Nyhed
Læsetid: 2 min.

Politisk flertal: Aftalen om olieudvinding er den samme uanset salg

Salget af Mærsks olie- og gasforretning til en fransk koncern vækker bekymring hos Enhedslisten, mens partierne bag den seneste Nordsøaftale fra marts forventer, at regeringen sørger for, at det udenlandske selskab lever op til de samme krav som Mærsk
Salget af Mærsks olie- og gasforretning til en fransk koncern vækker bekymring hos Enhedslisten, mens partierne bag den seneste Nordsøaftale fra marts forventer, at regeringen sørger for, at det udenlandske selskab lever op til de samme krav som Mærsk

Claus Bonnerup

Indland
22. august 2017

A.P. Møller-Mærsk-koncernen solgte i går sin olie- og gasforretning til franske Total for 47 milliarder kroner, og det vækker opsigt, da regeringen så sent som i marts blev enige med et bredt flertal i Folketinget om at give Mærsk Oil en klækkelig skatterabat fra 2017 til 2025.

Til gengæld for skattelettelsen skulle Mærsk investere i at genoprette det nedslidte Tyra-oliefelt. Partierne bag den seneste Nordsøaftale mener, at aftalen med Mærsk står ved magt trods salget, men i Enhedslisten vækker det bekymring.

»Man kan sagtens være nervøs for, at de bliver lidt for kreative med skattebetalingen, ligesom vi ser andre udenlandske selskaber, der formår at flytte beskatningen til lande med lav eller ingen selskabsskat,« siger finansordfører Pelle Dragsted (Ø) til Altinget.dk.

Han mener, at partierne bag skatterabatten bør spørge sig selv, om Mærsk har brugt den til at presse prisen op før et salg. Radikales Venstres finansordfører, Martin Lidegaard, mener dog ikke, at partierne bag aftalen har gjort noget særligt for Mærsk.

»Der skal være gode rammevilkår for investeringer i Nordsøen, derfor gik vi med til at lave en ny aftale, men hvis Mærsk tjener mere, så skal staten have penge tilbage, og det forventer vi selvfølgelig også, at det franske selskab lever op til,« siger Martin Lidegaard.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, er heller ikke bekymret for Mærsks salg: »For at kunne bruge skatterabatten på olie- og gasudvinding skal der investeres op mod 30 mia. kr. i genopbygning af Tyra-feltet, men nu er det op til regeringen at sikre, at den franske koncern efterlever de samme aftaler, som man havde med Mærsk.«

Dansk Folkepartis finansordfører, Rene Christensen, mener ikke, at det ændrer på aftalen fra marts, at Mærsk sælger sin olie- og gasforretning.

»Det er en æra, der slutter, når Mærsk sælger, men rent politisk og økonomisk ændrer det ikke noget. Det er den samme kontrakt, Total har, og det er jo en del af kontrakten med private virksomheder, at de kan sælge videre,« siger Rene Christensen.

Salget af olieforretning har skabt bekymring for, om den nye ejer vil afvikle olieudvindingen og dermed mindske de danske milliardindtægter fra olien i Nordsøen.

I en skriftlig kommentar til Ritzau fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen i går, at Mærsks administrerende direktør, Søren Skou, har forsikret ham om, at Total har en klar målsætning om at videreføre og udbygge aktiviteterne i Nordsøen med udgangspunkt i Danmark: »Det budskab har Totals administrerende direktør gentaget over for mig i et brev, jeg modtog i morges.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er vel klart, at Total vil videreføre olieudvindingen i Nordøen, for hvor får man ellers så lukrative betingelser som i Danmark?

kjeld jensen, Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Så er det jo ikke underligt at det netop er Total der har fået rettigheder til søge efter gas med "fracking-metoden"

Torben K L Jensen

Og måske det der var betingelsen fra Total for handlen - vel vidende at Total er blevet afvist i Frankrig og en række andre lande med denne kontroversielle fracking-metode har regeringen givet Mærsk gode kort på hånden i forhandlingen om om den (Totale) løsning på nordsøoliens afvikling - så at sige af bagvejen.

Henrik Bjerre

Jeg synes det er synd for Enhedslisten, at det er blevet lidt mere svært at beskylde Maersk for alt muligt.

Henrik Bjerre

Jeg synes det er synd for Enhedslisten, at det er blevet lidt mere svært at beskylde Maersk for alt muligt.

Henrik Bjerre

Jeg synes det er synd for Enhedslisten, at det er blevet lidt mere svært at beskylde Maersk for alt muligt.