Terrordømte Mohammad kan ikke få uledsaget udgang. Men hvad så, når han løslades om et år?

Terrordømte i danske fængsler har svært ved at påbegynde resocialisering, fordi de generelt ikke får lov til at komme på uledsaget udgang og blive overflyttet til åbne fængsler. En af dem er Mohammad Zaher, der afsoner en dom på 12 års fængsel for forsøg på terror i den såkaldte Vollsmosesag. Om 12 måneder kommer han på fri fod
’Jeg er uskyldig, men jeg bliver straffet, som om jeg havde dræbt nogen,’ siger Mohammad Zaher, en af de dømte fra terrorsagen fra Vollsmose. Han har fået en dom på 12 års fængsel. Hans søn har aldrig prøvet andet, end at Mohammad sidder i fængsel, og Mohammad har ledsaget udgang ca. en gang om måneden.

’Jeg er uskyldig, men jeg bliver straffet, som om jeg havde dræbt nogen,’ siger Mohammad Zaher, en af de dømte fra terrorsagen fra Vollsmose. Han har fået en dom på 12 års fængsel. Hans søn har aldrig prøvet andet, end at Mohammad sidder i fængsel, og Mohammad har ledsaget udgang ca. en gang om måneden.

Sille Veilmark
18. juli 2017

Da Information i midten af maj i år besøger Mohammad Zaher i familiens lejlighed i Vollsmose, er det hans udgang nr. 40 siden oktober 2013.

Mohammad Zaher er palæstinenser og dansk statsborger og afsoner for tiden en langvarig dom i Enner Mark Fængsel ved Horsens for forsøg på terror. Højesteret skærpede i 2008 straffen fra 11 til 12 års fængsel for ham og en anden tiltalt.

Én gang om måneden har Mohammad Zaher seks timer, hvor han må besøge sin familie, men kun opholde sig indenfor i lejligheden. Til stede denne eftermiddag er foruden Mohammad Zaher, hans kone og deres søn også en fængselsbetjent fra Enner Mark, der plejer at ledsage ham på hans udgange. Hun sidder for det meste i køkkenet, mens vi taler inde i stuen.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Anker Nielsen
  Anker Nielsen
 • Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
  Eva Schwanenflügel
 • Brugerbillede for Hans Larsen
  Hans Larsen
 • Brugerbillede for David Zennaro
  David Zennaro
 • Brugerbillede for Dorte Sørensen
  Dorte Sørensen
 • Brugerbillede for Niels Nielsen
  Niels Nielsen
Anker Nielsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, David Zennaro, Dorte Sørensen og Niels Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Dorte Sørensen
Dorte Sørensen

Er denne sag ikke et eksempel på at fratage justitsminister retten til at bestemme om der skal føres en terrorsag . Vil det ikke være bedre, at det er en samling dommere og andre der SKAL træffe denne beslutning???? Ligeledes fratage justitsministeren retten til medbestemmelse om der kan gives prøveløsladelse, uledsaget udgang og overførsel til et åbent fængsel.

Ken Sass, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

Generelt fokuseres der alt for lidt på resocialisering, og alt for meget på hårdere straffe, og hvor barskt det skal være at afsone. Fratages mennesker håbet om et bedre liv, er der ikke langt til afmagt. Vi gør os selv en bjørnetjeneste ved at prioritere hævn fremfor fornuft.

Henrik L Nielsen, John Andersen, Ken Sass, Dorte Sørensen, Martin Madsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Lasse Reinholt
Lasse Reinholt

Han kom hertil fra Syrien som 25-årig i 1999 og blev anholdt i 2006 (med TATP sprængstof og 4 kg metalsplinter).

Det vil sige, at der højst er gået 7 år, før han fik dansk statsborgerskab, hvilket er grunden til, at han ikke kan udvises tilbage til Syrien efter hans afsoning.

Så det er nok en god ide at forhøje "prøvetiden" før man uddeler dansk statsborgerskab.

Henrik L Nielsen, Henrik Andersen og Claus Schmidt anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

Lasse Reinholdt, siden han ikke kan udvises, og har familie i Danmark, så er der kun rehabilitering som værktøj. At man ikke benytter sig af det, er dårligt for samfundet.

Brugerbillede for Poul Solrart Sørensen
Poul Solrart Sørensen

Det største ansvar er medansvaret, det ansvar vi hver især har for hinandens frihed.
citat Margrethe II af Danmark

Brugerbillede for Viggo Okholm
Viggo Okholm

Hvis man lige ser Mohammad på billedet ville jeg ikke et sekund være i tvivl om at han ville fungere igen uden trusler mod os og andre. Men som nogen siger skal man ikke skue hunden på hårene, alligevel vælger jeg at tro at en ordentlig dialog og en snak om erkendelser og hvad der er godt og rigtigt i et bare nogenlunde demokratisk samfund vil være muligt for Mohammad at erkende. Nu har han som jeg husker og det der står her vist ikke hørt til de stærkt voldelige, men måske jeg husker forkert. Men under alle omstændigheder han har fået sin straf og så skal han have muligheden for et liv igen.

Brugerbillede for Anne Eriksen
Anne Eriksen

Ja, der fokuseres for lidt på resocialisering og der gøres for lidt...Hvad er problemet?
Resten af samfundet, den politik, der føres - både overfor nye og gamle danskere.

Ledige danskere skal til rehabiliteringsmøder, lodret eller vandret - som det fremstilles d.d. - Skruen strammes alle steder. Der er lige 14 dages fængsel for at tigge?...
Hvad hjælper det på? - kriminaliteten vel.
Det ser altså ret håbløst ud og enkeltsager, hvor sympatiske de end er, flytter ikke noget.

Brugerbillede for Poul Solrart Sørensen
Poul Solrart Sørensen

Anne Eriksen
Jeg tror en del af problemet er at krimminelle får større rabat nu flere gange de ender foran en dommer og at mange kun sidder måske halvdelen af den tid de er dømt til at afsone og måske kan de tilmed afsone hjemme i dagligstuen.
- Ellers vil jeg tro, at det store flertal vil gå ind for, at når folk har afsonet, at de så skal have en chance, men ikke mere en chance end dem, der ikke har kunnet gøre 10 klasse færdig, fordi vekommende enten ikke er klog nok eller har haft en opvækst med mange problemer.
......men kun en politik vil helt sikkert på sigt spare samfundet for penge og problemer og det er selvfølgelig ressocialisering... at tage med ansvar for, at vi giver nogen mennesker deres frihed tilbage til igen at blive en del af samfundet ....

Brugerbillede for Lasse Reinholt
Lasse Reinholt

Det er sjovt, at man kalder det resocialisering. Som om, han var almindelig kriminel, som inderst inde gerne ville leve normalt og blot skal hjælpes til det.

Hvis jeg selv kom til et muslimsk land som 25-årig, ville jeg aldrig nogen sinde inderst inde altid hellere ønske at leve demokratisk og sekulært og jeg tror ikke, at nogen form for "resocialisering" ville ændre på det.

Selv om han midlertidigt skulle stoppe sine terrortilbøjeligheder, så tror jeg desværre, han er en tikkende bombe. Måske bliver han om 10-25 år diskrimineret på sit job, og samtidig bomber USA + koalitionen et bestemt mål, og så kortslutter han igen...

Brugerbillede for Christoffer Pedersen
Christoffer Pedersen

Lasse Reinholt: mener du ikke altid i 3. sidste ord i 3. linie ?

Hvem siger det overhovedet er nødvendigt med resocialisering af manden? Vi ved ikke hvad der sker i hans sind og tanker.

Og PET holder sikkert lidt øje med ham så det går såmænd nok......

Brugerbillede for Torben Lindegaard
Torben Lindegaard

TATP sprængstof og metalsplinter - så er jeg stået af.

Boghandleren fra Brønshøj fik frataget sit tildelte statsborgerskab.
Det samme bør ske med Mohammad Zaher - og tilbage til Syrien.

Brugerbillede for Jan Weis

Navneændring er sikkert ikke engang tilstrækkelig.
Tolv års opbevaring bag ’svenske gardiner’ uden nogen form for mønsterbrydende ’omskoling’ er vel ikke en særligt løfterig eller tilstrækkelig form for garanteret ’resocialisering’, heller ikke for arabere eller andre fremmede kulturfolk – eksempler fra fortiden er kineserne med deres kulturrevolution under Mao mod de intellektuelle smidt ud i rismarkerne, Stalins deportationer af mistænkte dissidenter til særanstalter i Gulag og amerikanernes ’opdragelse’ til demokrati efter WW2 i Tyskland med deres afnazificeringsprogram for de uforbederlige samfundsborgere, især nogle af dem i høje stillinger - som alt i alt bare viser såkaldte resocialiseringsprojekters udsigtsløshed hvad angår en nogenlunde sikker succes, selv under maksimal fysisk og moderat mental tvang …