Interview
Læsetid: 4 min.

På en 40 fods båd foran Kronborg står Lars og overvejer at stemme Enhedslisten

Lars Grynnerup er sygeplejerske med eget firma. Enten stemmer han Alternativet eller Enhedslisten
Lars Grynnerup er glad for at sejle på havet og i bevægelse politisk. Han vil sætte sin stemme ved et parti, der tror på det sociale i mennesket.

Lars Grynnerup er glad for at sejle på havet og i bevægelse politisk. Han vil sætte sin stemme ved et parti, der tror på det sociale i mennesket.

Jakob Dall

Indland
11. august 2017

Båden lå for anker ude i Øresund i nat. Der var ingen vind.

Nu blæser det syv sekundmeter, og båden duver langs molen foran Kronborg i Helsingør, hvor Lars og hans kone Bettina har spist morgenmad og shoppet.

Det er en 40 fods båd med alle moderne tekniske hjælpemidler og bekvemmeligheder. Sygeplejerske Lars Grynnerup, 63 år, kan sejle, hvorhen i verden han vil. Han behøver ikke stå ved rattet. Eller hive i snorene.

»Man trykker lige på kortet og siger ’følg’. Og så klarer den det.«

Som han sidder med sin kone og nyder et glas vin på sin båd, er det som taget fra en scene med Fritz og Poul fra satireprogrammet Rytteriet. Han er ikke blind for ironien.

»Den sociale retfærdighed er vigtig for mig. Det er selvfølgelig fantastisk at fotografere mig i en båd til rigtig mange penge og sige, hvorfor har du ikke brugt dem til noget andet? Jeg vil bare sige: Til gengæld er jeg også en flittig mand. Jeg har gjort mig umage for at blive dygtig til det, jeg laver.«

Lars synes ikke, de fattige er grådige. Ved sidste kommunalvalg stemte han socialdemokratisk. Han er i bevægelse politisk.

»Jeg har været midtsøgende, men jeg bevæger mig til venstre nu. Jeg er sgu fristet af Enhedslistens sociale profil.«

Men Lars er tilhænger af EU. Så han kunne meget vel ende med at stemme på Alternativet.

»Der er rigtig meget kontrol i vores samfund, og det er rigtig dårligt for vores resultater. Vi skal tro noget mere på vores medmennesker. Vi skal tro noget mere på folks engagement.«

Han henviser til et citat.

»Jeg tror, det var Erik Clausen, der engang sagde: Slip hestene fri, og lad vognen stå. Det udtryk kan jeg godt lide. Det handler om at slippe kræfterne fri.«

Vagt

Lars arbejder som respiratorisk vagt for en syg kvinde på Rigshospitalet. Derudover har han sit private firma.

»For at kunne bidrage har jeg været nødt til at være der selv.«

Lars fokuserer på én ting i sit professionelle liv: Mødet mellem frontmedarbejderen og borgeren. Hans firma sælger ledelse og udvikling i det offentlige, hvor de kæmper med højt sygefravær.

Han har selv ledet et plejehjem. Noget af det første, han var med til, var at sørge for, at én mands arbejde svarer til én arbejdsdag. Det betyder helt jordnært, at man skal have en plan: Hvis de er fem mand, som møder op, så laver man nogle helt bestemte ting. Hvis der er fire eller tre, så er det lidt mindre. Og ultimativt, hvis der kun er én på arbejde, må man nøjes med f.eks. at sørge for, at de ældre på et plejehjem får deres mad.

»Det skaber ro og tryghed. Og pludselig kommer folk og er mere raske.«

Han lavede også nogle garantier. En af dem lød: Hvis du har en idé, så lav en handlingsplan. Hvis du ikke har fået nej inden for 14 dage, har du fået ja. En anden garanti: Hvis du virkelig ikke har lyst til at møde på arbejde, så har du fri.

»Der var kun ét krav: De skulle ringe. Så sagde jeg: Du har fri. Så snakker vi om det i morgen.«

For Lars vil vide, hvorfor folk ikke møder.

»40 pct. af alle sygedage skyldes simpelthen stress og dårlige arbejdsforhold.«

For mange regler

Lars’ far var trykker på Berlingske og Gutenberghus. Hans mor var sygeplejerske som ham selv. Han har selv lagt tag på sit hus. Skiftet døre og vinduer. Lagt terrasse. Lavet nyt badeværelse.

»Min startindstilling er, at jeg kan alt med mine hænder. Jeg har altid interesseret mig for byggeri og håndværk. Da mine venner fra ungdommen blev mekanikere, sagde de: Hvorfor bliver du ikke mekaniker? Men det kan jeg jo. Jeg skal lave noget, der er svært. Og sygepleje, det er kanonsvært. Det er en kunst. Og det kan man aldrig blive færdig med.«

Han kalder det »beskæmmende« at se, hvor meget tid mange af hans nyuddannede kolleger bruger foran en computer.

»Er det virkelig nødvendigt med så meget kontrol og dokumentation, eller er det engagementet, der skal bære? Jeg tror på det sidste.«

Han savner troen på, at tingene kan lade sig gøre i den offentlige sektor.

»De fleste svar på problemer er nye regler. Og det er et problem. Regler løser ingenting. Men engagement, udvikling, dialog … Det slipper en masse kræfter fri.«

Ifølge Lars mudres det politiske billede af, at alle siger, at det er, hvad de vil gøre. Fjerne regler. Udrydde bureaukratiet. Men når det kommer til stykket, er det ikke, hvad der sker. Derfor er han heller ikke overbevist af Thyra Frank og Liberal Alliance.

Lars bor i Værløse, hvor han ellers er ret godt tilfreds med borgmester Ole Bondo Christensen (S).

»Bondo har lavet gode ting. Vi har fået fantastisk genbrug og affaldssortering, som har været så forsømt i vores kommune. Vi har også fået bedre styr på økonomien.«

Men heller ikke Socialdemokratiet får hans kryds.

»Hvor sætter jeg mit kryds? Det kommer jeg til at studere nøje. Det bliver i hvert fald til venstre for midten.«

Et kinesisk par, som gerne vil ud på molen og sikre sig det bedst mulige fotografi af Kronborg, spørger, om de må gå ud på molen.

Lars vifter dem nærmere.

»Yeah, it’s okay. You’re welcome.«

Han og hans kone talte pudsigt nok om det tidligere på morgenen.

»Det er en attraktion, at man kan gå ud mellem skibene i Danmark. Det kan man ikke andre steder. Der er vagter og hegn.«

Serie

Hver stemme tæller

Om lidt begynder den kommunale valgkamp. Liberal Alliance og Alternativet forsøger at slå igennem. Nye Borgerlige stiller op for første gang. Information giver ordet til 10 vælgere. Fra mekanikeren til bryllupsfotografen. Fra Tønder til Helsingør.

Journalist Morten Frich og fotograf Jakob Dall har kørt rundt i landet for at møde danskere på tilfældige steder uden forudgående aftaler. De har interviewet og fotograferet ti af dem, som sagde ja til at medvirke.

Folk har kunnet tale om lige de emner, de er optaget af. Målet er at gengive, hvad vælgerne taler om, og hvor de taler fra. Vi har spurgt, hvad de plejer at stemme, og hvad de overvejer at stemme til KV17. I udvælgelsen har Information tilstræbt en mangfoldighed af politiske anskuelser, geografi, erhverv, køn og alder.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Engang var det det dagens krøbling. Nu er det åbenbart dagens helt almindelige dansker.

Torsten Jacobsen

Peter Knap,

Normalt skelner man jo mellem 'helt almindelige danskere', og så 'de andre'. Altså de 'ualmindelige danskere'.

De 'ualmindelige danskere' er i den forståelse først og fremmest mennesker man møder i medierne: Mennesker ansat i mediebranchen og deres bekendte naturligvis, flankeret af kunstnere og sportsfolk som formår at tjene mange penge på deres hobby - i mangel af et egentligt kriterium for relevans - og så en masse mennesker uddannet primært inden for jura, statskundskab og økonomi.

Jeg er uendelig træt af at høre om og på alle disse 'ualmindelige mennesker'. Så det lille sommerinterview med denne helt almindelige dansker - der nu qua sin optræden i Information er blevet 'ualmindelig' - fandt jeg i og for sig sært forfriskende ;)

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Anne Mette Jørgensen, Alvin Jensen, Anne Koed Westergaard, Hans Larsen, Michael Friis, Morten Balling, Thomas Jensen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Det var ikke noget særligt dybt spadestik....

Der er jo næsten den præmis her, at det er odiøst at ikke stemme efter sin egen pengepung og snævre interesse.

Det synes jeg ikke er så mærkeligt. Det gør jeg selv.

Der er også en del, der stemmer blå-brunt, selv om det ikke er til deres eget (eller landets :-) bedste. DET finder jeg odiøst!...

Bjarne Andersen, Vibeke Hansen, Niels Duus Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Alvin Jensen, Jørn Andersen, Hans Ingolfsdottir, lars søgaard-jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Søren Rønhede

Lars Grynnerup: Efter de sure standardopstød ovenfor, vil jeg gerne gå ind på det du siger:
Du er tilhænger af EU. Det er jeg også. Så her har vi et argument for at stemme på Alternativet. Et argument for Enhedslisten er, at EL mener ønsket om større lighed alvorligt. Når et parti har som mål at mindske uligheden i samfundet, er det en god og frugtbar idé at begynde hos sig selv.

Søren Rønhede

Lars Grynnerup: Efter de sure standardopstød ovenfor, vil jeg gerne gå ind på det du siger:
Du er tilhænger af EU. Det er jeg også. Så her har vi et argument for at stemme på Alternativet. Et argument for Enhedslisten er, at EL mener ønsket om større lighed alvorligt. Når et parti har som mål at mindske uligheden i samfundet, er det en god og frugtbar idé at begynde hos sig selv.

Henrik holm hansen

Dejligt med flere stemmer på venstre side af midten vi må håbe vi er nok efter næste folketingsvalg til at få en regering uafhængig af df og andre fremmed fjendske De stærke tanker om ledelse i den offentlige sektor kan jeg godt lide men aller bedst INTERESSEN for medarbejderen /kollegaen og med medmennesket det er noget der kan revolutionere arbejdsudbuddet desværre er der ingen af de siddende ministre som fatter det

@Henrik holm hansen - Du må være dagens optimist. S er jo bare nogle få år efter DF i fremmedfjendskhed. en RÅSFEL regering lyder dog interessant ;-)

Trond Meiring
Trond Meiring

Danskerne i Kbh og ellers i Dk er vist bare vilde med forkortelser.
Den med partiernes, og deraf regeringers forkortelser er særligt sjove, når alle partier også har en anden bogstav som alternerende betegnelse.
Og vilkårlige personer, som IS, PS, RN, MG, LLR, og forkortelser som folk selv har fundet på, er altid sjove at vride hovedet for at tolke...

Anne Mette Jørgensen

Super. Forfriskende, men hvornår var du leder af det unavngivne plejehjem. Blev du ikke irettesat af djøfferne?
alternativet er på mange parametre gode, men stadig lidt for luftige til mig og til en anden kammentar. befri mig for de Radikale!
de står i dan grad for asocial politik!