Læsetid: 6 min.

Da Ayse var barn, ville hun helst være alene. Så blev hun ikke slået

Vold mod børn forekommer oftere i familier med anden etnisk baggrund. 28-årige Ayse er et af de børn, der blev slået. Hendes mor kom til Danmark som helt ung og klyngede sig til, hvordan hun selv var blevet opdraget i Tyrkiet
Ayse har af og til haft svært ved at finde ud af, hvordan hun skal være mor: ’Jeg ved kun, hvad jeg ikke skal gøre,’ fortæller hun.

Ayse har af og til haft svært ved at finde ud af, hvordan hun skal være mor: ’Jeg ved kun, hvad jeg ikke skal gøre,’ fortæller hun.

Sille Veilmark

12. august 2017

Ayses mor var 17 år, da hun kom til Danmark fra sit hjemland, Tyrkiet, for at blive gift med Ayses far. Ifølge Ayse vidste hendes mor ikke, hvad Danmark var for et samfund, da hun som 18-årig blev gravid med Ayse og et år senere med Ayses lillebror. Derfor klyngede moren sig til sin tyrkiske identitet og traditioner.

»Hun har altid været den strenge af mine forældre,« fortæller Ayse.

»Det var hende, der sagde, at vi skulle være hjemme på et bestemt tidspunkt, hjælpe med at lave mad, vaske familiens tøj og gøre rent i huset. Det var også hende, der slog mig og min lillebror.«

Ayse er 28 år i dag. Når hun ser tilbage på sin barndom og ungdom, handlede den om vold. Og når den ikke handlede om selve volden, handlede den om, hvordan hun kunne undgå den.

»Jeg er blevet slået, siden jeg var helt lille. Min mor fortalte mig nogle gange, hvordan hun nev mig, da jeg var baby. Så jeg har aldrig nogensinde haft et tidspunkt, hvor det ikke har været en del af min barndom. Jeg har altid levet under det.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Andersen
Jørn Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Ja , der er desværre mange der har slået sine børn gennem tiden. Langt op i 1900 tallet måtte skolelærer slå eleverne her i Danmark. Forældres ret til at slå deres børn blev først afskaffe i 1990ér vedtaget med et spinkelt flertal. Så "vi" danskere behøver ikke at blive så forarget .

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, C Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Hans Larsen, Jan Damskier og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Pedersen

@Dorte Sørensen
Du bagatelliserer Ayses historie med historier om Danmark i 1900tallet. Du skulle skamme dig.

jens peter hansen

Dorte Sørensen, hvad hjælper det Ayse at danske børn blev slået ? Lovgivningen i DK var jo afslutningen på en proces, hvor tæv gudskelov blev mindre almindelig end tidligere. Prøv nu for en gangs skyld at lade være med at relativisere alt. Forskellen mellem min skolegang, hvor der var slagsmål i masser af frikvartererne og bare ti-femten år senere var imponerende. Jeg tror ikke der var en tiendedel af de slagsmål i skolen i 70'erne men som var almindelig i 50'erne. Den generation der voksede op efter krigen behandlede i gennemsnit deres børn langt mere nænsomt end deres forældre havde gjort. Jo der har været tæv og der er stadig tæv i danske hjem, men en række mennesker fra mellemøstlige kulturer mangler tilsyneladende en generation i at tage skeen i den hånd og skifte et strøg over håret ud med et par på skrinet. Det er problemet, ikke at lærere indtil 1966 måtte tæve ungerne.

Kjeld Hansen, Jørn Andersen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Nej det hjælper måske ikke Ayse at fortælle, at for ikke ret mange år siden det desværre var ret almindeligt at forældre slog deres børn også i Danmark.
Håber at Ayse vil bruge det til at forstå at hun og hendes kultur ikke er alene om denne opdragelse metode samt at hun er stærk ,da hun selv ikke fortsætter denne tradition. Jeg fik selv tæsk som barn, men jeg har heller aldrig slået mine børn. Så folk er nok mere ens end nogle i det danske samfund påstår.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Jan Damskier og Slettet Bruger anbefalede denne kommentar
Torben Pedersen

Når Børnerådet i dag kan konstatere at volden mod børn i indvandrerkredse er langt mere omfattende og voldsom end blandt etniske danskere, så er det i virkeligheden en gammel historie. Svenskerne diskuterede samme problematik for mere end 10 år siden. I kølvandet på muhammedkrisen stillede formanden for den største muslimske forening i Sverige flere krav til særlove.
Et af forslagene gik ud på at det skulle være forbudt for svenske myndigheder at blande sig i muslimers opdragelse af deres børn. Han kendte altså også til problemet men ønskede at lægge låg på.
Jeg tror ikke Ayse vil acceptere at få tæsk bare fordi det skete i Danmark i 1900tallet. Jeg tror hun vil sige til Dorte Sørensen og andre "i svigtede mig".

