Baggrund
Læsetid: 5 min.

FCK-profil liker hooliganbilleder

En ledende skikkelse i det københavnske hooliganmiljø lægger billeder af hooligantræning op på det sociale medie Instagram. Det giver ’likes’ fra FC Københavns midtbanespiller Uros Matic. Det mest usmagelige længe, siger justitsminister Søren Pape Poulsen
Det forager justitsminister Søren Pape Poulsen, at FCK-profilen Uros Matic liker hooliganbilleder. ’Det er så usympatisk, at det halve kunne være nok. Det er jo klart, at hvis hooligans ser, at spillere synes, at det, de gør, er fedt, så får vi aldrig stoppet det her. Det er noget af det mest usmagelige, jeg længe har hørt,’ siger han. Dette billede er fra tilskuerurolighederne søndag under kampen mellem Brøndby og FCK.

Det forager justitsminister Søren Pape Poulsen, at FCK-profilen Uros Matic liker hooliganbilleder. ’Det er så usympatisk, at det halve kunne være nok. Det er jo klart, at hvis hooligans ser, at spillere synes, at det, de gør, er fedt, så får vi aldrig stoppet det her. Det er noget af det mest usmagelige, jeg længe har hørt,’ siger han. Dette billede er fra tilskuerurolighederne søndag under kampen mellem Brøndby og FCK.

Jens Dresling

Indland
8. august 2017

Direktør Anders Hørsholt og cheftræner Ståle Solbakken fordømte skarpt urolighederne under søndagens derby mellem Brøndby og FC København.

Det skete, efter at en gruppe på ca. 50 af mesterklubbens tilhængere – mange gemt bag masker – hærgede tribunen, hvor de kastede med romerlys, stænger fra medbragte flag og en kæmpestor tromme samt overfaldt politi og egne vagter: Én af FCK’s vagter blev ramt af knytnæveslag. Kampen måtte afbrydes i det 92. minut og blev først genoptaget 18 minutter senere.

I et såkaldt postmatch-interview på TV3+ udtalte cheftræner Ståle Solbakken:

»Der er ingen af mine spillere, som støtter eller sympatiserer med det her. Tværtimod. De tager stor afstand fra det.«

Svaret faldt på et spørgsmål om, at nogle af spillerne kvitterede for støtten fra fansene med klapsalver efter kampen.

Men aktiviteten på en af FCK-spillernes Instagram-profiler fortæller en lidt anden historie. Profilen er verificeret som tilhørende den serbiske midtbanespiller Uros Matic. Gennem en periode på et halvt år har profilen fulgt en af de ledende skikkelser bag en gruppe, der kalder sig København Hooligans.

Den ledende person fra hooliganmiljøets profil deler fotos af fysisk træning og slåskampe. Der er fotos fra ’søndagstræninger’ i Fælledparken og fra fitnesscentre. Til træningerne samles en større gruppe af unge tatoverede muskelmænd. Bagefter deler de fotos under hashtags som #hooligans, #derby og #newgeneration. Der er også fotos af en social sammenkomst med tatoverede mænd i Hamborg, som beskrives med hashtagget »hooligans«. På flere af billederne bærer mændene elefanthuer i hvid og blå.

Uros Matic har liket syv fotos af bl.a. hooligantræningen og sammenkomsten med mændene fra Hamborg. I ét tilfælde kvitterer Uros Matic ikke bare med et like, men også med en emoji af en stærk arm. Seneste like er fra 25. juni – hvilket altså er før søndagens derby, men efter at FCK-hooligans før pokalfinalen i Parken i maj angreb Brøndbys afsnit med romerlys.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sendte mandag et brev til Divisionsforeningen, de danske fanklubber og politiet for at få et møde hurtigst muligt og finde ud af, om der er brug for yderligere initiativer i kampen mod hooligans.

»De her mennesker, der gemmer sig bag masker, er nogle tosser og kujoner. De står og angriber vores politi. De er jo ikke rigtigt kloge. Det eneste, de forstår, er karantæner, der gør, at de ikke kommer til at se fodbold igen.«

Ministeren kaldet likesne fra Uros Matic »en personalesag for FCK«.

