Feature
Læsetid: 7 min.

Vicki tager til Flensburg for at købe cannabisolie til sine sønner: ’Jeg fatter ikke, at det skal være så besværligt’

En gang om måneden kører Vicki til Flensburg syd for grænsen og henter en måneds forbrug af hollandsk cannabisolie til sine to sønner, der begge lider af en sjælden epilepsiform, som gør dem resistente over for almindelig medicin. Ordningen er helt legal, men Vicki forstår ikke, hvorfor hun ikke bare kan få olien i Danmark
Tvillingerne Alexander og Temujin får cannabisdråber med aktivstoffet cbd for at modvirke epilepsi. Dråberne må Vicki, drengenes mor, en gang om måneden hente i Tyskland, og hun fatter ikke, hvorfor det skal være så besværligt at få fat i det, som hun efter ni års erfaring ved hjælper hendes børn.

Tvillingerne Alexander og Temujin får cannabisdråber med aktivstoffet cbd for at modvirke epilepsi. Dråberne må Vicki, drengenes mor, en gang om måneden hente i Tyskland, og hun fatter ikke, hvorfor det skal være så besværligt at få fat i det, som hun efter ni års erfaring ved hjælper hendes børn.

Jakob Dall

Indland
17. juli 2017

Lige så snart vi er trådt ind i entreen i den lille murermestervilla, kommer den ene af Vickis tvillingedrenge løbende og vil have al vores opmærksomhed.

Anfald, anfald, anfald, gentager Alexander og peger ind i stuen, hvor hans bror sidder.

»Ja, det er rigtigt. Temujin har lige haft et anfald,« forklarer Vicki.

Hun er enlig mor og bor til leje et sted på Sjælland sammen med sine to drenge, der begge har Dravets syndrom. Det er en sjældent forekommende form for epilepsi, der først blev opdaget i 1978, og som bl.a. er kendetegnet ved resistens over for traditionel epilepsimedicin.

Det er snart ni år siden, at Vicki fik mistanke om, at der var et eller andet særligt med drengene. Før de var et år, fik de det første anfald, men lægerne beroligede hende: Det var nok bare feberkrampe.

Da drengene senere fik små anfald, hvor de mistede bevidstheden flere gange om dagen, lavede Vicki en hjelm til hver, så de ikke skulle slå sig for slemt, når de faldt om. Det er nok en slags børneepilepsi, mente lægerne nu.

Først da drengene var knap to år, kom lægerne frem til den rette diagnose. Vicki husker stadig, at lægerne havde en dyster prognose for Dravets syndrom. Måske ville drengene ikke blive særlig gamle.

Syv år senere sidder Alexander og hans bror Temujin på gulvet i stuen og lægger puslespil og synger med på børnesange, hvis ikke de leger med togbanen. Deres grovmotorik er nogenlunde alderssvarende, forklarer Vicki, men det er deres finmotorik og taleevne ikke.

Temujin er ikke blevet helt færdig med sin madpakke i specialskolen, så han skal først spise sin æggemad, inden han og Alexander kan gå ombord i en skål med flæskesvær, formaner Vicki.

På spisebordet ligger to teskeer, og Vicki tager hætten af den lille flaske med Bedrolite og hælder en dråbe op på hver. Hun skriver ned, hvor mange dråber drengene får og hvornår. Der går to-tre timer mellem hver dråbe.

»Alexander er oppe på ti dråber i døgnet, Temujin får 12 nu. I ti dråber er der 25 mg CBD, så Alexander får altså mindre end ét mg CBD pr. kg kropsvægt i døgnet,« forklarer Vicki.

Vil ikke have Glostrup-olie

Som flere andre forældre med epilepsibørn har Vicki følt sig nødsaget til at afsøge alternativer til den traditionelle epilepsimedicin.

I flere år har hun med sine egne øjne set, hvordan cannabisolie har hjulpet hendes drenge, så deres anfald blev sjældnere. Men med en sygdom som Dravets syndrom er der ikke garanti for nogen langtidseffekt.

»Den positive effekt, som cannabisolie giver mine drenge, kan forsvinde i morgen eller om et år. Det er der ingen, der ved,« fortæller Vicki.

Netop denne uforudsigelighed er årsagen til, at Vicki ikke ønsker at bruge den cannabisolie, som Glostrup Apotek fremstiller i dag. Hun tror ikke på, at den olie er effektiv nok til hendes drenge. Det er der især to grunde til, forklarer hun.

»Som jeg har forstået det, er Glostrups olie renset for alle andre stoffer i cannabisplanten end stoffet CBD. Men jeg tror, at det er den samlede effekt af alle stofferne i cannabisplanten – entourageeffekten – som har en virkning,« fortæller Vicki.

Problemet er bare, at hvis en cannabisolie også indeholder andet end mikroskopiske rester af det euforiserende stof THC, så bliver det opfattet som narkotika og er dermed ulovligt.

Den hollandske olie indeholder ifølge Vicki 0,4 procent THC.

