Læsetid: 3 min.

Venstre: ’Uforståeligt at skære i hjælpen til misbrugte børn’

Efter to psykologers kritik af økonomistyringen i Københavns Kommune, som de mener skader hjælpen til traumatiserede børn, kræver flere kommunalpolitikere handling. ’Det er stik imod, hvad vi har aftalt politisk,’ siger Venstres socialordfører
14. juli 2017

Det er helt uacceptabelt, når psykologer beskriver arbejdet med misbrugte børn som »en pølsefabrik«, hvor socialrådgiverne i København er mere optagede af at spare penge på bundlinjen end at ordinere den hjælp, børnene og deres familier har brug for.

Faktisk er det også stik imod den aftale, politikerne har indgået i Københavns Kommunes socialudvalg. Det siger socialordfører Karina Rohrberg Jessen (V), efter hun har læst beretningerne fra to psykologer fra Psykologhuset for Børn og Unge i torsdagens Information.

»Jeg forstår det næsten ikke, hvis jeg skal være ærlig. Vi har siden 2015 arbejdet med planen ’Tæt på Familien’, som vi i 2017 udvidede til også at gælde børneområdet. Grundtanken i den plan er, at vi investerer pengene i at lave fyldestgørende forløb for barnet og de pårørende. Både fordi det er det rigtige at gøre, men også fordi det på sigt er økonomisk fornuftigst at gøre mennesker raske. Det behøver man ikke være regnedreng på Christiansborg for at regne ud,« siger Karina Rohrberg Jessen.

»Derfor er det uforståeligt, at psykologerne oplever, at der skæres i hjælpen til misbrugte børn. Der er ingen besparelser i det, og det er stik imod, hvad vi har aftalt politisk. Så snart vi mødes til budgetseminar i kommunen, tager jeg sagen op.«

Det er psykologerne Sarah Voschero og Sille Kragh, der i torsdagens avis kunne berette om en dagligdag styret af økonomi og ikke af patienternes behov. Hvis de vurderer, at et barn har brug for ti terapisamtaler, oplever de kun at få lov til at give fem. De må kun behandle barnet og ikke resten af familien, og hvis de undervejs i terapiforløbet afdækker nye traumer, får de ikke lov til at behandle det.

Årsagen er ifølge psykologerne det nye økonomistyringssystem ’Bestiller-Udfører-Modtager’, i daglig tale kaldet BUM, som psykologerne blev underlagt 1. januar 2017.

Det lyder som en bommert, siger Enhedslistens nye socialordfører Charlotte Lund.

»Vi står over for at skulle implementere BUM-modellen i andre dele af kommunen, så i den forstand er jeg glad for, at psykologerne råber vagt i gevær nu, så vi kan nå at rette de her fejl. Vi må ikke sætte økonomistyring over faglig ekspertise. Omvendt er det en fuldstændig falliterklæring, at psykologerne føler sig nødsaget til at gå til medierne, fordi de ikke føler, at ledelsen hører dem,« siger hun.

»Derfor vil jeg bede forvaltningen om en redegørelse, når jeg formelt starter i socialudvalget 1. august.«

S: ’Indkøringsvanskeligheder’

BUM-modellen er indført under lederskab af socialborgmester Jesper Christensen (S), men han er på ferie i disse dage og har ikke mulighed for at udtale sig i sagen, svarer pressechefen. Det vil Socialdemokraternes socialordfører, Henrik Appel, dog gerne.

»Jeg tænker, at psykologernes oplevelser er tegn på indkøringsvanskeligheder fra én model til en anden, og jeg er sikker på, at ledelsen har taget fat på det. Men noget tyder på, der er plads til forbedringer i forhold til kommunikationen,« siger han over telefonen.

– Psykologerne siger, de kun får bevilget halvt så mange samtaler med patienterne, som de beder om. Er det her et kommunikationsproblem?

»Når man har indført noget nyt, skal man kommunikere rigtigt, så alle forstår det. Den politiske hensigt er jo, at man skal arbejde mere målrettet med den behandling, man giver udsatte børn. Men jeg har først hørt om det her problem nu, så jeg vil følge sagen tæt og bede forvaltningen om at lave et notat efter sommerferien om, hvad der er op og ned.«

Den forklaring køber Venstre-ordfører Karina Rohrberg Jessen overhovedet ikke:

»Vi er oppe imod et rødt flertal, som forsvarer et stort offentligt system, selv om det tilsyneladende begår fejl på fejl, når det gælder socialt udsatte børn i kommunen. Det er den evige kamp for os borgerlige.«

– Men økonomistyring er I vel alle optagede af uanset politisk tilhørssted?

»Ja, men det handler også om at give forældrene retten til at vælge den løsning, som passer bedst for dem, i stedet for at systemet skal bestemme. Måske er løsningen at privatisere dele af socialområdet. Hvis flertallet skulle skifte ved kommunalvalget til november, vil det helt klart være en vej, jeg gik videre ud af.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
  • Eva Schwanenflügel
Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Det er da dejligt, at en venstre kvinde kan se, at økonomien over sociale hensyn ikke er en god måde.

SKULLE hun så ikke stille krav til Venstre o.a. i Folketinget om at give kommunerne større frihed over deres økonomi . Efter Folketinget næsten helt har fratage kommunerne deres selvstyre gennem de stramme økonomikrav fra Folketinget er mange gode special institutionen blevet nedlagt , fordi det var billigere for kommunerne at tage borgerne hjem til deres egen kommune.

Opret dog regionale special undervisnings og behandlings institutioner igen. Det var tåbeligt at Løkke Rasmussen med sin strukturreform fik ødelagt så mange gode institutioner osv.....

Anne Eriksen, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Venstres svar på problemerne med den stramme økonomistyring er - overraskelse, overraskelse - mere privatisering!

