Interview
Læsetid: 4 min.

På neglesalon i Greve: Janni Christensen stemmer Dansk Folkeparti

Jobkonsulent og coach Janni Christensen stemmer Dansk Folkeparti. ’Nogle af dem er jo ikke engang integreret til at kommunikere på dansk med deres egne døtre,’ siger hun
Indland
9. august 2017
Janni Christensen har hus tæt på havet i Greve, og for hende er en af de vigtigste sager al den tang, der kommer op på stranden.

Janni Christensen har hus tæt på havet i Greve, og for hende er en af de vigtigste sager al den tang, der kommer op på stranden.

Jakob Dall

En ung kvinde fra Thailand ordner hendes negle på Dalena’s Nails & Beauty. En skinnende hvid neglesalon med en bane af blåt LED-lys i loftet i Greve Center.

Janni tøver. Vrider sig. Hun har ikke lyst til at sige det højt.

Hun ved, at verden ikke er nogen neglesalon. Verden er stor og kaotisk og urolig. Klima. Flygtninge. Trump. Hver tiende lever stadig i ekstrem fattigdom.

Hvem er hun til at beklage sig? Hende, der har så meget. Familie. Et godt job. Et hus nær stranden i Karlslunde. Hendes to elskede westier.

Men selv om der findes større problemer i verden, og selv om hun har meget, er hendes problem vel stadig et problem?

Her kommer det: Når Janni går tur med westierne, undrer hun sig over al den tang, der skyller op på stranden og får lov til at gå i stinkende forrådnelse. Hvorfor bliver der ikke ryddet op?

Hun har skrevet til Greves borgmester Pernille Beckmann (V) på Facebook. Pernille Beckmann bor selv lige i nærheden. De er i grundejerforening sammen.

Borgmesteren har svaret. Hun skrev om vandet, der hæver og sænker sig. Om strømforhold, vindforhold og aftaleforhold mellem kommunen og de mennesker, der passer stranden. Det var et fint, meget teknisk svar, synes Janni.

Tangen lå der stadig.

»Jeg lå nede på stranden forleden. Så kommer der en traktor på en af de gode solskinsdage. Og det er jo heller ikke lige, hvad man drømmer om. De er simpelthen kommet for sent i gang med oprydningen i forhold til sæsonen.«

Drømmehuset

Janni Christensen, 48 år, har det godt.

»Jeg er ikke sådan én, som sætter mig mål eller går med store drømme. Jeg er livsnyder. Hverdagen er vigtig for mig. Jeg er altid glad, når jeg står op om morgenen.«

Hun har en uddannelse som social- og sundhedshjælper, men også en støtte- og kontaktpersonuddannelse. I ti år arbejdede hun med misbrugere for Greve Kommune. I dag er hun jobkonsulent, coach i det private og gift med Per.

Sammen har de skabt drømmehuset ned til stranden – et dødsbo, som de overtog og indrettede præcis, som de ønskede. Hun elsker sit job, elsker sin mand, elsker deres hus, sin datter og sine veninder.

»Jeg har så meget kærlighed i mig, at da min datter flyttede hjemmefra, var jeg nødt til at få to hunde.«

Set i bakspejlet, siger hun, »skulle jeg måske nok have haft nogle flere børn.«

Når hun skal hygge sig med sin mand eller veninder, tager hun til koncert i det lokale kulturhus Portalen. Thomas Helmig. Sanne Salomonsen. Hun læser ikke aviser, men får sine nyheder fra 19 Nyhederne og Go’ morgen Danmark. En gang imellem en krimi af Jussi Adler Olsen.

Selvfølgelig har hun stadig ønsker.

»Jeg drømmer lidt om en ferie til Maldiverne. Med min mand, min datter og min svigersøn. For at sole mig, svømme, spise, slappe af.«

Der er egentlig ikke noget, der forhindrer det.

»Den kunne jeg godt spare op til.«

Sukkersyge og konkurs

Men det har ikke været lige nemt hele vejen. Hun har arbejdet for det. Og indimellem kæmpet.

Hendes første mand havde sukkersyge. Først fik han sat benet af. Hver gang de troede, at nu gik det bedre, stødte der noget nyt til. Janni mistede ham og blev alene, da hendes datter var 17 år gammel.

For et par år siden ramte en ny krise. Hendes nuværende mand Per gik konkurs efter at have været selvstændig gennem mange år. Det havde nær kostet dem alt. Heldigvis kom de gennem konkursen med skindet på næsen og kunne beholde huset. I dag er han erhvervssælger hos TDC.

Janni selv kommer fra Maribo.

»Per importerede mig. Han siger, at han reddede mig fra Lolland og Maribo. Der er jo kun ét eneste vejkryds …«

Hun diskuterer af og til politik med sin mand.

»Han mener, at der er arbejde til alle dem, der virkelig vil. Det har vi nogle diskussioner om.«

Integration

Janni hjælper folk i job. Folk med psykiske eller sociale problemer. Eller folk, som bare ikke har været på arbejdsmarkedet i rigtigt mange år. Lige nu har hun 13 klienter, som hun bringer i kontakt med mennesker, hun ved kan hjælpe dem.

»Det er en kæmpe tilfredsstillelse, når det lykkes at hjælpe nogen i job. Men der er for mange regler, for mange forløb, og indimellem heller ikke helt nok budget og vilje i kommunerne til at holde fast i en indsats i lang tid. Det burde man lave om,« siger Janni.

Hun stemte Dansk Folkeparti ved seneste kommunalvalg.

»På grund af udlændinge. Det er ikke, fordi jeg mener, vi har for mange, eller at de ikke må være her. Det er mere, at det er skræmmende, at en del står fuldstændig uden for arbejdsmarkedet og ikke taler dansk, selv om de har været her i mange år. Vi taler om integration i samfundet, men nogle af dem er jo ikke engang integreret til at kommunikere på dansk med deres egne døtre og kan dårligt nok følge med i deres liv. Og så mener jeg også, at vores største forpligtigelse er at tage os af vores egne, som har behov for hjælp.«

Hun vil lige vente og se, når kommunalvalgkampen går rigtigt i gang. Men hun overvejer seriøst at stemme på borgmester Pernille Beckmann (V) i november.

»Hun gør det godt. Hun er synlig og tilgængelig.«

Serie

Hver stemme tæller

Om lidt begynder den kommunale valgkamp. Liberal Alliance og Alternativet forsøger at slå igennem. Nye Borgerlige stiller op for første gang. Information giver ordet til 10 vælgere. Fra mekanikeren til bryllupsfotografen. Fra Tønder til Helsingør.

Journalist Morten Frich og fotograf Jakob Dall har kørt rundt i landet for at møde danskere på tilfældige steder uden forudgående aftaler. De har interviewet og fotograferet ti af dem, som sagde ja til at medvirke.

Folk har kunnet tale om lige de emner, de er optaget af. Målet er at gengive, hvad vælgerne taler om, og hvor de taler fra. Vi har spurgt, hvad de plejer at stemme, og hvad de overvejer at stemme til KV17. I udvælgelsen har Information tilstræbt en mangfoldighed af politiske anskuelser, geografi, erhverv, køn og alder.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

En ganske almindelig dansker. Lidt spøjst at hendes drøm er at rejse til Maldiverne. Der er jo nok mange udlændinge.

Vibeke Hansen, Mikkel Kristensen, Arne Lund, Christel Gruner-Olesen, Michael Kongstad Nielsen, Niels Duus Nielsen, Ryan Klitholm og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Til gengæld er det billigt for turister fra Danmark - akkurat som Spanien og Grækenland, før de også kom ind i EU og fik deres nationale møntfod harmoniseret med 'fællesmønten' ... ;o(

Hvad er ideen med denne artikel? At vise, at DFs vælger er ganske almindelige mennesker?

Mikkel Kristensen, Eva Schwanenflügel og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Ryan Klitholm

Øh ja, hvad er lige nyheden her?

Arne Lund, Jan Damskier, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Martin Mørch anbefalede denne kommentar

Det kan da godt undre mig, at hun netop gerne vil til Maldiverne. Men det kunne faktisk have været et paradis på jord.

For siden 2012, hvor Nasheed blev tvunget til at afgå under trusler om våbenbrug, har landet "National Defence Force" (MNDF), en erhvervshær på 5 forskellige tjenester styret landet med hård hånd. Samtidig er det hele tiden, mere eller mindre tvivlsomme" korruptionsanklager mod politikere og dommere.

Men den slags helt åbne demokratiske krænkelser har nok ingen betydelse i hendes politiske parti.

Arne Lund, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Tæt på havet i Greve.

-Fa'er! Er det Verdenshavet?

- Nei, lille Gysse, det er Frederiksholms Kanal.

Kenneth Jacobsen, Eva Schwanenflügel og Randi Overgård anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Tangen er det værste. Den lugter af jeg ved ikke hvad. Her har man slidt og slæbt i mange år for at få
råd til en strandgrund i første række, og hvad får man så? En stinker. I vores parti vil vi ikke have stinkere. Det er nok med de hjemløse. De ku' trænge til et bad og noget negle- og fodterapi.
Vi bryder os heller ikke om romaer og andre bander, der lugter, ligesom roepigerne i min farfars Maribo.

Vibeke Hansen, Tino Rozzo, Bjarne Bisgaard Jensen, Holger Madsen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Der må være tale om en karikatur.

Først brokker hun sig over, at der ligger tang og stinker. Når så der kommer en traktor for at fjerne tangen, er det også forkert. Venstre eller DF, det kan være et fedt. Manden er jo falleret småborger, så han er helt klart i DFs målgruppe, mens konen er jobkonsulent i det private, hvorfor hun trods alt overvejer at stemme på Venstre. Det bekræfter jo alle mine fordomme om jobkonsulenter i det private. Så det må da bestemt være en karikatur, ingen mennesker er så overfladiske i deres holdninger til tilværelsen, eller er det mig, der er naiv?