Den anden grund til Vickis modstand mod Glostrup-olien er, at den er fremstillet af industrihamp. Ifølge apoteker Kristian Østergaard er forklaringen herpå, at det sikrer den kemisk renest mulige olie. Men Vicki har en helt anden opfattelse:

»Industrihamp er foderhamp, som bruges til at lave reb og tøj. Jeg opfatter det som en slags hold-kæft-bolsje, og så vidt jeg ved, findes der ikke et eneste studie i verden, der viser, at olie fremstillet af industrihamp skulle have nogen virkning.«

Under alle omstændigheder vil hun ikke have, at hendes drenge får olie fremstillet af industrihamp. Heller ikke selv om Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund har indledt en række forsøg, hvor epilepsibørn nu får cannabisolie fra Glostrup Apotek.

– Er det ikke bare en fiks ide, du har? Du har jo ikke prøvet olien fra Glostrup?

»Det er vigtigt for mig at understrege, at hvis Glostrup-olien virker godt for de børn, der nu deltager i forsøg på Filadelfia, så er det da smaddergodt for dem. Men jeg vil ikke bruge den korte tid, hvor cannabisolien virker, på olie fra industrihamp,« siger Vicki.

Recept fra en tysk neurolog

I efteråret 2016 begyndte drengene, især Temujin, at få flere anfald. Han kunne ikke holde sit hoved, det faldt lige som ned og hang, fortæller Vicki og viser en lille video på sin mobiltelefon. På billederne ses drengen stå helt tåget og stirre frem for sig, mens han har gentagne ryk i skulderen og ansigtet.

På det tidspunkt fik drengene en tysk cannabisolie, der kun indeholdt CBD. Men den holdt pludselig op med at virke.

»Det er forfærdeligt at se sine børn gå baglæns i deres udvikling. Temujin var efterhånden nået op på fire anfald hver dag, og min erfaring er, at hvis de har mere end ét anfald i døgnet, så når deres hjerne ikke at hvile og restituere sig. Og så regredierer de og går baglæns i udviklingen,« fortæller Vicki.

Hun forsøgte at få læger fra Filadelfia til at udskrive en recept på Bedrolite, som er hollandsk fremstillet cannabisolie. Det ville de ikke. Heller ikke andre læger, Vicki kontaktede, ville gøre det.

Bedrolite kommer fra det hollandske firma, som formentlig skal levere råvarerne, når det kommende forsøgsprojekt med medicinsk cannabis i Danmark sættes i gang om et halvt år.

Til sidst kontaktede Vicki en tysk neurolog. Han ville gerne undersøge hendes to drenge, så hun pakkede bilen og kørte til Tyskland.

»Han satte dem op på en briks og undersøgte dem grundigt, fødder, hænder, ryg … I Danmark er det min erfaring, at der sidder lægen oftere og kigger på sin skærm end på patienterne,« forklarer Vicki og fortsætter:

»Den tyske neurolog er en gave for forældre som mig, der vil gå den alternative vej. Han kunne med det samme se, at de bl.a. manglede zink. Og han ville gerne udskrive en recept på Bedrolite.«

Med en tysk recept på den hollandske cannabisolie er det ifølge Schengenreglerne legalt for Vicki at indføre olien til Danmark, men kun til 30 dages forbrug ad gangen.

Siden februar har hun derfor en gang om måneden sat drengene ind i bilen og kørt af sted efter en ny portion. Hvis hun kører tidligt om formiddagen, kan de lige nå at være hjemme om aftenen.

»Som enlig mor er jeg jo bundet på hænder og fødder, så den månedlige udflugt er en udfordring i sig selv. Ikke mindst for drengene, der jo skal sidde fastspændt i sikkerhedssele på bagsædet det meste af dagen. Problemet er, at alle oplevelser – sult, træthed, lys, lyde, glæde – af deres hjerner opfattes som stimuli, der kan udløse et nyt anfald.«

Dommeren bestemmer

Selv om Vicki er glad for den tyske neurolog, ville hun langt foretrække, at det var en dansk læge, der udskrev recepten. Så behøvede hun ikke at køre til Flensburg for at hente olien. Og så kunne hun også få tilskud til olien fra det offentlige.

Det kan hun ikke i dag, hvor hun bruger godt 4.500 kroner om måneden på den hollandske cannabisolie plus udgifter til benzin og Storebæltsbroen.

»Jeg får heldigvis noget støtte fra nogle private, der hjælper mig med økonomien. Ellers kunne det slet ikke hænge sammen for mig,« fortæller Vicki.

I hendes øjne er det et »mega problem«, at hun ikke bare kan få den olie til sine drenge, som hun gerne vil have, udleveret i Danmark. At hun 12 gange om året skal køre den lange omvej til Flensburg.

