Nyhed
Læsetid: 9 min.

Sverige er blevet kampplads for en ny nordisk alt-right-bevægelse

Bekymringen for ’svenske tilstande’ deles af indvandringskritikere fra Donald Trump til Dansk Folkeparti. Nu er det humanistiske Sverige blevet ideologisk kampplads for en ny nordisk alt-right-bevægelse, der vil bevise, at multikulturalismen er dømt til at bukke under
Daniel Friber (tv.) og Christoffer Dulny vil etablere alt-right-bevægelsen i Sverige.

Daniel Friber (tv.) og Christoffer Dulny vil etablere alt-right-bevægelsen i Sverige.

Hampus Andersson

Indland
4. juli 2017

Adressen var hemmelig, da to svenske mænd i jakker, hvide skjorter og mørke solbriller – den ene med slips, den anden uden – fredag den 19. maj holdt pressemøde for særligt inviterede i den svenske hovedstad Stockholm.

Ikke desto mindre var det en begivenhed med globale tråde, der blev præsenteret denne solskinsdag.

En ny platform for kulturkampen mellem præsident Trump og hans værdipolitiske modpol Sverige, verdensberømt som et progressivt flygtningevenligt land.

I spidsen for det nye ’nordisk alternative højre’ stod altså Christoffer Dulny, tidligere Sverigedemokrat, og Daniel Friberg, forlagsdirektør i Arktos Media, en af verdens førende højreradikale producenter af engelsksproget nationalistisk litteratur, fremgår det af Nordfront.se – et af de inviterede alternative medier, der også forevigede de to initiativtagere.

For hvilket andet land i Europa ville være bedre end Sverige til at danne rammen om en ekspansion af alt-right-bevægelsen efter Donald Trumps magtovertagelse i USA? Sådan havde Richard Spencer, førende alt-right-ideolog ifølge amerikanske medier, tilsyneladende tænkt.

I hvert fald udlagde han for nylig over for amerikanske Buzz Feed News baggrunden for etableringen af AltRight Corporation og samarbejdet med Dulny og Friberg samt video- og podcastplatformen Red Ice med henvisning til, at »i hele Europa er det næsten, som om Sverige er det mest alt-right.«

»Et mere ideologisk Breitbart« forklarede Spencer, der ikke selv kunne være til stede ved presselanceringen – der bl.a. indbefattede offentliggørelsen af en ny svensk udgave af hjemmesiden Altright.com – på grund af det tre-årige forbud mod at rejse i Schengenområdet, han fik i 2014. Indrejseforbuddet fik han efter at være blevet deporteret fra Ungarn for at have forsøgt at organisere en racistisk konference i Budapest.

Men Dulny, Friberg og Spencers ide om at skabe et »etnisk hvidt herredømme« gennem opbygning af en medieinfrastruktur designet til at undergrave de liberale værdier og tankesæt, som de anser for at være hovedfjenden, bygger ikke udelukkende på ekstreme ideer om Sverige.

Det var ganske vist Donald Trump, der i februar satte hele det officielle Sverige på den anden ende, da han talte om de forfærdelige ting, der skete i landet. Det var fake news, præsidenten spredte, sagde de. Præsidenten var, forklarede han senere, inspireret af en dokumentar om bl.a. ’no go zones‘ i svenske byer, kriminalitet og vold, han havde set på den højreorienterede tv-station FOX.

Han kunne lige så vel have læst om Sverige på netmediet Breitbart, hvor der jævnligt bringes historier om Sverige som indvandringsland. Også i Danmark trives frygten for ’svenske tilstande’ i bedste velgående.

»Det er således ramme alvor, når den amerikanske præsident og mange andre taler om ’svenske tilstande’, som noget bekymrende og foruroligende,« skrev Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, f.eks. i et læserbrev i april, hvor han også forsikrede, at DF vil »gøre alt for at undgå at få svenske tilstande i Danmark, hvilket især handler om at føre en stram indvandringspolitik.«

Også tidligere formand Pia Kjærsgaard og udlændingeordfører Martin Henriksen har fremført lignende bekymringer for det svenske broderfolk.

Trumps bølge

Ifølge Christoffer Dulny og Daniel Friberg skal succesen fra Trumps værdikamp nu importeres fra USA og bruges i den kulturkamp, som raser i de lande, hvor flygtningestrømmen har været størst. Sverige er med andre ord det perfekte laboratorium til at bevise, at multikulturalismen og progressive idealer er dømt til at bukke under for ’muslimsk indvandring’.