Vibeke Hansen, Tino Rozzo, Arne Lund, Ea Movang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Jobkonsulent og coach Janni Christensen :
Der er nogle der ikke kan kommunikere med deres børe, fordi de ikke kan samme sprog, siger du.
men har du nogensinde kommunikeret med din datter, når du var nødt til at erstatte hende med " to elskede westier" ?
måske skulle du ha`været lidt mere "coach" for hende !

Michael Kongstad Nielsen

Desværre Niels Nielsen,
- jeg tror, den er god nok.

På en måde meget fedt, at få nogle andre end den kreative elite eksponeret.

Michael Kongstad Nielsen

Desværre Niels Nielsen,
- jeg tror, den er god nok.

På en måde meget fedt, at få nogle andre end den kreative elite eksponeret.

Det skræmmende er at lige så meget karikatur der er over det, lige så meget virkelighed er der også. Og spørgsmål er jo for venstrefløjen - i bred forstand. Hvad gør man for at samle det "segment" op - hvis man overhovedet prøver?

Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Karikatur?! Der er vist nogle herinde, der trænger til at komme en tur ud i virkeligheden.

Kjeld Jensen, Jens Kofoed, Anders Reinholdt, Torben Pedersen, Jens Winther, Michael Friis, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Knap, Hans Aagaard, Eva Schwanenflügel og Christian Larsen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Tang er glimrende til kompost put det i en lukket beholder med kompostorm og så er der topdressing til the roserne ;-)

Peter Fenger Lund, Vibeke Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Stakkels de arbejdsløse, der kommer i kløerne på hende hun virker ikke for kvik. Havet er nu en gang fuld af tang og hvis vind og strømforhold er til det kommer det op på stranden. Verden skal helst være lige efter hendes hovede ellers skal den tæmmes og rettes ind ligesom hendes hunde. Fri mig for snak om oprør mod eliten- hun tilhører sgu også en elite, der kan hundse rundt med underklassen og tage sig godt betalt for det. Hun har snabelen langt nede i statskassen og forventer oven i købet at der bruges ressourcer på at rydde stranden uden for hendes hus for tang. Forkælede møgfinke. At hun er dum nok til at stemme DF gør hende ikke specielt folkelig eller antielitær.

Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo, Eva Schwanenflügel og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar

Jeg opfatter også artiklen som mild karikatur, jeg tror faktisk det er et godt billede af en almindelig dansker som egentlig er solid og vil det bedste. Det kan så være svært for en del at forstå vore nye medborgere i sammenhængen, for de må da bare være som os og komme i gang og dansk? det er da pære nemt. Den lille forargelse og så det med at hvis jeg kan, kan andre også klare sig.

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hun læser ikke aviser, men får sine nyheder fra 19 Nyhederne og Go’ morgen Danmark
Hvad med at have spurgt hende om hvorfor?

Eva Schwanenflügel, Mikkel Kristensen, Arne Lund, Ea Movang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Mon hun tænker på Søren Krarup her? Han har altid virket som en, der var dårligt integreret og hans døtre taler så underligt dansk.

Frede Jørgensen, Vibeke Hansen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Hvis hun stemmer Dansk Folkeparti med begrundelsen, at hun er utilfreds med integrationen af flygtninge, er det så fordi , hun mener, at Dansk Folkepartis politik er integrationsfremmende? Kunne I ikke lige spørge, der kunne jo være noget, mange har misforstået.

Frede Jørgensen, Vibeke Hansen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Mikkel Kristensen, Michael Friis, Arne Lund, Ea Movang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Jeg finder det er en gandke præcis beskrivelse af Danmark 2017. De nære problemer fylder og den globale udvikling bekymrer.
Bandekonflikten i flere større danske byer vil give flere stemmer til lov og orden partierne.
Integrationspolitikken har ikke været god nok.
Spørgsmålet bliver hvorledes Danmark kommer til at se ud med DF i regering. Både S og V bejler så en DF ledet regering virker sandsynlig efter næste folketingsvalg.

Mikkel Kristensen

Er det en nyhed, at smæversynheden nu også er kommet til Karlslunde?

Vibeke Hansen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Og det har DF ikke skyggen af svar på. De siger bare danmark for danskere i New Speak.

Michael Friis

Jeg kender indvandrere der synes at Danmark stiller for få krav og mener netop dette forhold splitter danskere og indvandrere. Der er nok mange holdninger.
Men flere krav og større forventninger er ikke nødvendigvis et onde.

Karl Aage Thomsen

Hold da helt kæft, hvor er derskrevet meget om en , der stemmer på Dask Floskelparti. Det eneste de elsker er provokatører og platheder. Dum er hun måske ikke bare endnu en brik i deres fremmedfjendskhed. Det er da som at kaste perler for svin overhovedet at skrive noget om så dumpet en artikel.

Mikkel Kristensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Der skulle stå Dansk og tumpet

Niels Duus Nielsen

KAT, det er agurketid, også her i kommentariatet. Derfor.

Det undrer og ærgrer mig, at Information har sat sig for at give disse stereotyper, der har "udlændinge" på hjernen, spalteplads.
Der er utallige andre medier, de kan boltre sig uhæmmet i.

Der findes masser af mennesker som stemmer på DF. Kunne avisen ikke have fundet en som var lidt mere reflekteret?