»Jeg fatter ikke, at det skal være så besværligt. Ifølge Lægemiddelstyrelsen må danske læger jo godt udskrive recept på den hollandske olie, men når ingen dansk læge i praksis vil gøre det, så er den dør effektivt lukket. Samtidig kan jeg til enhver tid få en læge til at udskrive alle de benzodiazepiner, jeg vil have, til mine drenge. Det hænger efter min mening slet ikke sammen.«

Alexander og Temujin kan ikke tåle at se tegnefilm på tv, fordi det flimrer for meget. Men Vicki har fundet ud af, at de godt kan se fodboldkampe på hendes computer. Så nu sidder de og spiser flæskesvær og siger i munden på hinanden, at »dommeren bestemmer, dommeren bestemmer, dommeren bestemmer …«

– Hvordan ser du drengenes fremtidsudsigter?

»Aner det ikke. Jeg drømmer om, at de kan få det så godt, at de kan bo sammen med andre unge handicappede for sig selv i en beskyttet bolig. Mine planer er i hvert fald ikke, at de skal ende med at sidde i kørestol. Men alle planer og alle drømme kan gå i vasken inden for en time,« siger Vicki og hælder endnu en dråbe cannabisolie op på Temujins teske.

Lægemiddelstyrelsen fraråder behandling af børn med CBD-olie uden lægelig overvågning, fremgår det af styrelsens hjemmeside.

»Der er ingen dokumentation for, at CBD eller CBD-holdige præparater har en anfaldsreducerende effekt, der ligger over, hvad konventionel epilepsimedicin har. Jeg er nødt til at forholde mig til den viden, vi har. Når vi har valgt at bruge CBD-olie fra Glostrup Apotek, så er det fordi, der er evidens for, at der er effekt af CBD-olie i forhold til nogle epilepsiformer,« siger speciallæge Helle Hjalgrim, lægelig direktør på Epilepsihospitalet Filadelfia.

Vickis fulde navn er redaktionen bekendt

Serie

Cannabisolie til epilepsibørn

Der er en stigende erkendelse af, at cannabisolie kan lindre tilværelsen for børn, der lider af visse former for epilepsi. Men olien er ikke umiddelbart lovlig i Danmark, og den bliver ikke en del af det kommende forsøgsprojekt i Danmark. Forældrene ser sig derfor oftest nødsaget til at anskaffe olien ulovligt eller via en tysk recept.

Tre mødre fortæller om deres erfaringer med den ulovlige olie, og serien afsluttes med et interview med en 18-årig, der får sin olie lovligt fra Glostrup Apotek.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er fuldstændig forkvaklet at cannabis er ulovligt. Endnu en ting, vi kritikløst har annammet fra USA, med deres futile "war on drugs".

Henrik L Nielsen, Peter Andersen, Carsten Wienholtz og Ken Sass anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Eva Schwanenflügel
Og når så lægemiddelstyrelsen godkender cannabis og de alvorlige bivirkninger om 5-10 år dukker op, så vil kommentarerne her indeholde de groveste beskyldninger mod medicinalindustrien, lægerne, lægemiddelstyrelsen, politikerne, sammen med krav om massive erstatninger og hoveder der ruller pga. korruption og inkompetence.
Sagen er at der ER bivirkninger og at man slet ikke har nok viden til at frigive kritikløst.
Men alle kan undersøge det og indsende ansøgning om godkendelse til markedsføring. Det indebærer man skal dokumentere virkninger og bivirkninger og at man står til ansvar for produktet. Der er pt ingen der har ansøgt. Så du har muligheden for at være den første.

Eva Schwanenflügel

Christoffer Pedersen, hvis alternativet er en invaliderende lidelse, der ikke kan behandles, kan eventuelle bivirkninger godt overvurderes kraftigt. Og siden hvornår har vi nogensinde set præparater uden bivirkninger? De famøse 'lykkepiller' blev for nylig fuldstændig underkendt i en stor undersøgelse, der påviste at deres effekt var ikke-eksisterende, men at bivirkningerne til gengæld var enorme. I USA er en meget stor befolkningsgruppe blevet afhængige af heroin, fordi de blev smertebehandlet med opiater, det er også set herhjemme. Sammenlignet med cannabis-olie er det vist ret kraftige bivirkninger, som er kendte. Alligevel fortsætter man med at ordinere denne behandling. Det har efter min mening ingen mening at forbyde cannabis, når patienter oplever rigtig god effekt af den.

Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Ken Sass, Henrik L Nielsen og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Det er da ikke er seriøst argument at du mener der er andet medicin med værre bivirkninger.
Svaret på hvem som har ansvaret når det går galt giver du ikke.
Du kan da være helt sikker på der bliver indsendt ansøgninger om markedsføring af medicinsk cannabis når medicinalindustrien også er sikre på virkninger og bivirkninger. Der er kendte alvorlige bivirkninger som rammer ca 20% når det er børn (jeg ved ikke hvad tallet er for voksne).
Det vil være ren og skær forsøg med levende mennesker at bare frigive på nuværende tidspunkt. Jeg er chokkeret over så mange der udelukkende tager stilling ud fra hvad de læser på FB og lignende kilder

Eva Schwanenflügel

Christoffer, jeg er sjældent på Facebook, og får mine nyheder fra adskillige aviser, såsom dette organ. Der er ingen grund til at være nedladende overfor mennesker med en anden mening end din egen.
Det jeg blot påpeger er, at medicinalindustrien i mange tilfælde får godkendt præparater med alvorlige bivirkninger. Men at det alligevel er ganske legalt for dem at sælge disse produkter. Cannabis har været brugt i tusinder af år, og bivirkningerne begrænser sig til, at et fåtal mennesker får en psykose når de har røget hash. I cannabis-olie er stoffet THC, det der giver rusen, meget lille, i det præparat som er indkøbt i Tyskland. I Danmark er der slet ikke THC i olien, som det også fremgår af artiklen.
Hvis du er vidende om flere bivirkninger, så oplys os venligst om dem.

Carsten Wienholtz, Henrik L Nielsen og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Heidi Nielsen

Christoffer nu er cannabis brugt i tusinder af år som medicin og bivirkningslisten desuden er den olie der efterspørgers høj på CBD og lav på THC men jeg syntes at du skal tage fem min og kigge på de mediciner de her børn tilbydes og ikke mindst på deres bivirkninger, om føje år er det så svært at finde ud af hvad der er skyld i børnens død om det er medicin eller sygdom, jeg syntes vitterlig når du vil kaste den trumf ud i debatten mod disse forældre at du skal sætte dig ned og tjekke bivirkningerne på feks disse præparater som ofte bruges og flere til Topimax, stiripentol, clobazam, clonazepam, diazepam, lorazepam, fenemal, midazolam,kloral hydrat, kepra, valproat, fycomba, ospolot
Der er mange flere som jeg ikke har taget med, der er børn der prøver helt op til 34 præparater, og som om det ikke er nok så er mange af disse præparater så voldsomme at de end ikke anbefales til børn, alligevel ser man børn helt ned til tre år der bliver fyldt med dem, for eksemplets skyld vil jeg da taget bivirkningerne ved bare et par stykker lad os tage feks fycompa
Nedsat appetit, Træthed, Vægtøgning, Øget appetit. Kvalme. Rygsmerter.
Aggressivitet, Angst, Ataksi, Balanceforstyrrelser, Faldtendens, Gangforstyrrelser, Irritabilitet, Konfusion, Talebesvær. Dobbeltsyn, Sløret syn.
Det er så de almindelige bivirkninger, men pyt for når de får de bivirkninger så får de bare en ny pille for bivirkningerne lad os tage en mere feks Dizapam
Fysisk og psykisk afhængighed, Toleransudvikling.
Døsighed.Konfusion.

Så ser du christoffer uagtet hvad det kan gøre mht til cannabis så er der belæg for at det virker de bruger feks Halgihs hope i usa til disse børn med dravet , og jeg er sikker på at man som forældre til hver en tid gerne risikere døsighed og svimmelhed som er det man har registeret som bivirkninger hos børnener, det der man skal prøve at forstå er at det her er børnens livskvalitet man taler om at mange af disse børn skal have en tålig hverdag og ikke bare smide på piller som giver oceaner af bivirkninger
Så lad os stole på at disse forældre er dem der vil deres børn det allebedste også selv om det indeære at lave ulovlige handlinger eller bruge hver en husholdnings krone i forsøget på at hjælpe del og køre fra den herodes til pilatus , de er i min verden de sande frihedskæmpere ...

Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Heidi Nielsen

Christoffer vil du have dokumentation for cannabis og dravet børn ?
vil du læse dokumentation med åbent sind eller har du låst dig fast ? der er en grund til at man bruger der verden over , men prøv at kigge her https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Dravet+cannabis læs og lær
Vil du se det for som film så søg på Halighs hope på youtube
Vil du virkelig lære eller er du hoppet på fordomme og overskrifter ?
jeg håber at du virkelig vil lære og husk så på når du kigger at netop forældre med dravet børn var dem der fik sat hele bevægelsen for cannabis på verdenskortet ..

Christoffer Pedersen

Hvis noget jeg har skrevet har virket nedladende siger jeg undskyld, for det er bestemt ikke hensigten at være hverken personlig eller nedladende fra min side.
Som sagt er jeg ikke læge eller kyndig udi medicin. Den medicin der bliver godkendt skal overordnet have virkninger der er dokumenterbart bedre end bivirkningerne. Og frem for alt, så får medicinselskaberne store erstatningskrav hvis de overser en bivirkning.
Der hvor det halter er netop viden om bivirkninger som også holder i byretten. Og det er ikke nok med "erfaringsbaseret evidens" som grundlag for at godkende ny medicin.
Helt ærligt, jeg tror holdningerne ville være lige præcis de modsatte hvis et medicinalfirma forsøgte at få lov til at sælge et andet medikament på samme grundlag.
Personligt tror jeg på mange har glæde af cannabis uden de oplever vilde bivirkninger og det vill ejo være fint hvis der kunne laves en særordning hvor man - helt på eget ansvar og risiko - kan købre og bruge cannabis når man tilhører den gruppe.
Men frigive uden grundig viden - nej

