Læsetid: 11 min.

’Det er jo ikke kvinders eller samfundets skyld, at flere mænd er barnløse’

Kvinden har livmoderen. Manden har problemet, og stadig flere mænd kæmper med barnløshed. Men i Danmark har enlige kvinder og lesbiske ret til at få børn på statens regning. Hvorimod rugemødre er forbudt
Langt flere mænd end kvinder får aldrig deres egne børn, viser tal fra en stor nordisk undersøgelse.

Langt flere mænd end kvinder får aldrig deres egne børn, viser tal fra en stor nordisk undersøgelse.

Peter Mydske

10. august 2017

Engang var en barnløs en kvinde. De barnløse kvinder blev set som ufuldstændige væsner, hvor det manglende moderskab stod i vejen for realiseringen af deres kvindelighed. Siden kom kunstig befrugtning på banen, og som altid vender teknologien op og ned på vante forestillinger. For når kvinder på statens regning kan få hjælp mod barnløshed, hvorfor skal det så være så svært for mænd?

Med andre ord, manden er den nye barnløse. Det er hans status som barnløs, der problematiseres, og barnløsheden er blevet et spørgsmål om køns- og ligestillingsspolitik, snarere end et udtryk for mandens egne individuelle valg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
  • Michael Friis
  • David Zennaro
ulrik mortensen, Michael Friis og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Grim overskrift - det er vel heller ikke samfundets eller mændenes skyld at kvinder ikke kan finde ud af at tjene penge - men derfor skal de da alligevel have folkepension i deres lange alderdom.

Intet er lettere for den succesfulde mand end at sætte sig på mere end en kvindes reproduktionspotentiale. Smide rappenskralden i overgangsalderen på porten, og fri til en yngre model og få et nyt kuld. Men er det ønskeligt? Jeg synes samfundet skal gå efter så unge forældre som muligt, jobs til så mange som muligt, så få prostituerede som muligt .....

I eliten har vi rigeligt at gøre, med at få de ufaglærte mænd og andre til at bestille noget, så vi kan tjene nogle gode penge på dem. Skal vi nu også til at beskytte dem mod angreb fra feminister?

Niels Nielsen, ulrik mortensen, Kim Houmøller, Peter Knap, Hans Aagaard, Michael Friis og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

Susanne Staun har fuldstændig ret. Giv de mænd som er utilfredse med deres liv en tudekiks. Hvorfor er der så mange mennesker (og det gælder både kvinder og mænd) som er utilfredse med deres liv og fokuserer på det de ikke kan i stedet for at finde glæde i det de kan? Og resultatet bliver en lang diskussion om hvem der har skylden. Det er for sølle. Så acceptér dog naturens orden og kom videre i livet... I øvrigt forstår jeg ikke hvorfor medierne i den grad er med til at problematisere barnløshed i den grad de gør? Naturligvis er det skidt når forurening er skyld i mænds dalende sædkvalitet, men i en verden med ukontrolleret befolkningstilvækst burde fokus være et andet sted!

Mette Poulsen, Eva Schwanenflügel, Rikke Nielsen, Asger Olsen, Tino Rozzo, Anne Lintrup, Anne Eriksen, Toke Andersen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Prøv lige at hør...dette er et globalt fænomen som er så elendigt researchet at det kan være en naturlig cyklus eller indbygget "bremse" i biosfæren uden vi har en anelse. Derfor er det næsten umuligt at sige noget intelligent om de sociale og økonomiske årsager.

Til gengæld er det min opfattelse at en regering, der opfordrer befolkningen til at få flere børn blot for at få deres elendige økonomniske politik til at gå op i regnearket(for tiden social ingeniørkunst fra højre), har indløst sin falliterklæring for længst. Det bliver kun værre af, at selvsamme politikere ikke rigitg har forstået klimaforandringherne og hvor hurtigt de kan smadre deres patetiske Excel-fremskrivninger.

Dette er dog ifølge mig et paradoks, og muligvis lidt "Indre Missionsk", at vi ikke har surrogatmødre.

Poul Solrart Sørensen og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar

Mulighederne er til stede, også med den uhæmmede lægevidenskabs hjælp - uden politisk stillingtagen. Hvorfor så ikke droppe alle skæve begrænsninger straks
Politikerne halter bagefter.

Charlotte Svensgaard

Det er ikke hele sandheden at man ikke må bruge rugemødre. Der skal bare være en vægtig årsag til det og der må ikke være penge involveret.
En del konklusion kan jo så være, i og med at der er så få tilfælde af rugemødre, at det reelt er så grænse overskridende og hårdt for en kvinde at bære et barn som skal afleveres, at det kun er noget som en kvinde vil gøre hvis hun er inderligt fattig og ikke har andre muligheder. Med andre ord - at give tilladelse til at man kan tilkøbe sig en livmor bliver reelt moderne slaveri og organ høst på lige for med en indisk nyre. Er det den vej vi vil gå?

Mette Poulsen, Anne Mette Jørgensen, Peter Jessen, Eva Schwanenflügel, Rikke Nielsen, Lars Schmidt, Christel Larsen og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Der er mange fordele ved den konservative/religiøse model - og i særlig høj grad når den analyseres med en solid marxistisk teoretisk ballast med focus på arbejderklassens REproduktionsomkostninger:

Ingen sex før ægteskabet - så er der ikke andet at gøre end at gifte sig i en ung alder.
Yngre ægtefolk har lettere ved at vænne sig til hinanden end ældre - færre omkostningskrævende skilsmisser.
Der kommer lettere og sundere børn ud af yngre end ældre forældre - færre udgifter til IVF, handicappede børn, uregerlige enebørn etc.
Forældrene kan så feste igennem igen som "de unge på fyrre" (et udtryk fra halvfjerdserne hvor modellen stadig var på mode) hvor de stadig har energien til det, og hvis de skulle blive grebet af alle mulige eksistentielle og psykologiske problemer kan børnebørnene sikkert overbevise dem om, at der er vigtigere og billigere ting i verden end samtalekøkkener og kraniosakral terapi.

I dag er det mest muslimerne der repræsenterer det religiøst konservative - det kunne være vi i vesten skulle spise noget af den kage - og håbe på den mere uspiselige terrorisme pø om pø går i sig selv igen.

Modellen løser ikke bøssers problem med at få børn. Sålænge det kræver en rugemor, mener jeg det er et uetisk krav. Rugemødre skal være forbudt, og IVF behandlinger bør forbeholdes ægtefolk.

Ingen kan forhindre at en kvinde eller et lesbisk par opnår graviditet og børn med assistance fra en mand der er generøs med sine gener. (Undtaget dog hvis der indføres dødsstraf for sex udenfor ægteskabet som man har det i Saudi-Arabien, men det er dog for brutalt for min smag).

Niels Nielsen, Lars Schmidt og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar

Det er dog helt utroligt, at der såvel i denne debat som i kommentarerne i øvrigt slet ikke er fokus på de børn, der vel burde være hovedpersonerne i denne sag. Hele den meget problematiske identitetsproblematik, som børnene skal leve med, mangler fuldstændig i debatten. Debatten afspejler efter min mening, at de voksne, vestlige mennesker er så optaget af egen selvrealisering, at de slet ikke kan se ud over egen næsetip. Hvilken slags forælder bliver de i så fald ? Jeg spørger bare.

Johnny Winther Ronnenberg, Toke Andersen, Anne Mette Jørgensen, Peter Jessen, Hans Aagaard og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Poul Solrart Sørensen

Gad vist om samfundet er indrettet sådan at dem der er gode til matematik og diktat er dem der sætter børn i verden.
- Personligt har jeg ikke tal på hvor mange gange jeg har ønsket, at jeg ikke var blevet født - det er mange. heldigvis bliver livet bedre med aldren... og det er selvfølgelig kun til en hvis grænse, så kan man igen begynde at ønske at man var død eller aldrig født.

ulrik mortensen

Et ramaskrig bredte sig i medierne, da det kom frem, at nogle (mænd) hos Google forsvarrer ulighed med biologiske forskelle mellem mænd og kvinder. Men her er et eksempel på det omvendte. En feminist, Susanne Staun bruger biologiske argumenter mod mere ligestilling. Hun skriver: "Men ligestilling er altså et ord vi bruger om arbejdsmarkedet. Nu bruger man det til at bulldoze hen over biologiske forskelle" og "det er jo ikke kvinder eller samfundets skyld, at mænd f.eks. dør tidligere end kvinder...". For det første er Stauns definition af ligestilling noget snæver. Når man ser på, hvad der interesserer feministerne, så handler ligestilling også om naturlige kroppe, drenge og pigelegetøj, voldtægtskultur osv. osv. Eksemplet med mænd og kvinders levealder er eksempel på, hvor forsigtig man skal være med biologiske argumenter. Mænd har nemlig ikke altid haft kortere levetid end kvinder:
http://videnskab.dk/kort-nyt/teori-derfor-dor-maend-tidligere-end-kvinder

Anne Mette Jørgensen

Førhen var der mænd der ikke ønskede børn, og ofte indirekte truede kvinder til abort.
Kvinder vil kun have børn med mænd, der er rigtige på alle parametre, og kan ikke finde en mand.
Vi har fået en kultur, hvor vi har svært ved at være tilfredse.
Sundhedsguruer, godt hjulpet på vej af programmer, som lægen flytter ind, Klarlund fra riget, økonomer , politikere uafladeligt taler om karriere, boligprogrammer og jeg skal komme efter dig.
Alt dette gør, at mange føler sig som mislykkede, og mister selvværd.
Men så har vi kreeret en industri, hvor man kan få hjælp, når man ikke formerede sig mens tid var.
Enebørn , der vokser op uden retten til at vide hvem far er.
Det ved løveunger heller ikke, men vi er ikke løver.
Tænk sig, at vi er nået til et punkt, hvor biologiske forskelle ikke accepteres, men hvor sexuelle forskelle gør.
Nu skal der igen være gay parade i København. fint for mig, men utåligt at hele byen skal indrette sig efter det. Bænkene og skraldespandene på rådhuspladsen er allerede fjernet.
Gad vide om vi om en generation vil indføre en lov, hvor alle fertile kvinder tvinges til at føde mindst et rugebørn, for det må vel være ligestilling.

Henrik Brøndum og Poul Solrart Sørensen anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

Jeg kan godt forstå, det kan være hårdt ikke at få børn, hvis man inderligt gerne vil have dem. Den del skøjtes der bare ofte hen over i disse artikler. Den underliggende vinkel er dog altid den samme: når kvinder ikke får børn, er det kvindernes skyld. Når mænd ikke får børn er det også kvindernes skyld. Gab!
Det her samfund er overdrevent fokuseret på børn - det at få dem og det at have dem. Det er helt hysterisk. I andre lande får man dem bare og livet går videre. Eller man får dem ikke og livet går så også videre. Hele livsidentiteten er ikke bundet op på at yngle.

Ang. surrogatmødre: den altruistiske model lyder da meget fin. Betydelig større og mere risikofyldt handling end at donere æg, blod eller knoglemarv - noget den enkelte kvinde godt kan selv kan vurdere, om hun vil lægge krop til. Det kan være anonymt som med de andre donationer, så man undgår jydske dollars, en mor der stalker senere, en far der afleverer barnet tilbage fordi det har læbeganespalte eller whatever.

Poul Solrart Sørensen

Man skal ikke glemme at det også er hårdt at få børn og mange ender med at føle sig som mislykkede forældre....men selvfølgelig hvis man føler det er livets mening.... men jeg tror det ændre sig med tiden.

Det er synd hvis splittelse imellem mennesker, og køn, for den sags skyld, vokser. Hvem har gavn af splittelse imellem mennesker og i forskellige sammenhænge mellem køn? Ikke du og jeg! Måske nogle strukturer i samfundet, men ikke du og jeg.

Kald mig bare gammeldags (født i 1982), men jeg synes et barn bør undfanges i kærlighed mellem to mennesker og opvokse i denne. Skabelsesprocessen er så utrolig smuk og forunderlig. Tænk at to mennesker sammen kan skabe liv. Det er da fantastisk. Dette synes jeg er værd at bevare!

