Interview
Læsetid: 5 min.

På ridebanen i Holstebro: Johanne Vibe Petersen er Alternativet

Johanne Vibe Petersen er berider, stemmer Alternativet og bor i Arnborg ved Herning. ’Det er DF’ere hele bundtet’
Johanne Vibe Petersen vil have Danmark i en anden retning – hun bor i en egn, hvor flest stemmer DF og Venstre, men selv vil hun stemme på Alternativet.

Johanne Vibe Petersen vil have Danmark i en anden retning – hun bor i en egn, hvor flest stemmer DF og Venstre, men selv vil hun stemme på Alternativet.

Jakob Dall

Indland
3. august 2017

På en ridebane i Holstebro sidder en kvinde på 31 år i sadlen på en rød hest. Hesten hedder Obelix og kan være fræk. Men dresseres, det skal den.

Obelix er lidt stiv i det efter weekenden, så i dag har det mest været smidighedsarbejde. Johanne Vibe Petersen er eksamineret berider, en 6-årig uddannelse. Det er ikke hendes hest. Ejeren arbejder meget, så hun har den i ridning.

Johanne bor i Arnborg i Herning Kommune. Hun stemmer Alternativet. Den kombination – Midtjylland og Alternativet – har fået hende til at tage Herning og opland i politisk dressur.

»Det er DF’ere hele bundtet. DF eller Venstre. Min svigerfar og jeg … Vi har nogen heftige snakke.«

Hvad nu hvis Herning ikke vil dresseres? Johanne giver ikke op.

»Han har aldrig mødt en flygtning. Derfor kan han ikke bare sætte sig ned i stuen og sige: Det er sådan, det er.«

Hun har selv haft en flygtning fra Syrien i arbejdsprøvning og praktik på rideskolen. Han vidste ikke noget om heste. Han ville bare gerne have et job og ikke være afhængig af staten.

»Han ville tilbyde samfundet noget og vidste udmærket, at det gør man ikke ved at sidde på sin numse.«

Manden trak heste på fold, ordnede baner, gjorde rent, vaskede og fejede.

»Jeg ved godt, vi ikke kan hjælpe hele verden. Men vi skal hjælpe mennesker. Vi har et ansvar som verdenssamfund. Hvis vi vil bombe i Mellemøsten, bliver vi også nødt til at tage imod flygtninge.«

Gør en forskel

Under et træ står næstformanden for rideklubben. Han er politibetjent og hundefører og har medbragt en stor schæferhund. Han vil bare lige se den nyanlagte bane til turneringen om 14 dage. Johanne taler lidt med ham.

En far kredser rundt med sin datter. Johanne har set ham. Det var ham, som ringede for at høre om muligheden for noget undervisning til hans datter.

Johanne Vibe Nielsen er født på Sjælland, men nu bosat i Midtjylland. Hendes far er socialdemokrat, men det parti bliver aldrig hendes.

Jakob Dall

Det foregår alt sammen samtidig. Johanne håndterer Obelix, næstformanden med sin hund, faren med datteren. Midt i det hele er Dagbladet Information dukket uanmeldt op. Vi vil vide alt om hendes politiske overbevisning op til kommunalvalget i november.

Det vil hun da meget gerne fortælle om.

I rideklubben arbejder hun »50 timer plus«.

»Her føler jeg, at jeg gør en forskel. For de piger, jeg underviser. For de mennesker, jeg møder.«

Svigerfamilien

Johanne har sønnen Thor på to år. Hendes kæreste er selvstændig mekaniker. De mødte hinanden gennem hans søster, som var ridepige et af de steder, hvor hun stod i lære i Midtjylland. Nu har de en lille gård sammen.

Svigerfamilien er selvstændige og har været selvstændige altid. Det betyder noget i deres syn på f.eks. skat.

»De vil have deres egne penge. De står sig selv nærmest. Det er nok den største forskel: Det er dem først. Det er deres forretning, det drejer sig om.«

Johanne er datter af to lærere fra Nordvestsjælland, ansat i det offentlige, og voksede op på en gård med heste. Begge forældre arbejdede fuld tid ved siden af.

»Der er helt andre værdier her, end dem jeg kender fra min opvækst. Jeg er opdraget til at tænke: Du skal hjælpe de andre. Hvis du hjælper de andre, skal du nok få det igen.«

Hvis der er tale om en tilnærmelse, må den siges at være langsom.

Tolerant?

Hun mener, at svigerfamilien er ofre for et sort-hvidt mediebillede, der forstørrer problemer med flygtninge, kriminalitet og islamistisk terror, mens den er hurtig til at ignorere oplysninger, der ikke passer ind i et polariseret mediebillede. For eksempel når to dumme danskere – og ikke østeuropæere eller en indvandrerbande – slår en gammel dame ned. For eksempel når det viser sig, at Anders Behring Breivik er hvid og kristen og terrorist.