Heidi Nielsen

Christoffer jeg siger og syntes ikke du er nedladene men man kan blive så frusteret engang imellem jeg har selv været hvad jeg vil kalde for statsautoriseret narkoman i 13 år det vil sige 13 år på alverdens forskellige morfiner som kunne gøre mig høj skæv træt overvægtig osv osv

Jeg startede for 5 år siden på cannabis endda THCa som ikke gør mig skæv eller høj på nogen måde, igen bivirkninger andet end den ene store at jeg er kriminel.
Kigger jeg på børnene så bliver jeg frustreret gal ked af det osv , deres forældre kæmper en daglig kamp jeg har set et barn med voldsomme abstinenser pga de mediciner som var til rådighed,jeg kan sidde og undre mig, hvor er alle de politikere henne som så gerne vil have os på arbejdsmarked?

Da jeg stoppe med alle de pille jeg skulle tage og havde taget cannabis i to år (og tabt 20 kg for vægtøgning med piller var jo også et problem) så kunne jeg snild varetage et job evt på nedsat tid, i stedet har jeg nu valgt frivilligt arbejde MEN det er mit valg, og jeg rammer kun mig selv ved at være kriminel, to planter og så er jeg selv-forsynet et år helt år ..

Denne mulighed har børneforældre ikke, de er i fare for at miste deres børn hvis ikke de gør som læger og stat siger, det er utilstedelig når det kan bevises at det de giver deres børn virker bedre og uden bivirkninger kontra det der bliver tilbudt.
Og skulle man få den tanke om sagsanlæg som du er inde på, så tror jeg heller du skal kigge på de cannabis produkter der er , et syntetisk som er marinol og sativex som er udtræk af THC , disse to produkter er på marked fordi der kan tages patent på det syntestisk og fremstillingsmåden hvorimod den hele plante kan medicinal industrien IKKE tage patent på ..

Vi sidder med en lov der forbyder os at bruge cannabis en lov der er vedtaget for år tilbage uden debat, en lov der bygger på usandheder og fortielser en lov som politikkerne ikke engang selv var trygge ved at vedtage, nu ved jeg ikke hvor gammel du er , men min mormor fortalt om dengang hun købte cannabis på løvens apotek .. Så det her er bestemt ikke noget nyt, den nye ordning der kommer vil tvinge folk som mig til at bruge THC og jeg bliver skæv eller CBD som ikke virker (det er prøvet ) for det er hvad ordningen lægger op til, og jeg nægter igen at være påvirket så selv når den nye forsøgsordning kommer vil jeg fortsætte med at være lige så kriminel som i dag ..

Den eneste løsning jeg ser er at afkriminaliser cannabis igen og stole på at mennesket godt kan varetage deres eget liv , bevisligt er alkohol og tobak farligere end cannabis, flere og flere lande rundt om os vil legalisere og vi vil stå som et af de sidste lande der indføret forbuddet og som et af de sidste lande der op-hævede det og mange vil være gået til i sygdom og død inden

Carsten Wienholtz, Jonathan Smith, Niels Duus Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Ken Sass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Heidi Nielsen

Denne kommentar er skrevet af Vicki som er moderen til de to børn artiklen omhandler, desværre går noget galt så hun kan ikke selv sætte den ind, så her kommer det.

Christoffer, du skriver "hvem tager ansvaret når det går galt?". Enhver forælder vil underskrive tusind sedler på at de tager det fulde ansvar.
Problemet er at ingen vil acceptere det. Når forældre står med børn som lægerne har opgivet (taler om ansvar her) også får af vide de skal anbringe børne på hospice da der intet er at gør, så må disse forældre stadig ikke afprøve cannabis som faktisk har dokumenteret positiv effekt på mange sygdomme. Mener du stadig man skal lytte til lægerne så?
Mener du stadig at det er et spørgsmål om ansvar?
Hvem tager ansvaret når børnene er døde? Lægerne? Hvem kan "erstatte" en mors barn?
Jeg synes faktisk dine udtalelser er fra lægernes håndbog 101 og der er ikke meget nyt i din udtalelser.
For os forældre med så syge børn så er cannabis et mirakel.
Hvad er bivirkningerne ved den konventionelle medicin sammenlignet med cannabis? Hvad er farligst? 50 epileptiske store anfald om dagen eller en lille dosis cannabis?

