Læsetid: 4 min.

Alternativet skal finde ud af, om de vil have en grønnere eller gladere verden

Alternativets forslag til, hvordan vi måler samfundets helbred, er både ’sympatiske’ og ’relevante’, siger økonomerne. Men der mangler refleksion over, hvilken vægt der skal lægges på henholdsvis det sociale og det grønne
Uffe Elbæk erkender, at det er svært at lægge sig fast på, hvordan man måler eksempelvis ulighed.

Uffe Elbæk erkender, at det er svært at lægge sig fast på, hvordan man måler eksempelvis ulighed.

Lars Just

11. august 2017

Information har bedt to økonomer fra hver sin økonomiske tradition nærlæse Alternativets program, så de kan trykteste partiets bud på en ny målestok for samfundets udvikling.

Den ene er Torben M. Andersen, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet, og som opfattes som en klassisk økonom. Han er tidligere overvismand og har fungeret som økonomisk rådgiver både nationalt og internationalt i forskellige sammenhænge.

Den anden er Inge Røpke, der er Danmarks første økologiske økonom og professor på Aalborg Universitet.

Inge Røpke har »rigtig meget sympati« for Alternativets projekt om at prøve at måle samfundets helbred på en anden måde – helt uden at tage BNP med som en indikator for positiv udvikling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Niels-Simon Larsen
  • Ejvind Larsen
Viggo Okholm, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Hvorfor dog spørge to økonomer? Økonomi er midlet til at nå et mål, som Uffemanden siger, så når vi allesammen er blevet enige om, hvor vi skal hen, kan økonomerne derefter regne på, hvordan vi får råd til det.

Så længe vi ikke ved, hvor vi vil hen, er det da ret ligegyldigt, hvad økonomerne mener. Altså qua økonomer - deres private politiske meninger er selvfølgelig interessante at høre, da vi jo lever i et demokrati, hvor vi alle formodes at have en mening, men så kunne Information jo lige så godt have spurgt mig. Eller Lars Larsen, eller Jens Jensen, eller Hans Hansen eller Knud Knudsen, der er masser af muligheder.

Kurt Nielsen, Vibeke Hansen, kjeld jensen, Randi Christiansen, Flemming Berger, Hans Ingolfsdottir, Torsten Jacobsen, Leo Nygaard, Niels-Simon Larsen, Ejvind Larsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg synes, vi diskuterer spørgsmålet om lighed ud fra nogle problematiske og kunstige forudsætninger.
Lighed er lighed i samfundet, og det har ikke så meget med private forbrugsmuligheder at gøre - det har derimod alt med offentlige forbrugsmuligheder at gøre.

Steffen Gliese

Der er jo ingen modsætning imellem grøn eller bedre livskvalitet. Vi var jo ikke de overforbrugende kælepotter, som vi blev til, da økonomien kom til at overtrumfe samfundsinteressen.
Vi har ikke brug for at renovere særlig mange køkkener i de næste 30 år, og vi har slet ikke brug for at opruste på biler, medmindre det er mindst hybridbiler - og helst el- eller brint-.

Niels-Simon Larsen

Niels: Totalt enig. Økonomer er ikke andet end vores bydrenge. Vi skal fortælle dem, hvad de skal rende ud med. Nu er det desværre omvendt, politikerne ved ikke rigtigt, hvad de skal mene og spørger så bydrengene og -pigerne.
Og nu bliver jeg igen nødt til at tale om borgerløn, for det er nøjagtigt det samme her. Alt det pladder med at der ikke er råd til det, og at folk falder ned på sofaen, skyldes udelukkende mangel på visioner. Åndeligt ligger politikerne på sofaen i visionær afmagt. I det øjeblik der er nogle, der opstiller et perspektiv for et andet liv, så bliver der noget at samles om. Det er nogle af os i gang med i Å, og det ville være skønt at kunne få kontakt med alle borgerlønstilhængerne, der gemmer sig i de andre partier. Der må da være nogle, skulle jeg mene.

Kurt Nielsen, kjeld jensen, Randi Christiansen, Viggo Okholm, Torben Bruhn Andersen, Ejvind Larsen, Niels Duus Nielsen, Poul Sørensen, Torsten Jacobsen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

Jeg læste Brøns sige (økonom i Cepos), at UBI til alle var der slet ikke råd til.
Som at sige, at der ikke er råd til den sociale sikring, vi har idag.
Så, ja - hvorfor konsultere økonomer om humanisme og retfærdighed.

Kurt Nielsen, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Jeg vil måle Alternativet på om de syntes at de små indkomster skal bære noget som helst af den grønne omindstilling.
- Om Alternativet vil lade sig besnakke i samarbejdes ånd til at accepttere, at dem der slet ingen ting har, alligevel også skal være med til at betale til den grønne omstilling eller ej .....
Og endvidere vil jeg måle Alternativet på om de mener, at folk over alt i landet skal have muligheder for at gå på aftenskole og forbedre deres kundskaber eller dyrker deres interesser og om aftenskolerne skal have et tilskud, så det ikke kun er dem med arbejde, der har økonomisk mulighed for at gå på aftensskole.