Svenskere som Daniel Friberg er ifølge både ham selv og en afdækning, avisen Dagens Nyheter har foretaget, centralt placeret i den amerikanske nye højre-bevægelse sammen med bl.a. Red Ices grundlægger, Henrik Palmgren.

»Præcis hvor stor indflydelse, det alternative højres ideer har haft for valgresultatet (i USA, red.), er svært at afgøre. Men valgresultatets betydning for den højrepopulistiske bevægelse er derimod glasklar. De rider nu på Trumps fremgang og storsatser på nye medier for at få et endnu større publikum,« skrev Dagens Nyheter.

Hvad der til gengæld er mindre kendt – også i Sverige – er dels Dulny og Fribergs centrale rolle, dels den interesse, der samler sig om det skandinaviske mønsterland for ligestilling, mangfoldighed og antiracisme i den globale alt-right-bevægelse.

»Medlemmerne af denne bevægelse ser deres kamp som en kamp for at ’diversificere’ det svenske medielandskab, imens de promoverer en racistisk dagsorden,« skriver researcher Nina Mast på det amerikanske mediesite MediaMatters.

Som det hed i pressemeddelelsen, der blev udsendt i forbindelse med lanceringen af AltRight Corporation i Stockholm, er den svenske valgkamp til næste år et specifikt mål. For selvom Friberg og Dulny ifølge Nordfronts reportage bekendtgjorde, at de ikke støtter Sverigedemokraterna, så ville der efter deres opfattelse være andre nationalistiske partier at støtte i 2018.

Ompakning af ideer

»Der har været et momentum, faktisk i nogen tid, for at lancere alt-right i Sverige,« siger Christoffer Dulny, da Information får fat på ham og Daniel Friberg på en Skype-forbindelse.

»Richard Spencers indflydelse har været udbredt længe før lanceringen af AltRight.com. Det franske nye højre med centrale tænkere som Alain de Benoist er det ideologiske fundament, og Friberg har længe oversat ideologiske bøger. Så kom internettrold-kulturen i USA omkring Trumps præsidentkampagne i 2015, og troldene, deres ideologer, os alle sammen faktisk, så i Trump en form for avatar for vestlig civilisation og hvide mennesker generelt imod eskaleringen af multikulturalisme og venstreorienterede værdier. Og han så også ud som os,« forklarer han videre på engelsk.

På det tidspunkt arbejdede Christoffer Dulny for det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterna i Riksdagen og var optaget af trold-bevægelsen, fortæller han, mens Friberg arbejdede på de ideologiske linjer.

Dulny er siden stoppet med at arbejde for Sverigedemokraterna, og partiets chefideolog, Mattias Karlsson, har kaldt kredsen omkring tænketanken Motpol, som ledes af Daniel Friberg, for »ekstremister og fascister«.

»Det var begyndelsen på en rejse, og det er gået derudaf lige siden. Alle disse mennesker med forskellig baggrund – ikke kun ideologerne og troldene, men også f.eks. libertarianere i USA, gamle nationalister og konspirationsteoretikere fandt sammen om at ’meme’ Donald Trump. Jeg mener, at sammenrendet af de folk og alt-right-bevægelsen fra hele verden havde indflydelse specielt på primærvalget af Trump, hvor der blev ’memet’ ret intenst,« siger Christoffer Dulny.

Han hævder, at Sverige er nummer fem eller seks blandt de lande, hvor folk hyppigst besøger alt-right-relaterede hjemmesider.

»Det er ret åbenlyst, at svenskere også har været meget indflydelsesrige i alt-right-bevægelsen i USA,« fremhæver Dulny.

Daniel Friberg, der er bosat i Budapest, siger, at alt-right-ideologien faktisk er langt mere europæisk i sit udspring end amerikansk:

»Europæerne har altid været de mest indflydelsesrige, når det gælder ideer og filosofiske tænkere. Men amerikanerne har været meget bedre til at ompakke og markedsføre disse ideer. Og jeg er ikke overrasket over, at alt-right skulle en tur over vandet til USA for virkelig at slå rødder, for så derefter at vende tilbage til Europa for at blive populært her.«

Daniel Friberg afviser imidlertid, at hans ideologi er racistisk og udtryk for et ønske om ’hvidt overherredømme’. I stedet bygger den på etnopluralisme, en forestilling om, at også hvide europæere har ret til autonomi, uden at andre folkeslag påtvinger sig overherredømmet, forklarer han.

Når man spørger Christoffer Dulny og Daniel Friberg, hvad deres mål er, siger de, at de er utopister.

»Det er derfor, venstrefløjen har været så succesfuld. De skaber et utopia, helmer aldrig, og i processen ødelægger de hele vores civilisation. Vi vil det samme. Bare med omvendt fortegn. Det er en udenomsparlamentarisk metapolitisk kamp for sociale forandringer i verdenssyn, tækning og kultur,« forklarer Friberg.

Eller som Christoffer Dulny formulerer det: »Vi er kulturarbejdere. Men i modsætning til de tusindvis af kulturarbejdere på den svenske stats regning får vi ikke en krone.«

Sverige har i mange årtier haft en række ekstremistiske grupperinger på den yderste højrefløj, som har rødder i nazismen, og som manifesterer sig i mere eller mindre synlige bevægelser. Ind imellem også som partier, der er opstået og ofte gået i sig selv igen.

Et eksempel er Nationaldemokraterne, der opstod efter interne ideologiske stridigheder og magtkampe i Sverigedemokraterna i begyndelse af 2000. Grundlæggerne mente, at SD var blevet alt for ideologisk slapt. Siden gik Nationaldemokraterne i sig selv igen.

Ifølge Tomas Lundström, der er ph.d.-studerende ved Uppsala Universitet og forsker i radikale nationalistiske miljøer, udgør den medieproduktion, som aktivister fra Nationaldemokraterne har grundlagt og brugt til at sprede deres nationalistiske ideer, imidlertid fortsat en vigtig arv. Den er blevet distribueret via internetfora, et nationalistisk opslagsværk i stil med Wikipedia, aviser og forlag frem for partipolitik.

Fribergs forlag Arktos er et knudepunkt for mange af disse aktiviteter, og i ni år har Arktos og tænketanken Motpol holdt konferencen Identitäre idé i Stockholm. Gennem den form for identitetspolitik har bevægelsen gennemgået en nyorientering bl.a. ved hjælp af »sproglige forskydninger«, hvor man taler om ’omvendt racisme’ og ’politisk korrekthed’ for at opnå lydhørhed over for sine ideologiske standpunkter, forklarer Tomas Lundström.

»Det er relativt nyt, at alt-right-betegnelsen bliver anvendt i svensk sammenhæng. Det er sket inden for det seneste år. Inden talte Daniel Friberg mere om det nye højre eller den ’identitære’ bevægelse. Men der er, uanset hvad, tale om en række svenske grupperinger med sammenfaldende interesser af mere ideologisk end egentlig organisatorisk karakter, og det har gjort Sverige særlig interessant i en alt-right-sammenhæng,« siger han.

Mørklægning

Men ét er, hvorvidt de højreradikale miljøer arbejder på at genstarte deres aktiviteter ved hjælp af det rygstød, det ideologiske højre har fået efter Trumps sejr.

En anden drivkraft har været, hvordan svenske mainstreammedier ifølge højreradikale bevægelser og indvandringskritiske debattører har forsøgt at censurere deres holdninger og ’mørklægge’ konsekvenserne af indvandring. F.eks. fordi etnicitet ifølge de presseetiske regler ikke nævnes, hvis det anses for irrelevant, lyder kritikken.

Opfattelsen af selvcensur har i de senere år fundet udbredelse langt ind i svenske journalisters egne rækker. Der har været en heftig debat om svenske mediers medskyld i en politisk styret dækning af udlændingedebatten samt fremkomsten af alternative medier som Avpixlat og Fria Tider, som til gengæld baserer deres eksistensberettigelse på at rapportere om hudfarven på kriminelle gerningsmænd.

Debatten er f.eks. blusset op i kølvandet på en ny undersøgelse foretaget af det svenske Institutet for Mediestudier, der viser, at mistroen mod de svenske mainstreammediers dækning af udlændingespørgsmål er udbredt i den svenske befolkning.

De svenske mainstreammedier har også noteret sig, at mistilliden til medierne er blevet brugt til at mobilisere vælgerne politisk i både Sverige, Frankrig og USA, hvor Trump f.eks. har udnævnt visse medier som sine hovedmodstandere.

