frigjort fra en anden faglighed, til en vis grad.

Niels K. Nielsen

Det sædvanlige hykleri fra Centrum Venstre.
De har selv skabt den 1.100 mia. kr pr år dyre Velfærdsstat, som forudsætter, at en stor del af befolkningen skal knokle hele livet for at skabe værdi nok til beskatning.
Samme Centrum Venstre star endvidere bag den muslimske masseindvandring, som koster måske 50 mia. kr. om året - og splitter landet ad i øvrigt.
Cetrum Venstre skulle stå ved det, og erkende, at de har dømt rigtig mange alm. blegfede danskere til livslang arbejdslejr for at holde deres såkaldte Velfærdsstat kørende.
Men den form for ansvarlighed og ordentlighed findes ikke på den fløj - og slet ikke hos Sofie Carsten Nielsen.

Steffen Gliese

Men det er højrefløjen, der holder fast i en struktur, der gør det nødvendigt at bruge tid på at skabe en masse overflødigt og ligegyldigt til at sælge på markedet - for at få råd det nødvendige og vigtige.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Bertel Haarder og Claus Hjort Frederiksen indrømmede alt for sent (men dog bedre end aldrig), at gymnasiereformen aldrig var deres kop te. Andre har indset, at 12-skalaen stort set er ubrugelig og kun skaber inflation i karaktererne. Og nu begynder Sofie Carsten Nielsen tilsyneladende at skimte lyset mht. Fremdriftsreformen på universiteterne. Man kan fromt håbe, at det er et lille skridt i den rigtige retning, selvom man ikke skal forvente, at de tåbelige reformer skrottes, som de burde. Dertil er der for meget prestige på spil.

Steffen Gliese, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Et studie uden fordybelse er ikke et studie. Et studie er ikke kun at gøre arbejdsparat. Det er dannelse og kultur. Et studie et et løft for hele samfundet og ikke blot den enkelte. Et af de stærkeste kort i det danske samfund er det høje gennemsnitlige uddannelsesniveau, som ruster flest muligt til fremtidens omstillingsparat og fleksible arbejdskraft, der til en hver tid er brug for.

Karsten Aaen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jakob Thulesen Dahl

Hold nu op med den løse kritik båret af almindelig politikerlede - vi har voldsomt brug for at der kommer et længere lys på politiske udmeldinger og det er da en befrielse at læse dagens interview med SCN - jeg bakker helt op - og håber at de kan holde fast - og håber at det bliver en start på mere visionær uddannelsespolitik i vores land - det visionære har været væk for længe og ja - det var vel de radikale der smed tøjlerne. Så kom nu og lad os få det allermest vigtige tilbage og hver gang vi drøfter uddannelse have det udgangspunkt at "Uddannelse har en værdi i sig selv" - inden vi fuldstændigt ufrugtbart råber at "halvdelen af dem vi uddanner skal have en erhvervsuddannelse" som Kaare Dybvad citeres for i samme artikel. Det har intet med virkelighed at gøre og det er på ingen måde visionært. Så jeg kipper med flaget for SCN i dag og blev helt glad i solen med kaffen og sommeren da jeg læste den - god sommer.

Peter Hansen

De radikale taler altid med mindst to tunger, lige nu fokusere de på uddannelse, et område, de selv har været med til, at underminere med div. reformere, bare spørg lærerne & underviserne.

Men jeg tror, at hovedformålet er at få fokus væk fra andre vigtige og mere presserende områder, nemlig genoprettelsen af trygheden mht. dagpenge, den store indvandring af meget billig arbejdskraft, og den gentagne udvidelse af det såkaldte arbejdsudbud, der dermed underminere den alm. lønmodtagers løn og arbejdsvilkår osv.

Nej, de radikale ved man aldrig hvor man har, men de kan også sagtens selv, for de er segment af veluddannede og velhavere, og vil ikke lide nød uanset eksperimentets karakter, for de kan jo bare flytte til, et andet land og få arbejde, ligesom Magrethe Vestager.....

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Nu mangler vi så politikere, der kommer til vigtige erkendelser, inden de dummer sig.

Læser man ned i artiklen, fremgår det desværre med al uønskelig tydelighed, at Sofie Carsten Nielsen ikke rigtigt har erkendt noget som helst, men er præcis så præget af nyttetankegangen, som hun hele tiden har været. De hårde dele af fremdriftsreformen som f.eks. kravet om dispensation til at læse på "deltid" vil hun ikke pille ved.

Karsten Aaen, Steffen Gliese, Frank Hansen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Janus Agerbo og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Nå, så kan scn og andre måske lære ikke at have så meget kløe i reformfingeren. Alle disse reformliderlige politikere, som med deres teoretiske forestillinger om egne ideers fortræffelighed gør livet surt for de borgere, som må lide under dem. Og listen er lang : it reformerne - skat, sundhed - kommunalreformerne med udsultning af visse udkantsområder (ikke herning), privatiseringerne af fællesejet med dongsalget og esben lunde larsen og hans kvotekonge far som to af seneste grelle eksempler på politikermagtmisbrug, skolereformerne .....

De reformivriges talent, miljø-og socioøkonomiske intelligens og bærende, samlende vision mangler. De er ansat som folkets tjenere > minister, men de promoverer kun deres eget og deres vælgeres ego.

Hvorfor fatter de og deres vælgere ikke, at vi er nødt til at drage omsorg for helheden, og at vi ikke længere har tid til eksperimenter a'la 'hvis bare vi følger min plan .... '. Menneskeheden er kørt ud til kanten, og det er nu, vi må se lyset, hvis det ikke skal slukkes for os som art. Vi kan ikke fortsat flytte aben rundt, der skal en helhedsorienteret miljø-og socioøkonomisk løsning på bordet, ellers er det farvel og tak for denne gang. Og den løsning fordrer beredvillig omstillingsparathed og ikke mindst vilje til på globalt plan at dele privilegier. Mega marshallhjælp til de fattige og globalt samarbejde, vi er alle i samme båd.

Vort lille planetare paradis er i stor fare. Tag jer nu sammen og få hovedet ud af r****, konkurrence-og overforbrugs/misbrugssamfundet er en forbrydelse mod meneskeheden og planeten, som vil ødelægge os, hvis den nødvendige omstilling ikke finder sted.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Peter Hansen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar