Interview
Læsetid: 3 min.

Løsningen på bandekonflikten ligger i politiarbejde og muligheden for et andet liv – ikke i et forbud mod Loyal to Familia

Information har spurgt en forsvarsadvokat, en SSP-konsulent og et tidligere bandemedlem, om kriminalisering er løsningen
Politiet har afspærret en gade på Nørrebro, efter at en mand natten til lørdag blev ramt af skud i benet i den tredje skudepisode på et døgn i København. Ifølge et tidligere bandemedlem skal politiet stresse bandemedlemmerne så meget, at de ikke kan forlade deres lejlighed uden at blive mandsopdækket og kropsvisiteret

Politiet har afspærret en gade på Nørrebro, efter at en mand natten til lørdag blev ramt af skud i benet i den tredje skudepisode på et døgn i København. Ifølge et tidligere bandemedlem skal politiet stresse bandemedlemmerne så meget, at de ikke kan forlade deres lejlighed uden at blive mandsopdækket og kropsvisiteret

Kenneth Meyer

Indland
10. august 2017

Justitsminister Søren Pape Poulsen vil bede Rigsadvokaten undersøge, om Loyal to Familia kan forbydes ved lov. Andre justitsministre har tidligere gjort lignende forsøg, men uden held.

Papes forbud støttes af flere juridiske eksperter. Derfor har Information har spurgt en forsvarsadvokat, en SSP-konsulent og et tidligere bandemedlem, om kriminalisering er løsningen

Giv dem et liv, de ikke er interesseret i at miste

Thorkild Høyer
Forsvarsadvokat, mæglede under rockerkrigen 1994-1997

– Er det en god idé at forbyde Loyal to Familia?

»Selv hvis et juridisk forbud mod forventning lykkes, vil det næppe have den store virkning. LTF kan helt uproblematisk ændre navn, og så skal man gennem møllen igen. Derudover vil det føre til, at medlemmerne tvinges under jorden og bliver mere vanskelige at retsforfølge. Samtidigt vil et forbud måske give medlemmerne en heltestatus i det kriminelle miljø. Jeg synes, kriminalisering er en dårlig idé.«

– Hvad er løsningen på bandekonflikten så?

»Det er nødvendigt at fortsætte politiarbejdet for at få straffet dem, som begår kriminalitet. Det kræver en massiv polititilstedeværelse i de berørte områder, ikke et paradeforbud. Og så skal den præventive socialpædagogiske indsats styrkes. Der skal være bedre exitprogrammer med mulighed for at skifte identitet, støtte til etableringen af en lovlig tilværelse samt ordentlige fordele, hvis tidligere bandemedlemmer medvirker til opklaringen af kriminalitet.«

»For de unge bandemedlemmer er der ikke meget andet i tilværelsen end tilhørsforholdet til banden. Den mest effektive måde at få dem ud af kriminalitet er, at de får arbejde, en egentlig familie og et sted at bo. Med andre ord, at de får et liv, som de har en interesse i ikke at miste. Det vil desuden være oplagt at prøve at få inddraget bandemedlemmernes forældre i at få trukket dem ud af banderne.«

Vi skal tilbyde loyalitet, fællesskab og venskab

Ole Lauridsen
SSP-konsulent på Nørrebro og Bispebjerg

– Er det en god idé at forbyde Loyal to Familia?

»Et forbud er formentlig meget svært at håndhæve. Hvis LTF bliver forbudt, så finder de nok på noget andet. Det er min erfaring, at bandemedlemmerne blot organiserer sig på en anden måde og måske ændrer navn. Det ændrer jo ikke på, hvem personerne og deres gerninger er.«

– Hvad er løsningen på bandekonflikten så?

»Politiindsatsen er vigtig for at sikre, at kriminaliteten ikke går ud over borgerne. Men derudover skal vi have slået hul på bandernes ’skal’. Banderne har lukket sig om sig selv og render rundt med opfattelsen af at være ’dem’ mod en ydre fjende. Lige nu er fjenden de andre bandegrupperinger, men den kan også være det omgivende samfund og politiet. Der skal skabes grobund for, at det enkelte medlem ønsker noget andet for sit liv, hvad end det er uddannelse, hus eller børn. Men transformationen fra bandemedlem til ’almindelig’ borger kan være svær, for bandelivet er jo ikke kun kriminalitet, men også loyalitet, fællesskab og venskaber. Det skal vi også tilbyde uden for bandemiljøet.«

Politiet skal stresse medlemmer, så de ikke kan forlade lejligheden

Nedim Yasar
Pædagogstuderende, Radiovært på Radio24Syv og tidligere medlem af banden Los Guerreros

– Er det en god idé at forbyde Loyal to Familia?

»Jeg er meget uenig i Søren Pape Poulsens (K) tilgang med jerngreb og forbud. Hvis du forbyder navnet LFT, finder bandegrupperingen bare på et nyt. Forbud virker kun for de store rockergrupper såsom Bandidos, hvis identitet er knyttet til deres navn.«

– Hvad er løsningen på bandekonflikten så?

Der er kun én løsning lige nu og her, og det er stress. Politiet skal stresse bandemedlemmerne så meget, at de ikke kan forlade deres lejlighed uden at blive mandsopdækket og kropsvisiteret. Alle ressourcer skal bruges på mere politi. Min egen erfaring fortæller mig, at det er den eneste måde at komme konflikten til livs. Hvis jeg stadig var bandemedlem, ville jeg aldrig turde være bevæbnet eller fragte stoffer, hvis politiet var så massivt tilstede. Når stridsøksen er lagt, er den præventive indsats og gode exitprogrammer selvfølgelig vigtige, men de kan ikke slutte konflikten her og nu.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nej. Det eneste, der kan løse konflikten er social retfærdighed.

Eva Schwanenflügel, Jette M. Abildgaard, Carsten Munk, Gert Romme og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Louise Schou Drivsholm

Thorkild Høyer rammer hovedet på sømmet, når han udtaler: " ........................ samt ordentlige fordele, hvis tidligere bandemedlemmer medvirker til opklaringen af kriminalitet."

Hvorfor i alverden skulle man som bandemedlem medvirker til at opklare noget som helst, når man blot pådrager sig bandens had - og måske oven i købet bliver dømt og straffet for medvirken.
Selvfølgelig er det eneste fornuftige blot at klappe kaje og afvente, hvor meget anklagemyndigheden er i stand til at bevise overfor Retten.

Vi må have etableret gedigne stafnedsættelser mv, hvis et bandemedlem optræder som anklagerens vidne.

jens peter hansen

Får vi andre ikkebandemedlemmer fordele ved ikke at være kriminelle, fx betale mindre skat eller nedsat licens ? Det må da være det mindste!

Christian Lucas

Jeg tvivler kraftigt på at et forbud vil hjælpe. Men igen ser vi hvor lidt "råderum" de har (deres lorteord, nu vendt mod dem selv) i hvad der er "tilladt" som indsats. Enten er det US-style "enforcement" med en paramilitariseret politistyrke eller at bruge jura til at opløse organisationen. Med andre ord: alle "bløde" læsninger og dermed det meste forskning, er blevet konstant buuh'et ud af DF siden Fogh; som endda blev til et politisk kor med K, V og LA under den værste terror paranoia ca- 2003-2009.

Det kan kun gå for langsomt med en afmontering af New Public Management og Austerity. Det gælder ikke om væskt, det gælder om vores ekstistens.

Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Peter Knap anbefalede denne kommentar