Carsten Wienholtz, Jonathan Smith, Niels Duus Nielsen, Ken Sass, Henrik L Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Til redaktionen, det hedder altså Flensborg på dansk! :)

Henrik L Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Christoffer Pedersen

Vil du virkelig forhindre indførelse af ny medicin, blot fordi der er bivirkninger ved anden medicin?
Canabis olie indeholder ikke, eller i meget små mængder, det der, måske, giver psykoser for meget få ved hash(mis)brug.
Selv de der fremhæver 'worst case' omkring hash (og ikke den mildere olie) siger hashen har færre og mindre alvorlige bivirkninger end den medicin der gives de der er hårdt ramt af epilepsi.
Så den der med at bivirkningerne der måske viser sig om ti år holder ikke. Al ny medicin introduceres efter erfaringsbaseret evidens gennem forsøg. Og man ved heller ikke her altid hvad detaljer med kroppen efter ti år. Derfor udskrives den ko alligevel.
Modsat har man faktisk en hel del konkret viden om hvad der måtte ske efter flere årtier på hash (som er stærkere end olien), da en helvedes masse mennesker har røget det.

Carsten Wienholtz, Jonathan Smith, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

'Ko' skulle være 'jo' i ovenstående. Gid man kunne redigere......

Eva Schwanenflügel

Heidi Nielsen, Christoffer Pedersen hentyder til mit indlæg 17/7, 14:47.
Det har intet med dig at gøre :-)

Eva Schwanenflügel

Christoffer, når du skriver at de herværende debattører får deres nyheder fra Facebook og andre sociale medier, mener jeg det er nedladende. Du kan ikke vide noget om, hvor folk får deres nyheder fra. Alene det at debatten foregår her på Information, burde diskvalificere sådanne udsagn.
I al den tid jeg har været her, har jeg ikke en eneste gang bedømt et indlæg stødende, og det siger meget. Når det er sagt, så nyder jeg at debattere med dig, for du får mig til at tænke grundigt og godt om mine argumenter :-)

morten andersen

At stole på sundhedsstyrelsen er at gøre regning uden vært. Ligesom alle andre offentlige instanser har de været udsat for massive nedskæringer, har sikkert et dårligt arbejdsmiljø og er besat af kontrol/evidens. Styrelsen udstykker nogle generelle retningslinier som i reglen baserer sig på medicinalindustriens egne forskningsresultater. Det vil sandsynligvis være en økonomisk katastrofe for samme industri hvis det viste sig at naturens eget produkt er tusindfold bedre end diverse syntetisk fremstillede medikamenter.
Tag for eks. anti depressiva. En veldokumenteret bivirkning ved dette medicin er nedsat sexlyst/evne. Samtid er det evident at sex virker antidepressivt!!
Måske hr. Christoffer har en kommentar?

Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Eva Schwanenflügel: tak i lige måde :-) Men igen: hvis jeg støder nogen så er det en fejl. Prøver at holde mig til sagen og ikke personer for uanset synspunkt er mange jo overaskende søde selv om man ikke er enige i en given sag. Og nej det var måske lidt under bæltestedet at nævne FB-historier som kilde. Men et forslag om at løse problemet ved at frigive hash som løsning virker fx ret usagligt. Og jeg har ikke set et eneste indlæg som stiller spørgsmål ved bivirkningerne.
Henrik L Nielsen:
Jeg vil da ikke forhindre der kommer ny medicin. Jeg siger bare: som alt andet medicin skal der selvfølgelig gerne ligge noget sikker dokumentation for både virkninger og bivirkninger, samspil med anden medicin, hvilke aldersgrupper der må få det, om kan gravide tåle det,hvilkle sygdomme som gør man ikke kan tåle det nye produkt etc.
Jeg har skrevet det før og går det så igen. Den dag et medicinalfirma mener de har overblik over alle virkninger og navnlig bivirkninger jfr. ovenstående kan du være stensikker på de godt vil tjene millioner på at søge godkendelse og markedsføre det.
morten andersen: De interne forhold i sundhedsstyrelsen, som du gætter om er lidt uvedkommende. Ja det er hovedsalig medicinalindustrien der forsker i den medicin og de selv udvikler fra bunden. Og hvem mener du ellers skulle gøre det ? Det er enormt dyrt at gennemføre de forsøg der skal dokumenteres for ny medicin.
Og hvis cannabis kan erstatte mange andre medikamenter og virke bedre med færre bivirkninger er det lykkeligt. Du skal ikke være bekymret for medicinalindustrien består af rigtig mange virksomheder. Og de vil alle godt tjene penge på at erstatte andres medicin. Claus Riskjær har allerede investeret i en cannabisplantage et sted i udlandet, fordi han tror og håber det bliver frigivet. Så konspirationsteorierne falder lidt fra hinanden.
Du nævner jo selv "veldokumenteret bivirkning". Og det betyder både læge og patient kan tage stilling på et oplyst og sikkert grundlag. Men det er da godt nyt for alle med depressioner hvis de kan løse problemet i swingerklubben i stedet for at tage lykkepiller.......

morten andersen

Christoffer:
Selvfølgelig har det en betydning hvordan atmosfæren og normeringen er på arbejdspladsen. Mennesket og dets evne til at tænke er påvirket af det miljø det befinder sig i. Jeg ved ikke hvordan arbejdsmiljøet er i Sundhedsstyrelsen men når man ser deres anbefalinger kan man tvivle på at de har fået hovedet med på arbejde. Andre lande har forlængst tilladt medicinsk cannabis så...
Vel egentlig ikke urimeligt at det var staten der forskede i medicin og dens bivirkninger. Det er almenvellet det handler om så hvorfor skal dette område være overdraget til private investorer hvis første prioritet er at generer profit til de få.
Ha ha den var god den med swingerklubben. Men relevant?

Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Christoffer, tak for indrømmelsen.
Når det er sagt, mener jeg at frigivelse af hash vil underminere de kriminelle bander, der hærger ret så voldsomt i øjeblikket, og desuden at de eventuelle bivirkninger af hash er langt, langt mindre end ved alkohol indtag. Men det vi diskuterer her er cannabis-olie, en medicin der intet har at gøre med rekreative stoffer.
Som Morten Andersen er inde på, er Sundhedsstyrelsens anbefalinger ret så konservative, hvis man skal være pæn. Og nedskæringer i personalet medfører helt sikkert en meget langsommelig sagsbehandling, samt et virkelig dårligt arbejdsmiljø, ligesom i Arbejdsskadestyrelsen og i SKAT, fx.
I udlandet har man mange brugbare erfaringer med cannabis-olie, men de bliver ikke taget med i betragtning.

Anne Mette Jørgensen

Medicinalindustriens egne målinger er ikke uvildige.
Der er adskillige afsløringer der vist at der fifles med forsøg, så mange præparater frigives men på falsk grundlag.

Der tjenes enorme summer på medicin der beviseligt er fuld af bivirkninger.
Jeg har set frygtelige bivirkninger i psykiatrien bl. a ved cipramil.

Men Christoffer Petersen har tilsyneladende ikke tiltro til at syge borgere, familier og andre berørte har begavelse og indsigt nok til, at vurdere hverken cannabis olie eller konservativ medicin.
Læs Peter C Gøtzches bøger om emnet.
Sundhedsstyrelsen er delvis sponsoreret f medicinal industrien og dermed er de ikke uvildige hvad mange tor.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
morten andersen

Christoffer Pedersens tiltro til autoriteterne er rørende, men dog såre naiv. Religion er opium for folket, autoritetstro er krykken for dem der ikke selv tør stå på egne ben.

Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Anne Mette Jørgensen
Prøv selv at undersøg hvad der sker hvis et medicinalfirma bevidst snyder med resultaterne og på det grundlag får frigivet medicin der fx har ubeskrevne bivirkninger. Når du har sat dig ind i det kan du nemt regne ud at det vil kræve en tosse at forsøge på det.

Det er helt lovligt at medicin har alvorlige bivirkninger HVIS de fremgår af indlæggelsessedlen. Det er jo en lægelig vurdering om risikoen ved bivirkningerne overstiger den positive effekt af pågældende medicin.

Hvis du har kendskab til bivirkninger som ligger udenfor det beskrevne skal det rapporteres. Og hvis du har kendskab til flere hvor der er ubeskrevne bivirkninger, så kan de både klage og/eller sagsøge medicinalfirmaet.

Og NEJ NEJ NEJ og atter NEJ. Jeg har absolut ikke tillid til nogen, uden at have særlig viden på molekylært niveau kan vurdere om der kommer skader efter 5 - 10 års brug. Eller om der indtræder en katastrofe hvis man fx tager det sammen med noget andet. Her tænker jeg ikke kun på cannabis.

Peter C Gøtzche anser jeg for usaglig.

Medicinalfirmaerne skal naturligvis betale Sundhedsstyrelsen for det arbejde de har i forbindelse med ansøgninger. Og de skal betale det samme uanset om det bliver godkendt eller ej.
Beskyldningen du kommer med svaret lidt til at mene bilsyns-stederne ikke er uvildige, fordi vi som bilejere selv skal betale for synet.
Men det ville da lukke munden på mange hvis medicinalfirmaerne betaler til en anden kasse, som så holder liv i sundhedsstyrelsen.
morten andersen:
Altså hvordan stemningen hos medarbejderne i sundhedsstyrelsen er aner jeg ikke. Og det gør du heller ikke. Så skal vi ikke laden den del være usagt?
Hvad anbefaler sundhedsstyrrelsen som du mener er forkert?

Ud over cannabis er det mange andre typer medicin som er tilladt i udlandet men ikke godkendt i Danmark. Det kan der være mange årsager til, men jeg mener ikke vi skal nedlægge sundhedsstyrelsen og bare tillade det som andre lande gør.

Jo det ville være fint hvis staten gik ind og lavede udvikling af ny medicin. Det man bare skal vide er, at der bruges enorme summer på udvikling og tit lykkedes det ikke at nå frem til at brugbart produkt. Samtidig vil det kræve staten er lige så dygtig som de andre medicinalvirksomheder, for de som kommer først med noget nyt får patentet på det. Men der er til gengæld samarbejde mellem diverse medicinalvirksomheder og fx Kbh universitet m.fl.

