Læsetid: 5 min.

Charlotte flyttede til Hillerød og fik førtidspension: ’For første gang oplevede jeg et system, der lyttede til mig’

Efter at have kæmpet i flere år for at blive indstillet til en førtidspension i København flyttede Charlotte til Hillerød. Fem måneder senere fik hun pensionen. Sagen er et eksempel på, hvordan retten til førtidspension fortolkes vidt forskelligt på tværs af kommuner
På en sommerferie i sommerhus på Vestsjælland i 2001 blev Charlotte Kwasniak bidt af en skovflåt. Ikke så længe efter følte hun en lammelse i det ene ben, men det var først mange år senere, at lægerne fandt ud af, at det skyldtes en Borrelia-infektion. I mellemtiden var hun både blevet ramt af diskusprolaps og en indgribende stofskiftesygdom, der formentligt skyldes skovflåten

På en sommerferie i sommerhus på Vestsjælland i 2001 blev Charlotte Kwasniak bidt af en skovflåt. Ikke så længe efter følte hun en lammelse i det ene ben, men det var først mange år senere, at lægerne fandt ud af, at det skyldtes en Borrelia-infektion. I mellemtiden var hun både blevet ramt af diskusprolaps og en indgribende stofskiftesygdom, der formentligt skyldes skovflåten

Sigrid Nygaard

23. august 2017

Charlotte Kwasniak bor på et værelse hos en veninde i Hillerød. Det har hun gjort siden begyndelsen af januar, hvor hun flyttede fra København, fordi »der ikke var nogen anden udvej«.

I årevis havde hun kæmpet for retten til førtidspension. Hun følte sig parkeret i en blindgyde uden udsigt til at blive afklaret, og dråben blev, da hun skulle påbegynde endnu et af de ressourceforløb, hun tidligere havde måtte opgive på grund af smerter.

Så Charlotte Kwasniak opsagde sin lejlighed og flyttede fra den by, hun havde boet i siden 1981. Det sværeste var, at hendes hjemmeboende datter modvilligt måtte flytte hjem til sin far.

En måned senere landede hendes sag på den nye sagsbehandlers skrivebord i Hillerød. Den var tyk, som en sagsmappe er, når man har haft regelmæssig kontakt med systemet i næsten ti år. Fire måneder efter fik hun tilkendt førtidspension.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Sidsel Jespersen
  • Eva Schwanenflügel
  • Slettet Bruger
  • Peter Jensen
  • Thomas Olsen
Sidsel Jespersen, Eva Schwanenflügel, Slettet Bruger, Peter Jensen og Thomas Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Det er ikke første gang jeg hører om nogen der flytter fra København for at få den hjælp de selv mener de har brug for.

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Charlotte Kwasniak

Desværre er artiklen en temmelig forkortet udgave af historien. Der var ikke tale om et valg, flytte eller ej. Havde der været det, var jeg ikke flyttet. Det tror jeg ikke på at mange vil gøre, medmindre de er tvunget. Det fremgår ikke at jeg slet ikke kunne bo eller opholde mig i min lejlighed på 3. sal, pga progredierende sygdom og handicap og samtidig blev modarbejdet af jobcentret i forhold til at få hjælp til en handicapbolig. Ja, jeg er ressourcestærk, jeg har en fightervilje og en fantastisk veninde, som til sidst tog beslutningen for mig, om at det kunne være nok. I næsten et år boede jeg rundt om omkring i landet på andres nåde, samtidig med at jeg skulle passe mine pligter i jobcentret, og en forestående langvarig praktik. Det var i mere end en forstand, overhovedet ikke fysisk muligt.

Bjarne Bisgaard Jensen, John Christensen, Johnny Winther Ronnenberg, Eva Schwanenflügel, Slettet Bruger, Peter Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Charlotte Kwasniak, tak for din historie, som eventuelt vil få nogle til at se lyset, dvs den retsløshed og gemene behandling vi alle udsættes for.
Selvfølgelig er alle mere interesserede i u-båden eller Trump.
Men jeg er meget mere interesseret i, hvordan vi får magten i tale direkte.
Hvad foreslår du?

John Christensen

Takket være Historier som Charlotte Kwasniak, og de mange folkelige aktiviteter og protester - ser det nu endelig ud til, at der sker noget!

Få så ændret den lov, så mennesker uden reel arbejdsevne ikke længere - skal trækkes rundt i sølet!

Det er uværdigt!