Mette Poulsen

@Peter, jeg tror nu ikke der er nogen, feminister eller andre, som er på vej til at afskaffe helt almindeligt samleje. Hverken som genvej til at få børn eller som hygge :-)

Jesper Frimann Ljungberg

Jeg må indrømme, at jeg føler mig mere 'i live', måske også på et andet plan, efter jeg fik børn. Det at få børn giver livet en dimension, det ikke havde før. Jeg var heldig at møde hende der blev KVINDEN i mit liv tids nok til at få børn. Jeg var heldig nok at få nogen, mens vi stadig kunne.
Uden børn.. ingen fremtid.

// Jesper

Poul Solrart Sørensen

Jeg tror at splittelsen imellem kønnene vil tage til i forhold til at mennesker bliver mere frigjorte og behovet for at udvikle samfundet og samværs former vil være tiltagende og det er til syvende og sidst vejen frem....den traditionelle kernefamilje behøver modspil og medspil.

Mennesket, med den veludviklede hjerne, har den evne af blive sindsygt unaturlige.
Dyr lever bare livet.
Hvem er klogest ?

Johnny Winther Ronnenberg

Jeg genlæste artiklen og kommentarerne og jeg undrer mig over, hvorfor vi har så travlt med at moralisere over andre menneskers til- og fravalg.

Jeg kan huske da de første reagensglas børn blev skabt, der var der specielt et tilfælde der fik meget opmærksomhed. Det vat en søster der fødte sin søster barn, efter at søsteren hade haft flere spontane aborter, hvor lægerne vurderede at hun ikke ville kunne bære et barn til fødsel. Så de udtog et æg inseminerede det med mandens sæd og indsatte det i søsteren, der efterfølgende fødte det.

Var det sammenligneligt med prostitution? Eller var det en medmenneskelig gerning?

Mette Poulsen

@ Johnny, det har næppe været i Dk, da det aldrig har været lovligt.
Den altruistiske tilgang, hvor betaling ikke er inde over, sikrer at der ikke sker "prostitution"/udnyttelse af fattige, hvilket må være at foretrække.

jeg er udmærket klar over, Trond Meiring, at 2 mennesker sammen i en boble kan synes der mangler børn i boblen, og at 'gifte' kan udvikle psykoser på det emne. Men ud-af-boblen-tænkt. I øvrigt er det 15 år siden jeg sidst spillede på den guitar enhver i min generation har stående. .

Mon ikke det du tænker på er 'biodiversitet'¨, altså at vigende gener som 'blå øjne' etc. bør specielt beskyttes mod masserne der vælter ud af Afrika og Mellemøsten ? Det er ikke en overvejelse jeg inddrager, men den er en del af bobletænkningen, og ganske rimelig egentlig, så langt har du fat i noget. Biodiversitet er på vej ind. Siger Alternativet. Det er nok rigtigt.

Johnny Winther Ronnenberg

>>
Mette Poulsen
11. august, 2017 - 22:57

@ Johnny, det har næppe været i Dk, da det aldrig har været lovligt.
Den altruistiske tilgang, hvor betaling ikke er inde over, sikrer at der ikke sker "prostitution"/udnyttelse af fattige, hvilket må være at foretrække.
<<

Det var så sandelig i Danmark og etisk nævn/råd var ind over og godkendte det, da det skete og de er ellers ret tunge i røven, for at sige det pænt ;-)

Så jo, det er sket i Danmark, jeg har for længst opgivet at finde ud af om det er rigtigt eller forkert at træffe en sådan beslutning ;-)

Men som gammeldags feminist så forbeholder jeg mig retten til at sige at en kvindes ret til sin egen krop er hendes og hendes alene ;-)

Forråder jeg mit eget køn? Nej det gør jeg ikke, For jeg mener at mænd er ligeså egnede som omsorgsforældre.

Det her er en debat der ikke kan vindes, men som vil vedvare i århundreder af år hvis ikke kvinder flytter deres syn på hvem der vil være den bedste omsorgsforældre ;-)