Tomas Lundström peger på yderligere to forklaringer på fremkomsten af de alternative medier, som i Sverige ofte betegnes som højreekstremistiske hadesider.

»Man kan tænke sig, at det ekstreme højre bliver kanal for en vrede og utilfredshed, som allerede findes i samfundet, f.eks. over at Sverige f.eks. har taget imod så mange flygtninge. Men en anden måde at se det på er, at den folkelige vrede og mistillid, som findes mod medier, eliten og venstrefløjen, er kommet, fordi dele af det her miljø har ændret taktik og fremrykket sine positioner kulturelt, i akademiske intellektuelle kredse og parlamentarisk via Sverigedemokraterna efter deres indtog i Riksgaden i 2010,« siger Tomas Lundström.

Den svenske integrationsminister Morgan Johansson er til gengæld helt uenig i, at udlændingespørgsmål er underbelyst i Sverige.

»Det er deres (det alternative højre, red.) fortælling, men intet andet emne er blevet mere dækket i de senere år,« har Johansson sagt til Buzz Feed News.

Daniel Friberg holder på sin side fast i, at de svenske mediers dækning af udlændingespørgsmål er »frygtelig.«

»Danske medier er jo helt anderledes, og I har jo tilsyneladende heller ikke haft brug for alternative medier som i Sverige,« siger han.

Forholdet til Sverigedemokraterna, som i flere meningsmålinger står til at blive Sveriges næststørste parti og, som Expressen for nylig skrev har fået hjælp af Daniel Friberg ved flere lejligheder, er han langt mere fåmælt omkring.

»Vi har ikke noget problem med Sverigedemokraterna,« er det eneste, han vil sige.

Om det vil lykkes at overføre den amerikanske succes til den svenske valgkamp, er mindre sandsynligt, mener Tomas Lundström.

»Der findes også i det svenske højreradikale miljø en rivalisering og en kritik af Daniel Fribergs kobling til alt-right i USA som en slags løsning på alle problemer i Sverige. Det kan synes for banalt bare at kopiere et koncept fra USA,« siger han.

Serie

Sverige efter flygtningekrisen

Under flygtningekrisen i 2015 skortede det ikke på advarsler om det flygtningevenlige Sveriges snarlige sammenbrud. Siden har landet fået nogle af Europas strammeste udlændingelove. Men hvordan står det egentlig til økonomisk og politisk i landet her to år efter, at Sverige abdicerede som humanistisk stormagt. Det undersøger Information i en ny serie.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nike Forsander Lorentsen

Tja, hvad man kan frygte mest er vel, Danske tilstande i Sverige. F.eks. når Pia Kjærsgaard tog over til Sverige og støttede Sverige Demokraterna ved Sveriges sidste Riksdagsval.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Hans Larsen, Steffen Gliese og Christian Lucas anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Den nordiske velfærdsstat har alle muligheder for at være den mest succesfulde model for et indbyrdes frisættende og tolerant samfund. Hvad der i årtier har stået i vejen for realismen, er højrefløjsideologier, der modarbejder den evolutionære udvikling imod samfund med frihed, lighed og solidaritet mellem mennesker i al deres mangfoldighed.

Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Karsten Aaen, Christel Gruner-Olesen, Hanne Ribens, Bjarne Bredvig, Søren Jacobsen, Torben K L Jensen, Carsten Munk, Mads Berg og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Broderfolk? Og I undrer jer over at der findes psykopatiske "Odinists" i Skandinavien?

Mette-Line Thorup: Arktos er en rerefence til neo-nazi "Fourth Reich" propaanda romaner.
https://www.goodreads.com/book/show/424406.Arktos

Vibeke Rasmussen

Det er at tildele Donald Trump alt for megen viden (interesse, nysgerrighed, koncentrationsevne osv) at påstå, at han skulle være bekymret for udviklingen i Sverige – eller for den sags skyld skulle vide noget om/ bekymre sig om Sverige i det hele taget.

Da han i en tale i februar i en opremsning af terrorangreb i Europa også nævnte "what's happening last night in Sweden", var intet usædvanligt sket i Sverige aftenen før. Derimod havde der været et angreb i Sehwan (i Pakistan), og man kan bestemt ikke udelukke, at Donald Trump kan have hørt det som "Sweden". Herregud: Tomato, Tomahto – Sehwan, Sweden.