»Sådan skal mit barn aldrig nogensinde tænke. Udlændingepolitikken bliver vi aldrig enige om. Det gør vi ikke. Jeg har også i et hormonanfald sagt til mine svigerforældre, at hvis han nogensinde kom hjem med den slags holdninger, som de har ytret, så kom han ikke derovre mere …«

Det lyder ikke særligt tolerant. Men det mener Johanne selvfølgelig heller ikke, siger hun. Det viser bare, at udlændingedebatten stadig har potentialet til at splitte ikke bare et middagsbord, men en familie.

»Det er noget, vi taler om. Og så bliver vi enige om, at vi ikke bliver enige. Og så bliver vi nødt til at lade den ligge der.«

Hun ved selvfølgelig ikke, hvordan svigefamilien inderste inde ser på hende, men siger:

»Jeg tror, at de har en respekt for, at jeg ikke bare siger noget, fordi jeg har set noget på Facebook. Jeg holder mund og ytrer mig først, når jeg har sat mig ind i tingene. Og så holder jeg typisk fast på det, jeg mener. Det er som med hestene. Man er en autoritet over for dem. Jeg er også en autoritet over for mine elever. Derfor er det vigtigt at være veloplyst. Ellers videregiver jeg jo ting til mine elever, som er forkerte.«

Alternativet

Johannes far stiller op for første gang til kommunalvalget i Odsherred Kommune. For Socialdemokraterne. Hun er ikke fristet.

»Nej! Det har jeg aldrig stemt. Jeg har stemt SF, og jeg har stemt Alternativet. Det er også den vej, jeg orienterer mig til kommunalvalget. Jeg er tiltrukket af de bløde værdier frem for bare at lette topskatten. At vi skal stå sammen og hjælpe de svageste.«

Selv om hun har et godt øje til Alternativet, vil hun ikke fuldstændigt udelukke, at hun kunne gøre noget vildt. Det kunne ende med SF eller en grøn socialdemokrat, når hun først får studeret de lokale kandidater i Herning. Hendes mor præsenterede hende for Alternativet.

»Jeg synes deres klima- og bæredygtighedspolitik er helt fantastisk. At Uffe Elbæk bliver ved med at stå på, at vi bliver nødt til at gøre noget. At vi ikke bare kan blive ved at behandle naturen, som vi gør.«

Hun nævner Thor.

»Jeg har en søn på to år. Det betyder noget for mig, hvad det er for en verden, vi giver videre. At vi ikke forurener hele verden med mikroplastik. At der ikke er parfume og alle mulige tilsætningsstoffer i vores vaskepulver.«

»I kan jo nok regne ud, at jeg også køber økologisk.«

Glade tosser

Hun kører i en Volkswagen Lupo. »Lulu« kalder hun den.

»Jeg har langt på arbejde. Og den kører langt på literen. Jeg har en konkurrence med mig selv om, hvor langt jeg kan få den til at køre på literen. Så forurener jeg jo mindre.«

Hun er ikke medlem af partiet, men følger Uffe Elbæk på Facebook. Hun kender kritikken af Alternativet: cirkus-politik. Glade tosser i rundkreds, der tror, de kan danse en finanslov.

»Sådan er de. De er nogen glade tosser. De siger åbent, de ikke har løsningen. Men lad os da gøre det på en anden måde. Enhver må kunne se, at den måde, der er ført politik på, de sidste mange år, kalder på, at vi må finde en anden måde. Jeg kan godt lide, at de siger: Vi siger ikke, det her er løsningen. Det er bare et forslag til noget anderledes.«

Serie

Hver stemme tæller

Om lidt begynder den kommunale valgkamp. Liberal Alliance og Alternativet forsøger at slå igennem. Nye Borgerlige stiller op for første gang. Information giver ordet til 10 vælgere. Fra mekanikeren til bryllupsfotografen. Fra Tønder til Helsingør.

Journalist Morten Frich og fotograf Jakob Dall har kørt rundt i landet for at møde danskere på tilfældige steder uden forudgående aftaler. De har interviewet og fotograferet ti af dem, som sagde ja til at medvirke.

Folk har kunnet tale om lige de emner, de er optaget af. Målet er at gengive, hvad vælgerne taler om, og hvor de taler fra. Vi har spurgt, hvad de plejer at stemme, og hvad de overvejer at stemme til KV17. I udvælgelsen har Information tilstræbt en mangfoldighed af politiske anskuelser, geografi, erhverv, køn og alder.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

He he :) Jeg har lige meldt migvind i tosseklubben. Når de normale er katastrofale.

Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Knap
Jeg tror jeg nøjes med at følge lidt med og deltage i deres debatter. De har en seriøs mangel på folk med sådan.. "naturvidenskabelige".. analyse evner. Så det er meget 'jeg føler' og ikke så meget, hvordan gør vi det her...

// Jesper

Niels Duus Nielsen

"Jeg er også en autoritet over for mine elever. Derfor er det vigtigt at være veloplyst. Ellers videregiver jeg jo ting til mine elever, som er forkerte."

Bare alle mennesker ville tænke på samme måde.

Hatten af for stædigheden ovre i det vestjyske - selv flygtede jeg fra landsdelen som 18-årig, fordi jeg ikke længere kunne holde alle venstrebønderne ud. Jeg var nok flygtet endnu tidligere, hvis jeg havde fået lov af mine forældre.

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Ole Frank, Jens Thaarup Nyberg og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Hvis det drejer sig om at tænke, kan de gamle romere måske være det bedste eksempel. Romerne - det mest blodige samfund, som har fundet sted, havde faktisk en god måde at tænke på, og det var via Domus Pater.

Domus Pater - den gamle vise fader med det vilde hvide hår og de milde øjne blev brugt ved domsafsigelser. I stedet for at dommerne dømte efter egne fordomme eller påvirkninger udefra, satte de sig i Domus Paters sted.
- For hvad ville Domus Pater egentlig have gjort, hvis det var ham, der skulle fremkomme med domsafgørelsen?

Søren Jacobsen

I Sønderjylland er situationen grænsende til håbløs. Næsten 40% stemte DF ved det seneste valg. Sort. Meget sort.

Jesper Frimann Ljungberg. Fornuftig holdning.
Jeg forventer heller ikke at se lyset, men jeg er ved at være træt at store sammenhængende ideologier, der mest bruges som filosofisk stangtøj.
Jeg skal ikke revolutionere noget, blot finde nogle åbentsinnede samtalepartnere.

Henrik Bjerre

@Niels Nielsen

Venstrebønder er faktisk ligesom flygtninge, det er ikke dem allesammen der er helt håbløse. Det har jeg selv erfaret som 13-årig rimelig rebelsk fælleselevrådsformand (grundigt skolet af kadrerne i Landsorganisationen af Elever), der fik blev hørt af formanden for Skolekommisionen. Venstremand, jordbæravler og i stand til at løbe et 400 m løb i hvid skjorte og lædersko.

Hans Aagaard, Niels Duus Nielsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Henrik Brøndum. Endelig en interessant kommentar man kan tænke over. En morgendram for meget eller et personligt forsøg på at overtrumfe Thrump:-)?

Ja, det er så'en en bette emnespecifik horisont der er udgangspunktet, som så her kun består af 'flygtninge' .... på hjernen. Ikke endda en lille henkastet bisætning om kapital, landbrugsindustri, naturbeskyttelse, og andre midtjyske emner. Men ok, DF'erne fra foregående artikler i serien er ikke alene på det punkt så.
Det er stadig et problematisk valg af førstefokus, når det faktisk relevante i det emne ikke er enkeltindivider, men en ideologi pg et verdenssyn pro og con, ikke de af immigrationsmassen 10% 'flygtninge'. Men islamiske områder producerer de fleste af verdens emigrerende, så det er ikke fordi der ikke er en slags emneoverlapning. Man forstår synsfejlen. Men 'problemet' deraf er helt sekulært set : 'tro og kultur'. Ikke nogen enkeltpersoner som udgangspunkt. Det er derfor SYSTEMET nudger at dette er en PRIVAT sag for alle (... som ikke er muslimer hahahah jae,...) ...og ikke et emne. Den lutheranske linje gør det naturligvis umiddelbart nemmere at få fodslag fra denne linjes i princippet stats-servile hjemlige prælater, for denne specifikke emneforflygtelse til den frie kapitals globale gavn.

Henrik Bjerre

@Peter Knap

Glæder mig du kan lide mit indlæg, men nej jeg drikker aldrig om morgenen og har heller ingen ambition om at gøre det bedre end Trump, han er jo ikke særlig god (Hvis jeg kunne komme op på linie med eller ligefrem slå Warren Buffet var det en anden sag, det er en mand af den rette støbning!)

Christian Lucas

DF er ignoranternes parti.

Niels Duus Nielsen

Henrik Brøndum: "...jeg drikker aldrig om morgenen..."

Det gør jeg heller ikke, derfor sørger jeg altid for aldrig at stå ud af sengen før ud på eftermiddagen.

Henrik Bjerre, Johnny Winther Ronnenberg og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Niels Nielsen

Heldige asen, jeg er kun en småborger, så jeg er nødt til at være frisk og på mærkerne når børsen åbner.

Jesper Frimann Ljungberg

@Henrik Brøndum
Der er altid en børs der åbner rundt omkring i verden....

// Jesper