Slettet Bruger

Man behøves ikke søge søge langt tilbage i 1900 tallet, for kort efter afskaffelse af revselsesretten i 1997 sagde Pia Kjærsgaard bl.a. i en tale: ”Derved blev det slut med forældres ret til at bestemme over deres børn – og forældrenes ret til at opdrage deres børn. Og derved blev børn i realiteten statens ejendom. En uhyrlig socialistisk lov” og “Dansk Folkeparti har ikke tænkt sig at opgive kravet om, at børns opdragelse naturligvis er forældrenes ansvar – ikke statens” og kampen fortsatte i årene efter.
I en undersøgelse fra 2009 sagde 42% af df's vælgere at det var ok at bruge lussinger og endefulde, men det hjælper selvfølgelig heller ikke Ayse. Samme tal for øvrige del af befolkningen var 13%.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Jens Pedersen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

T. Pedersen
12. august, 2017 - 19:43

Jeg synes ikke jeg kan finde noget i artiklen der afslører om Ayse har noget med Islam at gøre. Vi ved at det ikke er hendes rigtige navn. Hun kan vel også være fra en kristen familie fra Tyrkiet? Mener du at det særligt er Islam der har en voldelig opdragelseskultur eller gælder det også for indvandrere med en anden religion? Det gør det vel hvis det er et kulturelt problem (som er mere end trosretning) og ikke et særskilt religiøst problem. Derfor forstår jeg ikke hvorfor du fokuserer på formanden for en muslimsk forening.

Er det særligt Islam du mener har et problematisk forhold til vold i opdragelsen?

Nanna Wulff M.

Ayse, du gør det godt. Det er fint, at du gør alt du kan for ikke at gentage din egen barndom.

Bliv ved med det... og knus herfra.

Nanna

Jonathan Smith, Eva Schwanenflügel, Torben Pedersen og Peter Jensen anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

Ayse, du gør det godt. Det er fint, at du gør alt du kan for ikke at gentage din egen barndom.

Bliv ved med det... og knus herfra.

Nanna

Karsten Aaen, Torben Pedersen og Peter Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Måske er det fordi nogle kredse ønsker at fremstille muslimer som nogle der bruger vold i deres opdragelse. Ligeledes kan det være at muslimer er mere ærlige og svarer at de slår deres børn, hvor andre grupper måske siger et og gør noget andet. Ja der er mange muligheder og mange vælger at tro på dem der kan underbygge "vore" fordomme.

Men det korte af det lange kvindeundertrykkelse, vold over for børn osv er ikke et religiøst problem , da det er for udbredt - men da sædvane heldigvis kan ændres, så vil det hvis "vi" er heldige formindsker over hele verden.

Trond Meiring

Det står ikke i koranen, at man skal slå sin kone og sine børn, eller at konen skal dække sit hovede, ansigt eller mere. Det er kulturelt, konventionelt eller modemæssigt bestemt, om det sker eller ej. Og hvor officielt eller skjult det foregår.

Johnny Winther Ronnenberg

Jeg tror at, når det kommer til vold, så er der nogle store mørketal som vi helst vil se bort fra. Jeg tror ikke på at etnisk danske forældre holdt op med at slå deres børn fordi det blev gjort ulovligt. Der skal en hel del mere til, for at ændre på folks holdninger, end en nok så velment lov.

I mange år har vi samlet oplysninger om danskerne via analyse institutter. Men ville en bare nogenlunde normalt begavet person i et telefon interview indrømme at de slår deres børn og graden af alvorligheden i det? Det tror jeg ikke de vil.

Problemet er måske ikke så stort som det var i 50'erne og ind i 80'erne men det findes med sikkerhed stadig.

Jeg var seks da min bror blev født og min mor fik en fødselspsykose og blev indlagt på en lukket afdeling i et halvt år og efter det ændrede hun karakter og lige gyldig hvad der skete i hjemmet så gik hun fuldstændig amok og tabte fuldstændig kontrollen og af en eller anden grund så gik det altid ud over mig, så mine søskende gik gudskelov fri for det. Men det stod på indtil jeg som attenårig flyttede hjemmefra.

Knap at år senere var jeg hjemme en søndag eftermiddag for, at fortælle at jeg havde fundet "den eneste ene" og at hun var handicappet. Da jeg rejste mig for at gå hjem så gjorde jeg opmærksom på. at man ikke måtte kalde min ex for handicappet eller tage nogen hensyn til hende, fordi det betragtede hun nemlig som en fornærmelse. Det fik min mor til at springe for at knalde mig en, desværre for hende havde jeg brugt min fritid på at lære karate. Så jeg parerede hurtigt og så hårdt at jeg brækkede hendes arm.

