Læsetid: 7 min.

Studerende med handicap må opgive studierne

44 procent af de studerende med handicap eller funktionsnedsættelser har ifølge en ny undersøgelse droppet ud af en uddannelse, og 61 procent er bekymrede for, om de kan gennemføre deres nuværende studie. Danske Universiteter mener, at de får en 'uforholdsmæssig' stor økonomisk straf for at give studerende med særlige behov ekstra tid
På de videregående uddannelser rammes mange studerende af stress. Især er studerende, der er handicappede eller har funktionsnedsættelser, hårdt ramt af stress og mistrivsel, og mange må helt opgive at gennemføre uddannelsen, viser en ny undersøgelse.

På de videregående uddannelser rammes mange studerende af stress. Især er studerende, der er handicappede eller har funktionsnedsættelser, hårdt ramt af stress og mistrivsel, og mange må helt opgive at gennemføre uddannelsen, viser en ny undersøgelse.

Finn Frandsen

6. juli 2017

Det har længe været en erklæret ambition på tværs af det politiske spektrum at nedbringe den tid, de studerende er om at gennemføre deres uddannelse. Med brede flertal har Folketinget vedtaget fremdriftsreformen og SU-reformer, der har øget aktivitetskravene til de studerende og skærpet betingelserne for at modtage SU.

Og det er lykkedes. Danske studerende dimitterer nu gennemsnitligt et halvt år hurtigere end i 2006.

Men studerende med særlige udfordringer som handicap eller funktionsnedsættelser har svært ved at leve op til de skærpede krav. De mistrives, er stressede og mange må opgive at gennemføre deres uddannelse. Det viser en undersøgelse, som Danske Handicaporganisationer (DH) har foretaget blandt 700 studerende med handicap.

I undersøgelsen svarer 44 procent, at de tidligere er droppet ud af en eller flere uddannelser, 61 procent er bekymrede for, om de kan gennemføre deres nuværende studie på grund af fremdriftsreformen, mens 83 procent har oplevet stress eller mistrivsel som følge af de øgede aktivitets- og SU-krav.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Frimann Ljungberg

Lidt off topic...

Den nemmeste måde, at få folk hurtigere igennem studierne ville være at lægge eksamener uden for den tid hvor pollen tallet er størst.

Jeg husker selv hvor meget snøften, nysen m.m. der var til eksamenerne. For ikke at tale om dem, der var trætte og sløve pga. håndkøbs medicin, der ikke lige virkede godt på dem.

// Jesper

I Danmark har vi tillid til hinanden og til myndighederne!!!??????

Det gælder desværre ikke modsat fra myndighederne til borgerne.

Det har længe været gældende latin for uarbejdsdygtige, syge og ledige. Nu er det også kommet til universiteterne og de handicappede studerende.
Det er derfor at også de handicappede med længere varende eller ligefrem varige handicaps hele tiden skal dokumentere hvad varigt betyder; i samme ånd som de syge der lider af varige, invaliderende og arbejdsevnebegrænsende sygdomme skal gøre det i beskæftigelses systemet.
Der kunne jo ske et mirakel ved guds hjælp - eller de kunne være rejst til de hellige kilder i Lourdes.

Mistilliden til ikke mainstream borgere giver sig udtryk ved et overvældende og omkostningstung bureaukratisk system som i sidste ende er dårlig købmandskab for samfundet.

Æggehovederne på Christiansborg skal tænke sig om!

Til Mette Reissmann:
Nej sådan skal det ikke være men sådan er det i hele samfundet.
Derfor skal du gøre noget ved det og ikke bare trække på skulderne som du gør her.

Lisbeth Raun, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Hvis folk kan komme til at lave et godt stykke arbejde bagefter, så bør det ikke betragtes som en udgift.... vi behøver folk, der kan lave et godt stykke arbejde.
- Universitet er fyldt med med mennesker med en problemløsende uddannelse, så det hele kan vel ordens med et snubtag....

Jesper Frimann Ljungberg

@Poul Solrart Sørensen

Ikke enig. Hvis du ser i Det offentlige så er antallet af DJØF'er vokset eksplosivt over de sidste mange år. Alt imens der bliver færre sygeplejersker, læger, lærer, pædagoger og for den sags skyld kommunal arbejdere.
De 'skånejob' man før i tiden havde i det offentlige, hvor en person kunne yde, hvad vedkommende nu magtede, og på den måde så kunne bidrage og ha' følelsen af.. ja jeg har et arbejde, jeg bidrager. De er i dag væk. outsourced til private virksomheder, som ikke har plads til de samme folk, men kun til folk der kan yde 100%.
I det offentlige (og mange større private virksomheder) er der så i stedet ansat XX administratorer til at administrere aftaler, og administrer de folk der nu ikke er plads til for de er jo på overførselsindkomst. Så alt i alt for skatteyderen er det blevet dyrere. For nu skal han/hun både betale for overførselsindkomsten, kontrakten med sourcing firmaet og den ekstra administration.
Hele Djøf/CBS ificeringen af samfundet er .. meget udansk.. og det tynger samfundet enormt. Der hvor der spares er på 'kerneydelserne' alt imens der ansættes administratorer og pegefinger viftende regnearkbrugende folk der ikke generer værdi.

// Jesper

Lisbeth Raun, Ebbe Overbye, Steffen Gliese og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Jesper Frimann
Hæ hæ ... jeg skulle nok have tilføjet et (ironisk) efter det med, at det bare er en snuptagsløsning. Jeg er iøvrigt helt enig i den beskrivelse af udviklingen de sneste årtier siden Fog Rasmussen tog over... vi kunne købe hele verden, men der var ikke råd til at køre en ordentlig politik overfor de svageste.