Nyhed
Læsetid: 2 min.

Grønne ngo’er udelukkes fra panel, der rådgiver regeringen om bioøkonomi

Kun erhvervsfolk og forskere er repræsenteret i det nationale bioøkonomipanel, som Miljø- og Fødevareministeriet for nylig valgte at sætte gang i igen. Men når regeringen primært snakker med erhvervslivet, svækkes den grønne omstilling, mener Det Økologiske Råd
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skriver i en kommentar, at han med sit valg af medlemmer til det nationale bioøkonomipanel ønsker at sætte fokus på erhvervspotentialet i bioøkonomi.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skriver i en kommentar, at han med sit valg af medlemmer til det nationale bioøkonomipanel ønsker at sætte fokus på erhvervspotentialet i bioøkonomi.

Jens Dresling

Indland
28. august 2017

Det Økologiske Råd, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden er blevet smidt ud af det nationale bioøkonomipanel.

Det står klart, efter Miljø- og Fødevareministeriet for to uger siden annoncerede, hvem medlemmerne af det genstartede panel er. I stedet for de grønne organisationer består panelet af forskere og repræsentanter fra erhvervslivet.

Christian Ege, der er sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, mener, at det gør panelet svagere på den grønne side:

»Regeringen gør det sværere for den grønne omstilling ved at køre et ideologisk løb, hvor de helst kun vil snakke med erhvervslivet. Man får ikke nytten af den dialog mellem civilsamfund og erhvervsliv, som vi ellers er gode til i Danmark.«

Den tidligere S-R-SF-regering nedsatte panelet i 2013 med det formål at lade panelet komme med konkrete ideer og rådgivning til, hvordan den danske bioøkonomi styrkes. Kort sagt handler bioøkonomi om at bruge biomasse – det vil sige planter, dyr og restprodukter herfra – bedre.

I 2016 blev panelet sat på pause og evalueret, og nu genstartes det altså af Miljø- og Fødevareministeriet.

Esben Lunde Larsen (V), der er miljø- og fødevareminister, skriver i en kommentar, som Altinget også tidligere har bragt, at han med sit valg af medlemmer ønsker at sætte fokus på erhvervspotentialet i bioøkonomi:

»Med det udgangspunkt, at udviklingen skal være bæredygtig, beder jeg panelet komme med rådgivning om, hvordan vi får realiseret erhvervspotentialerne. Derfor har jeg valgt at udpege et panel, hvor interessenter inden for forskning og erhverv er stærkt repræsenteret.«

Bryder med samarbejdskultur

Valget af medlemmer til panelet afspejler, at regeringen ønsker en mere erhvervsorienteret rådgivning, forklarer Peter Munk Christiansen, der er professor på Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet:

»Man nedsætter den slags konstruktioner – råd, udvalg, nævn, netværk, paneler – ud fra, hvilke hensyn, man mener, skal veje tungest. Det her er et tegn på, at regeringen ønsker at høre en rådgivning, som er mere erhvervsvendt end vendt mod miljøorganisationerne,« siger Peter Munk Christiansen.

Professoren fortæller, at Danmark ellers har fået en tradition for at høre både erhvervslivets og miljøets interesser:

»Danmark er kendetegnet ved, at vi på miljøområdet har fået en mere balanceret repræsentation de sidste par årtier. På miljøområdet har man fået opbygget nogle normer, som godt nok ikke er helt så stærke som på arbejdsmarkedet, men det, at Christian Ege protesterer sådan, illustrerer, at der er en norm, som han føler, er overtrådt.«

Det Økologiske Råd »lægger sig ikke ned i et hjørne og surmuler«, som Christian Ege udtrykker det. Organisationen vil søge indflydelse der, hvor den kan:

»Det er klart, at vi møder op alle de steder, vi kan. Og vi har hørt, at bioøkonomipanelet vil inddrage os i workshops og seminarer, men det havde været bedre, hvis vi havde siddet med fra starten.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Intet nyt under solen. Regeringen sortlister systematisk alle, der kan bidrage med kritik eller relevante løsninger på klimaproblematikkerne over en kam.
Forskerne er også nøje udvalgt til at tale Regeringen efter munden - eller de får simpelthen mundkurv på.

Jens Falkenberg, Dina Hald, Dorte Sørensen, Jan Pedersen, Tue Romanow, Mona Blenstrup og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Det er den grådige og miljøsvinende industri og elites regering, der bør udelukkes. Det er et urimeligt krav at bede Lunde, Løkke & Co. fixe et problem, man selv er indbegrebet af.

Jens Falkenberg, Torben Bruhn Andersen, Dina Hald, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Jan Pedersen, Tue Romanow, Peter Knap, Mona Blenstrup og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Finn Hyldgaard

Sikke et eftermæle de får..... Føj!

Kim Houmøller

@Finn Hyldgaard - Jeg tror skú de er bedøvende ligeglade så længe andres penge tikker ind på kontoen.