Da vi fik det første barn svor jeg, at det som jeg havde oplevet, skulle mine børn aldrig opleve og min ex havde samme holdning på det punkt, så i det mindste gav jeg ikke arven videre. Jeg er rimelig sikker på at mine børn vil følge vores eksempel.

Tolv år senere afskar jeg al kontakt til min far og mor, fordi min mor til en børnefødselsdag hos os stak min ældste søn en på skrinet, for et eller andet han sagde sagt. Så hun fik ikke lov til se sine børnebørn efter den dag.

Jeg tror at det vil tage et par generationer mere før vold mod børn stopper, men jeg er ikke optimistisk :-(

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

Johnny Winther Ronnenberg,
Du får min anbefalning p.g.a. "sympati", selv om det jo er lovligt hårdt, at brække sin mors arm, og afskære al kontakt til sine forældre. Men jeg skal da ikke fælle nogen dom over dine handlinger, og kan nok måske godt forstå dine reaktioner.

Eva Schwanenflügel

Vold er et sociologisk og kulturmæssigt problem. Forstået på den måde, at volden ofte viderebringes fra en generation til den næste via opdragelse og samfundsinstitutioner, og således helt eller delvist anerkendes som legitim, eller ligefrem opløftende.
Familiens rolle har forandret sig gennemgribende i Danmark i løbet af 1900-tallet, og det der før blev anset som gode opdragelsesmodeller, er idag bandlyste, til en hvis grad. Det er nu det, vi opponerer imod hos familier med ingen uddannelse og ikke-vestlig baggrund.
Som Dorte Sørensen så rigtigt pointerer, var det først i 1997 at revselsesretten blev ophævet, gudskelov for det! Men en femtedel af befolkningen stemmer DF, som går ind for retten til at forældre må slå deres børn.
Underligt at DF altid argumenterer mod 'udlændinge', læs muslimer, ved at sige de er imod deres kultur, hvad de definerer som tilbagestående og middelalderlig, samtidig med, at de mere eller mindre fordækt går ind for nøjagtig samme synspunkter som fundamentalisterne?
DF er hykleriske, de går ind for revselsesretten, de hader homoseksualitet, de begræder nedskæringer de selv har været med til at vedtage overfor syge og handicappede, de hader korruption, men tømmer kassen i EU til fordel for deres eget parti, osv.
Vold mod børn er et samfundsmæssigt problem vi alle har ansvar for at løse!

Dorte Sørensen, Karsten Aaen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Med hensyn til kassen i EU så udbetaler EU hvert år 280 mio.kr til partier i parlamentet. Alle partier modtager penge. SF, De Konservative og Liberal Alliance har også betalt tilbage. Hvad det lige har med at nogle børn bliver banket må stå hen i det uvisse. DF's politik på spørgsmålet om revselsesretten er jeg ikke helt inde i, men Krarupperne er for, men om partiet er ved jeg faktisk ikke. Når tæv er resultatet af kultur og tradition, så er det ikke mærkeligt at der uddeles flere tæv i familier hvor den udviklingen, der især er foregået i DK de sidste 50 år, ikke er slået igennem. Det gør imidlertid ikke tævene mindre smertefulde. Og jo engang blev man radbrækket og kom på hjul og stejle etc. etc. men nu er det nu eller hvad?

Johnny Winther Ronnenberg

Trond Meiring

Psykiatere estimerer at der er mindst 400.000 som mig. Nogle har været ofre for incest andre for vold. Det er et meget stort tal i en så lille population. Fælles for os er, at vi kan genkende tegnene og mønstrene, fordi smerten og angsten er den samme.

Langt de fleste får aldrig en diagnose eller nogen reel behandling. jeg har i det mindste en klar diagnose, svær kompleks PTSD med følge diagnosen "forladtheds syndrom". Det kan jeg som menneske ikke bruge til en skid, selv om det sikkert er reelt nok.

Det virkeligt interessante er i virkeligheden min respons, jeg parerede skarpt, ja, men uden intention om at skade, det der undrer mig mest er, hvorfor glimtede venstrehånden ikke i et splitsekund. Jeg er kendt for at, min venstre hånd ikke er helt harmløs ;-)

Aisha, Aisha ... Det er surt at du bliver så misbrugt i en såkaldt "conflict of civilizations". Grav dybere under den såkaldte vestlige civilisation, og jeg vil love dig at du aldrig ville ønske at blive til i denne klode som siden hvilke tider bliver kannibaliseret af det hvide "MENNESKE".