Marianne Stockmarr, Anne Eriksen, Flemming Berger og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

V mener jo altid, at privatisering klarer alt i den lille andedam.
S- har, er og vil altid være for systemer i stedet for mennesker.
Men,men privat eller ej.
Alle de politikere køber nye dyre systemer hver gang de har problemer og så ansætter de et rend af chefer, der intet ved om de mennesker, som er afhængige. Men pyt, der er jo overbefolkning i verden.

Christoffer Pedersen

Artiklen handler om Venstre undre sig over en politisk aftale ikke er overholdt. Så plat at forsøge at køre den retur med "det er deres egen skyld"
Københavns kommune er stenrig, har flertal med EL og S, SF og den fejl de har lavet ved manglende psykologtilbud har intet med topstyring af kommunerne fra Christiansborg at gøre.
Kommunerne har jo ret stor selvbestemmelse til hvordan de vil prioriterer med de penge de nu engang har. Fint der er begrænsninger på hvor meget de må hæve kommuneskatterne. Farum Kommune er et godt eksempel på en kommune sagtens kan rode sig ud i dårlig økonomi på grund af dårlig ledelse.

Poul Sørensen

Der er kun en ting at gøre og det er at stemme enhedslisten og så stå fast på at holde dem ansvarlige, hvis de ikke levere .... socialplutokratiet og de borgerlige er et stort spil for galleriet....:-(

Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Ja, ord er taknemmelige, "det har vi jo aftalt", det er straks vanskeligere at holde ord, ikke Venstre?

Christoffer Pedersen

@Anne Eriksen
Fatter ikke hvis du nu mener det er Venstre´s folketingsgruppe som skal hænges ud for noget, som sker i Københavns Kommune hvor Venstre er i stort mindretal. Kan godt være nogen ville ønske det var Venstres skyld de gør som de gør i Kbh K. Men total useriøst at antyde det er sådan. Det minder lidt om Trump´s "alternative fakta"
Og nej, jeg stemmer ikke Venstre (partiet) men jeg synes artiklen er en ualmindelig dårlig begrundelse for at hænge Venstre ud.

Eva Schwanenflügel

Christoffer Pedersen, grunden til at Venstre bebrejdes her, er nok at de ikke leverer holdbare løsninger, men kun kritiserer. Privatiseringer har ligesom vist sig at være ret dårlige i offentligt regi.
Og Venstres troværdighed er vel efterhånden ikke-eksisterende, som Anne Eriksen ironisk påpeger.

Anne Eriksen, Poul Sørensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Uforståeligt ?
Nej, det er uforståeligt at Venstrefolkene finder det uforståeligt at deres massive slagtning af omsorgen for de svageste rent faktisk har konsekvenser.
Men belejligt at kunne sende aben videre til kommunerne, og så sidde på borgen og sige at det er uforståeligt.

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Eva Schwanenflügel:
Artiklen handler om en fejl Københavns Kommune har begået. Det er lidt tyndt at derefter beskylde Venstre for den ting, for de andre ting du nævner har ikke spor med sagen at gøre.
Men jeg kan da godt give et par eksempler på privatisering, som har betydet, meget lavere priser, meget bedre kundeservice og meget større effektivitet: TDC og Statens bilinspektion. Jeg har været kunde begge steder før og efter de røg ud af statens kløer og forandringerne er kun til det bedre.
Og Kommunalreformen var klog nok for mange kommuner var simpelt hen for små til at klare de opgaver de skal til gavn for borgerne. OGSÅ de svage borgere!
Mht. SKAT, så har det i hvert tilfælde ikke fungeret fremragende hidtil. Og rigtig mange råber også op om at "udkantsdanmark" skal hjælpes og styrkes. Hvordan? Tja en af måderne kan være at flytte diverse offentlige styrelser mv væk fra København. I praksis bliver det kun københavnerne og medarbejderne i de kontorer der flyttes, som "rammes".
Ole Christiansen: Det er jo simpelthen en gang pladder du kommer med. Københavns kommune har lavet en fejl. Og Københavns Kommune er en af landets rigeste. Meget længere er den historie ikke.

Eva Schwanenflügel

Christoffer, jeg mener bestemt ikke, at jeg hænger Venstre ud for noget Københavns kommune har gjort. Det jeg bebrejder Venstre, er at de konstant undergraver det offentlige med deres spareiver, og senere vasker hænder ved at sige at det private er meget bedre.

Christoffer Pedersen

Eva Schwanenflügel
Men hvorfor så ikke skyde på Københavns Kommune, som trods alt der dem der er skurken her?

Lars Bo Jensen

Det flertal i folketinget, der har givet kommunerne store økonomiske incitamenter til at arbejdsprøve, selv meget syge mennesker og som straffer kommuner endnu mere hvis syge mennesker får førtidspension, kan ikke fraskrive sig ansvaret.
Det kommunale selvstyre er jo så barberet at en kommune ikke kan øge skatten, selv det en demokratisk beslutning af folkevalgte i kommunen. (hvis andre kommuner sænker skatten kan det måske tillades)

Eva Schwanenflügel

Christoffer, det kan godt være at Københavns kommune til en hvis grad er ansvarlige for den drastiske nedgang i tilkendelsen af førtidspensioner. Men det er den nuværende regering der bærer det overordnede ansvar for, at spareiveren har taget totalt overhånd.
Men ret skal være ret, jeg fordømmer så sandelig også de Radikale og Socialdemokratiet for at være mere end villige medløbere, som jeg iøvrigt har skrevet mange gange her på kommentar siderne.
Hykleriet er grelt, og Venstre er nok bare - efter min mening - en anelse værre end de andre.

Christoffer Pedersen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar