Læsetid: 3 min.

Ny grøn fond: Nu kan danskerne investere i økologisk landbrug

Fra 1. september åbner en ny jordbrugsfond, der skal sikre et mere bæredygtigt landbrug, for tegning af aktier. Ekspert ser store perspektiver i modellen
Nu kan danskerne via en ny fond investere i økologiske landbrug i Danmark.

Nu kan danskerne via en ny fond investere i økologiske landbrug i Danmark.

Jakob Dall

16. august 2017

For 25.000 kroner kan du blive medejer af et selskab, der skal fremme udbredelsen af økologi gennem opkøb af landbrugsjord.

Sådan lyder tilbuddet til danskerne fra Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, efter at Finanstilsynet nu har godkendt fondens prospekt.

»Vi har snakket om dansk landbrugs problemer i årevis: den ekstreme gæld, de mange konkurser, og udfordringerne for dyrevelfærd og biodiversitet. Det her er en mulighed for at gøre noget helt andet,« siger Kim Qvist, der er direktør i jordbrugsfonden.

Gennem datterselskabet Dansk Økojord A/S vil fonden opkøbe landbrug, der er ved at lukke eller blive solgt, for efterfølgende at forpagte dem ud til f.eks. unge landmænd, der vil drive dem videre som økologiske bedrifter.

Det har to overordnede formål: Dels skal det fremme landbrug med fokus på miljø og økologi. Dels skal det være med til at sikre generationsskiftet efter aldrende landmænd, der er på vej ud af erhvervet. I dag har unge landmænd nemlig svært ved selv at skaffe finansiering til at overtage de store, gældstyngede bedrifter, siger Kim Qvist.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hans Jørn Storgaard Andersen
 • Anders Graae
 • Kurt Nielsen
 • Pernille Elholm
 • Niels-Simon Larsen
 • Jens Posselt
 • Eva Schwanenflügel
 • Niki Dan Berthelsen
Hans Jørn Storgaard Andersen, Anders Graae, Kurt Nielsen, Pernille Elholm, Niels-Simon Larsen, Jens Posselt, Eva Schwanenflügel og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Lejf Hansen

Og lad os så i denne gode tid for vores land, med økonomisk råderum til "historiske" store skattelettelser, som vores kompetente udenrigsminister udtrykker det.
Få en kraftig nedsættelse af momsen på økologiske fødevare, det vil givet øget efterspørgsel, danskerne er trætte af gift i fødevare, og forurening af vores vandløb og grundvand,- for ikke at snakke om udryddelse af vores insekter og fugle.

Tue Romanow, Hans Martens, Anders Graae, Randi Christiansen, Ulla Holger, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Carsten Munk, Vibeke Hansen, Niels-Simon Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Tom Andreæ, Eva Schwanenflügel og Gunilla Funder Brockdorff anbefalede denne kommentar

Så må man da håbe, at den opkøbte jord ikke er alt for giftig de første år, hvis man vil dyrke økologisk, mener jeg.
Udsigten tages altid fra det samme "det skal kunne betale sig" - ikke sundhed og livsglæde - derfor vil man slå sig på lårene af grin, hvis afkastet ikke er ret stort i starten. Prøv lige at tage tilskuddene fra det nuværende landbrug!

Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Mere fondskapitalisme til folket!

Det er et kanongodt initiativ som burde kunne udvides til mange andre områder af den grønne omstilling. Og lad os da endelig se pensionskasserne investere massivt i disse projekter, så profitten kan deles samfundsmæssigt.

Søs Dalgaard Jensen, Hans Martens, Hans Jørn Storgaard Andersen, Anne Eriksen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Crowdfunding?

"Der var en kone på landet, hun havde en høne blandt andet;
nu, lægge æg er hønens fag, og denne gav et hver eneste dag,
der var et par snese, da de blev talt, og det fandt konen var ikke så galt.
Hun dem forsigtigt i kurven fik, tog den på hovedet og gik.
Til staden styrede hun sin gang,
men hun var ene og vejen lang, skønt hun gik til af alle kræfter,
nu tænkte hun over og regnede efter, hvor godt hun fik sine æg betalt,
og det var jo heller ikke så galt .... etc"
(H.C. Andersen)

Hvad mutter gør er ikke altid det rigtige. Jeg tror hellere jeg vil fortsætte med at støtte Mødrehjælpen, Frelsens Hær og andre pålidelige og velrenommerede godgørende foreninger med mine beskedne midler end crowdfunde og spille på børsen med dem i håb om personlig gevinst på lidt længere sigt ... ;o)

Johnny Winther Ronnenberg

Grethe hvor mange æg har du i kurven, når du knejser med nakken ;-)

Men der nu ikke noget galt med ideen, det er lidt en tilbagevending mod andelstanken, så det ville kunne være en positiv udvikling og hvis jeg havde råd, så kunne jeg faktisk finde på at støtte det.

