Nyhed
Læsetid: 4 min.

Kritik af bandeinitiativer: Det er 12 punkter panik på papir

12 nye initiativer fra Justitsministeriet skal styrke bekæmpelsen af bander, men ifølge kritikere er tiltagene både for ukonkrete og savner fokus på forebyggelsen af, at unge ender i banderne
Nørrebro i København har stort set haft daglige skyderier den seneste måned. Her er det et billede fra søndag aften, hvor en 39-årig mand blev bragt på hospitalet efter skyderi ved Heimdalsgade

Nørrebro i København har stort set haft daglige skyderier den seneste måned. Her er det et billede fra søndag aften, hvor en 39-årig mand blev bragt på hospitalet efter skyderi ved Heimdalsgade

Kenneth Meyer

Indland
16. august 2017

I foråret kom regeringen med en storstilet bandepakke med 35 nye tiltag, der skulle sætte »Bander bag tremmer«, som pakken blev kaldt.

»Det er en jernnæve mod rocker-bandekriminaliteten. Det er en god dag for lovlydige borgere i Danmark, og det er rigtig trist at være rocker-bandekriminel,« sagde den konservative justitsminister Søren Pape Poulsen dengang til Ritzau.

Men siden da har bandekonflikten ikke ligefrem udviklet sig til gavn for de lovlydige borgere i København med stort set daglige skyderier i den seneste måned. Så selvom nogle af de 35 tiltag fra den forrige pakke stadig ikke er blevet implementeret endnu, lancerede justitsministeren i fredags 12 nye initiativer under overskriften »Trygheden tilbage i gaderne« på et pressemøde på en lokalpolitistation på Nørrebro.

Forsvaret skal aflaste politiet, der skal købes nyt overvågningsudstyr, det skal undersøges om Loyal to Familia kan forbydes, en mobil nærpolitistation skal indsættes på Nørrebro, mens der også er forslag om endnu et par strafskærpelser for trusler mod vidner og for hærværk mod overvågningskameraer.

Kun et af de tolv initiativer har fokus på forebyggelse og skal give politiet 25 nye ansættelser til det forebyggende arbejde i udsatte boligområder.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, kalder Justitsministeriets nye forslag for »udmærkede« og henviser til, at partiet selv har været med til at drøfte en del af dem i forbindelse med forhandlingerne om den tidligere bandepakke. Men han savner langt mere fokus på det forebyggende arbejde i kampen mod banderne:

»Jeg savner helt klart, at regeringen snart kommer ud over stepperne med det forslag, der skal bremse tilstrømningen til banderne. Det mangler, at vi tager det kriminalpræventive arbejde alvorligt og ser på, hvordan vi forhindrer, at unge mennesker ryger ud i meget alvorlig kriminalitet,« siger han.

»Nu har regeringen i over to år arbejdet på et udspil om ungdomskriminelle, noget vi havde en fælles holdning til som fire borgerlige partier i opposition. Det er altså over to år siden. Det er simpelthen for dårligt, at vi ikke har set noget til det endnu.«

Ifølge SF’s retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, ønskede partiet allerede ved forhandlingerne om sidste bandepakke at få et øget fokus på det forebyggende arbejde, men det blev blankt afvist af justitsministeren, og pakken endte med ikke at indeholde et eneste forebyggende tiltag.

»Nærpoliti og en større forebyggende indsats, som var nogle af de ting, vi ønskede os, det afviste ministeren og nærmest grinede os ud af lokalet. Han mente ikke, at det var noget, man kunne komme nogen vegne med på det her område,« siger hun.

»Der er han forhåbentlig blevet klogere, for der er trods alt en lille smule på det her.«

Ukonkret

Et andet problem ved de 12 nye initiativer er ifølge kritikerne, at de enten ikke er særligt konkrete eller allerede er i gang. Et punkt handler om, at indsatsen mod bander skal styrkes på et senere tidspunkt i år ved forhandlinger om kriminalforsorgens økonomi, og så er der et punkt om en allerede nedsat arbejdsgruppe, som skal se på, om man kan udvise flere rocker og bandemedlemmer, der nu skal arbejde hurtigere, end ellers planlagt.

Et tredje punkt handler om at »stille krav om, at folk, der ønsker at bære skudsikre veste i det offentlige rum, skal registrere sig hos politiet«. Mange bandemedlemmer bærer skudsikre veste, når konflikten er så tilspidset som i øjeblikket, og både Dansk Folkeparti og Venstre har tidligere argumenteret for, at det skulle være ulovligt.