Vibeke Hansen, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Hvor længe kan Alternativet undgå at acceptere UBI fuldt ud - og beskrive partiets model herfor.
Og hvorfor er den ikke med i denne forelæggelse.

Niels-Simon Larsen

Leo: Min strategi (så har jeg ikke sagt for meget) er, at borgerlønsgruppen i Å udarbejder en model, som kan vedtages på næste landsmøde. Før skal du nok ikke regne med, at der sker noget på politikerplanet. De skal have opbakning fra neden. Hvis det ikke kommer som et folkeligt pres, skal vi ikke have borgerløn, for så kommer den til at gå ud over de svage. Poul vil måle Alternativet netop på det, og det er jeg enig i. Det kræver på den anden side, at vi er i stand til at rejse en folkestemning, krav, om borgerløn. Det skal der nu satses på, og her er BIEN helt i front.

Kurt Nielsen, Vibeke Hansen, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Leo: Læg også mærke til, at debatten førhen gik på, om flygtninge skulle have den, og om man skulle have lov at tage den med til Spanien. Visionsløst, fordi man ikke havde visioner for det gode liv. Ingen kan på nuværende tidspunkt løse alle de specifikke problemer, så lad os få de gode udsigter først. Så finder vi nok løsninger på detaljerne. Jeg tror, du er enig.

Poul Sørensen

TIL Red.
Hvis billedet af Uffe Elbæk ikke bliver skiftet ud så forlænger jeg ikke mit abonnement....

Niels-Simon - Jeg er ikke enig i at et parti udformer sit program efter opinionsundersøgelser.
Også Alternativet må fremlægge sin politik til vælgernes dom - på alle områder !
Også på skatteområdet, som jeg nævner på den anden tråd.
Jeg har forståelse for at det tager tid og venter spændt til efter næste landsmøde.

Randi Christiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jeg synes, det er et heftigt billede af uffe, der edermanme smæk på den mand - på den fede måde. Far er (lidt) vred. Jeg vil holde alternativet fast på, om de er ærlige, socialt bevidste mennesker som holder fast på det miljø-og socioøkonomiske helhedsperspektiv, på de tre bundlinjer. Sammen med enhedslisten må de kunne komme et godt stykke derudad - stærkt hjulpet på vej af restens håbløse levebrødspolitiske mangel på funktionelle visioner.

Kurt Nielsen, Vibeke Hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Debatten om UBI går på mange forskellige emner, alt efter debatørernes kæpheste.
Sådan vil det være, så længe man ikke sætter sig ordentlig ind i sagens utrolige omfang og virkninger.
Og sålænge sagen betragtes ud fra ens egen politiske placering i rød/blå skyttegravskrig.
LA skulle jo nødig blive enig med EL - og omvendt :-)

Niels-Simon Larsen

Leo: Eller med De nye borgerlige og Saxo-drengene. Vi skal have frem, hvad den dybere hensigt er. Du har selv noget med grundskyld, der ikke har med borgerløn at gøre, med mindre man klistrer det fast til den. Borgerløn skal stå alene i begyndelsen. Derefter kan man klistre omdannelse af banksystemet, indførelse af fuld grundskyld og nedlæggelse af kongehuset, og hvad ved jeg, bagefter.
Niels I Meyer mente ikke, at man kunne indføre borgerløn, før man havde oprettet det humane ligevægtssamfund. Hvis det er et krav, får vi aldrig borgerløn. Man kan også stille krav om, at kapitalismen først skal nedlægges med samme triste udsigter for borgerløn. Vi må gøre flere ting på en gang, og det skal vi være gode til.

Kurt Nielsen, Randi Christiansen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

@Randi: "Jeg synes, det er et heftigt billede af uffe, der edermanme smæk på den mand - på den fede måde. Far er (lidt) vred." Tjah, det er så nok det mest positive, man kan sige om den opblæste varmluftsballon..

Trond Meiring

Information er anti-Uffe Elbæk og Alternativet. Information er pro-"Socialdemokratiet" og "Radikale Venstre", EU, IMF og NATO.

Niels-Simon - Nej, personligt "klistrer" jeg ikke UBI til grundskyld. Det gør Retsforbundet (læs i programmet om samfundsdividenden ?), men jeg er uenig heri.

Helt enig i, at man skal arbejde fragmentarisk, hvis der skal ske væsentlige forbedringer - på skatte,- finans, - social,- arbejdsmarkeds og klima/miljøområdet - og alt andet.
Dette burde være Alternativets metode ! ?

Poul Sørensen

Nå jeg skal åbenbart til at abonnere på arbejderen.dk frem over.... jeg er nok også mere politiks enige med dem.

Randi Christiansen

Jens winther - hvis det er, hvad du har at komme med, er der ingen tvivl om hvem, der her er en opblæst varmluftsballon - og det er ikke uffe.

Er du ansat til at lukke ukvalificeret gylle ud?