»Når det så er sagt, vil jeg sige: Det er så usympatisk, at det halve kunne være nok. Det er jo klart, at hvis hooligans ser, at spillere synes, at det, de gør, er fedt, så får vi aldrig stoppet det her. Det er noget af det mest usmagelige, jeg længe har hørt. Jeg så tv-billederne af de hooligans i søndags, og det er jo, som om de er i en rus,« siger Søren Pape Poulsen.

»Man tænker jo: Der er noget galt med dem. Og hvis spillere giver udtryk for sympati for den slags hooligantræning, er det kun et spørgsmål om tid, før ingen mødre eller fædre vil have deres børn med til en fodboldkamp. Det er helt vanvittigt. Vi skal ikke give dem status, vi skal vende dem ryggen. Det synes jeg også, de rigtige fans skal gøre. Vend dem ryggen og tip klubben, hvis man ved noget. Fortæl det til klubben, så man kan få pillet dem ud. De skal ikke belønnes for det her.«

Blåstemplingen af hooligans er »moralsk forkasteligt«, mener Politiforbundets formand Claus Oxfeldt.

»Det er jeg chokeret over. Det er nærmest sygt, at en fodboldspiller, der spiller på kontrakt i FCK, liker det. Han har ret til det, men det er skræmmende,« siger han.

Han mener, at midtbanespilleren på sin vis opfordrer til hooliganisme ved med sine likes at give udtryk for, at det er godt og interessant, og han håber på, at klubben internt vil gribe til handling.

Samme forargelse finder man også i Socialdemokraterne, hvor retsordføreren Trine Bramsen har svært ved at se, hvordan det harmonerer med fredelig fodbold.

»Jeg mener, at klubberne har et kæmpe ansvar for ikke at opildne de her typer og faktisk tværtimod sørge for, at de ikke er en del af fanskaren. Og det harmonerer meget dårligt med, at en spiller ligefrem følger de her personer og liker opslagene,« siger hun.

Derfor må det være klubbens ansvar at have skabt afklaring i truppen om, hvilket ansvar spillerne har som rollemodeller, mener hun.

Rocker-tendenser

Det er ikke en hvilken som helst fodboldfan, hvis billeder Uros Matic har liket. Det bliver tydeliggjort af hooliganens videoer på Instagram fra fansenes march inden fodboldkampen søndag. Her filmes han gående med armen om en mand, der på sin t-shirt har rygmærket ’Support 81’ – et slogan, der er kendt fra rockergruppen Hells Angels.

På en anden video, hooliganen lagde ud på sin profil, går der en mand med en Hells Angels t-shirt side om side med København Hooligans. Og den tendens kender politiet.

»Vi kan generelt oplyse, at Rigspolitiet er bekendt med de kontakter, der er
 mellem de mere yderligtgående fodboldtilhængere og dele af rockermiljøet, og at vi i den forbindelse også har fokus på, i hvilket omfang der sker
 rekruttering fra det ene miljø til det andet,« svarer pressetalsmand Thomas Kristensen fra Rigspolitiet i en mail.

FCK udsendte i går en pressemeddelelse, hvori klubben slår fast, at man har identificeret mere end 20 personer, som idømmes »langvarige eller livsvarige karantæner«. Samtidig vil klubben de kommende dage »holde et møde med et bredt udsnit af fanrepræsentanter i FCK’s fanmiljø for at komme yderligere til bunds i sagen og undgå lignende episoder i fremtiden«.

Information har forelagt FCK-pressechef Jes Mortensen Uro Matics likes til København Hooligans på Instagram.

»Vi mener ikke, at vi har spillere, som støtter hooliganisme. Det, Uros har sagt til mig, er, at det her er en person, han har mødt en enkelt gang privat, og så har han liket nogle af hans billeder. Han har ikke lagt mere i det. Fra klubbens side har vi ikke tænkt os at blande os i, hvad folk liker på sociale medier, så længe indholdet er lovligt.«

– Det vil sige, at en FCK-spiller godt kan like billeder af hooligantræning, uden at det er et problem for FCK?