At Donald Trump er både indvandrerfjendsk og islamofobisk er uden for enhver tvivl. Men at han skulle være specielt bekymret for "svenske tilstande" er noget af en påstand.

www.expo.se/

Expo er en seriøs og helt uafhængig organisation på niveau med Stockholm International Peace. Expo følger ganske tæt alle højreradikale bevægelser, og forsker i emnet.
Og den drives for penge fra en afdød svensk forfatter, Stig Larsson, og er ikke er afhængig af penge fra nogen organisation.

Bjarne Bisgaard Jensen, Ida Julin, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Hans Larsen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Alt-right-bevægelsen er ny nazisme uden at sige det. Grund ideologien er den hvide races overlegenhed. Heldigvis findes der i dag over 6 milliarder oplyste ikke hvide mennesker på jorden til at arbejde i mod dette skændsel. Og mindst 1 milliard oplyste hvide for den sags skyld :-)

Alt-right-bevægelsen må føle sig meget meget ensomme uden for deres egen kreds.

Nike Forsander Lorentsen, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Mads Jakobsen

Jeg fandt denne her definition af Alt-Right's basale påstande på nettet.

"- Racial groups have significant statistical differences in aptitude that can be directly linked to genetics.
-Group differences will be impossible to conceal inside society and will always lead to factionalism and political conflict inside a society.
- Ethnic and racial strife will continue to impede attempts at creating happy and prosperous societies."

Det er påstande som disse alt-right's modstandere skal modbevise... eller de kan forsætte med at sige at folk er racistiske undermennesker der lugter af puh-puh. For den strategi virkede jo så godt for Hillary.

Steffen Gliese

Nej,det er såmænd nok bare at holde fast i, at et samfund er en differentieret organisme, delt op i utallige indbyrdes afvigende former for socialisation, Mads Jakobsen.Og så iøvrigt acceptere, at der altid vil være klasser i bunden af samfundet, der skal integreres i 'det store' samfund.

Mads Jakobsen

Steffen Gliese skrev: "der altid vil være klasser i bunden af samfundet, der skal integreres i ’det store’ samfund."

Cool. Så mangler du bare at komme op med en forklaring på at det ikke er lykkedes hidtil & en plan for at få det til at lykkedes fremover.

For det er ganske rigtigt at hvis integrationen var en stor succes, så ville alle alt-right's påstande være falsificeret. Og de ved det selv. Men det behøver vist ikke at holde dem vågne om natten, vel?

Palle Pendul

Kære Mads: Kan du ikke give mig navn og nummer på det gen?
Racial groups have significant statistical differences in aptitude that can be directly linked to genetics

Mads Jakobsen

Hej Jørn Vilvig.

Du taler til mig som om det citat jeg kom med er mit, selvom du ved at det er det ikke. Du taler som om der er tale om ét gen, selvom du givetvis ved at det er der ikke nogen der påstår.

Kort sagt, du prøver at gøre samtalen dummere en den behøver at være, bare for at du kan score billige points.

Men ak! Dit forsøg mislykkedes. Fordi dit indlæg er et perfekt eksempel på problemet: Alt-right får ingen kvalificeret modstand, fordi deres modstandere er mere optaget af overfladisk fremtoning. Beviser det i sig selv at Alt-right har ret? Næ, men det indikere at de kan vinde. Lidt ligesom en tredjerangs klovn der stillede op for sjov lige er blevet præsident i USA, fordi hans mange modstandere ganske enkelt var for sølle.

Steffen Gliese

Mads Jakobsen, tålmodighed, tålmodighed, det tog 70 år at gøre den danske landbefolkning til kulturelt sofistikerede byboere, det tog 200 år at gøre jøderne dansk-jødiske, og det kommer det nok også til med vore andre ikke-vestlige tilkommende, bortset fra at det reelt nok går hurtigere, fordi det moderne samfund har midler til rådighed, som fremskynder integration.
Spørgsmålet er imidlertid, hvad integration er, i og med at samfundet også udvikler sig dynamisk, og at de krav, som vi i dag må stille til hinanden for at få det hele til at fungere, om ganske få år i høj grad vil køre af sig selv, uden at den almene velstand vil falde, nok tværtimod.
Vi har været alt for præget af Janteloven i vores møde med de fremmede, og det må vi lave om på i fremtiden, så vi ikke skaber, men løser indbyrdes problemer.