Og nej jeg har på ingen måde tillid til der aldrig laves fejl, hverken i sundhedsstyrelsen eller andre steder. For selvfølgelig gør der da det. Men jeg vil hellere lade nogen der har forstand på tingene lave lidt få fejl, end nogen der ikke har lave mange store fejl.

morten andersen

Den 1/1 2018 må være en sorgens dag for Christoffer Pedersen men en glædens dag for de mange mennesker som på legal vis kan få smertelindring oa hvor alt andet er forsøgt.
Formynderiet afløses forsøgsvist af oplysthed.

Christoffer Pedersen

morten andersen
Det er en underlig tankegang at jeg skulle blive ked af, at andre får det bedre. Hvad får dig til at tro det?
Grundlæggende har jeg den mening at det er utrygt at frigive noget medicin som både lægeforeningen og sundhedsstyrelsen ikke anbefaler frigivet, før der er foretaget grundige undersøgelser så det netop bliver på et oplyst grundlag brugerne får det.
Jeg håber forsøget viser positive resultater og at bivirkningerne ikke ses tit.

morten andersen

Christoffer Pedersen:
Hvis din utryghed, som er din argumentations brændstof, var bestemmende fik vi aldrig syn for om cannabis olie kan hjælpe andre. Jeg kender mennesker hvor morfin ikke mere hjælper mod deres smerter. Deres liv er et helvede. De har intet at miste. Du fortæller at de skal vente til du er tryg.

Christoffer Pedersen

morten andersen:
Jeg mener det samme som ved alt andet medicin; at man skal have forundersøgelserne i orden før man frigiver det.
Og du har ikke besvaret spørgsmålet om hvad der får dig til at mene jeg skulle blive ked af det den 1.1.18 når forsøgsordningen starter?
Og gud hjælpe mig om du ikke igen kommer med ting du griber ud af luften.
Jeg fortæller absolut ikke nogen hvad de skal og ikke skal. For det har jeg ikke rigtigt nogen autoritet til at gøre. Hvis du havde læst alle 6 linier i sidste indlæg ville du også se at jeg håber på positive resultater og ingen bivirkninger.
OG cannabis kan godt købes helt lovligt når det udskrives på recept. Det har det kunnet længe.

Niels Duus Nielsen

Prøv at læse Sundhedsstyrelsens lille pjece om hash, og forklar mig så, hvorfor den ikke kan anbefale en frigivelse.

https://www.sst.dk/~/media/9CAD831574FC4C85A40F6ABE5F852802.ashx

Selvfølgelig kan styrelsen ikke offentligt anbefale en frigivelse, da der er tale om en statslig styrelse, som ikke må opfordre til ulovligheder.

Og det er helt gratis for statsministeren at sige, at "vore rådgivere fraråder en frigivelse", da det aldrig vil kunne afsløres om han lyver, da en sådan rådgivning er omfatter af reglerne i loven om offentlighed i forvaltningen, der jo fastholder at mørkelygten altid skal anvendes, når der er tale om ministerrådgivning.

Men måske lyver han ikke, for måske er Sundhedsstyrelsen fedtet ind i medicinalindustrien, som jo ikke kan tjene mange penge på, at folk dyrker deres medicin i vindueskarmen.

Og hold nu op med al den snak om bivirkninger, der er bivirkninger ved alt, også flæskesteg. Hundreder af tusinder af danskere har indtaget hash i årevis, uden at opleve andre bivirkninger end en smule hoste.

Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
morten andersen

Christoffer Pedersen:
Der er måske ikke store undersøgelser der entydigt viser effekt og bivirkning af cannabinol. Det er der ikke fordi medicinalfirmaerne ingen interesse har i at lave disse. Som Niels Nielsen skriver ville det jo være en katastrofe at folk selv kunne dyrke deres medicin.
Når firmaerne ikke vil lave undersøgelserne er der vel kun staten tilbage. Og det er det der skal ske nu igennem denne forsøgsordning, som du er imod.
Det er uafviseligt at mange mennesker er hjulpet af medicinsk cannabis, tag blot denne artikel feks, alligevel bliver du ved med at tordne mod forsøgsordningen. Hvis du havde magt som du har agt ville mange menneskers situation blive forværret. Det ved du. Alligevel fortsætter du dit korstog.

morten andersen

Christoffer Pedersen:
Når medicinalfirmaerne ikke har incitament til at lave undersøgelser vedr cannabiol er der vel kun staten tilbage til at udføre disse. Det er det du opponerer imod.

Christoffer Pedersen

morten andersen
Hvis der kan sælges nok cannabis er der rigeligt incitament til at få det undersøgt. Helt fint med mig det bliver undersøgt så der kommer mere viden om stoffets virkninger. Jeg er fortsat modstander af at alle skal kunne købe cannabis i litermål i Netto, og se om det hjælper på diverse dårligdomme.