»Det, jeg kan sige, er, at jeg har talt med Uros, det må han så tage til efterretning.«

Information har forsøgt at komme i kontakt med den ledende hooligan på Instagram, men han har ikke svaret på henvendelserne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hvilken kontrast til den aldeles varme og yderst festlige fejring, kvindelandshold og fans imellem, vi så idag.
Nu er banderne åbenbart begyndt at lukrere på de højt profilerede klubber, hvad sker der lige?
Det er især sygt, hvis spillerne selv opfordrer til hærværk og vold. Og klubberne tager intet ansvar for at stoppe det. Og betaler iøvrigt intet for de skader der sker. Der er da noget fuldstændig galt med den kultur!

justitsministeren sidder altså og checker hvem der liker hvilke billeder på instagram, det er sgu komisk.
Uroš Matić er serber, det han ser i Dk ligner nok uro i en børnehave ;)

Jens- Phillip

"Fra klubbens side har vi ikke tænkt os at blande os i, hvad folk liker på sociale medier, så længe indholdet er lovligt"

Og med det skulle sagen begraves. Og justisministeren skulle hold sig væk fra at dømme privatpersoner og passe sit arbejde...

Slettet Bruger

Fodbold er da på flere måder et spejl af nogle samfundsforhold, og det lader til at fodbold forretningerne er nødt til at dyrke rivaliseringen og hadet for at gøre sporten interessant nok til, at tilstrækkeligt mange vil betale for opsætningen, så man derigennem kan betale de enorme lønninger som regel hjulpet af nogle rigmænd, når det alligevel ikke kan lade sig gøre. At det opgejlede teater så tiltrækker voldsfanatikere og korte lunter, forskellige bandegrupperinger og nazi typer er heller ikke noget nyt. Ligeledes tidstypisk er det, at problemerne får lov til at fortsætte år efter år, mens folkevalgte konstant forsøger at scorer stemmer på at foregøgle, at hårdere straffe pludseligt vil begynde at virke. Som om det var nogle problemer, der kunne isoleres til enkelte personer og sådan bare skæres væk. Weekendens vold og hærværk forleden var langt fra en enkeltstående begivenhed, og behovet for massiv politi tilstedeværelse har stået på i mange år altimens andre må ringe forgæves, og det ville være yderligere absurd, hvis Information kun kunne skrive om problemer der krævede NATO styrkernes indsats?

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Var det ikke 40 eller 60 procent af alle mord i Sverige i en periode om årtusind skiftet, hvor der var indblandet steoider.
Jeg går ind for frigivelse af drugs, fordi jeg tror på, at der vil komme mange flere facts på bordet om drugs, der vil være en interesse i, at få misbruger til at stå frem og fortælle om at drugs fik den til at leve et liv fra hånden til munden og aldrig fik planlagt nogen fremtid, i hvert fald ikke mere end fem minuter frem i tiden. Det er en måde at leve på der fremmer tomhed og leder folk ud i sociale problemer. - Lad os stoppe med at gemme narkomaner væk men lad dem få daglig sendetid i tv, så folk bliver advaret imod hvad narkomani er og samtidigt bliver der måske en reel vilje til at redde nogen af disse misbrugere af deres elendige liv - tænke måske har arbejdsprøvninger sendt folk ud i misbrug. Det kan da meget ved tænkes og på den måde har vi et medansvar.
Portugal har helt afkriminaliseret drugs og portugiserne er ikke alle sammen blevet narkomaner. Når narko bliver set på en baggrund af frihed, så blegner narko, hvis vi blot indretter vores samfund fornuftigt.
- Jeg mener at alt den vold vi der i samfundet, skal ses på baggrund af, at der kommer mere og mere narko på gaden og en stor del af den narko vil seriøst fucke folk op i deres hoveder. Så derfor er jeg sikker på, at der bliver mere vold i samfundet. - Og der skal findes en realistisk politik imod det og ikke som nu hvor det bare bliver fejet ind under guldvtæppet.
Hvis man afkriminaliserede drugs vil man slippe for den del af volden der handler om de milliarder der tjenes på drug og drugs relaterede aktiviteter og det kan bruges på seriøs oplysning om at narko på sigt skubber din fremtid ud af dit liv til fordel for mere narko.

Eva Schwanenflügel, odd bjertnes og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hooligans = rugekasser for det, der er værre.