Læsetid: 4 min.

Universitetets udstrakte arm gav hjerneskadede Lea en chance for at få en uddannelse – men det var før de konstante dokumentationskrav

Lea Lund-Knudsen havde studeret på deltid i otte år, da hun pludselig fik at vide, at hun var løbet tør for SU. Trods en hjerneskade, der gør det sværere for hende at koncentrere sig og huske, kunne hun ikke få flere SU-klip. Ifølge Lea Lund-Knudsen var det kulminationen på en årrække, hvor kravene til hende som handicappet studerende havde været støt stigende
Lea Knudsen fik en hjerneskade og har kæmpet med koncentrations- og hukommelsestab. Hun har været nødt til at droppe ud af sin uddannelse.

Lea Knudsen fik en hjerneskade og har kæmpet med koncentrations- og hukommelsestab. Hun har været nødt til at droppe ud af sin uddannelse.

Jakob Dall

6. juli 2017

Lea Lund-Knudsen har på første hånd oplevet, hvordan vilkårene for handicappede studerende har ændret sig over de seneste 10 år. Hun begyndte at læse biologi på Syddansk Universitet i 2008.

Kort inden afslutningen på det første studieår var hun involveret i en voldsom ulykke, hvor hun pådrog sig noget, der minder om et totalt hukommelsestab, og var indlagt på hospitalet i en længere periode. Siden ulykken har Lea Lund-Knudsen lidt under en hjerneskade, der betyder, at hun husker dårligt, har svært ved at koncentrere sig og har mistet en del af førligheden i sin venstre side.

Alligevel mødte hun op til den første forelæsning efter sommerferien, klar til at genoptage studierne.

»Dengang følte jeg virkelig, at universitetet rakte hånden ud til mig og signalerede, at de var klar til at gøre en indsats for at hjælpe mig igennem studiet, selv om jeg havde nogle udfordringer,« fortæller Lea Lund-Knudsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det går simpelthen ikke, økonomien kan ikke gå foran formålet med aktiviteterne i samfundet, den har kun betydning som system til at facilitere allokeringen af ressourcer derhen, hvor de efterspørges.

Karsten Aaen, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvor meget jeg end sympatiserer med Lea og hendes viljestyrke, så er en kandidatuddannelse på et universitet ikke et egnet sted for handicappede med udtalt hjerneskade. Det er ikke resultatet af diskrimination. Det er resultatet af en kognitiv hjerneskade.
SU´en i det danske uddannelsessystem er enestående i forhold til udlandet, og der må nødvendigvis være et loft for hvor lang tid, at man kan gøre krav på SU, hvis man ikke kan gøre det på normeret tid.

christian christensen

Man har formodentlig allokeret nogle ressourcer i form af SU fra hende og hen til ikke handicappede studrende, som der måske er en større efterspørgsel på.

Anne Mette Jørgensen

Trist historie der totalt kolliderer med hvad vi ellers tudes ørerne fulde af.
Det skal kunne betale sig at arbejde, alle har ressourcer - vi skal bare finde dem og det skal vi nok hjælpe med men indtil da, skal du leve i evig kamp med os, som meget bedre ved hvem du er, trods vi aldrig har talt med dig.
Nej det her går morads går fint, så længe der stemmes som nu.

Karsten Aaen

Man får cirka 5800 kr. i SU - mener jeg? måske er der nogle, der 6200 kr? i SU som udeboende. Det er sådan cirka det samme beløb, jeg fik som sidsteårs-studerende på Aalborg Universitet i 1990! Man skal desuden betale skat af sin SU i DK. I Sverige, Norge, Finland, Tyskland mm. skal man altså ikke betale skat af den studie-støtte, man modtager! Og derudover er der vist også mulighed for i Sverige og Norge, mener jeg?, at bo gratis, eller næsten gratis, på kollegier, under hele ens studietid.

Den der med, at SU'en i DK er høj ift. andre lande, er kun korrekt, når man ser på beløbet før skat....