Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ny grøn fond: Nu kan danskerne investere i økologisk landbrug

Fra 1. september åbner en ny jordbrugsfond, der skal sikre et mere bæredygtigt landbrug, for tegning af aktier. Ekspert ser store perspektiver i modellen
Nu kan danskerne via en ny fond investere i økologiske landbrug i Danmark.

Nu kan danskerne via en ny fond investere i økologiske landbrug i Danmark.

Jakob Dall

Indland
16. august 2017

For 25.000 kroner kan du blive medejer af et selskab, der skal fremme udbredelsen af økologi gennem opkøb af landbrugsjord.

Sådan lyder tilbuddet til danskerne fra Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, efter at Finanstilsynet nu har godkendt fondens prospekt.

»Vi har snakket om dansk landbrugs problemer i årevis: den ekstreme gæld, de mange konkurser, og udfordringerne for dyrevelfærd og biodiversitet. Det her er en mulighed for at gøre noget helt andet,« siger Kim Qvist, der er direktør i jordbrugsfonden.

Gennem datterselskabet Dansk Økojord A/S vil fonden opkøbe landbrug, der er ved at lukke eller blive solgt, for efterfølgende at forpagte dem ud til f.eks. unge landmænd, der vil drive dem videre som økologiske bedrifter.

Det har to overordnede formål: Dels skal det fremme landbrug med fokus på miljø og økologi. Dels skal det være med til at sikre generationsskiftet efter aldrende landmænd, der er på vej ud af erhvervet. I dag har unge landmænd nemlig svært ved selv at skaffe finansiering til at overtage de store, gældstyngede bedrifter, siger Kim Qvist.

100 millioner kroner

Planerne om jordbrugsfonden blev lanceret af Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Økologisk Landsforening (ØL) i november sidste år. Med godkendelsen fra Finanstilsynet har projektet nu taget »et massivt skridt fremad«, siger Kim Qvist.

Foreløbig har DN og ØL skudt 400.000 kroner i projektet. Når aktietegningen åbner 1. september er målet at skaffe 30-35 millioner kroner. Med den kapital vil det være muligt for selskabet at optage realkreditlån, så der i alt vil være 100-110 millioner kroner at købe landbrug for, fortæller Kim Qvist.

»For det beløb kan vi i første omgang anskaffe tre til fem ejendomme,« siger han.

– Hvad rykker det i det store billede?

»Hvis vi kan nå i mål med 30-35 millioner, så har vi fået et kraftigt signal fra den danske befolkning og virksomhederne om, at det er den rigtige vej at gå. Og så kan vi jo gå op til et langt større beløb i næste runde.«

Mindst 800 danskere har allerede meldt sig som interesserede, og fonden har også været i kontakt med en række virksomheder inden for både landbruget, detailhandlen og brancher, der normalt ikke beskæftiger sig med fødevareproduktion, men som ser investeringen som et muligt led i deres CSR-strategi, fortæller Kim Qvist.

»Jeg tror, det rammer lige ind i den danske folkesjæl, at her kan jeg som almindelig dansker være med til at gøre en forskel. Regeringen, Folketinget og de frie markedskræfter gør det jo ikke,« siger han.

– Men vil det også være en god forretning for dem, der investerer?

»Rent økonomisk vil der være et forholdsvis lille afkast, og nærmest ingenting de første fem år. Til gengæld er man er med til at passe på vores natur og vores fælles drikkevand. Og til at tage socialt ansvar ved at sikre, at der kan ske et generationsskifte i dansk landbrug. Det giver et afkast til fremtidige generationer.«

Ekspert overvejer at investere

Jan Holm Ingemann, der er lektor i landbrugsøkonomi ved Aalborg Universitet, ser store perspektiver i fonden.

»Med det her initiativ adresserer man to problemer, som i flere årtier har presset sig på: Det økonomiske og det økologiske,« siger han.

Han henviser til, at mange landmænd har svært ved at tjene penge, fordi stykpriserne på fødevarer er lave. Et fokus på økologiske kvalitetsprodukter med højere afkast frem for masseproduktion og konkurrence på pris giver derfor god mening også rent forretningsmæssigt, siger Jan Holm Ingemann.

Selv vil han »meget seriøst overveje« at investere i fonden.

 
Der er håb for dansk landbrug

Siden Poul Reichhardt sang 'Er du dus med himlens fugle' er flere end 8 ud af 10 danske landbrug forsvundet. Men nye ejerformer kan standse dødsspiralen og give unge landmænd en chance. Hør mere: https://www.information.dk/2017/08/sproejtegale-boender-naive-caffe-latte-koebenhavnere

Posted by Dagbladet Information on Wednesday, August 9, 2017

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Lejf Hansen

Og lad os så i denne gode tid for vores land, med økonomisk råderum til "historiske" store skattelettelser, som vores kompetente udenrigsminister udtrykker det.
Få en kraftig nedsættelse af momsen på økologiske fødevare, det vil givet øget efterspørgsel, danskerne er trætte af gift i fødevare, og forurening af vores vandløb og grundvand,- for ikke at snakke om udryddelse af vores insekter og fugle.

Tue Romanow, Hans Martens, Anders Graae, Randi Christiansen, Ulla Holger, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Carsten Munk, Vibeke Hansen, Niels-Simon Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Tom Andreæ, Eva Schwanenflügel og Gunilla Funder Brockdorff anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Hvis der ikke kommer noget afkast er det ikke en investering. Falsk varebetegnelse!

Niels-Simon Larsen

Henrik: Sædvanligt surt opstød.

Så må man da håbe, at den opkøbte jord ikke er alt for giftig de første år, hvis man vil dyrke økologisk, mener jeg.
Udsigten tages altid fra det samme "det skal kunne betale sig" - ikke sundhed og livsglæde - derfor vil man slå sig på lårene af grin, hvis afkastet ikke er ret stort i starten. Prøv lige at tage tilskuddene fra det nuværende landbrug!

Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Mere fondskapitalisme til folket!

Det er et kanongodt initiativ som burde kunne udvides til mange andre områder af den grønne omstilling. Og lad os da endelig se pensionskasserne investere massivt i disse projekter, så profitten kan deles samfundsmæssigt.

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Hans Martens, Hans Jørn Storgaard Andersen, Anne Eriksen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen

Henrik Brøndum - afkast! Det får du og dine børn og børnebørn ved at i kan Spies giftfri fødevare,- ja dine børnebørn slipper for at have Roundup m.m. I deres pis, og ikke leje jorden er giftig ikke i børnehaven, men i 62% af vores land.
http://www.daserste.de/information/politik-weltgeschehen/kontraste/video...

Kurt Nielsen, Randi Christiansen, Mikkel Kristensen og Morten Larsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Ja, og alle os, der ikke lige har 25 k at smide efter en andel, må splejse og crowdfunde os frem.

Jørn Andersen

Men man skal nu ikke lægge alle sine æg i een kurv.

Grethe Preisler

Crowdfunding?

"Der var en kone på landet, hun havde en høne blandt andet;
nu, lægge æg er hønens fag, og denne gav et hver eneste dag,
der var et par snese, da de blev talt, og det fandt konen var ikke så galt.
Hun dem forsigtigt i kurven fik, tog den på hovedet og gik.
Til staden styrede hun sin gang,
men hun var ene og vejen lang, skønt hun gik til af alle kræfter,
nu tænkte hun over og regnede efter, hvor godt hun fik sine æg betalt,
og det var jo heller ikke så galt .... etc"
(H.C. Andersen)

Hvad mutter gør er ikke altid det rigtige. Jeg tror hellere jeg vil fortsætte med at støtte Mødrehjælpen, Frelsens Hær og andre pålidelige og velrenommerede godgørende foreninger med mine beskedne midler end crowdfunde og spille på børsen med dem i håb om personlig gevinst på lidt længere sigt ... ;o)

Johnny Winther Ronnenberg

Grethe hvor mange æg har du i kurven, når du knejser med nakken ;-)

Men der nu ikke noget galt med ideen, det er lidt en tilbagevending mod andelstanken, så det ville kunne være en positiv udvikling og hvis jeg havde råd, så kunne jeg faktisk finde på at støtte det.

Kurt Nielsen, Randi Christiansen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar

Det ville jeg også, hvis jeg havde råd - fordi det er den rigtige vej - væk fra svineriet!

Niels-Simon Larsen, Kurt Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Johnny Winther Ronneberg,
Ingen. jeg køber mine (øko-mærkede) æg i æggebakker i Super-brugsen, da jeg bor på anden sal, og det er forbudt at holde høns på altanerne. Og andelsbevægelsen eksisterer skam stadig i bedste velgående, nu hedder andelsmejeriet bare Arla, andelsslagteriet Danish Crown og andels-foderstofforeningen hedder Dlg.

Randi Christiansen

Grethe, som der meget redeligt gøres opmærksom på, så er det ikke med et håb om fortjeneste i form af klingende mønt, at man skal støtte projektet, men derimod fordi vores fortjeneste udgøres af, at vi kan medvirke til en omstilling af den meget syge landbrugssektor.

Johnny Winther Ronnenberg

Der er et lignende folkeligt forsøg på at skabe et A/S på Samsø, der er et forsøg på at genskabe og revitalisere øens landbrug, Information skrev om det for et år eller to siden. Jeg syntes det var interessant, fordi jeg tilfældigvis kender et par samsinger.

Som jeg husker det var ideen at gøre øen økologisk og gøre det muligt for nye landmænd at etablere sig uden en kæmpegæld fra start af. Det kunne være interessant hvis den mindst ringe samlede op på det. Hvis civilsamfundet vitterlig er villig til at løbe en risiko for egne penge for at højne landbrugets standarder, så bør man se på de initiativer og hvad der kommer ud af dem.

Randi Christiansen

Det ligner, at det er fra lokalsamfundene, forandringen skal komme. Og når bevægelsn bliver stærk nok, bliver politikerne nødt til at lytte. Vi må genopfinde andelsbevægelsen. Arla, danish crown og dlg løber jo bare i konkurrencestatens hamsterhjul i stedet for at være folkets miljø-og socioøkonomisk ansvarlige andelsbevægelse.

Iflg sædvanligvis velunderrettet kilde er russerne igang med at opdatere til et landbrug uden anvendelse af pesticider og gmo.

Hørte i går på 24/7 et program om biernes død. En biavler på holland har mistet 170 ud af 200 bifamilier og må lukke butikken. Radioværten afleverede udsagnet om, at det er nødvendigt med en eller anden form for kunstigt tilskud til jorden, hvis der skal kunne dyrkes mad nok til alle, som om det er en vedtaget, indiskutabel sandhed. Der er lige et stykke vej til den cirkulære økonomi med bæredygtig anvendelse af vores overlevelsesressourcer, som er naturressourcerne. Alt for mange har så meget jord i hovedet, at de skulle have et matrikel nummer i stedet for et personnummer.

Kurt Nielsen, Anne Eriksen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Sry - 'en biavler på lolland'

Det er ikke kun bierne, det går ud over - men det er lidt dumt at snakke om "alle skal have mad" - hvis vi ikke passer på natur og jord og undlader "de smarte metoder", så ser fremtiden ikke lys ud.
Mosanto og Bayer har slået sig sammen og det er nok ikke det økologiske, de har i tankerne.

Vi bruger jo en del Round-up og her er fremtidsudsigterne heller ikke for gode...
http://healthimpactnews.com/2014/mit-researcher-glyphosate-herbicide-wil...

Lise Lotte Rahbek

Randi C
Biavleren på Lolland har bier, som trækker på bl.a Monsanto-frø-baserede rapsmarker..

Der er masser af mad i handlen og der produceres tilstrækkeligt.
Vi skal bare holde op med at tro, at kun de plet- og stødfri norm-rettede grøntsager er de eneste spiselige og lade være at smide så meget mad ud. Og så skal vi holde op med at handle så mange ferskvarer, som skal fragtes 1000vis af km, med alt for megen spild.
Ferske jordbær i oktober, bl.a. Glem det !

Anne Eriksen, Randi Christiansen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

"Selv vil han seriøst overveje at investerer i fonden" Er det ikke det samme som at sige han IKKE vil smide 25.000 kr ud i den blå luft?