Kurt Nielsen, Randi Christiansen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar

Det ville jeg også, hvis jeg havde råd - fordi det er den rigtige vej - væk fra svineriet!

Niels-Simon Larsen, Kurt Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Johnny Winther Ronneberg,
Ingen. jeg køber mine (øko-mærkede) æg i æggebakker i Super-brugsen, da jeg bor på anden sal, og det er forbudt at holde høns på altanerne. Og andelsbevægelsen eksisterer skam stadig i bedste velgående, nu hedder andelsmejeriet bare Arla, andelsslagteriet Danish Crown og andels-foderstofforeningen hedder Dlg.

Randi Christiansen

Grethe, som der meget redeligt gøres opmærksom på, så er det ikke med et håb om fortjeneste i form af klingende mønt, at man skal støtte projektet, men derimod fordi vores fortjeneste udgøres af, at vi kan medvirke til en omstilling af den meget syge landbrugssektor.

Johnny Winther Ronnenberg

Der er et lignende folkeligt forsøg på at skabe et A/S på Samsø, der er et forsøg på at genskabe og revitalisere øens landbrug, Information skrev om det for et år eller to siden. Jeg syntes det var interessant, fordi jeg tilfældigvis kender et par samsinger.

Som jeg husker det var ideen at gøre øen økologisk og gøre det muligt for nye landmænd at etablere sig uden en kæmpegæld fra start af. Det kunne være interessant hvis den mindst ringe samlede op på det. Hvis civilsamfundet vitterlig er villig til at løbe en risiko for egne penge for at højne landbrugets standarder, så bør man se på de initiativer og hvad der kommer ud af dem.

Randi Christiansen

Det ligner, at det er fra lokalsamfundene, forandringen skal komme. Og når bevægelsn bliver stærk nok, bliver politikerne nødt til at lytte. Vi må genopfinde andelsbevægelsen. Arla, danish crown og dlg løber jo bare i konkurrencestatens hamsterhjul i stedet for at være folkets miljø-og socioøkonomisk ansvarlige andelsbevægelse.

Iflg sædvanligvis velunderrettet kilde er russerne igang med at opdatere til et landbrug uden anvendelse af pesticider og gmo.

Hørte i går på 24/7 et program om biernes død. En biavler på holland har mistet 170 ud af 200 bifamilier og må lukke butikken. Radioværten afleverede udsagnet om, at det er nødvendigt med en eller anden form for kunstigt tilskud til jorden, hvis der skal kunne dyrkes mad nok til alle, som om det er en vedtaget, indiskutabel sandhed. Der er lige et stykke vej til den cirkulære økonomi med bæredygtig anvendelse af vores overlevelsesressourcer, som er naturressourcerne. Alt for mange har så meget jord i hovedet, at de skulle have et matrikel nummer i stedet for et personnummer.

Kurt Nielsen, Anne Eriksen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Det er ikke kun bierne, det går ud over - men det er lidt dumt at snakke om "alle skal have mad" - hvis vi ikke passer på natur og jord og undlader "de smarte metoder", så ser fremtiden ikke lys ud.
Mosanto og Bayer har slået sig sammen og det er nok ikke det økologiske, de har i tankerne.

Vi bruger jo en del Round-up og her er fremtidsudsigterne heller ikke for gode...
http://healthimpactnews.com/2014/mit-researcher-glyphosate-herbicide-wil...

Lise Lotte Rahbek

Randi C
Biavleren på Lolland har bier, som trækker på bl.a Monsanto-frø-baserede rapsmarker..

Der er masser af mad i handlen og der produceres tilstrækkeligt.
Vi skal bare holde op med at tro, at kun de plet- og stødfri norm-rettede grøntsager er de eneste spiselige og lade være at smide så meget mad ud. Og så skal vi holde op med at handle så mange ferskvarer, som skal fragtes 1000vis af km, med alt for megen spild.
Ferske jordbær i oktober, bl.a. Glem det !

Anne Eriksen, Randi Christiansen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

"Selv vil han seriøst overveje at investerer i fonden" Er det ikke det samme som at sige han IKKE vil smide 25.000 kr ud i den blå luft?