God dag der ude, kampen fortsætter

Charlotte Kwasniak

Jeg er stået frem i Information med min historie om hvordan jeg blev syltet i systemet i København, og blev tvunget af omstændigheder til at flytte til en anden kommune.

På baggrund af min og læge Anders Beichs fortælling om at det er nemmere at få førtidspension i visse andre kommuner end Kbh, er Dansk Abejdsgiverforening kommet med et forslag om at tildeling af pension lægges ud til en statslig instans, for at ensarte tildelingen, så loven er lige for alle.
Jeg er ærgerlig over det fokus. Og jeg frygter at det er en udvikling til det værre, for hvad betyder ensartningen i så fald, Til hvis fordel vil den falde ud?
Jeg synes ikke at min historie er blevet forstået helt rigtigt, jeg kæmpede ikke i årevis, udelukkende for at få en pension, og jeg flyttede heller ikke fra København, udelukkende for at få en pension.
Næsten uanset hvad Hillerød havde fundet frem til, ville det være bedre end det der foregik i København.
Jeg flygtede fra en situation som var håbløs og var forårsaget af den grænseoverskridende og bevidst, systematiske og ulovlige sagsbehandling som Kbh Kommune benytter sig af. Jeg blev modarbejdet i forhold til at få hjælp til en handicapbolig, på trods af at jeg var berettiget til en og trods at det var det mest meningsfyldte punkt i mit ressourceforløb, som jobcentret var forpligtet til at hjælpe mig med.

Tilfældet gjorde at jeg mødte en anden tilgang til min sag i Hillerød kommune. Sagsbehandlingen bar ikke på samme måde præg af meningsløshed, mishandling og idioti.

Det ændrer ikke ved at Hillerød, som alle andre kommuner, bruger lægekonsulenter i rehabiliteringsteamet, til at fordreje konklusioner i journaler, evt tilbyde langvarige meningsløse forløb og behandlinger, udelukkende for at undgå at indstille til pension. Trække tiden ud, indtil sagen stinker af død og råddenskab.

Nu er lægekonsulenter ikke længere er private, det blev stoppet pga flere tilfælde af direkte kriminel og uforsvarlig omgang med journalmateriale. I dag kaldes de ”sundhedsfaglige koordinatorer” og det varetages af læger som er ansat i regionen. I regionen er der også oprettet ”socialmedicinsk enhed” til det formål at ”udrede” patienter i systemet, trods at de i forvejen har tykke lægejournaler, speciallægeudtalelser osv. Socialmedicinsk enhed samarbejder med Liaissonklinikken, en klinik som forsker og behandler såkaldte ”funktionelle lidelser” Altså en fup-diagnose, ikke godkendt i WHO diagnoseliste. Men det er en diagnose som kommunerne holder meget af, da den tryller fysisk sygdom om til psykisk, for at sige det meget kort. Lægekonsulenter/sundhedsfaglige koordinatorer, er ikke forpligtet til at oplylde lægeløftet. Jeg var klar over at jeg har ret til at takke nej til behandling og tiltag, som er forskningsbaseret. Det er ikke alle der ved det.
Det her med at give lægekonsulentopgaven til regionerne, i stedet for til private konsulenter, det har efter min mening ikke gavnet borgeren, det er nærmest sat mere i system, underkendelsen af kournaler og sygdomme.
Dette er bare et af de mange værktøjer Jobcentret har i kassen, når de skal forhindre borgere i at få enten fleksjob, revalidering eller førtidspension. Et andet er at ansætte idioter til at varetage kontakten med borgeren, mennesker uden faglige kompetencer til at møde syge mennesker, som har hårdt brug for hjælp. Bitten Vivi's optagelse af et møde i jobcenter Baldersgade er et meget godt eksempel på dette.

Det er altså helt systematisk at man vil forhindre at tildele ydelser som fleksjob, revalidering og førtidspension i København og de fleste andre kommuner. De påstår at ”de følger loven” og at ”de får medhold i Ankestyrelsen”.
Det handler om SYSTEMATISK OG ULOVLIG SAGSMISHANDLING OG KASSETÆNKNING.
Derfor vil DA fjerne beslutningen om lige præcis førtidspension, fra kommunerne og ud til det statslige, til regionen. Det er jeg ikke tryg ved. Hvad er deres interesse i det og vil det ændre tingene til det bedre for borgeren? Er det ikke lovgivningen og de vide fortolkningsrammer der skal ændres? Og skulle jeg have ladet være med at stå frem?