Men Justitsministeriet nævner ikke forbud i forslaget og vil ikke uddybe, hvad der skal til, for at man lovligt kan købe en skudsikker vest, andet end at man skal stå i et register. I stedet henviser de til et punkt i faktaarket, hvor der står, at myndighederne med det samme »vil udarbejde forslag til de nødvendige lovændringer«.

»Nogle af de her punkter bærer jo præg af, at de enten er hentet i bandepakken blandt noget, man ellers havde regnet med at bruge længere tid på at udmønte. Det kunne givetvis være mere konkret,« siger Peter Kofod Poulsen, mens Enhedslistens retsordfører, Rune Lund, kalder det »tolv punkters panik på papir«.

»Det er da fint nok, at man afsætter nogle flere penge, men det lugter af, at Søren Pape Poulsen skal se ud, som om han foretager sig en hel masse. Mange af punkterne er ting, der allerede er i gang, eller også er de decideret indholdsløse,« siger han.

Hårde og klare

Justitsminister Søren Pape Poulsen mener ikke, at forslagene er ukonkrete og fremhæver i en skriftlig kommentar, at der allerede er kommet mere politi i gaderne og etableret flere mobile politistationer.

»Ærligt talt, det er svært at tage den kritik af nogle så hårde og klare forslag seriøst,« skriver han og henviser til, at et større fokus på forebyggelse er på vej.

»Initiativet med ekstra medarbejdere til forebyggelse i den aktuelle bandekonflikt er blevet til efter dialog med politiet. Det er baggrunden for, at vi har sat 25 ekstra medarbejdere ind. Og som jeg også sagde i foråret, da vi drøftede bandepakken, vil regeringen snart komme med et stort ungdomskriminalitetsudspil for også at bryde rekrutteringen til bandemiljøerne,« skriver Søren Pape Poulsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Tro det eller ej; altimens banderne hærger i landet, er SSP-medarbejderne flyttet ud til Kastrup Lufthavn for at checke pas. Forebyggelse har ingen gang på jord hos politikerne.

Helene Kristensen, Slettet Bruger, Arne Lund, Christian Lucas, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Ingolfsdottir og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Noget, der undrer mig, er hvor den konservative justitsminister Søren Pape Poulsen får sine "jernnæve" inspiration fra. Er det fra dette århundrede?, fra en bog? - eller er det 100% hans egne ideer?
Ingen med lidt indsigt i mennesker ville nok sætte fokus lige der.

Helene Kristensen, Niels Duus Nielsen, Slettet Bruger, Torben Skov, Arne Lund, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

SSP-medarbejderne kan vel hverken gøre fra eller til lige nu på Nørrebro. I øvrigt var den sidste skudepisode på Amager. Er sandheden ikke den at ingen i virkeligheden ved hvad man skal stille op. Lange pædagogiske samtaler har de unge formentlig fået nok af, og det er naturligvis sjovere at lave rav i gaden, se angsten i de andres øjne og tro at man er noget, fordi man tør. Om ti femten år bliver nogle stykker af dem helte i Information, når de fortæller at de nu er blevet socialarbejdere og har sagt farvel til tidligere tiders vold og nu kæmper for at næste generation ikke skal begå de samme dumheder. Sådan har det været de sidste 25 år og lige lidt har det hjulpet. Mere politi og højere straffe hjælper ikke og mere pædagogik tilsyneladende heller ikke. Til en demo på Nørrebro var der forleden 400 som sagde nej. Langt de fleste var pæredanske. Så længe det ikke er tusinder der går på gaden med alle beboergrupper repræsenterede kan de hårde drenge lege gangstere og gemme sig.

Christian Lucas

Narkohandel er for profitabelt. Punktum. Der er ikke EN løsning men den ensporede strammer kurs er FOR LÆNGST en falliterklæring...og vil de bruge special styrker fra militæret? Det er er helt fucked up.

Egon Stich, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, Slettet Bruger, Henrik L Nielsen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Uhhda, betjentene er da allerede beskæftiget, med patruljering i havnen, og høst af hamp rundt om i haverne.

Anne Eriksen, Henrik L Nielsen, Torben Skov, Arne Lund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ingen er som bekendt forpligtiget ud over deres evner. Så når Løkke sætter en mand som Søren Pape til at være justitsminister, så må Løkke dog vide, hvad han får: En partisoldat, hvis fremmeste egenskab er loyalitet overfor partiet, og det er så det.
Pape har på sin side set hvor langt man i medierne kan komme med genbrug og genudsendelser. Så hvad er da mere nærliggende, end at gribe i bunken, og finde et statement, der engang gjorde lykke: "Det er en jernnæve mod rocker-bandekriminaliteten. Det er en god dag for lovlydige borgere i Danmark, og det er rigtig trist at være rocker-bandekriminel".

Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@Christian Lucas
Heldigvis går forslaget ikke på militærstyrker i gaderne, men at forsvaret skal afløse politiet mht grænsebevogtningen.

Eva Schwanenflügel

Med hensyn til frigivelsen af cannabis har LA og Enhedslisten ret. Fratages domænerne, svinder banderne. Det skete under forbudstiden i USA at banderne myldrede frem. Men der er det hårde marked, med heroin, kokain og lignende stoffer.
Hvad har man ud af at kriminalisere stoffer? Ingenting. Man kunne bruge pengene på en forebyggende indsats, istedet for at jagte ofrene.

Henrik L Nielsen

Jeg tror fuldt ud på at legalisering af mange af de nu forbudte stoffer med salg og indkøb gennem det offentlige vil være vejen frem fordi det vil:
Sænke prisen og afskaffe meget af den følgekriminalitet brugerne udfører for at få råd;
Sikre et renere produkt og hæve brugersundheden;
Fjerne meget af stigmatiseringen samt give bedre data om egentligt brug og derved gøre det lettere for midbrugere at søge hjælp;
Fjerne en meget stor del af en væsentlig indtægtskilde fra organiseret kriminalitet.

Men jeg tror desværre det er naivt at tro at det vil stoppe bandernes handel med stoffer helt. Der vil altid være nogen, der vil købe det af banderne, hvis de sælger det billigere end staten. Det ses jo med smuglercigaretter og -sprut, kopivarer osv.

Men det til trods, så tror jeg stadig det er vejen frem da legalisering, trods problemer, vil skabe færre problemer end den nuværende situation.
Det hjælper jo ikke med krimisnlisering. Det har kun skabt flere problem for både stat og bruger.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Hash-markedet er langt det største og derfor også det mest lukrative marked for ulovlige narkotiske stoffer. I den sammenhæng er heroin og kokain blot små niche-markeder. Ergo ligger det lige for, at legalisere hash for derved at underminere den illegale milliard-industri, banderne sidder tungt på - og slås om.
Det fjerner naturligvis ikke problemet med utilpassede og marginaliserede unge, men det vil med stor sandsynlighed være et alvorligt slag mod bandernes rekrutteringsgrundlag.

Eva Schwanenflügel, Hans Ingolfsdottir, Anne Eriksen, Henrik L Nielsen, Hans Aagaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Eva Schwanwnflügel: "Heldigvis går forslaget ikke på militærstyrker i gaderne, men at forsvaret skal afløse politiet mht grænsebevogtningen."

Ikke ifølge Berlingeren, de taler om at militæret skal anvendes i indsatsstyrkerne:

https://www.b.dk/politiko/i-dyb-hemmelighed-forsvarets-elitesoldater-ska...?

Sikkert efter amerikansk forbillede, det danske politi er jo for blødsødent, skal man tro justitsministeren og hans moralistiske bagland.

Henrik L Nielsen

Niels Nielsen
Artiklen der strækker den en smule. De ville jo ikke komme over i indsatsstyrken som soldater men som ansatte i politiet. Det er politiet der har kommandoen. Blot fordi de har haft en millitær baggrund er det jo ikke ensbetydende med at det er militæret der sættes ind. Man har vel lov at skifte arbejde eller bijobbe. Ellers kan man jo sige militæret har overtaget stort set alle arbejdsområder.

Helene Kristensen

I dag grænsekontrol, og i morgen når der er endnu færre politifolk - står militæret i gaderne. For øvrigt har Pape's jernnæve intet andet formål end at vise handlekraft - om det overhovedet har en virkning er ret ligegyldigt. Den sædvanlige symbolpolitik når man ikke aner, hvad man skal stille op - og tidshorisonten max er til næste valg.

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Skyderierne er den foreløbige kulmination på årtiers fejlslagen integration og det bliver vi (politikerne) nødt til at forholde os til, ligesom vi (politiet) bliver nødt til at vise handlekraft her og nu. Kunne derfor godt forestille mig at urolighederne bliver et hot emne i den kommende valgkamp, hvor vi (vælgerne) gerne vil have nogle svar. Jeg fatter fx intet af hvorfor nogle render rundt og skyder på sagesløse.
Og hvorfor så ikke bare tage hul på valgkampen allerede nu, eller med andre ord: hvad er planen?